taboola

Tarım Uydu Görüntüleme ile Gelişiyor

Tarım Uydu Görüntüleme ile Gelişiyor 19.07.2022

Dünyadaki tarımsal arazilerin oranı yaklaşık %12 düzeyinde. Her geçen gün artan nüfusa bağlı olarak tarımsal üretime her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuluyor. (Tarımda inovasyona neden ihtiyaç var yazımızda bu sorunlara tüm detaylarıyla değinmiştik.) Çiftçiler ise mahsullerini artırmak ve takibini çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirmek için uydu verilerine güveniyor. Mahsul ve toprak koşullarını tespit eden teknolojiler, dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Bu teknolojiler sayesinde; uydu haritaları üzerinden ürünlerin gelişimi, sağlığı, su ve stres düzeyleri, hastalık ve ilaç takibi yapılabiliyor. Çiftçilerimizin gökyüzündeki gözü olan uydular sayesinde zirai risklere ait yorumlar kolaylıkla alınıyor. Siz de tarım uydu görüntüleme sistemleri hakkında detayları Tarfin Blog aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Tarımsal ihtiyaçlarınız için yeni nesil çözümler üreten Tarfin sayesinde, tarımsal girdi fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden anında karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin dört bir yanındaki Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden siparişlerinizi peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleriyle oluşturabilirsiniz. 

Tarım Uydu Görüntüleme Nedir? 

Tarım sektörüne yönelik teknoloji çözümleri arasında yer alan uydudan tarım arazisi izleme sistemleri, tarımsal faaliyetlerin daha sürdürülebilir ve karlı hale gelmesi için kullanılıyor. Uydular vasıtasıyla geniş çaplı görüntüleme sağlanarak üreticilerin arazilerini takip etmesi sağlanıyor. Üstelik sistemlerde, gerçek zamanlı görüntülemenin yanı sıra geçmiş yıllara ait görüntülerle karşılaştırma gibi seçenekler de bulunuyor. Tarımsal üretime birçok katkısı olan tarım uydu görüntüleme sistemleri, farklı birçok teknoloji firması üzerinden alınabiliyor. Yaklaşık 48 saat içinde tamamlanan kayıt işlemleri sonrası çiftçilerimiz telefon, tablet veya bilgisayarlar üzerinden takibe başlayabiliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Tarım Uydu Görüntüleme Faydaları Nelerdir?

Birden çok cihazda izlenebilen görüntülere farklı birçok cihazdan aynı anda erişmek mümkün oluyor. Üstelik çoğu firma, müşterilerine cloud depolar da armağan ediyor. Diğer bir deyişle, istedikleri görüntüleri internet üzerinden kaydetme ve depolama imkanın tanıyor. Böylelikle kişiler farklı cihazlardan aynı anda kaydettikleri dataya ulaşabiliyor. Ayrıca kişiye özel panellerden girilen sistem, anında görüntüleme kolaylığını çiftçilere armağan ediyor. 

Tarım Uydu Görüntüleme Faydaları Nelerdir?

Tarım arazilerinin uydudan izlenmesi birçok sorunun erken fark edilmesi, çözüm sağlanması için fayda sağlıyor. İşte tarım uydu görüntülemenin faydaları: 

  • Tarım ürünlerindeki eğilimler erken fark edilebiliyor. Hastalık, zararlı istilası, iklim kaynaklı stresler gibi sorunların erken teşhisi sayesinde hızla çözüm alınarak verimin minimum düzeyde etkilenmesi sağlanıyor. 
  • Teknolojik sulama sistemleri üzerindeki herhangi bir tıkanıklık veya sorun kısa sürede fark ediliyor. Çiftçilerimiz zarar görmeden sorunu onarabilme şansına erişiyor. 
  • Yoğun bitki örtüsü analizi ve canlılık uyarısı sayesinde tarla içindeki varyasyonlar tespit ediliyor. Çiftçilerin tüm ekinleri takibi kontrolü kolaylaşıyor.
  • Yıllar içindeki değişim arşivlenerek alandaki değişim gözlemleniyor. Özellikle verimsizleşen topraklardaki kayıp gözlemlenerek doğru planlama yapılabiliyor. 
  • Bitkiler, sağlık durumlarına göre ışığın dalga boylarına farklı tepkiler veriyor. Multispektral uydu görüntüleme teknolojileri sayesinde insan gözünün göremediği ek bilgiler elde ediliyor. Ürünün susuzluğu, gübreleme durumu veya ilaçlama sonrası reaksiyonu kolaylıkla takip edilebiliyor. Eğer ilaçlama yetersiz kaldıysa veya gübreleme gerekiyorsa zaman kaybetmeden tatbik ediliyor. 
  • Tarımsal üretimdeki belirsizliklerle mücadeleye yardımcı olan uydu teknolojileri, ölü yaprakları, stresli veya sağlıklı yaprakları kolaylıkla ayırt ediyor. Çiftçilerimiz gerekli durumlarda fiziksel mücadele ile hasta bitkileri diğerlerinden ayırabiliyor. 
  • Çiftçilerimiz kendi tarlasını çevredeki diğer tarlalarla karşılaştırabiliyor. Böylelikle geniş çaplı sorunlar daha erken fark ediliyor veya sorunun sadece alana ait olup olmadığı yorumlanıyor. Böylelikle sorunun nedeninin ne olabileceği konusunda daha net ihtimaller karşımıza çıkıyor. 

Uydudan Tarla İzleme ile Neler Değişir? 

Uydudan tarla izleme ile tarımsal üretim mahsulü, gübreleme miktarı, sulama programı veya bakım işlemleri değişebiliyor. Tarımsal üretimin doğasında yer alan belirsiz birçok nokta ile ilgili uydudan tarla izleme sayesinde veri sağlanıyor. Örneğin, Afrika’daki ülkeler, çiftçilerine uzun vadeli ekim alanı sağlamak için mahsullerin besin ve nem seviyelerini, kıta genelinde toprak dokusu verileri haritalıyor. Uydu görüntüleri ile birleştirilen bilgiler sayesinde gıda üretiminin üst düzeye çıkacağı yerler çiftçilere gösteriliyor. Böylelikle, en verimli tarım arazileri işleniyor, verimsizleşen topraklar için başka politikalar hazırlanıyor. 

Uydudan Tarla İzleme ile Neler Değişir? 

Avustralya’da mahsullerin hasada hazır olup olmadığı uydu verileri üzerinden anlaşılıyor. Değişen mevsim normallerine, hava durumu ve ekim verilerine göre şeker kamışının hasadı, nakliyatı için planlamalar uydulardan alınan bilgilerle yapılıyor. Geniş arazilerde hasat planlaması ve makineli hasat için gerekli kiralamalar uydu bilgileriyle tam zamanında gerçekleşiyor. 

Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki hava durumunu ve iklim değişimini gözlemlemek için uydu bilgilerini veri alıyor. Mahsullerin büyümesi için doğru miktarda su ve sıcaklık gerektiği için uydu verileri ile tarıma yön veriliyor. Mesela, Kaliforniya vadisindeki ekinlerin artan sıcaklıklarla ne derece strese girdiği, ne kadar suya ihtiyaç duyduğu belirleniyor. Böylelikle hem sulama hem de gübreleme gibi adımlarda yalnızca gerekli oranda destek vermek mümkün oluyor. Su kirliliği gibi sorunlara yol açan fazla gübreleme böylelikle ülke genelinde önlenebiliyor.

Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntüsünün Tarımsal Üretime Katkıları Nelerdir? 

