taboola

Arıcılık Ekipmanları Nelerdir?

Arıcılık Ekipmanları Nelerdir? 09.04.2024

Arıcılık ekipman olmadan yapılabilecek bir hobi değil. Meşakkatli ve yatırım gerektiren önemli tarımsal faaliyetlerden biri. Tarihi, günümüzden 15.000 yıl öncesine kadar uzanan arıcılık, en basit haliyle bile temel arıcılık malzemeleri gerektiriyor. Arılardan korunmak için kullanılan kıyafetler, mahmuz, el demiri, sır bıçağı ve polen kapanı gibi birçok farklı arıcılık ekipmanı faaliyetin olmazsa olmazları. Siz de arıcılık ekipmanları neler, arıcılıkta hangi malzemeler kullanılır öğrenmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Bunun yanında ihtiyaç duyduğunuz tarımsal girdileri Tarfin Mobil ile çok daha avantajlı bir şekilde satın almanız mümkün. Siz de Tarfin ile tanışın, size en yakın yetkili satış noktalarını telefonunuz üzerinden hızla öğrenin. Yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını karşılaştırın ve alışverişe başlayın. Üstelik Tarfin’de peşin ödemenin yanında hasat vadeli ödeme seçenekleri de var. Arı ekipmanları ile ilgili yazımızda yer alacak diğer başlıklar: 

  • Arıcı Ekipmanları Nelerdir?
  • Arı Ekipmanlarından: Kovan Nedir?
  • Diğer Arıcılık Ekipmanları
    • Arıcı Maskesi 
    • Mahmuz
    • Eldiven
    • El Demiri
    • Sır Bıçağı ve Tarağı 
    • Arı Fırçası
    • Eşek Arısı Kapanı
    • Larva Transfer Kaşığı
    • Arı Santrifüj Makinesi
    • Polen Kapanı 
    • Propolis Aparatı
    • Dijital Kovan Monitörü
    • Arıcı Körüğü
    • Ana Arı Izgarası

Arıcı Ekipmanları Nelerdir?

Arıcılık yaprak isteyenler için gerekli olan arı ekipmanları arasında ilk sıraları kuşkusuz kovan, arı maskesi, eldiveni, mahmuz, el demiri, arıcı körüğü, sır bıçağı, tarağı ve arı fırçası alıyor. Arı kaçıran, eşek arısı kapanı, larva kaşığı, santrifüj makinesi, polen kapağı ve propolis aparatı da hayvancılığın diğer olmazsa olmazları arasında.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Arı Ekipmanlarından: Kovan Nedir?

Bal arılarının yaşamını sürdürdüğü ve yavrularını büyüttüğü kapalı alanlara arı kovanı adı veriliyor. Arıların doğal yollarla oluşturdukları kovanlara yuva adı verilirken, farklı tip insan yapımı kovanlar da arıcılık için kullanılıyor. İnsanlar tarafından yapılan kovanlar sürekli kontrol edilebilecek şekilde tasarlanıyor. Ayrıca arıcılık ekipmanının üst kısmında açılabilen bir kapak ve peteklerin yer aldığı çerçeveleri içeriyor. 

Arıcı Ekipmanları Nelerdir?

Günümüzde dadant ve langstroth adı verilen ekipmanlar daha çok kullanılsa da, strafor tipi arı ekipmanı yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Kutuya benzeyen dadant kovanlar, uzun kışların bulunduğu ve çiçeklenmenin geciktiği yerlerde tercih edilerek süzme bal üretiminde kullanılıyor. Langstroth ise seyyar arıcılıkta petekli ve süzme bal üretimine imkan tanıyor. Strafor tipi hayvancılık ekipmanı, hafif yapısı ile seyyar arıcılığın parçalarından biri. Ayrıca ısı yalıtımı özelliği de gösteriyor. 

Diğer Arıcılık Ekipmanları

Arı yetiştiriciliğinde farklı birçok malzeme önemli işlevlere sahip. İlk bakışta arıcılık ekipmanı listesi uzun gibi görülse de, malzemelerin fonksiyonlarını öğrendiğinizde her birinin gerekli olduğundan emin olacaksınız. İşte önemli diğer arı ekipmanlarından bazıları: 

Arıcı Maskesi 

Arıcılıkla uğraşan çiftçilerin baş, boyun kısımlarını, gövdelerini arıların saldırılarından ve olası kazalardan korumak için tasarlanan arıcı maskeleri, koruyucu kıyafetler önemli bir yer tutuyor. Kişilerin konforu ve güvenliği düşünülerek hazırlanan ürünler dayanıklı özelliği ile tam bir iş kıyafeti. Arıların kıyafet içine girmesini engelleyen özel tasarım çoğunlukla yıkanabilir kumaşlardan yapıldığı için temizlenerek tekrar tekrar kullanıma uygun oluyor. 

Mahmuz

İncecik metal bir sopanın ucunda dişli tekerlerin yer aldığını düşünün, işte bu küçük parçaya mahmuz adı veriliyor. Kovanda yer alan çerçeve tellerine peteğin takılabilmesini sağlayan mahmuzun ucundaki dişliler işlemi pratikleştiriyor. Tel peteğe kolaylıkla otururken petek de çerçeveye sağlam bir şekilde yapıştırılıyor. Isıtılarak kullanılan arıcılık ekipmanı sayesinde kolaylıkla kovanlar arıların kullanımına hazır hale getiriliyor. 

Arıcı Eldiveni

Çoğunlukla deriden veya sentetik malzemelerden yapılan arı ekipmanı, kolları dirseklere kadar kapatıyor ve manşetlerinde yer alan lastikle arıların kıyafete girmesini engelliyor. Dayanıklı olan arı yetiştiricisi eldiveni, ellerin terlememesi ve tahriş olmaması için özel olarak üretiliyor. 

El Demiri

Çekiçli, kazımalı gibi farklı çeşitleri olan arıcı el demiri, peteklerdeki balların güvenle kontrol edilmesinin sırrı. Arılara dokunmadan petekleri incelemek için tercih edilen demirin kazımalı modeli ise yapışkan reçineli bölümlerin dahi kolaylıkla temizlenmesine yardımcı oluyor. Dik açılı uç sayesinde çerçeveler peteklerden daha kolay ayrılıyor. 

Sır Bıçağı ve Tarağı 

Petek kesiminde kullanılan sır bıçağı, peteğin sırlarının kesilip alınmasına yardımcı olan bir arıcılık ekipmanı. Testereye benzeyen bıçak, balların petekten rahatlıkla alınmasının sırrı oluyor. Sır tarağı ise genellikle krom sap ve ince/kalın modelleri bulunan bir diğer ekipman. Tarak benzeri uca sahip olan malzeme de sır tabakalarının petekten ayrılması için tercih ediliyor. 

Arı Fırçası

Üzerindeki yatay kıllar ve uzun sap ile elbise fırçalarını anımsatan arı fırçası, çerçeveleri değiştirirken kullanılıyor. Arı ekipmanı sayesinde arılar çerçeveden ayrılıyor ve arıları kovandan çıkarmadan çerçeveler temizleniyor, değiştirilebiliyor. 

Eşek Arısı Kapanı

Yabani arıları kovandan uzak tutmak için kullanılan eşek arısı kapanı, özellikle sonbaharda sıklıkla kullanılıyor. Her sene tekrarlanması gereken işlem, bal kokusu alan eşek arılarının kovulmasını sağlıyor. Kapan sayesinde yaban arıları hızlıca yakalanarak uzaklaştırılabiliyor. 

Larva Transfer Kaşığı

Petek gözlerindeki larvaların kolaylıkla alınması ve taşınmasını sağlayan larva kaşığı, krom veya plastik çeşitler bulunduruyor. Her arı yetiştiricisinin dolabında bulunan arı ekipmanı, görünüm açısından kaşığa benzediği için “larva kaşığı” olarak isimlendiriliyor. 

Arı Santrifüj Makinesi

Bal süzmeye yarılan santrifüj makinesi farklı boyutlarla üreticinin ihtiyacına yanıt veriyor. 4 ile 6 petek balı tek potada süzebilen cihazlar, dayanıklı, doğa şartlarına uygun, paslanmaz, kırılmaz özellikler gösteriyor. En karmaşık arıcı ekipmanı olan arı santrifüj makinesinin kullanımı ise oldukça kolay. 

Polen Kapanı 

Polen tuzağı da denilen kapan, arıların girebileceği delikleri bulunan çekmeceli bir yapıdan ibaret. Kapan sayesinde arıların bacaklarındaki polenler çekmecelere düşüyor ve toplanıyor. Polen tuzakları özel delikleri ile arıların bacaklarına zarar vermeyecek şekilde tasarlanıyor ve özel yapılan arı ekipmanlarından biri olarak adını listemize yazdırıyor. 

Propolis Aparatı

Arıcıların kullandığı propolis aparatı da adı üzerinde, propolis toplamaya yarıyor. Çerçevelerin üzerine yerleştirilen ekipmanın delikleri arıların kapatma çabası sayesinde kısa sürede doluyor. Rahatlıkla toplanan propolisler genellikle gıda takviyesi olarak kullanılıyor.

Dijital Kovan Monitörü

Kovanların içindeki dereceyi, sıcaklık, nem ve diğer verileri düzenli olarak kontrol etmeyi sağlayan dijital monitörler, arıcıların kovanları uzaktan izlemelerine yardımcı oluyor. Büyük çiftliklerin olmazsa olmaz arı ekipmanlarından biri olan dijital monitörler, küçük arıcılar tarafından ise çoğunlukla tercih edilmiyor. (Benzer sistemler tarımsal faaliyetlerde de yaygınlaşıyor. Tarım Uydu Görüntüleme ile Gelişiyor yazımızla tarlalarda kullanılan uydu görüntüleme sistemleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.)

Diğer Arıcılık Ekipmanları

Arıcı Körüğü

Arıları sakinleştirmek için kullanılan körük, paslanmaz çelik ve galvanizli sac levhadan yapılıyor. Silindirik yapıdaki ekipman, duman verici maddelerin yakıldığı depo bölümü, hava pompalayan ve duman üfleyen körük kısmı ile tamamlanıyor. Dumanın dışarı çıktığı ağız kısmı ise huni şeklinde oluyor. Kuru talaş, ot ve çam pürü kullanılarak yakılan körükler, arıcının koloni kontrolleri sırasında sürekli kullanılıyor. 

Ana Arı Izgarası

Çinko ve paslanmaz çelikten yapılan ızgara, işçi arıların geçebileceği şekilde tasarlanıyor ve tel aralıkları 0.44 cm oluyor. Kuluçkalıklarda ballık arasına konulan üründen ana ve erkek arılar geçemiyor. 

Robotik Arı Kovanları ve Arıcılığın Geleceği başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.

share

Benzer Haberler

Çay Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
17.04.2021
Çay Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çay yetiştiriciliği nasıl yapılır, çay yetiştiriciliğinin incelikleri nelerdir sizler için araştırdık. Çay yetiştiriciliği hakkında bilgiler Tarfin Blog'ta.

Devamını oku
Mavi Dil Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
31.10.2021
Mavi Dil Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Mavi dil hastalığı ile ilgili bilgiler Tarfin Blog'ta. Mavi dil hastalığı belirtileri ve mavi dil hastalığı tedavisi hakkında detaylar için tıklayın.

Devamını oku
İneklerde Kaşıntı Neden Olur?
12.11.2023
İneklerde Kaşıntı Neden Olur?

İneklerde kaşıntı birçok farklı hastalığın belirtisi olabiliyor. İnekler neden kaşınır, nedenleri nelerdir öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku