taboola

Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den”

Kenan Özayvaz: “Gelir Korumalı Paket ile Kar Ettik. Bundan Sonra Tüm Alışverişler Tarfin’den” 12.10.2023

12 yaşından bu yana çiftçilik yapan Kenan Özayvaz’ın konuğu olduk. Köyünde bizi ağırlayan çiftçimiz, çocuk yaştan bu yana emek verdiği ve erbabı olduğu mesleğini gözlerinin içi gülerek anlattı. Çiftçiliği severek yaptığını belirten Özayvaz, Tarfin’e güvenerek kar ettiğini vurgularken köyündeki çiftçileri de Tarfin ile tanıştırmak için can attığını belirtti. “Herkes kar etsin” diyen çiftçimiz, Gelir Korumalı Paket’in getirisini anlatırken çiftçilere seslenmeyi de ihmal etmedi, “Gidin buğday ile işinizi yapın, parayla değil”.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

02.01.1964 Eskişehir ili, Sivrihisar ilçesi, Mülk mahallesi doğumluyum. 12 yaşından bu yana çiftçiyim. Babamın yanında başladım, ortaokulu bitirdim, çiftçiliğe devam ediyorum. 

Neler yetiştiriyorsunuz? 

Pancar, soğan, nohut, kimyon, arpa, mercimek ve buğday ekiyorduk. Şu an azalttık; soğan, arpa ve buğday yetiştiriciliği yapıyoruz. 

Sezon nasıl geçti?

Sezon çok bereketli, bol geçti çok şükür. İnşallah bütün çiftçilerimizin senesi böyle geçsin. Kazancımız iyiydi bu sene. 

Çiftçilik sizin için ne demek? 

Torunlarımı ve ailemi aç koymamak için yaptığım mesleğim çiftçilik…. Bunun yanında amacım, Türkiye’ye bir şeyler üretip yetiştirmek. 

Bugün çiftçiliğe başlayacak birine ne önerirsiniz?

Bugün çiftçiliğe başlayacak birine “Ekebiliyorsan, bütün mahsulleri ek, yapabiliyorsan hepsinin tarımını yap. Bu ülkeye hepsini yetiştir, bu ülkenin her şeye ihtiyacı var, dışarıdan bir şey gelmesin ülkemize, hepsini biz yetiştirelim.” derim.

Tarfin’i, Gelir Korumalı Paket’i ilk olarak nereden duydunuz?

Gübre için çalıştığımız kuruluştan duydum. Tarfin’den köyümüzü ziyarete gelmişler. Misafirperverlikle tanıştık, ağırladık. Tarfin’i anlattı. Dedi ki, “Biz ürün takası yapıyoruz.” Benim de aklıma yattı, birkaç arkadaşı da aldım yanıma “Senin çayını içmeye geleceğiz” dedim. Sonra toplandık, direkt Polatlı’ya gittik, çaylarını içtik. Onlardan Tarfin’i dinledik, Allah razı olsun. Ben o gün gübremi aldım. 

Alışverişinizde Gelir Korumalı Paket’i tercih ettiniz değil mi? Bu seçiminizdeki en önemli etkenler nelerdi?

Evet, o gün için buğdayın baz fiyatını anlattı bana. Gübrenin ve buğdayın baz ortalamasına baktım, bana daha uygun geldi. Tekrar diyorum, Allah razı olsun. Ben o gün gübremi aldım, arkadaşlarım da aldılar. Şu anda çok karlıyız. Ekmeden kar ettik biz. 

Sizin aklınızda bu paketi tercih etmeden önce sorular var mıydı?

Tabii… (Gülüyor) Biz köylüler olarak çok korkuyorduk. Buraya Tarfin geldiğinde kalabalıktı, her kafadan bir ses çıkıyor. Burası köy yeri. Herkese anlattık ama kimi dinledi kimi dinlemedi. Biz aklımıza yatan 5-6 arkadaş o gün gidip alışverişimizi yaptık. Orada daha güzel anlattılar. O gün baktığımızda Türkiye ortalaması 6.300’dü. Biz de gübreyi düşündük ve aldık, bugün kardayız. 

Siz bugün bir çiftçiye anlatacak olsanız Gelir Korumalı Paket’i nasıl anlatırsınız?

Ben köyde herkese anlatıyorum. “Gidin buğday ile işinizi yapın, parayla değil” derim. “Taban gübreden sonra çimen gübre al” derim, “at beklesin.” Biz gittiğimizde bize “mazot da al” dediler, biz alamadık. Birkaç gün önce gitsem hem gübremizi hem mazotumuzu alacaktık, şu anda komple kara geçecektik. Bundan sonra Tarfin’den başka yerden alışveriş yok, ihtiyaçlarımızı hep Gelir Korumalı Paket ile alacağız. Niyetimiz o yönde, Allah utandırmaz, harmanımız bereketli olur inşallah. 

Siz memnun musunuz Tarfin’den?

Çok memnunuz. Ben elimden geldiğince köylümü Tarfin ile tanıştırıyorum, isterim ki köyümün hepsi Tarfin ile tanışsın. Buğday takasıyla, Gelir Korumalı Paket ile alışveriş yapsınlar, herkes kazançlı çıksın. Gübre kaç para çıktı… Bizim gübremiz depoda duruyor, biz ekmeden kara geçtik. İnşallah köylümüz de harmanda bizim kazancımızı görecek Tarfin’e gelecek. 

share

Benzer Haberler

Taban Gübresi Nedir? Nasıl Kullanılır?
18.09.2021
Taban Gübresi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Taban gübresi terimini sıklıkla duyabilirsin. Peki taban gübresi nedir, nasıl yapılır? Sorularınızın yanıtı için tıklayın!

Devamını oku
Tarımda Biyogübre Trendi
05.09.2023
Tarımda Biyogübre Trendi

Biyoteknoloji ile geliştirilen biyogübre tarımda trend oluşturuyor. Biyogübre hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Devamını oku
Angus İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
22.11.2022
Angus İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Angus inek sığırı özellikleri ile kolaylıkla ayırt ediliyor. Angus inek sığırı nedir, özellikleri nelerdir sizler için derliyoruz. Hemen tıklayın.

Devamını oku