Kuzeyi Kuzey Anadolu, güneyi ise Toros dağları ile çevrili olan, ülke coğrafyamızın merkezinde yer alan İç Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin tarımsal üretim merkezleri arasında bulunuyor. Yer şekilleri açısından dört bölüme ayrılan, Konya, Yukarı Sakarya, Orta ve Yukarı Kızılırmak kısımlarından meydana gelen İç Anadolu Bölgesi’nin tarım açısından önemini Tarfin Blog aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Tarfin, çiftçilerimize bilgi sağlama misyonunun yanı sıra avantajlı alışveriş imkanı yaratma görevini de üstleniyor. Öyle ki, Tarfin Mobil üzerinden tarım girdilerinin fiyatlarını anında karşılaştırmak mümkün. Hatta Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla verilen siparişlerde, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da sizinle. Siz de Türkiye’nin dört bir yanında bulunan 1000’in üzerindeki yetkili satış noktasından size en yakın olanları hemen ziyaret edebilir, Tarfin avantajlarıyla zaman kaybetmeden tanışabilirsiniz. Böylelikle tarımsal alışverişlerinize avantaj katabilir, ihtiyaçlarınızı ertelemeden alarak üretim yapabilir, on binlerce Tarfin çiftçimizden biri olabilirsiniz.
Peki İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri neler? Bölgede tarımsal üretimin lokomotifi tahıllar oluyor. Ardından kök sebzeler, bakliyatlar, meyve ve sebzeler geliyor. Son yıllarda gelişen sulama imkanları sayesinde bölgenin tarımsal olanaklarının da geliştiğini belirtmekte fayda var. Bu sayede İç Anadolu Bölgesinde yetişen tarım ürünlerinin daha çeşitli ve verimli hale geldiğini söylemek mümkün.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Bölgenin tarımsal üretim kapasitesinin ardından, iklimini ve doğasını daha yakından tanıyabilirsiniz. Böylelikle tarımsal üretimi anlamak çok daha kolay olacaktır. Toplam yüz ölçümü 151.000 kilometrekare olan ve Türkiye’nin %21’ini kaplayan İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu’dan sonraki en büyük ikinci bölgemiz. Üstelik Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelere komşu ve ülke topraklarının tam ortasında yer alıyor. Coğrafi konumu nedeniyle İç Anadolu’ya Orta Anadolu da deniyor.
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tahıllar Nelerdir?
İç Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak tanınıyor. Verimli topraklarda, buğday ve arpa yetiştiriciliği başta olmak üzere birçok farklı tahılın üretimi gerçekleştiriliyor. Makarnalık, ekmeklik buğdayın yanı sıra çavdar ve yulaf üretimi de bölge ekonomisini güçlendiriyor. Bölgede tahıl üretimi öylesine önemli ki, Türkiye’nin tahıla ayrılan topraklarının yarıya yakını İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.
Elbette bu özellikte, yer şekillerinin ve iklimin de tahıl üretimine uygun olmasının büyük payı var. Düzlüklerin geniş yer kapladığı İç Anadolu Bölgesi’nde tarım için makineleşme çok daha kolay, zira makine kullanımı diğer bölgelere oranla çok daha rahat. Bölgenin tahıl üretiminde başı çeken kısmı ise Konya Ovası oluyor, onu Ankara, Yozgat ve Kayseri takip ediyor.
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Baklagiller Nelerdir?
Ülkemizde baklagil yetiştiriciliği dendiğinde akla ilk gelen alanlardan biri de İç Anadolu Bölgesi oluyor. Özellikle anavatanı Anadolu olan nohut, ülkemiz mutfağında önemli yeri bulunan kuru fasulye, protein zenginliği nedeniyle sıkça tüketilen mercimek gibi ürünlerin yetiştiriciliği İç Anadolu’da yapılabiliyor. Hatta ülkemizde yeşil mercimeğin en çok üretildiği yer, İç Anadolu Bölgesi oluyor. Özellikle Konya ve Yozgat, mercimek üretiminde başı çekiyor.
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Diğer Tarım Ürünleri Nelerdir?
Ekonomisi tarıma bağlı olan İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl ve bakliyat ürünlerinin yanı sıra özellikle şeker pancarı, elma, armut, ayçiçeği, badem ve patates yetiştiriciliği yapılıyor.
Tek tek ele alırsak,
- Şeker pancarı özellikle sulama imkanlarının daha çok olduğu alanlarda görülüyor. Örneğin, Konya, Eskişehir ve Aksaray’da şeker pancarı üretimine daha çok rastlanıyor.
- Ülkemizde en çok patates yetiştirilen bölge olan İç Anadolu’da, Niğde ve Nevşehir dolaylarında yer alan volkanik araziler patates veriminin çok daha fazla olmasını sağlıyor.
- Sulamanın yaygın olmaması tarımı olumsuz etkilese de sulanabilir alanlarda sebze tarımı devam ediyor. Biber, domates, lahana, patlıcan, ıspanak, bezelye, havuç, salatalık, pırasa ve yeşillik tarımı İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiriliyor.
- İç Anadolu’nun volkanik alanlarında bağcılık oldukça fazla yapılıyor. Üzüm yetiştiriciliğinin yanı sıra kayısı, kavun, elma, armut bölgenin üretim kapasitesini artırıyor.
- İç Anadolu’da ayçiçeği üretimi yalnızca İç Batı Anadolu’da gerçekleşebiliyor. Bölgenin kuru özelliği nedeniyle yalnızca sulanabilir kısımlarda, ayçiçeği yetiştirilebiliyor.
- Haşhaş yetiştiriciliği de İç Anadolu’nun Ege’ye yakın kısımlarında gerçekleştiriliyor. Özellikle Afyonkarahisar çevresinde haşhaş ekimi yoğunlaşıyor.
İç Anadolu Bölgesi Tarıma Elverişli mi?
İç Anadolu Bölgesi’nin ekonomisi tarıma dayanıyor. Öyle ki, bölge dikili alan bakımından Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sırada yer alıyor. Hatta İç Anadolu halkının çalışan kesiminin büyük çoğunluğu tarımsal üretimde görev alıyor. Bunun yanında yarı kurak iklime rağmen, nadas yoluyla toprağın daha elverişli olması sağlanıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde tarımın en önemli sorunu sulama. Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersiz olması veya gecikmesi, üretimde dalgalanmalara neden olabiliyor. Ayrıca, büyük sulama kanallarının, barajların ve yeraltı kaynaklarının oluşturulması, kullanılması büyük önem arz ediyor. Tarım ve hayvancılık temelinde yükselen bölge ekonomisi, ulusal gelirin ise %20’sine karşılık geliyor.
Geniş plato ve ovalarla dolu olan bölge, çevresinin dağlarla örülü olmasından dolayı karasal iklime sahip. Bu da kışların soğuk ve karşı, ilkbahar aylarının yağmurlu, yazların ise kurak ve sıcak geçmesi anlamına geliyor. Elbette bitki örtüsü de iklime bağlı olarak şekilleniyor. Alçak kesimlerde seyrek ağaçlı bozkırlar, yüksek kesimlerde ormanlar göze çarpıyor. Hatta İç Anadolu, antropojen alanların en yoğun olduğu bölge.
Bölgenin ekolojik koşulları dolayısıyla tarımsal ormancılık potansiyeli bir hayli zayıf. Çoğunlukla odunsu tür kavaklar, lokal alanlarda yetiştiriliyor. Çoğunlukla Ankara, Yozgat, Kırşehir, Konya illerinde karakavak alanlarda fasulye, mısır, pancar ve soya fasulyesi yetiştiriciliği yapılıyor.
İç Anadolu Bölgesi’nde Kullanılan Tarım Teknolojileri Nelerdir?
Düz coğrafi özellikler nedeniyle ülkemizde makine kullanımının en fazla olduğu bölgelerden biri de İç Anadolu Bölgesi oluyor. Çiftçilerimiz pulluk, diskaro gibi makinelerle toprakları işleyerek üretime hazır hale getiriyor veya hasat sonrasında toprağın bakımını sağlayarak verimini artırıyor. Ayrıca çiftçiler, üretime hız kazandırmak adına gübre kırma makineleri ve serpme aletlerine de rağbet gösteriyor. İnsan gücü ile gübreleme çok daha fazla vakit ve emek gerektirdiğinden, makineleşmeyle hem nakit hem de zaman tasarrufu yapılabiliyor. Buna ek olarak, bölge genelinde biçerdöver, sap döver harman makineleri kullanımı da oldukça yaygın. Tarımda makine kullanımının artması dolayısıyla, traktör ve traktöre bağlanan alet sayısı da yükseliyor. Ancak hala makineleşme arzu edilen ve verimi belli oranda artıracak kadar fazla değil. Bu nedenle, yıllık üretilen tahıl miktarı beklenenden düşük olabiliyor. Tarımsal üretimin artması, bölge kapasitesinin verimli kullanılabilmesi için hem verimli sulama teknikleri hem de tarımda makine kullanımı hakkında çiftçilerimizin teşvik edilmesi büyük önem taşıyor.
Ülkemizde yetişen tarım ürünleri arasında bulunan yer fıstığı yetiştiriciliği ya da patates yetiştiriciliği hakkında bilgi almak isterseniz blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.