taboola

Domates Tohumdan Nasıl Ekilir?

Domates Tohumdan Nasıl Ekilir? 08.05.2023

Domates yetiştiriciliği için ilk adımı oluşturan tohum seçimi oldukça önemli. Zira domates tohumdan nasıl ekilir bildiğinizde, doğru tohum seçimi ve ekim gerçekleştirdiğinizde hasadın verimliliği için gerekli ilk adımı tamamlamış oluyorsunuz. Ekim derinliği yalnızca birkaç cm olan tohumların fide olduktan sonra sıra üzeri mesafesinin 40-60 cm, sıra arasının ise 90-130 cm olması gerekiyor. Ayrıca ekim sırasında can suyu ve yeterli besin desteği de gerekli. Siz de tohumdan domates ekimi için her aşamada ihtiyaç duyduğunuz girdilere Tarfin Mobil aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri sunan Tarfin ile ihtiyaçlarınızı zaman kaybetmeden karşılayabilirsiniz. Üstelik Tarfin çiftçisi olmak için tek yapmanız gereken Tarfin Mobil’i indirmek. Sadece dakikalar alan işlemler için form doldurabilir ve size özel hazırlanan ön onaylı limitinizi görüntüleyebilirsiniz. Üstelik Tarfin yetkili satış noktalarının sizlere sunduğu fiyatları, ürün alternatiflerini değerlendirerek anında sipariş vermeniz ve siparişlerinizi satış noktalarından hızla almanız da mümkün. İşte Tarfin ile çiftçilerimizin hayatı bu kadar kolay… 

Çiftçilerimize domates tohumdan nasıl ekilir açıklayan yazımızda bulacağınız diğer başlıklar ise şöyle: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Domates Tohumu Nasıl Seçilir?
  • Domates Tohumu Nasıl Ekilir?
  • Domates Tohumları Ne Zaman Ekilir?
  • Domates Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir?
  • Domates Tohumu Çimlenmeye Başlayınca Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Domates Tohumu Nasıl İlaçlanır

Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre, domates tohumu ekimine geçmeden önce, sebzenin direkt tarlada tohum üzerinden yetiştirilebileceğini belirtmeliyiz. Ancak bu yöntem tohum sarfiyatı yarattığından ve ilkbahar donlarına karşı korumasız kaldığından günümüzde genellikle fide üzerinden domates üretiliyor. Fide ile domates üretmek, tohum israfını önlüyor, erkencilik sağlıyor, düzensiz çıkışın önüne geçiyor, düşük çimlenmeye mani oluyor. 

Domates Tohumu Nasıl Seçilir?

Domates verimi ve sağlıklı üretimi için gerekli seçilimin yapılması gerekiyor. Bunun için sertifikalı hibrit tohumların seçimi oldukça önemli. Çiftçilerimizin yüzyıllardır yaptığı doğal tohum seçme işleminin uzmanlar tarafından yapılması, sentezlenmesi ve bu yolda elde edilen dayanıklı tohumlara hibrit deniyor. Çiftçilerimize hem emekten tasarruf kazandıran hem de dayanıklı olduğundan emin olduğu domates tohumlarına kolaylıkla ulaşmasını sağlayan bu ürünler, sertifikalı olduğunda güvenle ekim için kullanılabiliyor. Hemen hemen her cinse ait ticari verime sahip sertifikalı tohumları bulabilirsiniz. 

Domates Tohumu Nasıl Seçilir?

Bu bağlamda domates tohumu seçerken, 

  • Ürünün cinsine
  • Kabuk kalınlığına,
  • Ekim önerilerine,
  • Gerekli sertifikasyondan geçmiş olmasına, 
  • Yerli tohum olmasına, 
  • Organik onayı olup olmamasına,
  • Yetiştirme amacına,
  • Tohumların hastalıklardan ari olmasına,

dikkat etmelisiniz. 

Elbette kendi domates tohumunuzu üretme şansınız da var. Zira hibrit domates tohumundan elde edilen ürünler kısır değil. Ancak melez tohum oldukları için bu ürünlerden kendiniz tohumluk almaya çalıştığınızda ticari verim düşüyor, tohum ana veya babaya dönerek hibrit özelliğini kaybediyor. Diğer bir deyişle ticari değerini yitiriyor. Bu nedenle her yıl yeniden domates tohumu alarak yüksek verim vadeden domates tohumlarına ulaşabilirsiniz. 

Eğer domates tohumunu kendiniz çıkarmak isterseniz, dayanıklı meyveler seçtiğinizden, tohumların yeterli verim vereceğinden emin olmanız şart. Elbette tohum elde etme yöntemlerini dikkatle uygulamanız gerekiyor. Ancak solgunluk gibi birçok hastalık tohumla taşınabildiği için tohumluk oluştururken çok dikkatli olmak gerekiyor. Tohumda bulunan bakteriler gözle görülemediği, muhafaza şartlarından kaynaklı olarak var olabildiği için tohum üreterek ekmek çiftçilerimiz için risk anlamına geliyor. Bu nedenle otoriteler, sertifikalı domates tohumlarıyla üretimi öneriyor. 

Domates Tohumu Nasıl Ekilir?

Domates tohumu seçiminin ardından tohumu, torf, perlit veya vermikülit gibi karışımların içine ekmeniz gerekiyor. Tohumu ekmeden ortalama 15 gün önce bu karışıma gübre uygulayarak verime destek olabilirsiniz. 

Viyolleri 7-8 cm kadar bu karışımla doldurduktan sonra iyice sulamanız ve tohumları 1-3 cm derinliğinde gömmeniz yeterli. Serpme yöntemi ile ektiğiniz tohumların üzerini nazikçe kapatmalısınız. Sonrasında can suyu vermeli, viyollarin üzerini kolay çimlenme için cam, kağıt veya örtü ile kapatmayı unutmamalısınız. Dilerseniz örtme için plastik veya naylon da kullanabilirsiniz. Çimlenme başladığında bu materyalleri kaldırmanız ise hayati önem taşıyor. 

Çimlenme için 12-15 derece ortam sıcaklığının olduğundan emin olmalısınız. Ekim sonrası sulama gibi bakım ihtiyaçlarını düzenli karşılamanız gerekiyor. Ortalama 5-12 gün içinde tohumdan ektiğiniz domateslerin çimlendiğini görebilirsiniz. İlk çift yaprak devamında sizleri karşılıyor. Bu yapraklar yere paralel hale geldiğinde fidelerinizi şaşırtabilir, sera veya tarla toprağı ile buluşturabilirsiniz. 

Ancak örtü altı domates üretimine uygun tohumların maliyetinin yüksek olması gibi sebeplerle günümüzde tohumdan fide yetiştirmek yerine direkt yetiştirilmiş fideler alarak domates üretimi de tercih ediliyor. 

Domates Tohumları Ne Zaman Ekilir?

Domatesin verimli ürün vermesi, dış faktörlere dayanması için ekim zamanına dikkat etmelisiniz. Bahçede, saksıda, terasta veya tarlada nerede yetiştirirseniz yetiştirin, domatesin ekim zamanına dikkat etmelisiniz. Açıkta domates ekimi için tohum veya fide kullanacaksanız don tehlikesinin ortadan kalkması gerekiyor. Bu da ilkbahar aylarını işaret ediyor.  

Domates Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir?

Ocaklara almadan önce yeterli çimlenme elde etmek için domates tohumlarını 1 gün kadar nemli bir ortamda bekletmeniz gerekiyor. Bunun için suda bekletmeyi tercih edebilir veya nemli bir bez kullanabilirsiniz. Keza toprak ısısının da 10 ile 20 santigrat derece arasında olmasına özen göstermelisiniz. 

Domates Tohumu Nasıl Ekilir?

Eğer viyoller içinde domates tohumu çimlenecekse, viyolün üstünde 1 cm boşluk kaldığında ince elenmiş toprakla doldurmalısınız. Üzerini fısfıs ile nemlendirerek ideal çimlenme ortamını oluşturabilirsiniz. Sonra domates tohumlarını yavaşça yerleştirmeli ve geri kalan bölümü aynı toprak karışımı ile doldurmalısınız. Tüm doldurma sona erdiğinde en üstü yeniden fısfıs ile nemlendirmek ve naylon ile kapatmak gerekiyor. Zaman zaman  nemlendirmeye devam etmeli ve ortalama 15 gün içinde çimlenmeyi göreceğinizi bilmelisiniz. 

Peki domates tohumu kaç günde bir sulanır? Eğer viyollarde domates tohumu çimlendiriyorsanız toprağın her zaman hafif nemli kalması gerekiyor. Ancak ortam sıcaklığı, nem oranı, toprak ısı derecesi, toprak cinsi süreyi değiştireceğinden burada sürekli kontrol ederek gerekli sulama zamanını belirlemelisiniz. Yalnız bu sırada aşırı sulamadan kaçınmayı unutmamalısınız. Fazla sulama da domates tohumlarını mantar hastalıklarına ve çürümeye hazır duruma getiriyor. Bu nedenle toprağı sulamadan mutlaka bakmayı, azar azar, fısfıs ile sulamayı önceliklendirmelisiniz. Aynı zamanda tazyikli su da tohumlara zarar verebileceğinden, domates tohumlarına bir anda basınçlı su vermekten kesinlikle kaçınmalısınız. 

Domates Tohumu Çimlenmeye Başlayınca Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domates tohumları çimlenmeye başladığında örttüğünüz şeffaf naylonu mutlaka kaldırmanız gerekiyor. Ancak bu sırada domates tohumları yoğun güneş ile temas etmemeli. Çünkü direkt güneş ışığı yeni çimlenen hassas tohumlara zarar verebiliyor. Çimlenme için neme ihtiyaç duyan tohumların kurumasına neden olabiliyor. Buna ek olarak çimlenme sonrası tohumlar 4-5 cmlik fideler haline geldiğinde bahçeye ekebilirsiniz. Bu süre ortalama tohum ekiminden 7-8 hafta sonraya tekabül ediyor. 

Domates Tohumu Nasıl İlaçlanır? 

Bozkurt gibi zararlılara karşı tohum ilaçlaması en etkili yöntemlerden biri. Domates tohumu ilaçlamak için 1 kilogram kadar tohumu gerekli ilaçla, hafif nemlendirilmiş tohumla, kuru kuruya karıştırılması gerekiyor. Buna ek olarak tohumları nemlendirecek miktarda su içinde eritilen ilacın “ıslatma” yoluyla tatbik edilmesi de mümkün. 

share

Benzer Haberler

Simental İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
27.03.2024
Simental İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Simental inek ve sığırları fiziksel özellikleri, verim detayları ile tazımızda. Simental sığırlar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Fuar Arena Sonuçları
26.10.2021
Fuar Arena Sonuçları

Tarfin'in çözüm ortağı olduğu Fuar Arena yarışlarında kazananlar belli oldu. Traktör yarışlarının kazananları sizlerle.

Devamını oku
NPK Gübre Nedir? Faydaları Nelerdir?
01.06.2021
NPK Gübre Nedir? Faydaları Nelerdir?

NPK gübre nedir, faydaları nelerdir merak ediyorsanız yazımızdan okuyabilirsiniz. NPK gübre hakkında tüm bilgiler Tarfin Blog'ta.

Devamını oku