taboola

Yulaf Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yulaf Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 09.03.2022

Beslenmede önemli yeri olan yulaf, doyurucu ve besleyici özellikleriyle her geçen gün daha çok rağbet görüyor. Özellikle diyet listelerinin başında yer alan yulaflar, ham halde ve işlenerek mutfaklarda yerini alıyor. Son yıllarda popülerliği iyice artan bitkinin anavatanı ise Avrupa ve Doğu Asya olarak biliniyor. Ancak yoğun ilgi sebebiyle şu an dünyanın dört bir yanında yetiştiriliyor. Hatta, dünyada ekim alanı itibarıyla, serin iklim tahılları içinde buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yulaf geliyor. Türkiye’de ise yulaf, mısırdan sonra dördüncü sırayı alıyor. Siz de yulaf yetiştiriciliği hakkında çok daha detaylı bilgiye Tarfin Blog yazımızdan ulaşabilirsiniz. Çiftçilerimizin tarımsal ve hayvansal alışverişlerinde avantaj sunan Tarfin, onlara doğru bilgileri ulaştırmak için Tarfin Blog’u hazırlıyor. Siz de yulaf yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel bilgileri hemen edinebilirsiniz. Ayrıca yulaf üretimi sırasında ihtiyaç duyduğunuz tarımsal girdileri, Türkiye’nin dört bir yanında yer alan Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanarak satın alabilirsiniz. Buna ek olarak, Tarfin Mobil uygulamasını indirerek, tarımsal ürünlerin fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Siz de Tarfin ile ihtiyaçlarınıza zaman kaybetmeden, zahmetsizce ulaşmanın konforunu yaşayın.

Yulaf Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olmalı? 

Resmi kaynaklara göre, Anadolu’da yulaf yetiştiriciliğinin başlangıcı, 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Bugün, ülkemizdeki yulaf ekim alanları ise İç Anadolu Bölgesi’nde yoğunlaşıyor.  En fazla yulaf yetiştiriciliği yapılan iller arasında ise Ankara, Sivas ve Konya sayılıyor. İç Anadolu’nun yanı sıra Marmara Bölgesi’nde de yulaf tarımı gerçekleştiriliyor. Özellikle, Kocaeli, Balıkesir ve Çanakkale‘de yulaf yetiştiriciliği yapıldığına şahit olabilirsiniz. Türkiye için tescil edilen yulaf çeşitleri ise Arlıptan, Yeşilköy 1779, Ankara 76, Yeşil Köy 330, Checota ve Seydişehir olarak sıralanıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Kütahya Tarım İl Müdürlüğü’nün yayımladığı Yulaf Yetiştiriciliği belgesine göre, yulaf yetiştirirken dikkat edilecekler:

  • Yüksek verim için kışa dayanabileceği yerlerde yulaf kışlık ekiliyor. Ancak kışı çok sert olan yerlerde, erken yazlık yulaf yetiştiriciliği de tercih edilebiliyor. Yulaf ekimi için uygun zaman, gelişime bakılarak seçiliyor. Kışlık ekimde, yulafların kış aylarına 3-4 yaprakla girebileceği zamanlar seçiliyor. Erken yazlık yulaf yetiştiriciliğinde ise sıcaklar bastırmadan yulafların başaklanabileceği tarihlere göre ekim zamanı ayarlanıyor. 
  • Yulaf yetiştiriciliğinde, buğday yetiştiriciliği için kullanılan makineleri veya serpme ekim yöntemini seçebilirsiniz.
  • Ekim sırasında toprağın durumuna göre derinliğe karar vermelisiniz. Ağır tavlı topraklarda yüzlek, kuru tarım alanlarında ise derin ekim yapabilirsiniz. 
  • Bir dekara ortalama 17-18 kilogram yulaf tohumu bırakabilirsiniz. 
  • Serin iklim tahılları arasında en çok su tüketen ürün olan yulaf ekiminden önce mutlaka toprağı işlemelisiniz. Böylelikle, toprakta yeterli su birikimini sağlayabilirsiniz. Örneğin, yazlık yulaf ekecekseniz, kıştan önce tarlayı derin sürmeli, kesekli bırakıp su birikimine destek olmalısınız. 
  • Yulaf için toprak hazırlığı yaparken, diskaro benzeri aletlerle tohum yatağı hazırlayabilirsiniz. 
  • Tam bir ekim nöbeti bitkisi olan yulaf, toprağa bolca organik madde bırakması ile tanınıyor. 

Yulaf Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Toprak isteği yönünden seçici olmayan yulaf, yeterli nem sunuyor ve tüm toprak türlerinde yetiştirilebiliyor. Kök sistemi yeterince kuvvetli olan bitki, yana ve derine doğru iyi gelişmesi ile tanınıyor. Ayrıca toprak reaksiyonuna fazla duyarlı olmaması da hemen her yerde yetiştirilebilmesine yardımcı oluyor. Öyle ki, bataklık yerlerin kurutularak tarlaya çevrilmesi sürecinde yulaf yetiştiriciliği ilk olarak ele alınan aktivitelerden biri. Bunun yanında yulaflar, tuzlu topraklarda da iyi gelişim gösteriyor. 

Yulaf Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Tahıllar arasında, iklim açısından en seçici ekinlerin başında yulaf geliyor. Çiçeklenme döneminden başaklanma evresine dek, sıcaklığın 15 dereceyi geçmemesi önem taşıyor. Serin havada ve yüksek nem altında yetişebilen yulafların 1 gram kuru madde için ihtiyaç duyduğu su miktarı ise 600 gramı buluyor. Bu nedenle yıllık yağış miktarı 700-800 mm arasındaki bölgeler, yulaf yetiştiriciliği için tercih ediliyor. 

Yulaf Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olmalı? 

Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarına göre, yulaf yetiştiriciliğinde ilk gelişme evresinde madde alımı oldukça yavaş gerçekleştiriliyor. Azot alımı ilk zamanlarda yavaş olsa da çiçeklenme evresinde maksimum düzeye erişiyor. Ayrıca, fosfor ve potasyum da büyüme hızlandıkça daha çok ihtiyaç duyulan maddeler haline geliyor. Özellikle sapa kalkma ile beraber, besin ve su tüketimi hızlanıyor. Buna bağlı olarak yulaf yetiştiriciliğinde kullanılacak gübre miktarı, ön bitkiye, yulafın çeşidine, toprağın organik madde içeriğine ve iklime göre değişiyor. Ancak ortalama değerlere göre, dekara 4 kilogram kadar saf azot, 4-6 kilogram arasında fosfor verilmesi gerekiyor. Azotlu gübre çeşitlerinin yarısı ekimde, yarısı başaklanmaya kadar tatbik ediliyor. 

Yulaf Yetiştiriciliği Hastalıkları ve Zararlıları 

Yulafta en sık rastlanan hastalıkların başında kara pas, açık rastık, kapalı rastık, sarı cücelik virüsü, yaprak yanığı ve lekeler görülüyor. Yulaf yetiştiren çiftçilerimizin en sık karşılaştığı zararlılar arasında ise zabrus, ekin güvesi, koşnil, hububat hortumlu zararlısı, yaprak biti ve bambul yer alıyor. 

Yulaf yetiştiriciliği sırasında hastalık ve zararlılardan korunmak için: 

  • Yabancı ot mücadelesine özen göstermelisiniz. Ekim hazırlığından yetiştiricilik sürecine kadar uygun aşamalarda, tarlada yabancı ot yetişmesini engellemek için ilaçlama, sürüm gibi yöntemlere başvurmalısınız. Çevredeki konukçuları mutlaka imha etmelisiniz. 
  • Fazla sulamadan veya nemden kaçınmalısınız. 
  • Dayanıklı türler ve sertifikalı tohumlar seçmelisiniz.
  • Toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapmalı, gereksiz gübrelemeden kaçınmalısınız.

Yulaf Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır? 

Yulaf üretiminde, hasadın doğru zamanda gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Uygun hasat zamanını seçmeli ve kesinlikle geçirmemelisiniz. Kardeşlenme fazla olduğundan, yulafta tüm danelerin olumu için gereken süre diğer serin iklim tahıllarından daha uzun oluyor. Bu nedenle, ana saptaki daneler sarı olum ile tam olum arasında olduğunda hasadı gerçekleştirmelisiniz. Sapları, hasat sonrasında tarlada ortalama 3-5 gün kurutmanın ardından harman edebilirsiniz. 

Eğer kuru ot için yulaf yetiştiriciliği yapıyorsanız, sarı olumdan önceki zamanda hasat yapabilirsiniz. Eğer silaj için kullanacaksanız, süt olum döneminde hasada başlayabilirsiniz. Ayrıca, kışlık ektiğiniz yulafların yazlık ekilenlerden birkaç hafta daha kısa sürede hasat olgunluğuna geldiğini ve daha yüksek verim sağladığını aklınızda tutmalısınız.

Yulaf nedir ne işe yarar?

Tahıl tanesi olan yulaf, hem insan beslenmesinde hem de hayvanların yemlenmesinde kullanılıyor. İçerisindeki zengin vitamin ve minerallerin yanı sıra protein, karbonhidrat gibi değerler açısından da oldukça besleyici olması, yulafı vazgeçilmez bir besin haline getiriyor.

1 dekara kaç kilo yulaf ekilir?

Yulafın türüne göre değişmekle beraber, dekara ortalama 17-18 kilogram kadar yulaf tohumu atılması gerekiyor. Toprağa, iklime ve yulaf türüne bağlı olarak yer yer dekara 20 kilogram yulaf tohumu atıldığını da görebilirsiniz.

Yulaf tohumu kaç günde çimlenir?

Eğer toprak yeterli neme sahipse, yulaf tohumları ortalama 1 hafta içinde çimlenmeye başlıyor. Çimlenme sürecinde; toprak, iklim ve tohum özellikleri belirleyici oluyor.

Yulafa hangi gübre atılır?

Ön bitkiye ve toprak analizine göre değişmekle birlikte, yulaf yetiştiriciliğinde genellikle azotlu ve fosforlu gübreler kullanılıyor. Azot iki parça halinde verilirken, fosforlu gübre tek seferde uygulanıyor.

Yulaf ekimi hangi ayda yapılır?

Türkiye’de kışlık yulaf yetiştiriciliği için ekim  zamanı ekim ayı ortası ile aralık ayı arasını gösteriyor.

share

Benzer Haberler

tarfin
06.12.2021
Türkiye’de güçlü büyümesine devam eden ve Doğu Avrupa pazarına giriş yapan Tarfin Seri-B öncesi 8 milyon dolarlık yatırım aldı

Türkiye’de güçlü büyümesine devam eden ve Doğu Avrupa pazarına giriş yapan Tarfin Seri-B öncesi 8 milyon dolarlık yatırım aldı

Devamını oku
Brusellozis - Yavru Atma Hastalığı Nedir?
25.10.2021
Brusellozis - Yavru Atma Hastalığı Nedir?

Brusellozis, yavru atma veya brusella olarak bilinen hastlaığı yakından tanıyabilirsiniz. Yavru atma hastalığı hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Turunçgillerde Akdeniz Meyve Sineği
01.06.2021
Turunçgillerde Akdeniz Meyve Sineği

Turunçgillerde Akdeniz meyve sineği mücadelesi sürüyor. Akdeniz meyve sineği nedir, nasıl mücadele edilir gibi sorularınızın yanıtı Tarfin Blog'ta.

Devamını oku