taboola

Kurbanlık Ne Zamana Kadar Kesilir?

Kurbanlık Ne Zamana Kadar Kesilir? 26.06.2023

Kurban bayramı, Müslüman toplumunda önemli bir dini ve kültürel etkinlik. Dini bayramlar arasında yer alan bu tarihlerde, kurban kesimi yapılarak ibadet gerçekleştiriliyor. Ancak kurban kesimi zamanı ve süresi, bayram döneminde soru işaretleri arasında. "Kurbanlık Ne Zamana Kadar Kesilir?" sorusunu cevabını bulacağınız Tarfin blog yazımızda, kurbanlıkla ilgili merak ettiklerinizi yanıtlayacağız. Blog yazılarımızın yanı sıra çiftçilerimizin güvenilir yol arkadaşı olan Tarfin Mobil de her an yanınızda! Siz de Tarfin Mobil üzerinden hemen tarımsal girdi alışverişleriniz için fiyat karşılaştırması yapabilir, alışveriş yapabilir, ön onaylı limitinizi öğrenebilir, peşin, hasat veya kurban vadeli ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı ertelemeden üretimde hız kazanmak için siz de Tarfin avantajlarıyla tanışmalısınız. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar; 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Kurbanlık Kesim Zamanı Ne Zamandır?
  • Kurban Kesimi İçin Belirlenen Zaman Aralığı Nedir?
  • Kurban Kesimi Nasıl Gerçekleştirilir?
  • Kurbanlık Hayvanların Beslenmesi ve Bakımı Nasıl Olmalı?

Kurbanlık Kesim Zamanı Ne Zamandır?

İslam dininin ritüellerinin gerçekleştirildiği kurban bayramı, İslami takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanıyor. Hz. İbrahim'in Allah'a olan teslimiyetini simgeleyen kurban, bayram boyunca kesilerek ibadetler yerine getiriliyor. Diyanet kaynaklarına göre, kurban kesim zamanı bayramın birinci günü kılınan bayram namazı ile başlıyor. Bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti sonrasında kurban kesilebiliyor. Hanefi mezhebine göre kurban bayramının 3. gününün akşam saatlerine kadar kurban kesim zamanı sürüyor. Hem gece hem de gündüz yapılabilen kurban etme işlemlerinin gündüz yapılmasının ise dinen daha uygun görüldüğünü aklınızda tutmalısınız. Şafilikte ise kurban bayramının 4. gününün gün batımına dek kurban kesilebildiği biliniyor. 

Kurban Kesimi İçin Belirlenen Zaman Aralığı Nedir?

Resmi olarak ayrılan kurban kesim yerlerinde, kurban kesimi için belirlenen zaman aralığı, Kurban Bayramı'nın ilk gününden itibaren dört gün boyunca devam ediyor. Ancak, kesimin bayramın ilk günü daha çok tercih edilerek birçok kişi tarafından ritüel ilk günden tamamlanıyor. Ayrıca kurban kesimi, genellikle sabah saatlerinde yapılıyor. Gün batımı sonrasında ve bayramın son günlerinde kesim çoğunlukla seçilmiyor. Ancak kalabalık bölgelerde, yoğun talep olduğunda bu zaman dilimleri de kurban kesimi için değerlendiriliyor. 


 

Kurban Kesimi İçin Belirlenen Zaman Aralığı Nedir?

Arefede kurban kesimi yapılır mı sorusu da sıkça soruluyor. Arefe günü İslam takvimine göre, Zilhicce ayının 9. gününe denk geliyor. Diğer bir deyişle Kurban Bayramı'ndan önceki son gün. Alimler kurban için genellikle bayram günlerini işaret etse de bazı otoriteler, Arefe gününde de kurban kesimini kabul ediyor. Farklı görüşler bulunan bu konuda yaygın kanı ise kurbanın bayramda kesilmesi yönünde. Diyanet işleri kaynakları da bu konuda görüş bildiriyor. 

Kurban Kesimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Kurban kesimi, dini kurallara bağlı olarak belirli bir ritüele göre gerçekleştiriliyor. Örneğin dinen, kesim işlemi sırasında hayvana en az acı vermek esas. Bu nedenle en hızlı şekilde ölümün gerçekleşmesini sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca kesim öncesi hayvanın beslenmesine ve bakımına dikkat etmek gerekli. Diğer taraftan kurbanlık kesim işlemi, sadece tecrübeli kişi veya kasaplar tarafından yapılıyor. Aksi takdirde hayvanın acı çekeceği, etin zarar göreceğini ve dini esasların ihlal edilebileceğini unutmamalısınız. 

Kurban kesimi için belirlenen yerlerde uzman kişiler halihazırda bulunuyor. Yerel belediyeler ve özel kurumlar tarafından organize edilen bu yerlerde, kesim işlemi için gerekli ekipmanlar ve hijyen koşulları koordinasyon içinde sağlanıyor. Kesim yerlerinde güvenlik önlemlerinin alınması, halk sağlığının gözetilmesi, istenmeyen sorunların ortaya çıkmasının önüne geçiyor. Bu nedenle siz de özel mülkünüzde değil kurban kesimi için belirlenen yerlerde kurbanlıklarınızı kesmeyi tercih etmelisiniz. 

Zira kendi imkanlarınızla kurban kesimi için gerekli hazırlıklar tam olarak yapmanız oldukça güç. Kesim için uygun bir hayvan seçmek, bakımını düzenli olarak yapmak, kesim ekipmanlarını eksiksiz hazırlamak, sterilize etmek, alanda hijyeni sağlamak emek gerektiriyor. Ayrıca kesim sonrasında temizlik, etlerin taşınması, parçalanması, muhafaza edilmesi de uzmanlık isteyen diğer işler arasında. 

Kurban Kesimi Nasıl Gerçekleştirilir?

Buna ek olarak kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da var. İlk olarak, çocukları alandan uzak tutmak gerekli. Travma yaratabilecek görüntülerin görülmemesi için onları kesim mahalinden uzaklaştırmalısınız. Bunun yanında hayvanı korkutmamak, gözlerini bağlamak, hızlıca kesmek, bakteri üremesine mahal vermeden etleri taksim etmek, eşit şekilde paylaşmak dini olarak ritüelin düzgün bir şekilde tamamlanmasının şartları arasında. Kurban etleri, genellikle üç gruba ayrılıyor: birinci grup hisse, ikinci hisse ve sadaka eti olan bu parçalarda hisselerin sahipleri önceden belli oluyor. Birinci grup hisse, kurban sahiplerine aitken ikinci hisseler, akraba ve komşulara, sadaka bölümü ise ihtiyaç sahiplerine pay ediliyor. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıklıyor:

  • Kurbanlık hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin ilk olarak kesilmesi  dinen gerekli. Böylece ölüm daha hızlı gerçekleşiyor. Bu şekilde kesim yapılırken, hayvanın omuriliğinin kesilmesi ise mekruh. 
  • Ayrıca hayvan canlıyken başının gövdeden ayrılmamasına özen gösterilmesi şart. 
  • Kurban hayvanın acı çekmemesi, eziyet görmemesi gerekiyor. Bu nedenle hayvanlar sadece ehil kişiler tarafından kesilmeli. Ayrıca kurbanlığın acı çekmemesi için narkoz benzeri yöntemlerle bayıltılarak kesilmesi de dinen caiz görülüyor. (Kaynak) Fakat kesim öncesi ölümün kesinlikle gerçekleşmemesi burada dikkat edilmesi gereken nokta. Kurbanlık etinin caiz olabilmesi için kesim sırasında hayvanın canlı olması şart. 
  • Kesim alanlarında çevre temizliği ve hijyen için gerekli tedbirler alınması dini gerekliliklerden bir diğeri. Ayrıca halk sağlığı için de önemli. 
  • Kurbanlık hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bırakılmaması gerekiyor. Kurbanlıkların diğerinin ölümünü görmemesine dikkat etmek dini olarak dikkat edilmesi gerekenler arasında. 

Ayrıca, kurban kesimi sonrası namaz kılmanın gerekli olup olmadığı da sorulan sorular arasında. Bu konuda dini bir gereklilik yok. Ancak kişiler mekruh olmayan bir vakitte, dilediği kadar nafile namazı kılabiliyor. Kurban kesenler de Allah’a şükretmek, ibadetin tamamlandığı için şükürlerini ifade etmek için iki rekat nafile namazı kılmak istiyor. Tamamen rızaya dayalı olan nafile namazının kılınması için kurbanda özel bir hazırlık, dua veya işlem mevcut değil. Her zamanki gibi nafile namazı kılarak, siz de şükürlerinizi sunabilirsiniz. 

Kurbanlık Hayvanların Beslenmesi ve Bakımı Nasıl Olmalı?

Kurbanlık hayvanların bakımı, kesim öncesinde ve bayram boyunca düzenli olarak yapılıyor. Hayvanların temiz içme suyuna ve kaliteli yeme erişimi önem taşıyor. Kurbanlık sahiplerinin veya yetiştiricilerin sorumluluğunda olan bakım gerekleri arasında hayvanların barınma ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması da var. Diğer yandan, sağlık sorunlarını da düzenli olarak kontrol etmeli ve herhangi bir sorun durumunda veteriner desteği almalısınız. Herhangi bir sağlık sorunu gösteren kurbanlığı kesmeden önce veteriner onayı almanız şart. 

Kurbanlık hayvanların beslenmesi hem insani hem de dini olarak önem taşıyor. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde besleme yapmalısınız. Uygun yem seçme ve düzenli yem sağlama gibi sorumlulukları ihmal etmemek gerekiyor. Bir beslenme programı çerçevesinde, hayvanın yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve ne zaman kesileceği gibi detaylara bağlı olarak yem, su vermeyi unutmamalısınız. 

share

Benzer Haberler

Sığır Süt Yemi Nedir? Sığır Süt Yemi Fiyatları
21.09.2021
Sığır Süt Yemi Nedir? Sığır Süt Yemi Fiyatları

Sığır süt yeni nedir, fiyatları nasıldır merak ediyorsanız yanıtları yazımızda. Sığır süt yemi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Geviş Getirme Nedir? Hayvanlar Neden Geviş Getirmez?
29.03.2023
Geviş Getirme Nedir? Hayvanlar Neden Geviş Getirmez?

Geviş getirme bazı hayvanların rutin bedensel fonksiyonlarından biri. Ancak farklı nedenlerle geviş getirememe sorunu olabilir. Hayvanlar neden geviş getirmez?

Devamını oku
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
24.05.2022
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

İç Anadolu Bölgesi gelirini tarımdan elde ediyor. İç Anadolu Bölgesinde yetişen tahıllar, bakliyatlar, meyve ve sebzeler nelerdir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku