Tarfin Tarım, Türkiye’nin dört bir yanındaki satış noktalarıyla, çiftçilerimizin destekçisi olmaya devam ediyor. Marmara, Karadeniz, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerindeki 500’den fazla aktif satış noktasından sonra Tarfin; 2021 yılı, şubat ayı itibarıyla Güneydoğu Anadolu bölgemizde de faaliyet göstermeye başladı. İlk olarak Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde, buğday ve arpa ekinlerinin tohum ve gübre ihtiyaçları için çiftçilerimize destek oldu. Ayrıca akaryakıt ve sulama sistemlerinde çiftçilerimize sunduğu destekle, bölgede tarım faaliyetlerinin kalkınmasında çiftçilerimize önemli faydalar sağladı. Tarfin, yalnızca 3 ayda, yüzlerce çiftçimizin güveni ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toplam 76 satış noktasına ulaştı.
Tarfin Tarım, bu ay Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki başarıya katkı sunan, Mardin Kızıltepe’deki değerli satış noktası Mehmet Acebek’i sizlerle tanıştırıyor. Çiftçilerimize ve satış noktalarımıza ilham verecek bir söyleşiye imza atan Acebek, çiftçilikten satış noktasına uzanan tarım yolculuğunu anlatıyor. Nesilden nesile toprakla geçim sağlayan bir ailenin üyesi olan Acebek, buğday, mısır ve arpa yetiştiriciliğinin yanında hayvancılıkla da uğraşıyor. Arazi ekmeyi, biçmeyi, tarımı sevdiğini belirten Mehmet Acebek, bugün bilgisi ve deneyimiyle satış desteği vererek diğer çiftçilerimize yardımcı olmayı sürdürüyor. Tarfin satış noktası Acebek Tarım’ın değerli kurucusu Mehmet Acebek’in Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki tarım/hayvancılık ve satış deneyimi ile ilgili çiftçilerimizi aydınlatacak notlarını sizlerle paylaşıyoruz:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Sizin de bulunduğunuz Güneydoğu Anadolu bölgemizde hangi ürünlerin ekildiğini bizimle paylaşır mısınız?
Bölgemizde eskiden mercimek çok ekiliyordu ancak son yıllarda verim vermemeye başladı. Çiftçilerimiz de başka ürünlere yöneldi. Sulu araziler daha çok rağbet görüyor, bu alanlarda özellikle mısır ve buğday ekiliyor. Arpa ise ekonomik nedenlerle çok fazla tercih edilmiyor. Bunlara ek olarak, bölgemizde tarlayı dinlendirmek isteyen ve pamuğa yönelenler de var.
Çiftçilerimiz ekecekleri ürüne nasıl karar veriyor?
Güneydoğu’da topraklarımız geniş ve zengin olduğu için tercihlerimizi verim belirliyor. Biz mısırda, dekar başına 1500 kilograma kadar verim alabiliyoruz. Buğdayda 600-700 kilogram verim elde edebiliyoruz. Çiftçilerimiz verimi ve karlılığı göz önüne alarak seçimini yapıyor.
Bölgenizdeki çiftçilerimizin yaşadığı sorunlar neler, biraz bahsedebilir misiniz?
Elektrik giderlerimizin ve genel olarak gübre fiyatlarının yüksek olması çiftçilerimizi zor durumda bırakıyor. Bunun dışında bir sorunumuz yok. Emek veriyoruz, topraktan karşılığını alıyoruz çok şükür, severek çalışıyoruz.
Bölgenizdeki çiftçilerimize neler öneriyorsunuz?
Çiftçilerimize karlı ve verimli seçimler yapmaları için önerilerde bulunuyoruz. Örneğin, kendi denediğimiz ve memnun kaldığımız yeni gübreleri denemeleri için onları teşvik ediyoruz. Mesela Organiksa gübresi var, biz Tarfin’den aldık ve çok memnun kaldık, diğer çiftçilerimize de tavsiye ettik. Önerdiğimiz ürünler ile çiftçilerimize fayda sağlamayı hedefliyoruz. Mesela Tarfin’i sağladığı ödeme avantajları nedeniyle memnuniyetle öneriyoruz, çiftçilerimize tanıtıyoruz. Yenilikleri denemekten korkmamaları, güven veren markalara, ürünlere, sistemlere şans vermeleri için biz de arkadaşlarımıza destek oluyoruz.
Tarım ve hayvancılığın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çiftçiliği, gelecekte zenginleşecek bir meslek olarak görüyoruz. Dünya, Tarım 4.0, 5G Tarım yatırımları yapıyor, bizim teknoloji ve cihaz anlamında dünyadan biraz geride kaldığımız noktalar var. Ancak gelecekte bu eksiklerin giderileceğini ve gerekli yatırımların karşılık bulacağını umuyoruz.
Bahsettiğiniz yenilikleri biraz açar mısınız? Mesela nelerin değişmesi gerekiyor?
