taboola

Dereotu Yetiştiriciliği

Dereotu Yetiştiriciliği 28.03.2024

Sindirime yardımcı ve kalsiyum zengini özelliği ile sofraların vazgeçilmezi olan dereotu antik Mısır’dan bu yana mutfaklarda kullanılıyor. Maydanozgiller familyasına ait olan aromatik bitki, tek yıllık sebzeler arasında kategorize ediliyor. Dereotu yetiştiriciliği hakkında detaylı ve bilimsel kaynaklarca onaylanan bilgileri Tarfin aracılığıyla edinebilirsiniz. Üstelik Tarfin yalnızca sizlere bilgi sunmakla kalmıyor, alışverişlerinizde de avantajların adresi oluyor. Siz de hemen Tarfin Mobil indirebilir, en yakın Tarfin yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle. Detaylı bilgi ve alışveriş için siz de Tarfin yetkili satış noktalarını ziyaret edebilirsiniz. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Dereotu Nerede Yetişir?
  • Dereotu Yetiştirme Teknikleri 
    • Dereotu Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı
    • Dereotu Ekimi Ne Zaman Yapılır?
    • Dereotu Yetiştiriciliğinde Bakım
  • Dereotu Yetiştiriciliğinde Hasat

Yazımızın en sonunda ise konuyla ilgili en sık sorulan soruların detaylı yanıtlarını bulabilirsiniz. 

Dereotu Nerede Yetişir? 

Günümüzde dereotu yetiştiriciliği hemen her ülkede ve ülkemizin her köşesinde yapılabiliyor. Hem ticari bahçelerde hem de evlerde, hatta saksılarda üretilen bitkinin soğuk geçen bölgelerde açık alanda yetiştiriciliği tercih edilmiyor. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yıl boyu gölge ve serin alanlarda dereotu yetiştiriciliği devam ediyor. 
 

Dereotu Nerede Yetişir?

Dereotu, toprak tercihi konusunda çok seçici olmayan bitkiler arasındadır. Dereotu yetiştiriciliği için toprağın pH değerinin 0.5 ile 7.5 arasında olması yeterli görülüyor. Daha çok tınlı toprakları tercih ediyor. Kireçli topraklarda yetiştirildiğinde ise aroması ve eterik yağ içeriği artıyor. Ayrıca, yaz aylarında sıcak ve kurak bölgelerde yetiştirilen dereotunun aroma ve eterik yağ içeriğinin daha yüksek olduğu kayıtlara geçiyor. 

Dereotu Yetiştirme Teknikleri 

Dereotunun dört farklı yetiştirme yöntemi bulunuyor. Kullanım alanına göre çeşitlenen dereotu yetiştirme tekniklerini sizin için araştırdık: (Kaynak)

  • Meyve üretimi için dereotu yetiştiriciliği: Ekim tarihi oldukça kısıtlı olan bu yöntemde zamanında ekim olmadığında olgunluk gerçekleşmiyor. Bu nedenle dereotu ne zaman ekilir bilgisinin net olarak elinizde olması gerekiyor.
  • Kurutulmuş bitki elde etmek için dereotu yetiştiriciliği yapıyorsanız, erkenci patates, ıspanak veya salatalık sonrasında dereotu ekimi yapabilirsiniz. Kurumuş bitki yetiştirme takvimi ekim zamanı yönünden daha esnek bir takvim sunuyor.
  • Yeşil yani taze kullanım için dereotu yetiştireceğinizde, ilkbahardan sonbahara kadar hemen her zaman ekim yapabilirsiniz. Dereotlarını 25 ile 30 cm yüksekliğe eriştiğinde biçerek piyasaya sürebilirsiniz. 
  • Tohumluk dereotu üretiminde mart ayında ekim tercih ediliyor. Düzenli bakımla bitkiler mayıs ile haziran ayları arasında çiçek sapı meydana getiriyor. Tozlanma ve döllenme süreçlerinin ardından çiçekler tohum bağlıyor. Olgunlaşan şemsiyeler bekletilmeden sapla beraber hasat ediliyor. Hasatın zamanında yapılması tohumların dökülmemesi için oldukça önemli. Genellikle temmuz ayına denk gelen hasat sonrasında tohumlar kurutularak saplardan ayrılıyor. 

Dereotu Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı

Çok sıcak ve soğuktan hoşlanmayan dereotu, ılıman iklim koşulları bulunan her dönemde yılın her mevsiminde yetiştirilebiliyor. Çoğunlukla direkt tarlaya ekilen dereotlarının fide ile kültürü de yapılabiliyor. Bu durumda yastıklarda yetiştirilen dereotu fideleri sonbaharda sökülerek tarlaya şaşırtılıyor. Bahsettiğimiz gibi çoğunlukla fide ile değil, tohumla dereotu yetiştiriliyor. Özellikle ticari dereotu üretiminde bantlar halinde direkt tarlaya ekim gerçekleştiriliyor. Ekim öncesinde tarlanın çok iyi işlenmesi ve yabancı ot gibi atıklardan temizlenmesi ise şart.

Dereotu Yetiştirme Teknikleri 

Peki dereotu yetiştiriciliği için toprak hazırlığı nasıl yapılır? Öncelikle dekar başında 3 ile 5 ton arasında çiftlik gübresi veriliyor. Derin toprak işleme sonrasında tava, tahta veya bantlar hazırlanıyor. Metrekareye 1.5 - 2 kilogram arasında tohum ayrılarak elle ekim gerçekleştiriliyor. Elle ekimde tohumların saçılmaması için rüzgarsız havayı tercih etmek önem taşıyor. Diğer taraftan büyük işletmeler 12-25 cm sıra arası vererek mibzer ile ekimi tercih edebiliyor. Sıra üzeri mesafenin ise 2 ile 4 cm arası olması gerekiyor. Tohum ekiminden sonra toprak iyice sıkıştırıyor. Son olarak üzerine bolca can suyu veriliyor. Optimal koşullarda, tohumların çimlenmesi ve toprak yüzeyine çıkması 7-21 gün sonra gerçekleşiyor.

Dereotu Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Dereotu yetiştiriciliği için iklim koşullarına göre değişmekle birlikte, yılın her döneminde ekim yapılabiliyor. Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde en uygun dereotu tohumu ekim zamanı mart ayı kabul ediliyor. Soğuk geçen bölgelerde ise kış aylarında ekim yapılmazken, yalnızca bir veya en fazla iki biçim yapılabilmesi nedeniyle, çoğunlukla kademeli tohum ekimi öneriliyor. 

Dereotu Yetiştiriciliğinde Bakım

Dereotu yetiştiriciliğinde en önemli bakım işleri yabani ot temizliği ve sulama oluyor. İstenmeyen otların gelişimini engellemek için tarla ve bahçeler düzenli olarak elle veya çapa yardımıyla temizleniyor. 

Sulama ise tohum çimlenme döneminde ve bitkilerin ilk yaprak dönemlerinde hayati önem taşıyor. Bu dönemlerde mümkünse yağmurlama sulama tercih edilmiyor. Daha sonraki dönemlerde ise damlama sulama uygulanabiliyor. Dereotu yetiştiriciliğinde aşırı sulamadan kaçınılıyor.  

Bakımın bir diğer ayağı olan gübreleme öncesinde yanmış çiftlik gübresi aracılığıyla yabancı tohum taşımamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Temel gübreleme, çiftlik gübresi ile birlikte gerçekleştiriliyor. Kullanılacak gübre seçilmeden önce mutlaka toprak analizi yapılıyor ve uygun gübreler belirleniyor. Gübreler tek seferde tatbik ediliyor. 

Dereotu yetiştiriciliğinde özellikle çimlenme döneminde toprak altı zararlılarına dikkat çekiliyor Yabancı ot temizliği sırasında herbisit kullanımı ve manuel temizlik ile bakım sorunları büyük ölçüde gideriliyor.

Dereotu Yetiştiriciliğinde Hasat

Uygun şartlar sağlandığında, dereotu tohumları ekildikten yaklaşık iki ay sonra hasat edilebiliyor. Bitkiler, 20-25 cm uzunluğa ulaştıklarında yaprak saplarıyla birlikte topraktan kesiliyor ve demetlenerek satışa sunuluyor. Dereotu genellikle bir kez biçiliyor, ancak bakım koşulları iyiyse ikinci bir biçim de yapılabiliyor. Diğer taraftan ikinci biçimde yaprak sayısının azalmasıyla verim düşüşü görmek normal karşılanıyor. Biçim ile hasat edilen dereotları demetler halinde satışa sunularak tüketiciyle buluşuyor. 

Kısa ömrü, şifası ve lezzeti ile tanınan dereotunu siz de tarlada, evinizde, bahçe veya balkonunuzda yetiştirebilirsiniz. Yeşillikler arasında sınıflandırılan bitkiyi verdiğimiz ipuçları sayesinde kolaylıkla yetiştirerek siz de piyasaya sunabilir veya kendiniz tüketebilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilerimizin tercihi olan dereotunu yetiştirirken girdi ihtiyaçlarınız için Tarfin yanınızda! En yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret ederek siz de ihtiyaçlarınızı ertelemeden karşılayabilir, kefil veya ipotek istemeyen Tarfin sistemi ile tanışabilirsiniz. 

Dereotu yetiştiriciliğinde ekim derinliği kaç cm olur?

Dereotu yetiştirmek için ekim derinliğinin 0,5 ile 1 cm arasında olması tavsiye ediliyor.

Dereotu kaç günde çimlenir?

Uygun koşullar altında dereotu tohumlarının 20 günde çimlenmesi bekleniyor. En erken çimlenmenin 7 günde olduğu kayıtlara geçiyor. Uygun çimlenme koşullarında havanın 20 ile 30 derece arasında olması gerekiyor. Toprak ısısının ise 10 ile 25 arasında olması gerekli görülüyor.

Dereotu nasıl çoğaltılır?

Dereotu yetiştiriciliği çoğunlukla tohumla yapılıyor, zaman zaman fide ile üretim de gerçekleştirilebiliyor.

Dereotu nerelerde kullanılır?

Taze olarak tüketilen, turşu ve salamuralarda kullanılan, kurutularak baharat gibi yemekleri çeşnilendiren dereotu farklı kullanım alanlarına sahip.

Dereotunun anavatanı neresidir?

Dereotunun anavatanı Orta ve Güney Avrupa'dır. Eski Yunan, Roma ve Mısır kaynaklarında bitkinin hem yemekte hem de hastalık durumlarında kullanıldığına dair veriler bulunuyor.

Dereotu yetiştiriciliği için tohumlar ne kadar canlı kalır?

Uygun depolama koşulları sağlandığında, dereotu tohumları 2-3 yıl kadar çimlenme özelliklerini koruyabiliyor.

share

Benzer Haberler

Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?
30.09.2021
Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Besi bitirme yeni nedir ve ne işe yarar sorularınızın yanıtlarını Tarfin Blog'da bulabilirsiniz. Besi bitirme yemi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?
23.05.2022
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?

Diskaro, toprak işlemek için kullanılan araçlardan biridir. Diskaro nedir, diskaro çeşitleri nelerdir detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Tıklayınız.

Devamını oku
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
30.09.2022
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Koyun keçi çiçek hastalığı, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sorun. Koyun keçi çiçek hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar için tıklayınız.

Devamını oku