taboola

Kuraklığa Dayanıklı Toprak Oluşturmak için İpuçları

Kuraklığa Dayanıklı Toprak Oluşturmak için İpuçları 28.05.2021

Küresel ısınma, çevresel faktörler, su kaynaklarının hızla tükenmesi, kuraklığı geleceğin tarım politikaları için önemli bir sorun haline getiriyor. Ancak uzmanlar, toprağın kuraklığa toleransını artırmanın yöntemleri olduğunu ifade ederek çiftçilerimiz için bazı öneriler paylaşıyor. 

Kuraklığa Karşı Toprağı Güçlendirmenin 3 Yolu 

Amerika’da düzenlenen 5. South Dakota Soil Health Conference’da ele alınan konu, soruna titizlikle eğilinmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Konferansta görüşlerini paylaşan uzmanların önerileri şöyle sıralanıyor: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Su enfiltrasyonunu artırma: Kuraklıkla mücadelenin ilk önemli adımı olan uygulama, toprağa su sızıntısını artırmayı hedefliyor. Topraktaki suyun akıp gitmesini önlemeyi, suyun toprağa nüfuzunu artırmayı amaçlayan bu adım, suyun verimli kullanımını ele alıyor. Uzmanlar, toprakta ne kadar çok kalıntı olursa sızmanın o kadar fazla olacağını ifade ediyor. Topraktaki canlı kökler, mikroorganizmaları beslerken solucan ve böceklerin yaşaması için alan yaratıyor. Böcekler toprak gözeneklerini daha açık ve girintili çıkıntılı hale getirerek su sızıntılarının fazla olmasına zemin hazırlıyor.
  • Suyun buharlaşmasını yavaşlatma: Suyun kaybolma yollarının başında buharlaşma geliyor. Buharlaşma ile su kaybını önlemek için rüzgar hızını kesmek en kolay çözüm oluyor. Rüzgar siperleri kurarak, toprağı koruma altına alarak buharlaşmayı azaltmak mümkün görülüyor. Malçlama da bu konuda çiftçilerimize yardımcı oluyor. Malçla beraber nem yüzeye tutunuyor ve daha uzun süre toprakta buharlaşmadan kalabiliyor. Buna ek olarak yabani otların erozyonu azalttığı ve dolaylı olarak toprağı daha dayanıklı hale getirdiği belirtiliyor.
  • Kök derinliğini artırma: Toprakta ne kadar organik madde bulunuyorsa, toprak o kadar fazla su tutabiliyor. Uzmanlar toprağın kuraklık direncini yükseltmek için çok yıllık, derin kökleri olan ekinleri tercih etmenin yarar sağlayacağında hemfikir. Tek yıllık mahsullerdense çok yıllık, güçlü köklü ekinler ekerek toprağı daha zengin hale getirebilirsiniz.
Kuraklığa Karşı Toprağı Güçlendirmenin 3 Yolu 

Tarım Alışkanlıklarına Yeni Bir Bakış 

Greenwich resmi kaynaklarına göre, yoğun kimyasal işlemler ile mikrobiyal yaşamı korumaya yönelik tarım alışkanlıkları kazanmak toprağın kuraklık direncini artırıyor. Yaprak, çim kalıntısı gibi organik bileşenleri topraktan uzaklaştırmak yerine, toprağın yapısını iyileştirmek için kullanmak tavsiye ediliyor. Nemi tutan, asit oranını düzenleyen, su nüfuzunu yükselten organik içeriklerin, toprağa yarar sağladığı genellikle göz ardı ediliyor. Uzmanlar, özellikle çim bahçelerde, çim biçilirken normal çim biçme makineleri yerine malçlama makineleri kullanmayı öneriyor. Çim biçme makinelerinin bıçaklarının malç makinelerindekilerle değiştirilmesinin, iyice kesilmiş ve inceltilmiş çim parçaları elde etmeye yardım edebileceği vurgulanıyor. Malç gibi toprağı örten çim parçalarının solucan gibi canlıların topraktaki aktivitesini hızlandıracağı ve bu sayede toprağın su tutma kapasitesinin dolaylı yollarla artabileceği belirtiliyor. 

