taboola

Organik Tarımda Bitki Koruma Yöntemleri

Organik Tarımda Bitki Koruma Yöntemleri 12.11.2023

Kimyasal gübre ve sentetik ilaçların kullanımını sınırlayan bir tarım yöntemi olan organik tarım bitki koruma için özel çözümler bulunuyor. Doğal ve çevre dostu yaklaşımlar ile organik tarımda kullanılan bazı bitki koruma yöntemlerini yazımızda sizlerle paylaşacağız. Siz de Tarfin aracılığıyla çiftçilik konusunda bilgi edinebilir, önerilerimizden faydalanabilirsiniz. Ayrıca tarımsal alışverişte peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı sunan Tarfin Mobil ile tanışmalısınız. Uygulama üzerinden girdi fiyatlarını karşılaştırabilir, ön onaylı limitinizi öğrenebilir ve size en yakın yetkili satış bayilerini bularak Tarfin avantajlarıyla alışveriş yapabilirsiniz. 

Organik tarımda bitki koruma yöntemleri hakkındaki yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle sıralanıyor: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Organik Tarımda Hastalık Mücadelesi Nasıl Yapılır?
  • Organik Tarımda Zararlı Mücadelesi Nasıl Yapılır?
  • Organik Tarımda Bitki Koruma için Neler Yapılabilir?
  • Organik Bitki Koruma Yöntemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Peki organik tarımda bitki koruma mümkün mü? Evet… Belirli maddeleri karıştırarak, zahmetsizce hazırlayabileceğiniz preparatları kullanarak, biyolojik ilaçlara başvurarak zararlılar ve hastalıklarla mücadele edebilirsiniz. 

Organik Tarımda Hastalık Mücadelesi Nasıl Yapılır? 

Organik tarım yaparken bitkilerinizin hastalıklara karşı dirençli olması için başvurabileceğiniz yöntemlerin başında bitkisel bileşikler geliyor. Ekinlerinizin sağlıkla yetişmesi ve verim sunması için başvurabileceğiniz karışımları sizlerle paylaşıyoruz: (Kaynak: Samsun Tarım İl Müdürlüğü)

  • Bakır içerikli bileşikler: Fungusit denince aklınıza sadece kimyasallar geliyorsa bakırlı bileşiklerle tanışmalısınız. Bakır hidroksit, bakır oksit, bakır sülfat ve bakır oksiklorit gibi bileşiklerle siz de mantar ve bakteri patojenlerine karşı mücadele edebilirsiniz. Özellikle üzüm yetiştiriciliği yaparken bahar aylarında, çiçeklenme öncesinde ve sonrasında bakırlı ilaçlama yaparak etki görebilirsiniz. Ancak yasal mevzuatlara göre saf bakır kullanım oranlarını kontrol etmeli ve 1 hektar alan için önerilen miktara uygun kullanıma özen göstermelisiniz.  
  • Bordo bulamacı ile birçok mantar hastalığına karşı beklediğiniz koruma etkisini bulabilirsiniz. Hem tohum yatağına ve fide toprağına hem de sebze bahçesine uygulayacağınız bulamaç sayesinde organik tarımda hastalıklardan korunabilirsiniz. 
  • Kalsiyum Polisülfit adı verilen kireç ve kükürt bulamacı ise böceklere, mantar, akar sorunlarına karşı koruma sağlıyor.  Özellikle kabuklu bitler ve kara leke hastalığı üzerinde etkili olan karışım, şeftali yaprak kıvırcığı hastalığı için de tercih ediliyor. Ayrıca bağcılıkta külleme hastalığı sorunu için de tercih edebilirsiniz. 
Organik Tarımda Hastalık Mücadelesi Nasıl Yapılır?
  • Propolis maddesi yalancı mildiyö için çiftçilerimiz tarafından tercih edilen içeriklerden bir diğeri. 100 gram kadar propolisin saf alkolle karıştırılması ile hazırlanan karışım, filtreden geçirilerek sulandırılıyor ve bitki yüzeyine yıkama yoluyla uygulanıyor. 
  • Potasyum permanganat adı verilen karışımı meyve ağaçlarında, zeytin, asma yetiştiriciliğinde mantar ve bakterilere karşı tercih edebilirsiniz. 
  • Soya lesitini ile külleme mücadelesi yapabilirsiniz. 
  • Kuartz kumu uzaklaştırıcı olarak işlev gören bir diğer madde oluyor. 
  • Balmumu ise budama yaptığınızda hastalıklara açık kalan budama yaralarını kapatmak için işlev görüyor. 
  • Son olarak etilen, yeşil olarak hasat ettiğiniz muz gibi ürünleri sarartarak pazar değeri kazanmasına yardımcı oluyor. 

Organik Tarımda Zararlı Mücadelesi Nasıl Yapılır?

Zararlılar, organik tarımda verim kaybına yol açan en önemli faktörler. Haliyle zararlı mücadelesi organik tarım yapan çiftçilerimiz için önemli bir sorun oluyor. İşte organik tarımda zararlı mücadelesi için tercih edebileceğiniz yöntemler: 

  • Krizantem çiçeklerinden elde edilen preparatlar zararlılara karşı kullanılabiliyor. Soğuk su ekstraksiyonu yoluyla elde edeceğiniz piretrin zararlılar üzerinde etki gösterebiliyor. 
  • Genetik olarak modifiye edilmemiş bakteri preparatlarının organik tarımda kullanılabilmesi için izin var. Bacillus thuringiensis preparatları özellikle meyvecilik ve bağcılıkta çiftçilerimizin çözümü oluyor. Patates böceği ve lepidoptera larvalarına karşı etki eden preparatlar, birçok çiftçimiz tarafından tercih ediliyor. 
  • Bitkilerin yüzeylerinde gelişen patojenlerin aktivitesini engellemek için çeşitli mineral yağlar kullanılabiliyor. Meyve ağaçlarında, zeytin, muz, turunçgil ve asma yetiştiriciliğinde özellikle yaprak biti sorununa karşı yağların etkisini görebilirsiniz. Ancak yazlık yağ uygulaması için gece sıcaklığının çok yüksek olduğu dönemlerin seçilmesi önemlidir. Ortalama 15 litre kadar yağa 1000 litre su karıştırarak karışım yapabilirsiniz. 
Organik Tarımda Zararlı Mücadelesi Nasıl Yapılır?
  • Mineral yağların yanı sıra bitkisel yağlar da zararlılar için kullanılabiliyor. Daha çok depolanmış ürünler için tercih edilen yağlı preparatlar, kükürt eklemesi ile kırmızı örümcek sorununda başarı vadediyor. Gül, kekik, keten, pamuk, haşhaş ve zeytinyağlarının böceklere karşı kullanılabildiğini görebilirsiniz. 
  • Kieselgurdan elde edilen alg kireci patates zararlıları ve hastalıkları için kuvvetlendirici etki gösteriyor. 

Organik Tarımda Bitki Koruma için Neler Yapılabilir?

Organik yetiştiricilik yaparken tercih edebileceğiniz onlarca başka yöntem var. Sabun spreyinden ısırgan suyuna, kadife çiçeği spreyinden tuz spreyine kadar çeşitli yöntemlerle farklı hastalık ve zararlılar için çözüm arayabilirsiniz. Organik tarımda bitki koruma için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise yem tuzakları oluyor. Şekerli tuzaklar ile çekeceğiniz kesici kurtlar yapışarak maddeye hapsoluyor, güneşte kuruyan madde ile beraber kurtlar da ölüyor. Ayrıca plastik şişelerin içine hazırlayacağınız şekerli karışımlar meyve sinekleri ile mücadelede kullanılabiliyor. Bunun yanında gece ortaya çıkan böcekler için ışık tuzakları kurabilir, renklerle cezbedilen böcekler için renk tuzaklarını tercih edebilirsiniz. 

Organik Bitki Koruma Yöntemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Organik tarım yapacak ve bitki koruma yöntemlerine başvuracaksanız bilmeniz gereken bazı notlar var. Bu noktalara dikkat ederek önerilen yöntemleri uygulamalısınız. 

  • Zararlıların bir işlevi olduğunu unutmamalısınız. Özellikle belli alanda birden çok ekin yetiştiriyorsanız, bir zararlıyı yok ederek başka bir sorunun ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz. Keza her böcek her ekin için zararlı olmayabiliyor. Özellikle tek ekin yetiştirirken karşılaştığınız böceklerin fonksiyonunu bilmeli, ne işe yaradıklarını kontrol etmelisiniz. Bu nedenle bir uzmana danışarak organik bitki koruma yöntemlerine başvurmanız büyük önem taşıyor. 
  • Her solüsyon her bitki için doğru seçim değildir. Patates böceği için kullanacağınız bir karışımın örümcekler için çözüm olmayacağını bilmelisiniz. Mutlaka hangi böcek ile mücadele edeceğinizi araştırmalı ve çözüm için kullanacağınız yöntemden emin olarak uygulamaya geçmelisiniz. 
  • Bir ürünü çok miktarda uygulamak kesin sonuç vermez. Solüsyonu artırarak zaman zaman mantar hastalığı gibi nem dolayısıyla ortaya çıkan başka sorunlara kapı aralayabilirsiniz. Bu nedenle uygulama miktarını, karışım içindeki maddelerin oranlarını iyi araştırmalı ve fazla/az uygulamadan kaçınmalısınız. 
  • Organik olanın alerji yapmayacağı veya zarar vermeyeceği doğru değil. Hangi karışımı uygularsanız uygulayın mutlaka maske ve eldiven gibi koruyucular kullanmalısınız. Doğal olanın size zarar vermeyeceği sadece bir yanılgıdan ibaret. Özellikle alerjiye yatkın bir bünyeniz varsa karışım hazırlarken dikkatli olmalısınız. 
  • Renk veya ışık tuzakları kurarken kullandığınız malzemelerin suya dayanıklı olmasına özen göstermelisiniz. Böylece yağış veya nem gibi durumlarda önlemlerinizin işe yaramaya devam ettiğinden emin olabilirsiniz. Keza yapışkan ile çözüm bekliyorsanız, yapışkan maddenin de su ile temasa karşı dayanıklı olması önem taşıyor. 
Organik Tarımda Bitki Koruma için Neler Yapılabilir?
  • Hazırladığınız karışımları çocukların ulaşamayacağı yerlere yerleştirmeyi, hayvanların zarar görmeyeceği şekilde korumlandırmayı unutmamalısınız. 
  • Bazı karışımlar yağmurla beraber yıkandığı için yeniden uygulamaya ihtiyaç duyabiliyor. Eğer çok yağışlı bir bölgedeyseniz, yağmura dayanıklı çözümlere yönelebilirsiniz. 
  • Kimi tarifler bitkinin bütün aksamlarına uygulanırken kimi sadece toprağa veya yaprağa verilebiliyor. Organik tarımda bitki koruma için kullacağınız karışımın nasıl uygulanacağını da dikkatle incelemelisiniz. 

Siz de daha fazla tarım bilgisi için Tarfin Blog’u okumaya devam edebilir, sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizlerle kendi çözümlerinizi paylaşabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Ektima Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
29.11.2021
Ektima Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ektima hastalığı kuzu ve oğlaklarda görülen bir hastalık. Viral etkenli ektima hastalığının belirtileri ve tedavisi için tıklayın.

Devamını oku
Tarfin Satış Noktaları Gelir Korumalı Paket Avantajlarına Kavuşuyor!
15.02.2023
Tarfin Satış Noktaları Gelir Korumalı Paket Avantajlarına Kavuşuyor!

Gelir Korumalı Paket, Tarfin yetkili satış noktalarına avantajlar getiriyor. Siz de Tarfin'in yeni gelire göre girdi sistemi ile tanışın!

Devamını oku
Su Kirliliği Nedenleri, Çözümleri
20.05.2021
Su Kirliliği Nedenleri, Çözümleri

Su kirliliği çağımızın en önemli sorunlarından biri. Su kirliliği nedenleri, çözümleri, su kirliliği için alınabilecek önlemler yazımızda.

Devamını oku