taboola

Granül Üre Nedir? Granül Üre Fiyatları

Granül Üre Nedir? 28.09.2021

Granül üre, amonyağın susuz bir şekilde 180 derecelik basınçla reaksiyona girmesi sonucunda oluşuyor. Proteinin metabolize edilmesi ile ortaya çıkan bir madde olan ürenin granül formdaki haline granül üre deniyor. 

Üre gübresi olarak anılan gübre, iki farklı şekilde piyasada yerini alıyor. Pril veya granül formda bulunan üre, tüm ekinlerde, üretim periyodu boyunca kullanılabiliyor. Beyaz rengi ve kokusuz özelliği ile dikkat çeken granül üre, suda rahatlıkla çözülüyor. Kolaylıkla uygulanan, ekinler tarafından işlenerek alınabilen besin, azotlu gübre kategorisine giriyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Granül Üre Nedir?

Granül üre, hem yapraktan hem de topraktan gübreleme için kullanılabilen bir azotlu gübre çeşidi olarak tanımlanabiliyor. Granül ürenin formülü CO(NH2)2-%46N olarak özetleniyor. Amidli gübre, karbon ve azot ile yapılandırılıyor. Granül üre, yavaş yavaş ekinlere etki eden özelliği ile tanınıyor. Ekinlerin granül üreyi alabilmesi için topraktaki bakteriler ile reaksiyon başlıyor. Amonyum azotu oluşuyor ve böylece ekin besini alıyor. Granül ürenin ne kadar sürede etki edeceği bu reaksiyonun verimine, toprak sıcaklığına, topraktaki bakteri konsantrasyonuna göre değişiklik gösteriyor. 

Doğru zamanda ve miktarda granül üre kullanımı, ürenin eksik olması durumunda karşılaşabileceğiniz sorunlara mani oluyor. Ürenin az olduğu durumlarda ekinlerin gelişimi oldukça yavaşlıyor, yapraklarda solgunluk ve verimde azalma baş gösterebiliyor. Akademik belgelerde yer alan bilgilere göre, gübreler arasında en yüksek azot oranı granül ürede yer alıyor. %46 azot içeren gübrenin 100 kilogramında yaklaşık %46 kilogram saf azot bulunuyor. Bu yüksek azot içeriği, granül üreyi azot ihtiyacı bulunan bitkiler için ilk tercih haline getiriyor. Ancak gübrede diğer ana maddelerin olmaması, toprak analizinde başka eksikliklerin de görülmesi halinde çiftçilerimizi diğer gübre çeşitleri alternatiflere yönlendirebiliyor. 

Granül ürenin doğru kullanımının bir zararı bulunmazken, bilinçsiz ve yanlış kullanımdan kaçınmak gerekiyor. Granül ürenin nasıl kullanacağı konusunda doğru bilgiye sahip olmak önem arz ediyor. Zira toprak altı uygulama esnasında granül üre, ekinin köküne veya tohuma denk geldiğinde zarar oluşturabiliyor. Tohumun çimlenmesi, köklerin gelişimi engelleniyor. Fazla kullanım, toprağın asiditesini artırıyor ve verim beklenenin aksine düşüyor. Hatta yoğun ve gereksiz kullanım ekinde yanmaya bile yol açabiliyor. Bunun yanında yüksek azot çevre kirliliğini de beraberinde getiriyor. 

Granül Üre Ne İşe Yarar?

Granül üre konusunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise granül ürenin depolanması ile ilgili oluyor. Granül üre gübre, ısı ve ışık kaynaklarından mümkün olduğunca uzakta depolanıyor. Kümeler halinde istifleyebilirsiniz. Üst üste maksimum 15 çuval yerleştirebilirsiniz ancak çuvalların zeminle temasının ızgaralarla kesilmesine dikkat etmelisiniz. Bunun yanında aralarda en az 1 metre mesafe bırakmalısınız. Granül ürenin iyi havalandırılan, kuru ve güvenli depolarda tutulması gerekiyor. Depoda sigara içilmemesi, amonyum nitrat ve diğer kompoze gübreler ile bir arada stoklanmaması önem taşıyor. 

Granül Üre Ne İşe Yarar?

Granül üreyi, ekinlerin azot ihtiyacını karşılamak için kullanabilirsiniz. Azot, 

  • Ekinin gelişimini hızlandırıyor. 
  • Canlılık kazandırıyor. 
  • Fotosentez yapılmasına destek oluyor. 
  • Verim sağlıyor. 
  • Tüm gelişim evrelerinde bitkilere yardımcı oluyor. 

Bu bağlamda granül ürenin ekinlerde boy uzatıcı, kök geliştirici etki sağladığını söyleyebiliriz. Ekinlerin meyve gelişimine ve dane oluşumuna destek veren granül üre, hububat tarımında ve mısır yetiştiriciliği için önemli destekler arasında sayılıyor. Granül üre, faydaları sayesinde dünyanın dört bir yanında en çok kullanılan gübrelerden biri olarak anılıyor. Kullanımın yaygınlaşmasına granül ürenin sağladığı avantajların altı çiziliyor. 

Granül üre yüksek miktarda azot bulundurduğu için azot açısından yoksunluk gösteren ekinlere önemli desteği tek başına sağlayabiliyor. Ayrıca, vadettiği yarar açısından tarımsal değeri de fazla görülüyor. Bunun yanında bazı gübreler tarım araçları üzerinde paslandırıcı etki yaparken üreli gübre bu etkiyi oldukça azaltıyor. Bu nedenle, araçların uzun ömürlü kullanımı için granül üre daha avantajlı görülüyor. Suda çabucak çözülen, kolay uygulanan granül üre, bu açıdan da çiftçilerin seçimi oluyor. Bunlara ek olarak, granül üre kullanımı diğer gübrelerden çok daha ekonomik bir seçenek oluşturuyor. Yanıcı olmayan ve bu sayede güvenlik sağlayan gübre, depolama açısından risk oluşturmuyor. pH derecesinin nötr olması da ekinin zarar görme olasılığını en aza indiriyor. 

Yağışlı bölgelerde, tercihen yağış öncesine toprağa karıştırılarak kullanılan veya sulandırılarak toprağa tatbik edilen granül üre, özel içeriğinden dolayı diğer gübrelerden daha erken zamanda uygulanıyor. Ekin tarafından kullanılabilmesi için amonyum nitrata dönüşmesi gereken ürünün reaksiyonu için zaman gerekiyor. Kimyasal dönüşüm esnasında granül üre üst gübre olarak uygulandığında besin toprak yüzeyinde birikebiliyor ve %30 kadar azot gaz halinde ziyan oluyor. Bu nedenle hava sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda, kurak topraklarda granül üre kullanıma karşı dikkatli olmak gerekiyor. 

Granül Üre Hangi Bitkiler İçin Kullanılabilir?

Granül ürenin kullanıldığı özel bir mevsim veya zaman diliminden bahsedemeyiz. Özellikle bahar aylarında kullanılan granül üre, yazında doğru koşullar sağlanarak kullanılabiliyor. Ekin gelişiminin tüm evrelerinde; ekim öncesinde, ekimde, ekim sonrasında, toprak altı veya üstü uygulamada besin verilebiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gübre Tavsiyeleri belgesi uyarınca, granül üre kullanmadan önce toprak analizi yaptırmalısınız. Çıkan sonuca göre dekara ne kadar granül üre kullanabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Saf madde miktarını 2.2 ile çarparak dekara atılacak rakama ulaşabiliriz. Örneğin analize göre gerekli azot ihtiyacınız 5 ise 2.2 ile 5’i çarparak, ihtiyacınızın 11 olduğunu bulabilirsiniz. 

Granül Üre Hangi Bitkiler İçin Kullanılabilir?

Granül ürenin pH değerinin nötr olması, onun hemen hemen tüm bitkilerde ve tüm topraklarda kullanılabilmesine imkan tanıyor. Tahıl yetiştiriyorsanız, meyve tarımı yapıyor veya sebze bostanı ekiyorsanız granül üre tercih edebilirsiniz. Ekimden önce, ekin anında veya ekimden sonra verebilirsiniz.

  • Tahıllarda granül üre ekimle birlikte veriliyor. Kardeşlenme döneminde ise yağış öncesi uygulanıyor. 
  • Meyve ağaçları söz konusu olduğunda çiçeklenme öncesinde ve sonbahar aylarında uygulama yapılıyor. 
  • Bağlarda ilk çapadan önce granül üre tatbik ediliyor. 
  • Sebzelerde, granül ürenin yarısı dikimden 15 gün kadar sonra, diğer yarısı meyve bağlama sürecinin ardından veriliyor. 
  • Bostanda granül ürenin yarısı ekim sırasında yarısı çapadan önce uygulanıyor. 

Granül üre gübresi, azot eksikliği bulunan bitkiler için öneriliyor. Hemen tüm ekinlerde kullanabileceğiniz gibi özellikle tütün ve mısırda ürenin çok faydasını görebilirsiniz. Gelişimi yavaş olan azot eksikliğinin baş gösterdiği bitkiler için granül üre kullanabilirsiniz. Gübre, tüm gelişim dönemlerinde uygulanabilmesiyle avantaj sağlıyor, bu nedenle hemen hemen tüm çiftçilerin depolarında yer alıyor. 

Siz de tarımsal gübre ihtiyaçlarınız için ilk adresiniz olan Tarfin Mobil üzerinden granül üre fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Peşin veya vadeli, hemen veya hasatta ödeme avantajı sunan Tarfin ile tanışarak birçok farklı gübre çeşidini inceleyebilir, farklı markaların özel fiyatlarını görerek en uygun alışverişi kolaylıkla yapabilirsiniz. Siz de hemen Tarfin yetkili satış noktalarına gelin, Türkiye’deki binlerce mutlu çiftçimiz gibi Tarfin ile toprağınıza bereket katmaya başlayın. Tarım alışverişlerini en avantajlı yolunu hemen keşfedin!

share

Benzer Haberler

Hassas Ekim Makineleri
04.04.2024
Hassas Ekim Makineleri

Tek tane ekim makinesi veya hassas ekim makinesi olarak anılan tarım yardımcılarını keşfedin. Hassas ekim makinesi çeşitleri hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.03.2022
Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çavdar yetiştiriciliği nasıl yapılır, iklim ve toprak beklentileri nelerdir sorularının cevapları için tıklayın. Çavdar yetiştiriciliği bilgileri Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Fungusit Nedir?
22.06.2021
Fungusit Nedir?

Fungusit, bahçelerde sık görülen mantar hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde kullanılıyor. Fungisit hakkında her şey Tarfin Blog'ta.

Devamını oku