Belgedeki öneri listesinde, bitkisel atıkların kompost yöntemi ile toprağa besin olarak geri verilebileceğine dikkat çekiliyor. Bahçe ve mutfak atıklarını geri dönüştürerek hem çöpünüzü azaltabilir hem de toprağı zenginleştirebilirsiniz. Ev tipi kompost makineleri bile birçok küçük çiftçinin ve ev tipi bahçecilik yapan kişinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Toprağı daha gözenekli hale getirmeye destek veren organik bileşenler sayesinde toprak daha iyi besleniyor ve nem kaybı azalıyor. USDA tarafından yapılan araştırma, topraktaki organik madde miktarındaki her %1’lik artışın, 25.000 gal kadar suyu toprakta tuttuğunu gösteriyor. 

Dünyada yükselen rejeneratif tarım trendi de kuraklığa karşı toprağı güçlendirmeyi hedefliyor. Onarıcı tarım olarak da adlandırılan uygulamalar ile toprağın mikrobiyolojik yapısının yeniden ideal hale getirilmesi amaçlanıyor. Sürdürülebilir gıda üretimine imkan veren çalışmalar, tarımsal üretimin her adımını yeniden ele alıyor. Toprak işlenmiyor, mümkün olduğunca uzun süre yaşayan ekinler tercih ediliyor, toprağın üst yapısı korunarak güçlendiriliyor. Küçük tohumlu ve kök bitki yetiştiriciliği yerine çok yıllık ve büyük tohumlu ekinler seçiliyor. Humik asit gibi organik bileşenli destekler ile toprağın biyoçeşitliliği artırılıyor. Mevsiminde üretim, ekim nöbeti, açık alan çiftçiliği ve hayvancılık bu uygulamaların ana prensiplerini oluşturuyor. Ekilen yem bitkileri ile otlatılan hayvanların gübreleri ekinleri besleyerek doğal bir döngü oluşturuluyor. 

Tarım Alışkanlıklarına Yeni Bir Bakış 

Toprağı Güçlendirmenin En Kolay Yolu Akıllı Tarım 

Uzmanlar toprağın verimsizleşmesinin en önemli faktörlerinden birinin bilinçsiz gübre, fazla su ve kimyasal kullanımı olduğu konusunda uyarıyor. Gereğinden fazla kullanım, yeraltı sularının kirlenmesine, ekinlerin veriminin azalmasına yol açıyor. El yordamına güvenerek, analiz yaptırmadan kullanılan içerikler, toprağın ve ekinin yararından çok zararına oluyor. Bu nedenle ekim sürecinde toprağın analiz edilmesi, yaprak analizi ile ekinin ihtiyaçlarının tespiti ve buna bağlı olarak tarım alışverişlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Burada akıllı tarım uygulamaları da sürece destek olabiliyor. Tarım 4.0 uygulamaları ve 5G tarım teknolojileri, akıllı tarımın geleceğimizin bir parçası olduğunu gösteriyor. Kuraklığa karşı akıllı uygulamalarla toprağı korumak mümkün görülüyor. Akıllı teknolojiler yardımıyla, sensörler aracılığıyla toprağın analiz edilmesi, ihtiyaçların otomatik olarak verilmesi, hava durumu gibi dış etkenlerin ve toprak nem durumunun analizle kontrolünün ardından en verimli sulama yöntemleri ile sulama yapılması bu sistemlerin temelini oluşturuyor. Böylelikle hem kaynakların israf edilmesinin önüne geçiliyor hem de toprağın zenginliğinin korunması sağlanıyor. Gerektiği kadar uygulanan gübre ve ihtiyaç kadar verilen su toprağa, ekine can katıyor. 

Toprağı Güçlendirmenin En Kolay Yolu Akıllı Tarım

Elinizdeki Suyu Koruyarak Kuraklığa Karşı Büyük Bir Adım Atabilirsiniz 

Su kirliliği, küresel ısınma gibi nedenlerle kuraklaşan toprakları verimli kılmanın yolu eldeki su kaynaklarını korumaktan geçiyor. Su kaynaklarının verimli kullanımı için çiftçilerimize şu yollar öneriliyor: 

  • Yağmur suyunun geri dönüşümünü sağlayacak açık su depolarının oluşturulması
  • Uzmanlar, kuraklığa karşı su tasarrufu sağlayan damlama sulama gibi yöntemlerin tercih edilmesinin dünyamız için hayati önem taşıdığının altını çiziyor.
  • Sık sık sulama yerine daha seyrek ancak köke ulaşıncaya dek derinlemesine sulama öneriliyor.
  • Kuraklığa ve sıcağa karşı toleranslı bitkiler yetiştirerek susuz tarım yapmak, sudan tasarruf etmeyi kolaylaştırıyor.
  • Ekinlerin sabah erken saatte sulanması gerekiyor. Böylelikle suda buharlaşma ihtimali azalıyor.
  • Eğim boyunca hizalanmış, fiziksel veya bitkisel engeller kullanılarak yüzeyden akışının durdurulması yağmur suyunun verimli kullanımını destekliyor. Taş duvarlar, tahta bariyerler hatta atık yığınları suyun arazide daha yüksek oranda kullanımına imkan tanıyor.
  • Ağaçlar gibi gölge kaynaklarının gölgede yer alması sıcaktan buharlaşmayı önlediği için yağmur sularının arazide tutunmasını kolaylaştırıyor.
  • Dikim çukurlarının kullanımı ekili toprak derinliğini artırarak organik kaynakların kullanımına yardımcı oluyor. Hem buharlaşma tehlikesini azaltan uygulamalar hem de biyolojik çeşitliliğin artırılmasına yardım ediyor.

Dünyada bilim insanların susuz bir geleceğin çok uzak olmadığı konusunda dünyayı uyarıyor. Mars’ta tarım hayalleri henüz gerçekten uzak olduğu için dünya kaynaklarına sahip çıkmanın ve eldeki imkanlarla toprağı korumanın yolları araştırılıyor. Ancak sonuçlar da alınıyor. Örneğin topraksız tarım yapma konusunda insanlık her geçen gün yeni yollar keşfediyor ve günümüzde marul gibi birçok bitki, toprak olmadan da yetiştiriliyor. Siz de bilimden ve topraktan yana umudunuzu koruyarak elinizden geleni yapabilir, geleceğimize sahip çıkabilirsiniz. 

Tarfin, çiftçilerimizin çevresel faktörlerin tarıma etkisi, tarımın geleceği ile ilgili bilgi sahibi olması için çalışıyor, bilgiler paylaşıyor. Siz de toprağınızı güçlendirecek gübreleri Tarfin Mobil aracılığıyla uygun fiyatlarla alabilir, toprak analizine uygun besin desteklerini tedarik ederek toprağınıza verim kazandırabilirsiniz. Bereketli arazileriniz için tüm tarımsal ihtiyaçlarınızı Tarfin ayrıcalıkları ile karşılayabilir, Türkiye’nin dört bir yanındaki satış noktalarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Dal Öğütme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
27.02.2022
Dal Öğütme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Dal öğütme makineleri çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor. Dal öğütme makinesi nedir, nasıl kullanılır, nasıl çalışır şimdi öğrenin.

Devamını oku
VDMK ihracı
29.06.2020
Türkiye’nin Tarım Alacaklarına Dayalı Tek VDMK İhracının Yenisi Gerçekleşti

Türkiye'nin tarım alacaklarına dayalı tek VDMK ihracının yeni örneği gerçekleşti! Tarfin, tarım sektörü için güvenli bir yatırım fırsatı sunuyor. Hemen tıklayın!

Devamını oku
Tarfin Mobil’de Yenilik: Fiyat Teklifi İsteme Özelliği Şimdi Yayında
27.04.2023
Tarfin Mobil’de Yenilik: Fiyat Teklifi İsteme Özelliği Şimdi Yayında

Tarfin Mobil, sunduğu yeniliklerle çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor. Fiyat teklifi isteme özelliği ile çiftçilerimiz, avantajlı girdi alışverişini deneyimliyor.

Devamını oku