taboola

Roka Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Roka Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 03.05.2022

Akdeniz ülkelerinden dünyaya yayılan ve özgün tadıyla sofralarda yıldızlaşan roka, özellikle Akdeniz, Kuzeydoğu ve Batı Avrupa ülkelerinde yetiştiriliyor. Roka yetiştiriciliğinde öncü olan ülkelerin başında İtalya, Yunanistan ve İspanya geliyor. Taze tüketildiği ve çabuk bozulabildiği için yıl boyunca yetiştirilen rokalar, salata ve garnitür olarak kullanılıyor. Ayrıca yeşil bitki olarak tüketiminin yanında, roka tohumlarından elde edilen yağlar, insan beslenmesinde ve ilaç sanayinde değerlendiriliyor. Bunun yanında, hayvan yemi olarak kullanımı da mevcut. Siz de roka bitkisini daha yakından tanımak için Tarfin Blog’taki makalemizden yararlanabilirsiniz. Çiftçilerin tarımsal ve hayvansal alışverişlerinde yardımcısı olan Tarfin, peşin veya hasat vadeli alışveriş imkanı sunuyor. Üstelik, Tarfin Mobil uygulaması üzerinden tarım girdisi fiyatlarını anında karşılaştırmak da mümkün. Siz de Türkiye’nin dört bir yanında yer alan bini aşkın Tarfin yetkili satış noktasından birini ziyaret ederek Tarfin ile tanışabilir, bugüne dek avantajlı alışveriş fırsatlarından yararlanan binlerce çiftçimizden biri olabilirsiniz. 

Roka Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi kaynaklarına göre, roka yetiştiriciliği doğrudan tohum ekimi yöntemiyle yapılıyor. Ülkemizin batı ve güney bölgelerinde, tüm yıl boyunca, açık tarla koşullarında tohum ekimi ile roka yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor. Söz konusu soğuk bölgeler olduğunda ise örtü altında yetiştiricilik tercih ediliyor. Sıcak bölgelerde ise yaz sıcaklarından etkilenmemesi için ağaç altında ve gölge yerlerde roka yetiştirmeye devam edebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Roka Tohumu Nasıl Ekilir?

Roka tohumu ekmeden önce, dekara 2 ton kadar yanmış çiftlik gübresi uygulanıyor. 

  • Eğer kış aylarında roka yetiştiriciliği yapacaksanız veya yağmurlama sulama yöntemi kullanacaksanız, tohumları tahtalara veya düz tarlaya ekebilirsiniz. 
  • Yaz aylarında ise roka tohumlarını tavalara ekmelisiniz. Tahta ve tavaların ebatlarını, kültürel işlemlerin kolay yapılabileceği büyüklüklere göre belirlemelisiniz. 
Roka Tohumu Nasıl Ekilir?

Roka yetiştiriciliği yapılacak alan, yabancı otlardan ve zararlılardan temizlendikten sonra tohum ekimine geçiliyor. Bunun için; 15-20 cm kadar sıra arası, 4-5 cm sıra üzeri mesafe korunarak 0,5 cm derinlikte ekim gerçekleştiriliyor. Dekara 1-1.5 kilogram tohum yeterli oluyor. Eğer sera içinde roka yetiştiriciliği yapılacaksa, yine aynı sıra arası ve sıra üzeri mesafe korunuyor. İklim koşullarına göre ortalama 3-8 gün içinde tohumlar çimlenerek yüzeyde beliriyor. 

Roka Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Roka yetiştiriciliği için uygun zaman kollandığında, yaz aylarında tohum ekimi ve hasat arasındaki süre kısalıyor. Ekolojik koşullara çok duyarlı bir bitki olan roka, sıcaklık 10 derecenin altına düştüğünde veya çok yükseldiğinde, çimlenme ve gelişimi açısından olumsuz etkileniyor. Dolayısıyla, düşük ve çok yüksek sıcaklıkta yaprakların aroması arttığından kalitesi düşüyor. Tadı acılaşıyor, piyasa değeri azalıyor. 

Roka Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Roka yetiştiriciliğini, hava sıcaklığı çok düşük veya yüksek olmadığı zamanlarda yapmalısınız. Toprakta ve havada yeterli nem olması da gelişim için önem arz ediyor. Eğer roka düşük sıcaklığa maruz kalırsa, sonrasında uzun gün koşullarında yetiştirilirse çiçek açmak üzere genetatif döneme geçiyor ve yaprak kalitesi azalıyor. Yeterli nem olmadığında ise aromatik madde artıyor, yapraklar küçülüyor, lifleşme ve selülozlaşma meydana geliyor. Bunun sonunda yine roka yaprakları acılaşıyor. 

Roka Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 


Toprak açısından oldukça seçici bir sebze olan roka, organik maddece zengin olan kumlu tınlı topraklarda yetiştiriliyor. Ayrıca toprak pH’ının nötr karakterli olması tercih ediliyor. Eğer ağır bünyeli ve killi topraklarda roka yetiştiriciliği yapmak isterseniz yaprak kalitesinin bozulduğuna tanık olabilirsiniz. 

Roka Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Roka yetiştiriciliğinde, vejetasyon süresi kısa olduğu ve birden fazla ürün alınabileceği göz önüne alınarak gübreleme yapılıyor. Organik maddeyi seven bir bitki olan rokaya, dekara 2 ton kadar yanmış çiftlik gübresi veriliyor. Ayrıca, her yetiştirme döneminde tohum ekiminden önce toprak hazırlığı için dekara 25 kilogram N, 12-15 kilogram P2O5 ve 15 kilogram K2O gübreleri tatbik ediliyor. Eğer damla sulama yapılıyorsa, gübreler sulama sistemiyle uygulanabiliyor. 

Roka Yetiştiriciliği için Önemli Olan Hastalık ve Zararlılar Nelerdir? 

Roka bitkisi, beyaz pas, kök çürüklüğü, septerio leke hastalığı ve yaprak yanıklığına karşı oldukça hassas oluyor. Bunun yanında beyaz çürüklük ve kurşuni küf hastalıkları da rokada görülebiliyor. Ayrıca, yaprak biti ve akar bitkilerde karşımıza çıkıyor. 

Türkiye’de Roka Yetiştiriciliği Nerede Yapılır? 

2019 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye sınırları içinde 13.658 ton roka üretimi yapılıyor. Roka yetiştiriciliğinde, İç Anadolu Bölgesi’nde tarım faaliyetleri başı çekiyor. Sonrasında Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi sınırlarında roka yetiştiriciliğinden bahsediliyor. İl il sıralandığında ise Eskişehir, İzmir, Bursa, Balıkesir ve Amasya roka yetiştiriciliğinde ülkemizin ilk beşini oluşturuyor. Ayrıca, Türkiye’de roka yetiştiriciliği verim nedeniyle tek hasat şeklinde yapılıyor. Toprak özellikleri nedeniyle, birden çok hasat yapmak ürün miktarını ve kalitesini ciddi oranda düşürüyor. 

Roka Nedir?

Roka bitkisi, kazık kök ve etrafında yer alan 10-15 cm derinliğe ulaşan saçak kökler ile tanınıyor. Oldukça zayıf olan bu saçak kökler, derinliklere kadar ulaşabiliyor. Doğrudan tohum ekimi ile yetiştirilen rokalar, kalp şeklindeki kotiledon yapraklarla gelişiyor. Sonrasında uzun, oval, düz ve yeşil renkli gerçek yapraklar oluşuyor.  Rokanın gövdesi rozet şeklinde oluyor. Yapraklar, toprak seviyesindeki gövdeden çıkıyor. Roka yetiştiriciliğinde, tek bir ton veya şekilde mahsul almaktan bahsetmek zor. Zira, yaprakların tonu ve şekli, iklim koşullarına göre değişebiliyor. Buna ek olarak, hasat zamanı da roka yapraklarının değişimine neden oluyor. Hasadı geciken bitkilerin selülozik yapısı ve liflenme olasılığı artıyor. En kaliteli roka hasadı birinci hasatta elde ediliyor. Sonraki hasatlarda yapraklar parçalı bir yapı kazandığından, rokaların kalitesi ve pazar değeri azalıyor. Ayrıca ülkemizde ikinci verim çok azaldığı için genellikle tek hasat üzerinden roka yetiştiriciliği yapılıyor. Yetiştiriciler çoğunlukla ilk hasadın ardından mahsulü kaldırıyor.

Roka Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Yapılır?

Nemi seven bir bitki olan rokanın yetiştiriciliğinde toprağın nemli tutulması kaliteyi artırıyor. Ancak iklim koşulları dikkate alınarak sulama yapmak gerekiyor. Eğer toprak kuruysa, roka yapraklarının kaba ve acı olacağını aklınızda tutmalısınız. Çok fazla nem ise çürümeye neden olabileceğinden yeterli nemi sağlamalı ancak az veya fazla sulamadan uzak durmalısınız.

Roka Hasadı Nasıl Yapılır?

Yeterli nem ve sıcaklık değerlerine ulaşıldığında, roka tohumunun ekiminin ardından ortalama 30-40 gün sonra, rokalar hasat olgunluğuna erişiyor. Ancak düşük sıcaklık ve elverişsiz ekolojik koşullar hasat süresinin 70-80 güne kadar çıkmasına neden oluyor. Hasat olgunluğuna erişmiş bitkiler, toprak seviyesinden 1-2 cm yukarıdan kesilerek hasat ediliyor. Eğer tüm bitki hasat edilecekse, kök boğazından kesiliyor. Hasat edilen bitkiler, 50-100 gramlık demetler halinde bağlanarak satışa sunuluyor. Taze sebze olarak tüketilen rokaların uzun süre muhafazası maalesef mümkün olmuyor. Buzdolabında ancak 1 hafta kadar saklanabiliyor ve süre aşıldığında genellikle kalitesi bozuluyor. Bu nedenle hasat edilen roka yaprakları kasalara konularak üzeri ıslak çuvalla örtülüyor ve satışa sunulana kadar gölge, serin alanlarda bekletiliyor.

share

Benzer Haberler

Turp Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
28.11.2022
Turp Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Turp yetiştiriciliği, tarım tarihinin en eski zamanlarından bu yana yapılıyor. Kültür tarımı çok eskilere dayanan turp nasıl yetiştirilir hemen öğrenin.

Devamını oku
Su Kirliliği Nedenleri, Çözümleri
20.05.2021
Su Kirliliği Nedenleri, Çözümleri

Su kirliliği çağımızın en önemli sorunlarından biri. Su kirliliği nedenleri, çözümleri, su kirliliği için alınabilecek önlemler yazımızda.

Devamını oku
Alıç Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
17.11.2022
Alıç Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Alıç yetiştiriciliği ülkemizin özellikle Hatay ilinde yapılıyor. Diğer bölgelerde ise doğal kaynaklar kullanılıyor. Peki alıç yetiştiriciliği yapılır? Hemen tıklayın!

Devamını oku