Vahşi sulama, çiftçilerimiz arasında yaygın. Oysa damlama sulama, yağmurlama sulama gibi verimli sulama sistemi modellerine geçiş yapmaya ihtiyacımız var. Geleneksel yöntemlerle sulama yapmak toprağı verimsizleştiriyor, su israfına neden oluyor. Ancak devletimizin desteği ile yavaş yavaş bilinçlenme süreci yaşıyoruz. Mardin’deki çiftçilerimizin %30-40 kadarı verimli sistemlere geçiş yaptı, gelecekte bu oranın yükseleceğini ümit ediyoruz.
Birçok bölgede hasat zamanı yaklaşıyor. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanlara tavsiyeleriniz neler?
Bu yıl tüm bölgelerimizde büyük bir kuraklık var, kuru araziler sürüldü, ekim olmadı. Yalnızca, sulu arazilerde tarım yapıldı. Bu nedenle çiftçilerimizin ürünlerinde fiyat artışı olmasını bekliyoruz. Çiftçilerimize, emeklerinin karşılıklarını alacağı fiyatlarla mahsullerini piyasaya sunmalarını öneriyoruz. Keşke olmasa ancak zaman zaman çok düşük fiyatlarla mahsuller elden çıkarılabiliyor maalesef.
Çiftçilerimize müjdemiz var! Tarfin Mobil’de yeni servisimiz Zahire devreye giriyor. Şimdi, Tarfin Mobil aracılığıyla çiftçilerimiz bölgelerindeki tüm zahirelerin alım fiyatlarını karşılaştırarak en karlı satışı yapıyor. Siz de hemen Tarfin Mobil indirerek Zahire üzerinden satış fiyatlarını takip edebilirsiniz.
Çok faydalı bir hizmet olmuş teşekkür ederiz.
Siz, bu konu başlıklarının yanında Tarfin aracılığıyla genç çiftçilerimize neler önerirsiniz?
İsteyerek ve severek çiftçilik yapacaksanız bu işe başlayın derim. Bizim işimiz mecburiyetle yapılacak bir iş değil. Çiftçi olmak, sevgi, emek, uğraş istiyor. Çiftçilik kutsal bir meslek… Biz 10 yıldan uzun süredir gübre satışı yapıyoruz, ticaretle uğraşıyoruz ancak hala severek tarlaya gidiyor ve çiftçiliğe de devam ediyoruz.
Tarfin’in Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki ilk satış noktalarından biri sizsiniz. Tarfin ile ilgili bizlere neler söyleyebilirsiniz, deneyiminiz nasıldır?
Biz önceleri Tarfin’e önyargılı yaklaştık, tanımıyorduk. Ancak biraz sohbetin ardından, bize yapılan sunumlarla, araştırmalarımızla Tarfin güvenimizi kazandı. Bugün gönül rahatlığıyla çalışıyor ve çiftçilerimize sunuyoruz. Tarfin, hem satış noktalarına hem de çiftçilere büyük avantajlar sağlıyor.
Sizce Tarfin’in sunduğu en önemli avantaj nedir?
Uygun fiyatlarla gübremizi, tohumumuzu alabiliyor, kolaylıkla seçimimizi yapabiliyoruz. Hem biz hem de çiftçilerimiz, Tarfin sayesinde rahatladık. Güneydoğu Anadolu bölgemizde, her çiftçimizin 300-500 dönüm arazisi var. Her arazi için 30-50 ton gübre alınıyor. Gübre gibi tarımsal ürünler, çiftçilerimiz için büyük gider kalemleri. Tarfin, peşin veya hasatta ödeme seçenekleri sunduğu için çiftçilerimize büyük kolaylık sağlıyor.
Tarfin ile ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Çiftçilerimiz, Tarfin’i merak ve ilgiyle karşıladı, bu rağbetin artarak devam edeceğini umuyoruz. Önce Tarfin’i tanımayanlar için bir soru işareti oluyor ancak biz detaylarıyla tüm sorularına yanıt veriyoruz. Tarfin’in sisteminde çiftçilerimizin; ne zaman, ne kadar ödeyeceği belli, ürünü sorunsuz tarihinde teslim alıyor. Satış noktaları satışı yaptıktan sonra Tarfin çiftçimizi arayarak siparişi teyit ediyor. Tüm süreçler, standart bir şekilde, güvenle ve kontrolle ilerliyor. Tarfin ile çalışan tüm satış noktaları ve çiftçiler, deneyimleri sonucu güvenle alışverişlerine devam ediyor.
Önerileriniz için çok teşekkür ederiz Mehmet Bey, değerlendireceğimizden emin olabilirsiniz.
Adres: İpek Mah.ipekyolu Cd.sümer Apt No:63 Kızıltepe Mardin İpek Mah. Kızıltepe, Kızıltepe / Mardin
Telefon: 0 (541) 232 94 04