taboola

Toprak Piresi Nedir?

Toprak Piresi Nedir? 14.02.2023

İklim değişikliği ile beraber ülkemizin birçok bölgesinde daha sık görülmeye başlayan toprak piresi, birçok sebze ve hububat ürününün zararları arasında sayılıyor. Coğrafyamızda Phyllotreta corrugata Rche., P.nigripens (F.), P.undulata Kutsh., P.diademata F., P.atra (F.), Psylloides turcica Heik., P.elliptica All. türleri bulunan böcek, bilindiği üzere sıçrayarak hareket ediyor. Siz de toprak pireleri hakkında detaylı bilgi için yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Tarfin Blog ile tarımsal üretime yardımcı bilgiler edinirken Tarfin Mobil aracılığıyla girdi alışverişlerinize avantaj katabilirsiniz. Çiftçimizin yol arkadaşı olan Tarfin, hasat vadeli ödeme imkanıyla, size en yakın Tarfin satış noktalarından ihtiyaçlarınızı tamamlamanıza yardım ediyor. Siz de hemen Tarfin Mobil ile alışverişinizi yapabilir, seçtiğiniz tarihte ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Yazımızda yer alan diğer başlıklar: 

  • Toprak Piresi Nasıl Olur?
  • Toprak Piresi Nerede Yaşar?
  • Toprak Piresi Konukçuları Nelerdir?
  • Toprak Piresi Nasıl Zarar Verir? 
  • Toprak Piresi Nasıl Önlenir? 

Toprak Piresi Nasıl Olur? 

Toprak piresi, siyahımsı yeşil metalik renklerde ve genellikle ortalama 2.4 mm boyunda olan bir böcek. Üçüncü çift bacaklarının femurları gelişmiş oluyor ve sıçramalarını sağlıyor. Üst kanatlarının yüzeyinde ise yoğun noktalar dikkat çekiyor. Halticinae alt familyasına ait olan böcekler, diğer cinslerden antenlerin ilk segmentlerinin diğerlerine göre daha büyük olması ve prothoraxlarında girintilerin olmaması gibi özellikleriyle ayrılıyor.  Oval şekilli olan pirelerin yumurtalarının çok küçük olduğunu not düşmeliyiz. 

Toprak Piresi Nerede Yaşar? 

Toprak piresi erginleri, kış mevsiminde toprak, bitki artıkları ve otların altında kalarak geçiriyor. İlkbaharda, hububat bitkilerinin kardeşlenme döneminde dişi erginler çiftleşerek yumurtalarını bitkilerin kök boğazına yerleştiriyor. Yumurtadan çıkan larvalar ise bir süre sonra pupa dönemine geçerek temmuz - ağustos aylarında ergin hale geliyor. Daha sonra kışlama dönemine giren zararlılar, yılda 1-2 nesil oluşturuyor. Bu da bir hayli hızlı ve çok üreme demek. Bu zararlı, özellikle bitki yetiştiriciliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Evde toprak piresi sorunuyla başa çıkmak için enfekte bitkileri karantinaya almalı, kökleri iyice yıkayarak topraklarını değiştirmelisiniz. Yeni toprak kullanırken dikkatli olmalısınız ve bitkileri yeniden saksılara yerleştirmelisiniz. Ayrıca, toprak piresi popülasyonunu kontrol altına almak için köke zarar vermeden kullanabileceğiniz bazı böcek ilaçları veya nem artırıcılar da mevcuttur. Bitkilerinizi düzenli olarak gözlemleyerek sorunun tekrarlamasını önleyebilirsiniz.

Toprak Piresi Konukçuları Nelerdir?

Zararlıların konukçu olduğu çok sayıda bitki sayılıyor. Polifag canlılar arasında sınıflandırılıyor. Bu nedenle mücadelesi zor. Öyle ki toprak biti konukçuları arasında buğday, arpa  gibi tahıllar, şekerpancarı, patates, domates, şerbetçiotu, kenevir, tütün, lahana, şalgam, turp, yabani hardal gibi birçok farklı sebze var. Hem süs bitkilerinde ve yabancı otlarda hem de tarım ürünlerinde konaklayan pireler, özellikle Orta Anadolu’da yaygınlık gösteriyor. Bu nedenle İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen tarım ürünleri için önemli tehditler arasında. Ancak iklim değişikliğinin de etkisiyle toprak pireleri tüm bölgelerimizde yayılım göstermiş durumda. Bu nedenle zararlıları iyi tanımalı ve önlemi/savaşı konusunda yapılacaklara bilgi sahibi olmalısınız. 

Toprak Piresi Nasıl Zarar Verir?

Toprak pirelerinin larvaları çok büyük zarar oluşturmuyor. Kök boğazından beslenen larvaların yanı sıra, esas zararı erginler yapıyor. Çünkü onlar yapraklardan beslenerek yüzeyin delik deşik olmasının nedeni. Ayrıca deliklerin etrafı kururken beyaz bir renk alıyor. Bazı toprak pireleri ise sadece yaprağın üst dokusunu kemiriyor. Şeffaf lekeler bırakarak bitkiden ayrılan bu canlılar, zarar gören ekinlerin gelişimi durduruyor, ilerleyen safhalarda kurumaya sebep olabiliyor. 
 

Toprak Piresi Nasıl Olur? 

Özellikle günün sıcak gündüz saatlerinde aktivite gösteren ve zararı artan pireler, erken saatlerde ve akşam üzeri pek beslenmede bulunmaması ile ünlü. Ancak kurak yıllarda, yeterli sulama yapılmadığında zararları çok daha fazla görülüyor. Ek olarak, ilkbahar aylarında henüz zayıf gelişmiş durumdaki 3-5 yapraklı ekinler toprak pirelerinden çok fazla zarar görüyor. Öyle ki bu ekinlerin zararı çiftçilerimizin yüksek oranda ekonomik kaybı demek. Diğer taraftan tahıl ekimi yapılan alanlar da zarar görüyor. Ancak tahılların zararı ekonomik önemin oldukça altında.  

Toprak Piresi Nasıl Önlenir? 

Toprak piresi nasıl önlenir sorusu için toprak piresi zararını en aza indirmek için şu önlemler alınıyor: 

  • Bitki artıklarını temizleyin. Toprak piresi larvaları, bitki artıklarının arasında saklanarak kışı geçiriyor. Bahçede pire neden olur diye merak ediyorsanız bahçede pirelerin ortaya çıkmasının nedenleri arasında nemli toprak koşulları, organik madde varlığı, bitki artıkları ve uygun yaşam alanları bulunuyor. Pireler, bu tür ortamlarda besin kaynaklarına ulaşabildikleri ve üremek için uygun koşullar buldukları için bahçelerde ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, bitki artıklarını bahçeden kaldırarak pirenin yaşam alanını yok edebilirsiniz. 
  • Sürdürülebilir tarım uygulamaları ile bitki yetiştirme yöntemlerini optimize ederek toprak piresi popülasyonunu azaltabilirsiniz. 
  • Konukçusu olmayan bitkileri ekim nöbetine almalısınız. 
  • Bitki koruma ürünleri, toprak biti kontrolünde kullanılabiliyor. Ancak, bu ürünlerin kullanımı, doğal düşmanları da yok edebileceği için dikkatli bir şekilde yapılması önem taşıyor. 
  • Bitki çeşitliliğinin artırılması, zararlıların doğal düşmanlarının bulunmasını kolaylaştırarak toprak piresi zararını en aza indirebiliyor. Bu konuda uzman desteği alabilirsiniz. 

Toprak piresi nasıl yok edilir sorusunun cevabı için uygulamaları rüzgarsız havada yapmalısınız. Eğer toz ilaç kullanacaksanız sabahın erken saatlerini veya akşam serinliğini tercih edebilirsiniz. İlaçlama sırasında hem bitkilerin her yanını hem de toprak yüzeyini iyice ilaçladığınızdan emin olmalısınız. 

Ergin toprak pirelerine karşı mücadele ediyorsanız, ilaçlamaya genellikle mart ayında başlandığını bilmelisiniz. Ayrıca hububatlar 3-5 yapraklıyken, fide döneminde, ¼ metrekarelik çerçeveler kullanarak minimum 15-20 noktada sayım gerçekleştirmelisiniz. Eğer metrekarede 15’ten daha fazla ergin toprak piresi varsa ilaçlama yapılmalı. Sebzelerde ilaçlama zamanı ise zarara göre değişiyor. Ürünü etkileyebilecek düzeyde zarar söz konusuysa, zaman kaybetmeden ilaçlamayı tercih etmelisiniz. 

Toprak piresi hangi bitkilere zarar verir?

Toprak pirelerinin en önemli zararlarının sebzelere olduğunu söylemek mümkün. Biber, domates, patlıcan, tütün, şeker pancarı gibi birçok ekinde zarar oluşturan pireler, tahıllardan yeşil yapraklı sebzelere kadar birçok ekin üzerinde görülebiliyor. Kuruma ve ölüme sebep olmaları nedeniyle toprak piresi ile mücadelenin kesinlikle göz ardı edilmemesi oldukça önemli. Ekim nöbetinden sulamaya kadar birçok konuda adım atarken pirelerin varlığını hesaba katmalısınız. Konakçı bitkileri nöbete almayarak, sulu yetiştirilen bitkileri kurak bırakmayarak üremenin daha yavaş olmasını sağlayabilirsiniz.

Toprak piresi zararı nasıl ayırt edilir?

Oldukça küçük boyutlardaki toprak pirelerinin seçilmesi her zaman kolay olmuyor. Ayrıca ürkek canlılar olan böcekler, genellikle kaçıyor. Zararını ayırt ederek bahçenizde toprak piresi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ancak toprak piresi zararı genellikle tırtıl zararı ile karıştırılıyor. Oysa küçük farklara dikkat ederek kolaylıkla sonuca varabilirsiniz. Toprak pirelerinin neden olduğu zarar, epidermis tabakasının içini yemeleriyle ortaya çıkıyor. Genellikle yaprağın altında şeffaf bir zar tabakası kalıyor.

Toprak piresi ile yaprak biti aynı mıdır?

Hayır, toprak piresi ve yaprak biti farklı zararlı böceklerdir. Toprak piresi toprağın altında yaşayan ve bitki köklerini parazitleyen bir böcek, yaprak biti ise bitkilerin yapraklarında beslenen bir zararlı Yaprak biti de bitkiler üzerinde önemli hasarlara neden olabilir, ancak zararlılar aynı değil.

Toprak piresi insana geçer mi?

Toprak piresi, insanlara geçmiyor. Bu zararlı böcek, bitkilerin kökleri ve gövdeleri üzerinde besleniyor. İnsanlarla herhangi bir etkileşim kurmuyor ve insanlara zarar vermiyor. Ancak, bitkilerin zarar görmesine neden olarak tarım ürünleri için önemli bir tehdit.

Toprak piresi ve hayvan piresi aynı mıdır?

Hayır, toprak piresi ile hayvan piresi farklı böcekler olarak değerlendiriliyor. Hayvanların deri altlarına yerleşen pire türü kan emerek yaşamını sürdürüyor. Toprak pireleri ise bitkilerin öz sularıyla beslenerek, yapraklarını kemirerek yaşıyor.

Bahçedeki pirelerden nasıl kurtulurum?

Toprak piresinden nasıl kurtulurum diye merak ediyorsanız eğer bahçenizde veya tarlanızda toprak piresi varsa kültürel ve kimyasal önlemlere başvurabilirsiniz. Yabani ot temizliği ve ilaçlama gibi çalışmalar sonucu toprak pirelerinin azaldığını görmeniz mümkün.

share

Benzer Haberler

Organik Tarımda Bitki Koruma Yöntemleri
12.11.2023
Organik Tarımda Bitki Koruma Yöntemleri

Organik tarımda bitki korumanın çeşitli yolları var. Kimyasal ve sentetiklerden uzak kalacak organik tarımda bitki koruma yolları yazımızda.

Devamını oku
Traktör Nasıl Kullanılır? Traktör Ehliyeti Nasıl Alınır?
24.12.2021
Traktör Nasıl Kullanılır? Traktör Ehliyeti Nasıl Alınır?

Traktör nasıl kullanılır, traktör kullanırken nelere dikkat edilmeli gibi sorularınızı yanıtlıyoruz. Traktör ehliyeti hakkında bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Ferdi Aslan: “Torunlarımıza Bırakacağımız Tek Miras Üretim”
30.09.2021
Ferdi Aslan: “Torunlarımıza Bırakacağımız Tek Miras Üretim”

Tarfin’in Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ilk yetkili satış noktalarından biri olan Yeni Dünya Tarım’dan Ferdi Aslan, çiftçiliği anlatıyor.

Devamını oku