Bitkisel yağ üretiminde kullanılan kanola bitkisi, her geçen gün tarımı yaygınlaşan ekinler arasında yer alıyor. Danesinde %50’ye varan yağ ve %24’e kadar protein içeren kanola, ıslah edilerek erüsik asitten arındırıldığı için tüketilmesinde bir sakınca bulunmuyor.
Hem üretimdeki yağ açığının kapatılmasına yardımcı olan hem de ülkemizde buğday ile ekim nöbeti yapılabilen kanolalar, Ege, Çukurova, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Siz de kanola yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiyi Tarfin Blog üzerinden alabilirsiniz. Tarfin, çiftçilerimizin tarımsal alışverişlerde avantaj kazanmasını sağlıyor. Öyle ki, Tarfin Mobil üzerinden anında fiyat karşılaştırması yapılıyor. Ayrıca, peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle. Siz de hemen Tarfin ile tanışın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Kanola nasıl yetiştirilir sorusu için kanola yetiştiriciliği tohum ekimi ile yapılıyor. Mibzer aracılığıyla sıra arası, ekim derinliği ve sıra üzeri mesafe ayarlanarak tohumun çimlenmesi, yetişmesi kolaylaşıyor. Ancak bu özellikler toprak ve iklim yapısına göre değiştiği için bölge özelliklerini dikkate almak önemli. Kanola tohumları, ortalama 18-20 cm sıra arası, 3-4 cm sıra üzeri mesafe bırakılarak 1.5-2 veya 2.5 cm derinliğe bırakılıyor. Dekar başına 800-1000 gram civarında tohum yeterli oluyor. Böylece kanola nasıl yetiştirilir sorusu cevap buluy
Kanola ekimi için tohumlarının toprak yüzeyine çıkışı zor olduğu için tohum yatağının iyi hazırlanması gerekiyor. Özellikle buğday yetiştiriciliği yapılan alanlarda, hasat sonrası toprak gölge tavına sürülerek hazırlanıyor. Ardından kazayağı veya tırmık kullanılarak tohum yatağının keseksiz olması sağlanıyor. Tav kaçmadan hazırlıklar tamamlanıyor. Ayrıca, kanola ekimi öncesinde toprak yüzeyinin düzgün olması için tapan çekmek gerekiyor.
Kanola Ne Zaman Ekilir?
Kanola yetiştirilirken, doğru ekim zamanının tercih edilmesi mühim. Bunun için toprak ısısını takip edebilirsiniz. Çimlenmenin yeterli miktarda gerçekleşebilmesi için toprak ısısı en az 10-12 derece olmalı. Bu ısı düzeyi, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde, genellikle 15 eylül ile 15 ekim arasına denk geliyor.
Karadeniz Bölgesi’nin sahil şeridinde 15 eylül ile 20 ekim arasında, iç kesimlerde ise 20 eylül ile 10 ekim zaman aralığında kanola tarımı toprakla buluşuyor. Bu takvime dikkat ettiğinizde, kanola bitkileri kışa 4-6 yaprak arasında giriyor. Bu sürede kök sistemi kuvvetlendiği için soğuktan zarar görmüyor. Eğer ekim zamanı kasım ayına sarkarsa, genç fideler zarar göreceği için çiftçilerimiz zarara giriyor. Kesinlikle ekim takvimini kaçırmamalısınız.
Kanola Yetiştiriciliğinde Bakım Nasıl Olmalı?
Kanola ekimi gür bir şekilde geliştiği için çok büyük bir yabancı ot tehdidi barındırmıyor. Ancak, özellikle ilk yetişme devresinde mücadele önem taşıyor. Doğru yabancı ot kontrolü ile verim %20 ile 30 arasında artıyor. Kanola yetiştiriciliğinde kanola tarımı 30-40 cm boyuna ulaştığında zaten gürleştiği ve gölge yaptığı için yabancı otların birçoğu ortadan kalkıyor.
Ancak tarlada hardal mevcutsa, kesinlikle kanola üretimi yapılamıyor. İkisi de aynı familyadan olduğu için mücadele zor oluyor ve yabancı otlar ekin ile yarışıyor. Ayrıca, hasatta ürüne karışarak kaliteyi azaltıyor, ürünün pazar değeri düşüyor. Buna ek olarak, kanola ekimi nisan ayına kadar gelişme dönemini sürdürüyor, bu süre zarfında taban suyu yüksekliğine dikkat etmek gerekiyor. Su tutmaya karşı hassas olan bitkinin gelişme sürecinde çok yağış olursa, tarlada göllenme görülürse suyun hemen tahliye edilmesi şart oluyor.
Kanola Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?
Tarım Bakanlığı’nın kanola yetiştiriciliğine dair hazırladığı broşüre göre, kanola bitkisi her 50 kilogram verim için topraktan ortalama 1 kilogram kükürt kaldırıyor. Bu nedenle gübreleme kanola yetiştiriciliği için ekstra önem taşıyor. Uygulanacak gübrenin amonyum sülfat türü olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek verim için dekara 12-14 kilogram saf azot, 7-8 kilogram fosfor vermelisiniz. Azotlu gübrenin yarısı ekimle, diğer yarısı sapa kalkma döneminde tatbik ediliyor. Fosforlu gübrenin tümü ise ekimde uygulanıyor.
Kanola, Hangi Bitkilerin Ekim Nöbetinde Tercih Edilebilir?
Kanola üretimi sırasında yüksek verim alabilmek doğru ekim nöbeti planlamasıyla mümkün oluyor. Kanola tarımının girebileceği münavebe modelleri arasında: Ayçiçeği yetiştiriciliği, kanola, buğday, mısır veya buğday, kanola, bakliyat, ayçiçeği sayılıyor. Ayrıca, ayçiçeği, kanola, buğday da sırasıyla ekim nöbeti uygulamasına tabi tutulabiliyor.