taboola

Tarımda Biyogübre Trendi

Tarımda Biyogübre Trendi 05.09.2023

Bitkilerin büyüme için gereksinim duyduğu maddeleri bir arada bulunduran, alışılmış kimyasal gübrelerin aksine biyoteknoloji ile geliştirilen biyogübreler her geçen gün daha çok yaygınlaşıyor. İçerisinde yalnız mineralleri değil; alg, mantar gibi çoğalabilen maddeleri de bulundurabilen son teknoloji biyogübreler biyoteknoloji uzmanları tarafından çeşitlendiriliyor. Çoğunlukla organik tarım uygulamalarında karşımıza çıkan biyogübre kimyasal içermiyor. Siz de tarımda biyogübre trendi hakkında geniş çaplı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. Tarımda son gelişmeleri takip etmeniz için Tarfin Blog yanınızda. Dilerseniz tarımsal girdi alışverişlerinize avantaj katmak için Tarfin Mobil sizinle. Tarımsal girdi fiyatlarını anında karşılaştırmak için Tarfin yanınızda. Siz de uygulama üzerinden ön onaylı limit öğrenerek sipariş vermek için Tarfin Mobil’i indirin. Üstelik Tarfin Mobil’de peşin veya hasat vadeli ödeme imkanları da sizleri bekliyor! 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Mikrobiyal Gübre, Biyogübre Nedir? 
  • Biyogübrenin Faydaları Nelerdir? 
  • Biyogübre Çeşitleri Nelerdir?
  • Biyogübre Nasıl Kullanılır? 

Mikrobiyal Gübre, Biyogübre Nedir? 

Mikrobiyal gübreler, bitkilerin temel besin gereksinimlerini tedarik ederken halihazırda topraktaki mikroorganizmalardan yararlanıyor. Bir dizi doğal işlem yoluyla çoğaltılan mikroorganizmalar, toprağa uygulanarak ekosisteme zarar vermeden biyolojik olarak toprağı zenginleştiriyor. İşte bu tür gübrelere biyogübre adı veriliyor. Toprağın pH değerini bozmayan, mikroorganizmaları azaltmayan, zararlı organizmaları çoğaltmayan ve sera gazı artışına katkı sunmayan yeni nesil gübreler gücünü doğanın kendisinden alıyor. 

Mikrobiyal Gübre, Biyogübre Nedir? 

Biyogübrenin Faydaları Nelerdir? 

Biyogübrenin özellikle çevreye ilişkin sunduğu birçok faydadan söz edebiliriz. İşte doğa dostu biyogübrenin faydaları 

  • Mikrobiyal gübreler, toprak için yararlı bakterilerin aktive olmasına yardım ediyor. Toprağı güçlendiriyor, zenginleştiriyor. Besin yoğunluğu artan bitkilerin daha hızlı geliştiğine, veriminin arttığına şahit olabilirsiniz. Toprak mukavemetine katkı sunan biyogübreler faydaları ile çiftçilerin yüzünü güldürüyor.
  • Biyogübrelerin pestisit maddelerle birlikte kullanılma zorunluluğu yok. Bu da maliyet, işçilik ve zaman tasarrufu anlamına geliyor. Ayrıca mikrobiyal gübre ile kimyasal gübre kullanımına ihtiyaç da oldukça azalıyor. 
  • Toprakta biyoçeşitliliği artıran gübreler sayesinde, zaman içinde toprak kimyasında oluşabilecek bozulmaların önüne geçiliyor. Üretim ve verimde süreklilik destekleniyor.
  • Bakteri ve mantarlar tarafından üretilen fitohormonlar biyogübrede de yer alıyor. Böylece erken çimlenme, köklerde güçlenme garanti ediliyor.
  • Bitkilerde stresi önlemeye destek veriyor. 

Akademik kaynaklara göre, kırsal alanlardaki hava ve su kirliliği gibi sorunların biyogübre ile çözülebileceği düşünülüyor. Biyokütleden (hayvansal atıklardan) biyogübre ve enerji kazanımı yoluyla ekonomik ve yenilenebilir enerji boyutunda avantaj elde edilmesi umuluyor.

Biyogübre Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde en sık kullanılan biyogübreler arasında;

  • 30’un üstünde mikroorganizmanın bulunduğu organik biyogübreler dikkat çekiyor. Organik madde oranı %60, humik asit ve fulvik asit toplamı %65’e ulaşan gübrelerin pH değeri ise 7 ile 9 arasında değişiyor. Toprağı güçlendiren bu gübrelerin erken çimlenmeye, verime destek sunduğunu aklınızda tutabilirsiniz. 
  • Yüksek oranda aminoasit ve peptit içeren biyostimülatörler, bitki iyileşmesine yardım ediyor. Organik madde oranı %90’ı bulan bitkisel kaynaklı aminoasit içeren katı organik gübreler, %12 oranında organik azot, %30 karbon ve %10 aminoasitten meydana geliyor. Bu biyogübrelerin pH değeri ise 4 ile 6 arasında. Aminoasit içeren gübre kullanımı fotosentez ve besin emiliminin önemli bir uyaranı. Bu da büyümede hızlanma ve metabolizmada güçlenme anlamı taşıyor.
Biyogübrenin Faydaları Nelerdir? 
  • İçerisinde iz elementler ihtiva eden katkılı katı organomineral gübreler de biyogübre çeşitleri arasında.Toprağın yapısını, su tutma, havalanma ve katyon değişim kapasitesini artıran mikrobiyal gübreler, toprağı iyileştiriyor. İçerdiği Fe, Zn, B, Cu mineralleri ve aminoasitler sayesinde bitkilerin iz element ihtiyacına cevap vererek toprağı kökler için makul hale getiriyor. 
  • Sıvı formdaki deniz yosunu gübresi de biyogübrelerden biri. Bitkinin canlanması ve toprağın hayat bulması için tasarlanan organik gübre, %5 organik madde, %1 alginik asit, %1.5 potasyum oksit ile dikkat çekiyor. Ayrıca maksimum elektriksel kondüktivite de %13.9’a ulaşıyor. Mikrobiyal popülasyonu destekleyen, kökleri güçlendiren  gübreler, toprağa nem desteği de sağlıyor.

Biyogübre Nasıl Kullanılır? 

Biyogübreyi açık tarımsal arazilerde, meralarda, serada, fidecilik ve çiçekçilikte kullanabilirsiniz. Çeşide göre değişse de genellikle, 100 gram toz biyogübreyi 1 litre su ile karıştırarak uygulamanız gerekiyor. Konsantre olarak elde edilen ürünü hazırlarken şebeke suyu kullanmamalı, mutlaka kuyu suyu veya kanal sulama suyu tercih etmelisiniz. İyice çalkaladığınız homojen karışımı böcek ilacı ile beraber kullanabilirsiniz. Ancak mantar ilaçları, bakır içeren preparatlar, klorlu su ile beraber uygulamamalısınız. Doğrudan toprağa verebileceğiniz maddeleri dilerseniz tohumla da karıştırmanız olası. Diğer taraftan uygulama miktarı ve yöntemlerini mahsule, yere, şartlara bağlı olarak düzenlemeniz gerekiyor. Bunun için biyogübre ambalajında yer alan uygulama önerileri sizlere kaynaklık edebilir. 

share

Benzer Haberler

Fosforlu Gübre Nedir? Faydaları ve Çeşitleri
31.10.2021
Fosforlu Gübre Nedir? Faydaları ve Çeşitleri

Fosforlu gübre faydaları saymakla bitmiyor. Fosforlu gübre nedir, çeşitleri nelerdir öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Motorlu Çapa Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
13.01.2022
Motorlu Çapa Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Motorlu çapa makinesi toprağın işlenmesinde zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlıyor. Motorlu çapa makinesi nasıl kullanılır hemen bilgi alın.

Devamını oku
Salep Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.05.2022
Salep Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Salep yetiştiriciliği nasıl yapılır sizler için araştırdık. Salep nedir, nasıl yetiştirilir, salep nerede yetiştirilir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku