taboola

Torf Toprak Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Torf Toprak Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır? 04.06.2024

Tamamen organik bileşenlerden oluşan ve suni maddelerden uzak olan torf toprak, bitkilerin çürümesi ve biyolojik etkinlikleri ile uzun seneler içinde meydana geliyor. Çoğunlukla üç farklı renk çeşidi ile karşımıza çıkan torf topraklar, sarı, kahverengi veya siyah renklerde olabiliyor. Besin maddesi içermeyen, bu nedenle ek gübreleme veya katkıya ihtiyaç duyulan torfların en önemli özelliği ise nem dengesini koruması oluyor. Böylece bitki köklerinin çürümesini engelliyor ve suyu tutarak bitkilerin beslenmesine katkı sağlıyor. Siz de torf toprak nedir, özellikleri nelerdir ana başlıklı yazımızdan toprak hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

Tarfin tüm tarımsal girdi alışverişlerinizde güncel bilgi kaynağı olmaya devam ediyor. Üstelik Türkiye’nin dört bir yanında yetkili satış noktaları ile çiftçilerimize hizmet sunan Tarfin, şimdi Tarfin Mobil ile her an yanınızda. Siz de Tarfin Mobil indirin, size en yakın yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını karşılaştırın. Seçiminizi yapıp siparişinizi oluşturduktan sonra Tarfin’e özel peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizleri bekliyor. Hemen Tarfin ile tanışın, ihtiyaçlarınızı ertelemeden, avantajlarla karşılayın!

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Yazımızda yer alan başlıklar: 

  • Torf Toprak Nedir, Neden Yapılır? 
  • Torf Toprak Özellikleri Nelerdir?
  • Torf Toprak Hangi Bitkilerde ve Nerelerde Kullanılır?
  • Torf Toprak Nasıl Kullanılır?
  • Kaliteli Torf Toprak Nereden Alınır, Nasıl Anlaşılır?
  • Torf Toprak Çeşitleri Nelerdir?

Torf Toprak Nedir, Neden Yapılır?

Genellikle kuzey bölgelerde yer alan bataklıklarda, torf havzalarında meydana gelen organik toprak türüne torf toprağı deniyor. Organik madde kalıntılarının zamanla çürümesi ile oluşan malzemede bitki artıklarının, yosunların, ekin köklerinin, anız ve bitki materyallerinin izlerine rastlanıyor. Yoğun biyolojik süreçler sonucunda meydana gelen bu toprak, sıcaklık koruma ve nem tutma kabiliyeti ile dikkat çekiyor. Bitki yetiştirme için ideal görülen bu özellikler dolayısıyla toprak, özellikle ev tipi bitki yetiştiriciliğinde sıklıkla tercih ediliyor. Bitkilerin susuz kalmasını önleyen, gevşek yapısı ile hava alan ve tamamen doğal içeriği sayesinde ısı yalıtımı vadeden torf, hafifliği ile kolaylıkla taşınabiliyor. Ayrıca pH değerinin düşüklüğü, asitli karakterdeki toprakları seven bitkiler için torfu elverişli hale getiriyor.  

Torf Toprak Özellikleri Nelerdir?

Bitkinin ihtiyaç duyduğu nemi tutarak gelişimine katkı sağlayan torf toprak özellikleri ile bitkilere birçok fayda sağlıyor. Torf özellikleri ve sunduğu faydalar arasında şu maddeleri sayabiliriz, 

  • Bu topraklar, su tutma kapasitesinin yüksekliğinden dolayı sıcak havada bitkinin sulanma ihtiyacını azaltıyor. Eğer nem kapasitesi göz ardı edilerek sürekli sulama yapılırsa, bitkilerin köklerinde çürüme meydana gelebileceğinden toprak özelliklerine hakim olunması önem taşıyor. Toprağın nemi bitmeden yeniden sulama yapılmaması gerekiyor. 
  • Gevşek yapılı ve hafif bir toprak olan torf sayesinde bitkilerin kökleri oksijene ideal düzeyde ulaşabiliyor. 
Torf Toprak Nasıl Kullanılır?
  • pH derecesi bakımından birçok bitkiye uygun görülüyor. 
  • Besin açısından zengin olmayan torf, diğer topraklar veya bitki besinleri ile beraber kullanılıyor. 

Torf Toprak Hangi Bitkilerde ve Nerelerde Kullanılır?

Saksı bitkileri, ideal torf bitki toprağı ile rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Salon bitkilerinin yanı sıra çiçekler ve balkon bitkileri de toprağı seviyor. Ayrıca evde yetiştireceğiniz taze baharatlar için topraktan yararlanabilirsiniz. Peki torf toprağın kullanım alanları nelerdir? 

  • Torf ile toprak arasındaki temel fark nem tutma kapasitesi ile ilgili. Uzun yıllar boyunca bitki artıklarının doğal yollarla dönüştüğü torf, organik atıkların bir bütünü. Ancak tüm toprak oluşumu aşamaları, her toprak için bu denli yoğun organizmal faaliyetin sonucu değil. Bu nedenle her toprak mantar yetiştiriciliği için kullanılmasa da, nemi daha kolay bünyesinde tutan torf bu işlemde tercih edilebiliyor.
  • Tohumdan fide yetiştirmek için kullanılabiliyor.
  • Diğer bitkiler yetiştirilirken toprağın pH derecesini ayarlamak için tercih edilebiliyor. 
  • Nem tutma kapasitesi düşük kumlu topraklara nem kazandırmak için eklenebiliyor. 
  • Bitkilerin su dengesini ayarlamaya yardımcı olan turba topraklar, 
  • Meyve ağaçlarını aşırı soğuktan, kökleri buz ve dondan korumak için seçiliyor. 
  • Hemen hemen bütün bitki çeşitlerinin üretiminde belli oranlarda torf topraktan yararlanmak mümkün. Çünkü torf toprak kullanımı toprağın kalitesini artırmaya destek oluyor. 
  • Yeşil sahalarda ve özellikle gold oynanan alanlarda saha şartlarını istenen seviyede tutmak için sürekli turba topraklar kullanıldığı biliniyor. 

Torf Toprak Nasıl Kullanılır?

Turba toprak olarak da anılan torf, genellikle %50 oranında diğer topraklarla karıştırılarak kullanılıyor. Bitkilere verilen su ve besinlerin köklere daha kolay ulaşmasına yardımcı olan bu toprak çeşidi, ot, çiçek, süs bitkisi, fide ve mantar gibi birçok bitkinin üretiminde kullanılabiliyor. Ayrıca doğru oranlarda toprak ile turba toprak karıştırıldığında tohum çimlenmesi için ideal nemli toprağın oluşturulmasına da yardımcı oluyor. Özellikle evlerde saksı bitkileri için tercih edilen topraklar, köklerin hava almasına, kapalı saksılardaki bitkilerin daha rahat yetişmesine, köklerin havalanmasına ve bitkinin neme ulaşmasına destek veriyor. Buna rağmen bitkilerin büyümek için yalnızca torf ile desteklenmesi ise maalesef yetersiz. Tüm bitkilerin ekildikten sonra suya, besine ihtiyacı oluyor. Bunun yanında tubo topraklar, doğası gereği sudan ve besinden daha uzun süre yararlanılmasına ve düşük ışıkta bile daha uzun süre bitkinin hayatta kalmasına imkan tanıyor. (Kuraklığa dayanıklı toprak nedir konulu yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.)

Kaliteli Torf Toprak Nereden Alınır, Nasıl Anlaşılır?

İyi bir torf toprak doğal olarak göl yataklarında, sulak alanlarda bulunuyor. Doğal bitki örtüsünün yıllardır imha edilmediği nemli alanlarda doğal turba toprak oluşumuna şahit olabilirsiniz. Bunun yanında girdi alışverişleri için başvurduğunuz yetkili satış noktalarında kaliteli topraklar bulabilirsiniz. 
 

Torf Toprak Nedir, Neden Yapılır? 

Peki kaliteli torf toprak nasıl anlaşılır? İlk olarak avucunuzu hafifçe nemlendirerek ıslatmanız gerekiyor. Torf toprakları sıktığınızda eğer berrak bir su akıyorsa, toprağın daha kaliteli olduğunu düşünebilirsiniz. Diğer taraftan, turba toprakların içindeki bitki parçalarının tam olarak parçalanmamış olması ve hala ayırt edilebilmesi gerekiyor. Eğer sıktığınız toprak hızla eski halini alıyorsa, yeterince nem içerdiği yani daha kaliteli olduğu anlamını taşıyor. Buna ek olarak sıktığınız toprağın şeklini kaybederek parmaklarınızın arasından adeta çamur veya bir bulamaç gibi akmaması gerekiyor. Tüm bu noktalara dikkat ederek toprağın kalitesi konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. 

Torf Toprak Çeşitleri Nelerdir?

Çiftçilerimizin ve evde bitki yetiştiriciliği yapan kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı torf toprak çeşitleri bulmak mümkün. Örneğin orkide toprağı, Hindistan cevizi toprağı, sıkıştırılmış turba toprak, mantar torfu veya gübreli turba toprak çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Yetiştireceğiniz bitkiye, karıştırdığınız toprağın ihtiyacına, bulunduğunuz bölgenin şartlarına ve su imkanlarına bağlı olarak farklı turba toprak çeşitlerini tercih edebilirsiniz. 

Torf Toprak Çeşitleri Nelerdir?

Torf toprağı, bitki artıklarının, dal, yaprak ve anızların yarı gölge bir zeminde sönmüş kireç ile örtülmesi ve azotlu gübre ile gübrelendikten sonra hazırlanması ile oluşuyor. Hazırlığı emek ve uzmanlık gerektiren toprağın hazır olduğu renginin koyulaşmasından anlaşılıyor. Kompost yapımına benzeyen bu süreçte, kullanılan malzemelere, oranlara göre toprağın içeriği ve kullanım alanı da değişiklik gösteriyor. Siz de ihtiyaçlarınıza ve kullanacağınız yerlere göre çeşitlendirerek gerekli turba toprağınızı oluşturabilirsiniz. Ancak bu konunun detaylı bilgi ve birikim gerektirdiğini unutmamalı, turba toprak yapımı ve bölgenizin iklim/toprak şartlarında kullanımı konusunda il ve ilçe tarım müdürlüklerinden mutlaka bilgi almalısınız.  Kullanacağınız kireç ve gübre miktarını yine müdürlüklerden bilgi alarak belirlemelisiniz. 

share

Benzer Haberler

Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
08.12.2023
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çileklerde hastalık ve zararlılar, kök, meyve ve yapraklarda olabiliyor. Peki çilek hastalık ve zararlılarıyla nasıl mücadele edilir? Hemen öğrenin!

Devamını oku
Hayati Boğa
19.02.2021
Toprakla Geçen Bir Ömür: Hayati Boğa

Tarfin'in değerli satış noktaları her ay konuğumuz oluyor. Sayın Hayati Boğa'nın tarım ve hayvancılık önerilerine erişmek için söyleşimizi okuyabilirsiniz.

Devamını oku
Boz Irk İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
13.07.2022
Boz Irk İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Boz ırk inek-sığırı ülkemizin yerli ırklarından biri. Koruma altındaki türlerden olan boz ırk hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku