taboola

Deniz Yosunu Gübresi Nedir?

Deniz Yosunu Gübresi Nedir? 19.08.2022

Denizlerin, okyanus ve tatlı suların diplerinde yetişen su bitkileri, tarımsal üretimde kullanılabiliyor. Birçok farklı faydasından bahsedebileceğimiz bu bitkilere deniz yosunu adı veriliyor. Yeşil, kırmızı ve kahverengi renklerde olan su yosunları, besleyici içerikleriyle gübrelemeye katkı sağlıyor ve bu işlemlerde kullanılan ürünlere deniz yosunu gübresi deniyor. Siz de deniz yosunu gübresi hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Tarımsal üretimde çiftçilerimize destek olan Tarfin, Tarfin Mobil uygulaması üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırmanıza da imkan tanıyor. Ayrıca Tarfin yetkili satış noktalarından yapacağınız alışverişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle. Siz de bulunduğunuz bölgeye en yakın yetkili satış noktasını hemen ziyaret edebilir, 1000’i aşkın nokta üzerinden Tarfin ile tanışabilirsiniz. 

Deniz Yosunu Gübresinin Faydaları Nedir? 

Deniz yosunu gübresi hakkında hazırladığımız yazıda şu bilgileri bulacaksınız: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Deniz yosunu gübresinin faydaları nedir, bitkilere ve toprağa nasıl yararları dokunur beraber inceleyeceğiz. 
  • Deniz yosunu gübresi hangi bitkilerde kullanılabilir sorusuna değineceğiz. 
  • Deniz yosunu nasıl uygulanır konusunda genel bilgileri çiftçilerimize sunacağız. 
  • Deniz yosunu gübresi ne zaman uygulanır sizleri bilgilendirdikten sonra çiftçilerimizin en çok sorduğu birkaç soruyu sizler için yanıtlayacağız. 

Siz de deniz yosunu gübresi hakkında merak ettiğiniz sorulara Tarfin Blog aracılığıyla yanıt bulabilirsiniz. 

Deniz Yosunu Gübresinin Faydaları Nedir? 

Deniz yosunlarında bol miktarda besin elementi bulunuyor. Bu elementler hem bitki hem de toprak düzenleyici etki gösteriyor. Tarıma verimlilik kazandıran deniz yosunu gübrelerinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz: 

  • Deniz yosunlarından elde edilen gübreler, toprak yapısını zenginleştirerek verim artışına yardımcı oluyor. 
  • Yosunlarda yer alan alginik asit, nemli topraklarda şişerek toprağın granül yapısını destekliyor. Su tutma özelliği ve tanecikli olması nedeniyle toprak da daha tanecikli 2ve su tutar bir hal alıyor. 
  • Deniz yosununda yer alan bakteriler, yeni kimyasal maddeler salgılıyor. Su yosunu gübresi sayesinde bitkilerin kök sistemleri daha iyi gelişiyor ve topraktaki mikroorganizma oranında artış gerçekleşiyor. 
  • Deniz yosunlarının birçoğu mineral desteği ile kalmıyor; B2, B12, K ve E vitamini de sunuyor. Öyle ki, deniz yosununda bulunan vitaminlerin oranları kaba yoncadan bile yüksek görülüyor. Vitamin, oksin, giberellin, iz element ve antibiyotik içeriği, deniz yosunu gübresinin sağlıklı bitki gelişimini desteklemesini sağlıyor. 
  • Deniz yosunları A vitamini içermiyor ancak betakaroten ve fukoksantin gibi A vitamini öncülerini yapısında bulunduruyor. Böylelikle bitkilerin A vitamininden daha iyi yararlanmasına yardım ediyor. 
  • Bir indolil asetik asit türü olan oksin içeren yosunlar, bitkilerin kök ve gövdelerdeki hücre gelişimlerini aktive ediyor. Ayrıca deniz yosunlarındaki oksinlerin dengeleyici etkisi, diğer oksinlerden çok daha fazla. 
  • Yosunlarda yer alan en az iki tür giberellin, hormonal yapıya etki ederek bitkilerin büyümelerini teşvik ediyor. Daha hızlı gelişen bitkiler daha iyi kalitede ürün veriyor. 
  • Bitkilerin kolayca yararlanabileceği türde bulunan iz elementler, deniz yosunu gübresinin faydasını artırıyor. Deniz yosunlarının taşıdığı şeker, nişasta ve karbonhidrat bileşenleri sayesinde, bitkiler iyonlara daha kolay ulaşıyor. Ayrıca deniz yosunu gübrelerine ek metal iyonlar eklenebiliyor, bu gübrenin verimini daha da yükseltiyor. Bu nedenle, ekinin ihtiyaçlarına göre gerekli ek metalleri bulunduran deniz yosunu gübresi çeşitlerini de alternatifler arasında bulabilir, bir işlemle çok daha fazla faydaya ulaşabilirsiniz. 
  • Bitkilerin dayanıklılığını artıran, mantar hastalığı ve zararlı hasarını minimize eden antibiyotik içerikler deniz yosunlarında yer alıyor. Özellikle kırmızı örümcek zararı, mildiyö sorunu için deniz yosunu fayda gösteriyor. 
  • Deniz yosunları içerisindeki maddelerle dişi böcekler tarafından salgılanan ve erkek zararlıları uyaran maddelerin üretilmesini engelliyor. Böylelikle zararlıların üremesi ve dolaylı olarak bitkiye hasar vermesi önleniyor. 
  • Deniz yosunu gübresi uygulanan bitkilerin soğuğa dayanıklılığı artıyor. Bitkilerin dokularından su moleküllerini uzaklaştıran ve boşalan alanlara hormon, mineral takviyesi sağlayan yosunlar sayesinde bitkiler daha düşük sıcaklıklarda bile sorun yaşamadan varlık gösterebiliyor. 

Deniz Yosunu Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır? 

Doğal maddelerle bitki gelişimini hızlandıran deniz yosunu gübresi birçok bitkinin verimi için kullanılıyor. Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz yetiştiriciliği yaparken deniz yosunu gübresinden faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz, narenciye, üzüm ve zeytin yetiştiriciliği sırasında da deniz yosunlarını kullanmanız mümkün. Sebze ve meyvelere ek olarak; pamuk, mısır, kanola, pirinç, buğday, soya fasulyesi, yer fıstığı ve tütün üretiminde deniz yosunu gübresi ile verim artırabilirsiniz. 

Deniz Yosunu Gübresi Nasıl Uygulanır? 

Çiftçilerimiz tarafından her geçen gün daha çok tercih edilen deniz yosunu gübresi, hem yapraktan ve damlamadan hem de topraktan verilebiliyor. Sıvı, toz veya granül yapıda olan gübrelerin uygun formu seçildikten sonra uygulamaya geçiliyor. Daha hızlı emildiği için daha çok sıvı deniz yosunu gübreleri kullanılıyor. Katı gübrelerin ise önce parçalanması sonra bitkiler tarafından alınması gerektiği için fayda göstermesi biraz daha fazla zaman alıyor. 
 

Deniz Yosunu Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır? 

Ancak farklı uygulama yöntemlerinin farklı faydaları var. Topraktan uygulamada, topraktaki faydalı mikroplar beslenerek hastalık yapan mantarların üremesini kısıtlıyor. Bu kısıtlanma, mikroorganizmaların sindirim enzimleri sayesinde gerçekleşiyor. Mantarların ipliksi misel yapılarına saldıran enzimler, mantar gelişimini yavaşlatıyor. Ayrıca patojenleri öldüren antibiyotiklerin üretimi destekleniyor ve zararlıların yaşam alanı içinde rekabet artıyor. Bunun yanında, deniz yosunların içeriği sayesinde bitkinin bağışık sistemi uyarılıyor. 

Deniz Yosunu Gübresi Ne Zaman Uygulanır? 

Yapraktan uygulama yapıldığında etki doğrudan bağışıklık sisteminde görülüyor. Böylelikle daha dayanıklı hale gelen bitkinin verimi, kalitesi artıyor. Ayrıca fotosentetik kapasite yükseliyor ve bitkiler daha yeşil görünüme kavuşuyor. Aynı zamanda yapılan element takviyesi bitkileri besliyor. Ancak topraktaki zenginleşme etkisi daha az meydana geliyor. 

Deniz Yosunu Gübresi Ne Zaman Uygulanır? 

Sıvı deniz yosunu gübreleri genellikle mart ve eylül aylarında tatbik ediliyor. Bitkilerin ekim zamanına ve iklim koşullarına göre farklı zaman dilimlerinde de uygulama yapılabiliyor. Ancak genel olarak uygulama zamanı hakkında şu bilgiyi verebiliriz: 

  • Bitkilerin aktif büyüme döneminde yani sebze dikiminden sonra 15-20 gün ara ile,
  • Meyvelerde vejetatif gelişim sonrası 15-20 gün arayla,
  • Tarla bitkilerinde fide, çiçeklenme ve üst olum zamanlarında sıvı deniz yosunu gübresi veriliyor. 

Ancak uygulama sıklığı ürüne, gübrenin formuna ve bölge iklimine göre değişebildiği için mutlaka alınan deniz yosunu gübresinin kullanım önerilerine dikkat etmelisiniz. Ürünün kullanım önerilerinde yer alan tavsiyeleri ve yöntemleri dikkate almalısınız.

Deniz yosunu gübresi içeriği nasıldır?

Deniz yosunu gübresi içeriğinde temel olarak alginik asit, vitamin, oksin, giberellin sitokinin ve indol gibi bitki gelişimini düzenleyen maddeler bulunuyor. Ancak bazı gübrelere metal iyonlar eklenerek bitkilere daha çok element desteği sağlanıyor. İçerikler markalara göre değiştiği için ürün siparişi öncesi deniz yosunu gübresi içeriğini incelemelisiniz.

Sıvı deniz yosunu gübresi ne işe yarar?

Sıvı deniz yosunu gübreleri bitkilerin strese karşı dayanıklılığını artıyor. Ayrıca büyüme uçlarını uyararak sürgün gelişimine katkı gösteriyor. Buna ek olarak ekinlerin kökleri daha hızlı ve iki gelişiyor. Zararlıların ve hastalıkların hasarına karşı bağışıklığı güçlenen bitki, daha yüksek verim sunuyor.

share

Benzer Haberler

Canavar Otu Nedir? Canavar Otu Zararları Nelerdir?
31.03.2021
Canavar Otu Nedir? Canavar Otu Zararları Nelerdir?

Canavar otu nedir, canavar otu zararları nelerdir merak ediyorsanız detayları yazımızda bulabilirsiniz. Canavar otu bitkisi hakkında detaylı bilgi sizlerle.

Devamını oku
Yem Karma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
21.12.2021
Yem Karma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yem karma makinesi, yemin homojen karışması için kullanılıyor. Dikey ve yatay yem karma makinesi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Rejeneratif Tarım Nedir?
17.04.2021
Rejeneratif Tarım Nedir?

Rejeneratif tarım dünyada her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Peki rejemeratif tarım nedir, nasıl yapılır? Yanıt için tıklayın.

Devamını oku