taboola

Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 09.04.2024

Dünyada en fazla yetiştiriciliği yapılan türlerden biri Holstein - siyah alaca inekleri. Hollanda’nın Frizya bölümünden dünyaya yayılan siyah holstein inekler, günümüzde Almanya’dan Danimarka’ya kadar farklı yerlerde varlık gösteriyor. Siyah beyaz renklerdeki büyükbaş hayvanlarda, siyah ve beyaz renklerin oranı değişiklik gösterebiliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ve Amerika’da baş gösteren ıslah politikaları sonucu verimi artan siyah alacaların verimi, diğer türlerin rekabetinin bir hayli zor olduğu düzeye ulaştı. Özellikle süt ineği olarak değerlendirilen hayvanların sütü, yağ ve protein bakımından tercih ediliyor. Fakat ülkelerdeki coğrafi ve iklim özelliklerine ve melezlemelere göre süt verimi değişiklik gösteriyor. Holstein siyah alaca inekler hakkında bilgilere Tarfin aracılığıyla ulaşabilir, Tarfin Mobil ile tarımsal girdi alışverişlerinde avantaj elde edebilirsiniz. Siz de uygulama üzerinden bulunduğunuz bölgeye en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını inceleyebilir ve tarımsal girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de Tarfin’de çiftçilerimizi bekliyor. 

Yazımızda yer alan diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
  • Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?
  • Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Yaşam Alanı
  • Holstein Siyah Alaca mı, Simental mi?
  • Siyah Holstein Bakımı

Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Hem erkek hem de dişileri boynuzlu olan holstein siyah alaca ineklerin canlı ağırlıkları 600 ile 1000 kilogram arasında değişiyor. Cidago yüksekliği genellikle 140 ile 155 cm olarak ölçülen hayvanların kimileri kırmızı beyaz tonlarda da olabiliyor. Sağlıklı bir siyah alaca buzağısının dünya ortalamasına göre 40 - 45 kg olması bekleniyor ancak Türkiye’de doğum ağırlığı genellikle 35 - 40 kg arasında görülüyor. 

Ergin siyah alacaların dünyadaki ortalama ağırlığı 750 kilogramı gösterirken, ülkemizde 500 - 650 kilogram civarında çeşitlenmesi dikkat çekiyor. Ayrıca siyah alaca düveler 13 -18 ay aralığında 350 ile 400 kilogram canlı ağırlığa ulaşıyor. Bu dönemde çiftleşme olgunluğuna erişmiş oluyor. 23 ile 26. aylarda ise ilk buzağı doğumları gerçekleşebiliyor. Günlük canlı ağırlık artışı 1000 ile 1400 gram arasında seyrediyor. Ortalama 15 haftalık olan buzağılar, hızlı gelişmeleri sayesinde 120 - 180 kilograma kadar ulaşabiliyor. Bu nedenle buzağılar buzağı eti üretimi için tercih edilebiliyor. Erkekler 12 ile 15 ay civarında kesim ağırlığına ulaşıyor. 

Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Bedenleri önden arkaya yavaş bir şekilde genişliyor ve derinleşiyor. Başları asil ve zarif olan hayvanların derileri ise ince ve yumuşak özellik taşıyor. Kısa ve parlak tüylü olan siyah alacaların sırtları, bel ve sağrıları düzgün bir hat üzerinden ilerliyor. 

Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?

Siyah alaca süt verimi yılda 7600 ile 8200 litre arasında değişiyor. Seçkin sürülerde bu miktar 10.000 litreye kadar çıkabiliyor. Sütte yağlılık oranı %3 ile 3.5 arasında değişiyor. Hayvanların en verimli dönemi ilk 6 yıl olarak kaydediliyor. Süt verimi açısından gelişmiş bir tür olarak bilinen Holstein cinsi, günde ortalama 30 litre süt üretiyor. Kolay bir hesapla ayda 900 litre süt alımı mümkün oluyor. Öyle ki siyah alaca süt verimi açısından, bu değerler ile dünyanın en yüksek verimini kaydediyor. 

Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Yaşam Alanı

Dünyanın dört bir yanına yayılan siyah holsteinların anavatanının Kuzey Almanya ve Hollanda olduğu varsayılıyor. Cinsin en çok yetiştirildiği ülkeler arasında ise Hollanda, Almanya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere sıralanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında varlık gösteren siyah alacaları, ülkemizde daha çok Ege Bölgesi’nde görmek mümkün. Onu Marmara ve Akdeniz bölgelerimiz takip ediyor. 

Siyah alaca Holstein ineklerin milattan önce 100 tarihinde Friesen ve Batauer göçebe gruplarının ineklerinin melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı sanılıyor. Günümüzde daha çok siyah alaca süt verimi için yetiştirilse de, ilk yıllarda Güney Avrupa’da et için üretiminin yapıldığı zannediliyor. 

Holstein - Siyah Alaca İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?

Bu cins özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında Avrupa’da öylesine hakimdi ki, takvimler 1945 yılını gösterdiğinde süt için yetiştirilen ineklerin %80 kara alaca cinsindendi. Resmi adını 1946 yılında alan inekler için bu yıllarda Almanya’da, kısa süre sonra İngiltere’de birer birlik dahi kurulmuştu. 

Holstein Siyah Alaca mı, Simental mi?

Kombine verimi ile nam salan simental inekler kadar, ülkemizde süt için yetiştirilen alaca inekler de rağbet görüyor. Peki inek almak isteyen biri seçim yaparken hangisini tercih etmeli? Uzmanlar ırklar için bir kalemde iyi veya kötü demenin mümkün olmadığı konusunda hemfikir. Hangi koşullarda ve ne nedenle büyükbaş yetiştiriciliği yapmak istediğinize bağlı olarak bu sorunun yanıtı değişiklik gösteriyor. İşletmenizin fiziksel koşullarına, iklim olanaklarına, ekonomik duruma, inek cinsinin verimine dikkat ederek seçim yapmalısınız. Bu nedenle dikkatli bir inceleme yaptıktan sonra karar vermelisiniz. Eğer süt üretiyor ve entansif boyutta besicilikle ilgileniyorsanız yani erkek sığırları kısa sürede kesime gönderiyorsanız, siyah alacadan sonuç alabilirsiniz. Zira erkek genç siyah alaca sığırlarının besi performansı simental inek cinsi ile hemen hemen aynı görülüyor. Günlük ağırlık artışı üzerinden hesap yaparak siz de benzer bir sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak karkas kalitesi bakımından simental cinsinin daha iyi olduğu bilinen bir gerçektir. Gelişme hızı bakımından da uzun vadede belirgin fark yaratıyor. Ancak söz konusu süt üretimi olduğunda holstein cinsinin rakibi yok desek yalan olmaz. 

Siyah Holstein Bakımı

İneklerin bakım ve beslenmesi için yapay çayır ve meraların kullanılması, yem bitkilerinin yetiştirilmesi gerekiyor. Ryegrass yem bitkisi, korunga, macar fiğ, yem şalgamı veya yonca tohumu yetiştiriciliği yapılarak hayvanların bakım gereksinimi daha ucuz maliyetlerle karşılanabiliyor. Yem bitkisi ekilmeden satın alınarak hayvan yetiştiriciliği yapmak ise maliyetlerin çok daha fazla olması anlamına geliyor. 

Siyah alacalarda laktasyonun 220 gün civarında olması bakım ve beslenme konusunda sorunlar olduğu kanısını doğuruyor. Sürü yönetiminin önemli ölçüde aksaklığa uğradığı ülkemizde ineklerin uzun süre kuruda kalması, başarısız tohumlamalar ve üreme sorunları akla geliyor. Veriler değerlendirildiğinde siyah alaca yetiştiriciliğinde yeterli bakım gereksinimlerinin karşılanmaması nedeniyle hayvanların zayıf kaldığı ve potansiyel verimlerini diğer ülkelerdeki kadar gösteremedikleri akla geliyor. İneklerin genç yaşta sürüden çıkarıldıkları da ortalama buzağı sayılarından tahmin ediliyor. 
 

Holstein Siyah Alaca mı, Simental mi?

Siyah alaca ineklerde ayıklama nedenlerinde ilk 3 sırayı ise üreme sorunları, mastitis ve ayak tırnak problemleri gibi inek hastalıkları alıyor. (Kaynak) Verim ve damızlık süresinin yanı sıra bakım, besleme ve yönetim gibi nedenler de hayvanların sağlık durumlarında önemli etken oluşturuyor. Süt verimi yüksek olan büyükbaş hayvanların meme iltihaplanması yaşama riski diğerlerinden daha yüksek olduğu için, siyah alaca doğası gereği bu riski çok daha yüksek olarak bünyesinde bulunduruyor. Çiftçilerimizin Holstein ineklerin bakımı, beslemesi ve verimi konusunda detaylı bilgi sahibi olarak yetiştirme yapmasının sorunları azaltabileceği düşünülüyor. Siz de inek yetiştiriciliği yaparken cinsle ve gereksinimleri ile ilgili il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak detaylı bilgi alabilir, cinsin ihtiyaçlarını gözeterek daha yüksek verim elde edebilir ve hayvanlara daha verimli uzun bir ömür sunabilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.07.2021
Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Patlıcan yetiştiriciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilir biliyor musunuz? Patlıcan yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak özelliklerini hemen öğrenin.

Devamını oku
Kök Ur Nematodu Nedir?
31.12.2023
Kök Ur Nematodu Nedir?

Tarım zararlılarından olan kök ur nematodları ekinlere büyük hasar veriyor. Siz de kök ur nematodu nedir, mücadelesi nasıl yapılır hemen öğrenin!

Devamını oku
İnek Sütü Sağma Makinesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
22.01.2022
İnek Sütü Sağma Makinesi Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

İnek süt sağma makineleri, çiftçilerimizin hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf etmelerini sağlıyor. İnek sütü sağma makinelerini tanıyın!

Devamını oku