Yüksek çözünürlüklü ve çok renkli uydu görüntüsü sayesinde çiftçilerimiz tarımsal gübre kullanımında fazlalığı önleyebiliyor. Toprak analizinin yanı sıra uydu görüntüleme ile toprağın durumunu ve ekinin ihtiyacını kolaylıkla fark edebiliyor. Gözle görülmeyen stres düzeylerini fark ederek besin eksikliği gibi sorunlara erken müdahale edebiliyor. 

Yüksek Çözünürlüklü Uydu Görüntüsünün Tarımsal Üretime Katkıları Nelerdir? 

Uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımıyla oluşturulan haritalar, farklılıkları, sorunları, eksiklikleri ilk bakışta görmeyi kolaylaştırıyor. Ayrıca, uydu görüntülerinin okunmasını kolaylaştıran özel algoritmalar sayesinde bulut, sis, gölge gibi yanıltıcı ögeler görüntülerden çıkarılıyor ve yüksek doğruluk elde ediliyor. Elbette doğruluk oranı alınan sistemin çözünürlük bilgilerine, algoritmalarına, görüntüleme teknolojilerine göre değişiyor. En doğru analiz için alınan hizmetin kalitesinden emin olmalısınız. 

Renk değişimlerini an be an takip ederek gelişim geriliği, sulama tıkanıklığı, hastalık ve zararlı istilası sorunları henüz artmadan fark edilip çözüm oluşturulabiliyor. Yapılan önlem ve aksiyon planları doğrultusunda erken adım atmak hasat dönemi oluşacak verim kayıplarının önüne geçiyor. 

Tarlanın haftalık, aylık ve yıllık gelişimleri görüntülenerek değişimler, farklar, sorun ve gelişimler kolaylıkla takip ediliyor. Özellikle sözleşmeli çiftçilik yapan çiftçilerimiz, anlaştıkları mahsulde sorun yaşamamak adına uydu desteğinden büyük fayda görüyor. Üstelik uyarı ve bildirim açılarak herhangi bir sorunda anında haberdar olmak mümkün oluyor. 

Benzer şekilde, hasat tam doğru zamanda yapılarak geç veya erken hasat nedeniyle oluşabilecek kalite kaybının önüne geçiliyor. Ürünlerin hasat döngüsünde olup olmadığı, tarlaya gitmeye gerek kalmadan ayırt ediliyor. Üstelik dilerseniz tarlanızı izlerken aldığınız notları görüntü üzerine not alabilir ve kendinize daha sonra takip için işaretler bırakabilirsiniz. Etiketleme ve gruplamalarla sonuç kıyasını zaman kaybetmeden yapabilirsiniz.

Ayrıca eğer tarlada diğer akıllı sensörler bulunuyorsa, tarlaya özel zirai uygulamaları  tek tuşla tamamlamak mümkün oluyor. Mesela, Tarım 4.0 ile sulama sisteminin uzaktan kontrol imkanı varsa, tarlaya adım atmadan, kilometrelerce öteden sulama emri verebilirsiniz. Teknolojilerin bir arada kullanımı sayesinde doğru çözümlerin tam da gerektiği zamanda uygulanmasına imkan doğuyor. 
 

5G Tarım Nedir hemen öğrenin!

share

Benzer Haberler

Dar Alanda Dikey Tarım Nedir Nasıl Yapılır?
26.07.2021
Dar Alanda Dikey Tarım Nedir Nasıl Yapılır?

Dar alanda dikey tarım sağladığı birçok avantajla geleceği işaret ediyor. Dikey tarım nedir merak ediyorsanız tıklayın.

Devamını oku
Ektima Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
29.11.2021
Ektima Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ektima hastalığı kuzu ve oğlaklarda görülen bir hastalık. Viral etkenli ektima hastalığının belirtileri ve tedavisi için tıklayın.

Devamını oku
Hububat Elevatörü Nedir?
19.03.2024
Hububat Elevatörü Nedir?

Tahıl maddelerinin taşınmasını ve depo süreçlerini kolaylaştıran hububat elevatörü nedir, çeşitleri nedir hemen öğrenin! Detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku