taboola

Arpa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Arpa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 25.01.2022

Tek yıllık bir ekin olan arpa, uzun gün bitkisi olarak anılıyor. En çok kardeşlenen tahıllar arasında yer alan arpalar, ortalama 5 ile 8 arasında kardeş veriyor. Ekinlerin boyları 35 cm ile 100 cm arasında değişebilirken, başaklar ise ortalama 8 ile 15 cm arasında ölçülüyor ve 2, 4, 6 şeklinde sıralanıyor. Ülkemizde buğday yetiştiriciliği sonrasında, tahıl sınıfında yer alan bitkilerden en çok arpa ekiliyor. 

Ülkemizde arpa, sulu ve kuru koşullarda, birçok farklı ekinlerle ekim nöbeti uygulaması yapılarak yetiştirilebiliyor. Kuru tarım yapıldığında arpa ekimi sonrası nadasa bırakılan toprağa yine arpa ekilebiliyor. Arpa sonrası mercimek, buğday ve mercimek yetiştiriciliği ya da fasulye yetişticiliği yapılabiliyor. Arpanın ardından nadasa bırakılan toprağa sonra buğday ekebilir ve yeniden nadas tercih edebilirsiniz. Eğer sulu tarım yapıyorsanız, arpadan sonra ikinci ürün ve pamuk, sebze, buğday ve mercimek tarımı tercih edebilirsiniz. İkinci ürün olarak soya, yer fıstığı yetiştiriciliği, mısır, susam ve ayçiçeği seçilebiliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Arpa Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Olmalı?

Arpa yetiştiriciliği için mibzerle ekim tercih ediliyor. Çimlenme için yeterli nemin ve havalanmanın sağlanacağı derinliğe tohumlar ekiliyor. Kışlık ekimde 4 - 6 cm, yazlık ekimde ise 3 -4 cm ekim derinliğini korumaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca metrekareye kışın 300 - 350, yazlık ekimde 350 - 400 tane tohum ayırabilirsiniz. Kardeşlenmenin yüksek olduğu sulu arazilerde daha seyrek ekime özen gösterebilirsiniz. 

Arpa Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Olmalı? 

Kuru koşullarda, arpa hasadından sonra toprağı hiç işlemeden ekim sahasını boş geçirebilir, erken ilkbaharda toprak tava geldiğinde alanı soklu pullukla sürmelisiniz. Sonbahar geldiğinde ise diskaro, tırmık ve tapan çekerek tohum yatağı hazırlamak gerekiyor. Eğer arpa - mercimek ekim nöbeti uygulayacaksanız, mercimeği hasat ettikten sonra toprak gölge tavındayken derin sürüm yapmalısınız. Sonra diskaro, tırmık ve tapan çekerek tohum yatağını hazır hale getirebilirsiniz. 

Eğer sulu koşullarda arpa yetiştiriciliği yapacaksanız, çapa bitkileriyle nöbet uygulayabilirsiniz. Sonbaharda ön bitki hasadının ardından alandaki kalıntıları temizlemelisiniz. Uygun aletlerle kalıntıları parçaladıktan sonra döner kulaklı pullukla derin sürüm yapmalısınız. Ardından diskaro ve tırmık kullanarak kesekleri kırabilir ve orta ağırlıkta tapanla yatağı hazırlamalısınız. 

Arpa Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İsteği Nasıldır?

Doğru toprak hazırlığının ardından iklim ve toprak isteğine, bakım gereksinimlerine dikkat ederek arpa yetiştirebilirsiniz. Sorun yaşamamak adına tohum seçimine, ilaçlama ve yabancı ot mücadelesine de özen göstermelisiniz. 

Arpa Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İsteği Nasıldır?

Arpalar, çok soğuk ve sıcakta zarar görüyor. Bu nedenle fazla soğuk veya sıcak olmayan alanlarda arpa yetiştirmelisiniz. Nispi nemin yüksek olduğu yerlerde daha iyi gelişim görebilirsiniz. Sıcaklığın sıfırın altına düşmediği, 18-20 derecenin üzerinde çıkmadığı, nispi nemi %70-80 aralığında olan yerlerde rahatlıkla ekini yetiştirebilirsiniz. Ayrıca arpa, organik maddece zengin toprakları seviyor. Milli, iyi havalanan, nemi uygun, nötr reaksiyonlu topraklar ideal görülüyor. Arpa yetiştiriciliği için toprağın pH derecesinin 5 ile 8 arasında olması öneriliyor. 

Arpa Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır? 

Arpa için gübrelemeye karar vermeden önce muhakkak, ekimden 1.5-2 ay kadar önce toprak analizi yaptırmalısınız. Arpanın dekardan kaldırdığı besin maddelerine baktığınızda, azot, fosfor ve potasyum gibi maddelere ihtiyacının oldukça fazla olduğunu görebilirsiniz. Arpa gübreleme, buğday ile oldukça benziyor. Akademik kaynaklara göre, kuru yetiştiricilik yapıyorsanız, dekara 5-6 kilogram azot, 7-9 kilogram fosfor vermelisiniz. Sulu yetiştiricilikte ise dekara 12-14 kilogram azot ve 10-12 kilogram fosfor vermek yeterli oluyor. Azotlu gübrenin ilk yarısını ekimde, kalan kısmını kardeşleme başlangıcında verebilirsiniz. Fosfor içeren gübre ise ekim sırasında mibzerle banda uygulanıyor. Arpanın hangi amaçla yetiştireceğinize bağlı olarak gübreleme değişebiliyor. Örneğin, eğer malt yapımı için arpa yetiştiriyorsanız, protein oranının yüksek olmaması için azotlu gübrenin çok verilmemesine ve geç dönemde uygulanmamasına özen göstermelisiniz. 

Arpa Hastalıkları ve Zararlıları Nelerdir? 

Arpa yetiştirirken çiftçilerimiz birçok hastalık ve zararlıyla mücadele ediyor. En çok görülen hastalıklar arasında arpa açık ve kapalı rastığı, yaprak çizgi hastalığı ve arpa yaprak lekesi sayılıyor. Arpada erken ekimin devamında gelen ılık ve yağışlı havalar enfeksiyon riskini artırıyor. Bu nedenle tohum ilaçlamaya büyük önem vermeli ve kesinlikle ihmal etmemelisiniz. 

Arpa zararlıları arasında süne, kımıl, zabrus ve bambul öne çıkıyor. Buğdayda olduğu gibi arpaya zarar veren böcekler arasında hortumlu böceği de sayılıyor. Zararlılarla mücadele için ilaçlama bir hayli önemi ancak bunun yanında yabancı otların kontrolü de büyük önem taşıyor. Arpa dar yapraklı bir bitki olduğu için yabancı ot mücadelesi, diğer ekinlere oranla daha zor ve meşakkatli oluyor. Kimyasal ve fiziksel yolla yabancı otlarla mücadele etmelisiniz. Arpa arazilerinde sık görülen yabancı otlar arasında, yabani yulaf, kuş otu, delice, tilki kuyruğu, pıtrak ve papatya yer alıyor. 

Arpa Hasadı Nasıl Yapılır? 

Taneler iyice kuruduğuna arpa için hasat vakti anlamına geliyor. Ancak tanelerin tam kurumaması kızışma ve bozulmaya sebep olacağından, tane kuruluğuna dikkat ederek hasada başlamalısınız. Tanelerdeki su oranı %13.5’un altına düştüğünde hasat yapabilirsiniz. Kırılmayı önlemek amacıyla, hasadı orak veya tırpanla yapıyorsanız sabah erken saatlerde işe başlamalısınız. Bitki çiğliyken hasat yapmanız gerekiyor. Biçerdöver ile hasat yapacaksanız, günün her saatinde arpa toplayabilirsiniz. Yalnız biçerdöver kullanırken tanelerin kırılmamasına, kavuzların yırtılmamasına dikkat etmeli ve biçerdöveri bu şekilde ayarlamalısınız. Hasat zamanı yağışlı geçmişse sapları tınazlar halinde yığmalı ve kurutmalısınız. Sonrasında harman yapabilirsiniz.

Arpa Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak İsteği Nasıldır?

Siz de tarımsal girdi alışverişleriniz için Tarfin Mobil uygulamasını tercih edebilirsiniz. Arpa yetiştirirken ihtiyaç duyduğunuz ürünleri Tarfin Mobil’den karşılaştırabilir, yetkili satış noktaları aracılığıyla sipariş verebilir ve ürünlerinizi teslim alabilirsiniz. Üstelik Tarfin’in yenilikçi tarımsal alışveriş modelinde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de mevcut. Diğer bir deyişle, ihtiyaçlarınızı şimdi karşılayabilir, ödemeyi hasat zamanında gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca arpa borsası fiyatlarını Tarfin Zahire üzerinden takip ederek karşılaştırabilir ve en avantajlı mahsul satışını gerçekleştirebilirsiniz. Siz de Tarfin avantajlarıyla tanışmak için hemen size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce Tarfin çiftçimizden biri olmak için zaman kaybetmeden siz de Tarfin’e merhaba deyin. 

Arpa sulanır mı?

Yüksek verim ve kalite için toprak neme ihtiyaç duyuyor. Arpa yetiştiriciliğinde iki sulama yeterli oluyor. Sapa kalkma döneminde ilk sulamayı, süt olum döneminde ise ikinci sulamayı yapabilirsiniz. Eğer bir sulama yapacaksanız, süt olum evresini tercih edebilirsiniz.

Arpa nasıl depolanır?

Doğru hasadın ardından depolamada kullanılacak alanı doğru seçerek mahsul kalitesini koruyabilirsiniz. Nem olmayan, kuru, hava alan, ışık alan depoları tercih etmelisiniz. Arpanın su oranının %13’ün altında olmasına dikkat etmeli ve mahsul sıcaklığının 15 derecenin altında olmasına özen göstermelisiniz. Eğer sıcaklık daha yüksek olursa, maalesef zararlı aktivasyonu hızlanıyor. Kızışma sorunu yaşamamak için arpa içerisinde yabancı tohumların yer almamasına dikkat etmelisiniz.

share

Benzer Haberler

Börülce Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.10.2022
Börülce Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Börülce yetiştiriciliği hem hayvan hem de insan beslenmesi için yapılıyor. Börülce yetiştiriciliği nasıl yapılır, incelikleri nelerdir öğrenmek için hemen tıklayın!

Devamını oku
Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
11.03.2022
Mibzer Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Tohum ekiminde kullanılan araçlara; ekim makinesi, yani mibzer adı veriliyor. Mibzer nedir ve nasıl kullanılır sorularını Tarfin sizin için derliyor.

Devamını oku
VDMK ihracı
11.06.2018
Türkiye'nin Tarım Alacaklarına Dayalı İlk VMDK İhracı Gerçekleştirildi

Türkiye'nin tarım alacaklarına dayalı ilk VMDK ihracının gerçekleşmesiyle ilgili bütün detaylara bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Tıklayın ve ayrıntılı bilgi edinin.

Devamını oku