taboola

Tavuk Nasıl ve Kaç Günde Yumurtlar?

Tavuk Nasıl ve Kaç Günde Yumurtlar? 12.04.2022

Tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinize destek veren Tarfin, çiftçilerimizin ihtiyaçlarını zaman kaybetmeden karşılamalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda, tavuk çiftliği sahibi olan veya küçük kapsamlı tavuk yetiştiriciliği yapan çiftçilerimiz için bilgi kaynağı oluşturarak, doğru bilgiye ulaşmanıza fırsat veriyor. Tarfin Mobil uygulaması, girdi fiyatlarını karşılaştırmanıza imkan tanırken, ürünleri avantajlarla sipariş vermenize, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanmanıza imkan tanıyor. Siz de tavuk nasıl ve kaç günde yumurtlar sorunuzun yanıtını Tarfin Blog üzerinden alabilir, girdi alışverişlerinizi Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla gerçekleştirerek avantajlardan yararlanabilirsiniz. Tarfin hakkında detaylı bilgi almak ve ülkemizdeki on binlerce mutlu Tarfin çiftçisinden biri olmak için Türkiye’nin dört bir yanında yer alan 900’ü aşkın yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. 

Tavuk Nasıl ve Kaç Günde Yumurtlar?

Ortalama değerlere göre, bir tavuk yılda yaklaşık olarak 300 yumurta üretiyor. Üretim tesislerinde elde edilen yumurta sayısına dayanan bu rakam, tavuğun yaşam alanına, cinsine, yaşına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Tavukların yumurtlama sayıları zaman zaman ortalamadan fazla, zaman zaman daha az olabiliyor. Bu değişikliğin nedenlerini “tavuk yumurtlamak için neye ihtiyaç duyar” sorusunun cevabında bulabilirsiniz. Ancak konuyu daha iyi anlamak için önce, tavukların nasıl yumurtladıkları noktasına açıklık getirmek gerekiyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Tavuk Nasıl Yumurtlar? 

Bir tavuk, bir yumurtayı ortalama 25 saatte üretiyor. Bu sürecin adım adım tamamlandığı, tavukların yumurtlama sistemleri 4 temel kısımdan meydana geliyor. İnfundibulum, magnum, istmus ve uterus adı verilen bu kısımlar, tavukların yumurtlama kanallarını oluşturuyor. 

  • Ovum olarak adlandırılan yumurtanın sarı kısmı, infundibulum bölümünde meydana geliyor. Bu kısım aynı zamanda, döllenmenin gerçekleştiği bölüm olarak da biliniyor. Ancak tavuklarda döllenme meydana gelmese de yumurtlama gerçekleşiyor. Eğer döllenme mevcut değilse, yumurta civciv olmuyor, bu yumurtalar direkt besin olarak tüketiliyor.
  • Magnum bölümünde, yumurtanın beyaz kısmının %60’ı oluşuyor. Bu süreç yaklaşık olarak 3 saat alıyor. Bir önceki kanalda yumurtanın sarısı oluştuktan sonra, etrafı ak ile sarılıyor. 
  • İstmus adı verilen bölüm, çok kısa süren bir işlem sürecinin merkezi oluyor. Hafifçe sertleşen yumurta, kısa sürede uterusa gönderiliyor. 
  • Yumurtanın en uzun süre işlem gördüğü bölüm, uterus. Bu bölümde, yumurta çıktı olarak gördüğümüz forma kavuşuyor. Sürecin ilk birkaç saatlik bölümünde, yumurtanın içeriği tamamlanıyor. Ardından, yumurtanın kabuğu oluşuyor. 

Tavukların yumurtlama süreçleri bu kanal içinde tamamlanarak sonuç veriyor. Tavuklar, doğru yem ile beslendiğinde, sağlıklı içme suyuna ulaştığında ve yeterli güneş ışığı aldığında düzenli olarak yumurtlamaya devam edebiliyor. 

Tavuk Kaç Günde Yumurtlar? 

Tavukların yumurtlaması için büyüyüp erişkinliğe ulaşması gerekiyor. Öncelikle eğer tavuklarınızın yumurta bırakmasını istiyorsanız, onları küçüklükten itibaren iyi beslemelisiniz. Civcivleri başlangıç yemi ile 6 hafta kadar besledikten sonra, pro yem ile tüy ve kemik gelişimini desteklemelisiniz. 6-20 hafta arasında %14-16 düzeyinde, 20 hafta sonrasında ise %15-18 aralığında protein içeriğine ulaşmalarını sağlamalısınız. Elbette temiz içme suyu vermeli ve tavukların sağlıklı gelişimine katkı sunmalısınız. Elinizden gelen desteği sağladıktan sonra tavukların cinsine göre minimum 16. hafta itibarıyla yumurtlamaya başladığına tanık olabilirsiniz. Ancak birçok cinsin yumurta salması için 20 haftayı geride bırakması gerekiyor. Nadiren de olsa bazı cinslerin yumurta salımı için 28. haftayı beklediklerine şahit olabilirsiniz. 

Tavuk Nasıl Yumurtlar? 

Hastalıklar, zararlılar, mevsim şartları ve beslenmedeki olumsuzluklar, tavukların yumurtlamasını geciktirebiliyor. Eğer herhangi bir etkenle ilgili şüpheniz varsa, veteriner kontrolünü ihmal etmemelisiniz. Ayrıca, yılın belli dönemlerinde tavukların yumurta salımı olmadığını aklınızda tutmalısınız. Günlerin uzaması, kısalması, mevsim değişimi gibi etkenlere bağlı olarak tavukların yumurta vermediğini görebilirsiniz. 

Tavuklar genellikle 5 ay itibarıyla düzenli yumurta vermeye başlıyor. En yüksek verim ise 9. ayda yakalanıyor ve 70 gün kadar devam ediyor. Sonra zamanla yumurta verimi düşüyor ve standart yumurta verimi süreci ile üretim devam ediyor. Buna ek olarak, yaş arttıkça standart üretimin azaldığını ancak yumurta boyutlarının daha büyük olduğunu fark edebilirsiniz. 

Tavuk Her Gün Yumurtlar mı? 

Tavukların yumurta yapması için günde 14 ile 16 saat arasında ışık almaları ve gece dinlenmeleri gerekiyor. Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz. Yıl 365 gün olduğuna göre, üretim miktarının günde 0.8 yumurtaya denk geldiğini yani günde ortalama 1 yumurta elde edildiğini hesaplayabilirsiniz. 

Tavuk Yumurtlama Yeri Nasıl Olmalıdır? 

Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, tavukların yumurtlama yerleri yani folluklar, kümes içinde az ışık alan yerlere konuluyor. Loş kısımlara yerleştirilen tavuk yumurtlama folluklarının sayısı, kapasitesi; tavuk sayısına, folluk tipine göre belirleniyor. Follukların, hafif, sağlam ve kolaylıkla temizlenebilir malzemelerden yapılması önem arz ediyor.

Serbest yetiştirilen tavuklar için tavuk kümesleri içinde kullanılan yapılarına göre dört farklı folluk tipinden bahsedebiliriz: 

  • Açık folluklar: Tek veya çok katlı olabilen follukların önü açık tasarlanıyor. 35X35X35 cm boyutlarındaki yumurtlama yerleri 4-5 tavuk için yeterli geliyor. 
  • Kapanlı folluklar: Tavukların folluğa temasıyla kapanan kapaklar bulunuyor. Böylelikle yumurtlayan tavuklar izlenebiliyor. Ölçüleri açık folluklarla aynı olan yumurtlama yerleri, 3-4 tavuk için yetiyor. 
  • Grup folluklar: Aynı anda 5-15 tavuğun yumurtlaması için kullanılan yerlerin genişlikleri 100 ile 120 cm arasında değişiyor. Eni 50-60, yüksekliği ile 40 cm oluyor. Ayrıca folluk tabanına meyilli tel kafes de yerleştirilebiliyor. 
  • Meyilli folluklar: Yumurtaların folluk dışına çıkması için meyil bulunduran folluklara meyilli folluk adı veriliyor. %8-5 kadar meyil bulunduran folluklar 3-4 tavuk için yeterli olacak şekilde tasarlanıyor. 

Tavuklarda Yumurta Nasıl Artırılır? 

Tavuklarda yumurta verimi nasıl artırılır merak ediyorsanız, öncelikle tavukların yumurtlamama için olası nedenlerini göz önünde bulundurmalısınız. Yumurtlamama için olası bazı nedenler şöyle sıralanıyor: 

  • Tavuklar henüz yeterli olgunluğa erişmemiş olabilir. 
  • Hastalık veya zararlı sorunu yaşanabilir. 
  • Yem veya içme suyu yeterince sağlıklı olmayabilir. 
  • Tavukların ışık erişimi kısıtlı olabilir. 
  • Kümesteki tavuk sayısı az kalmıştır. 
  • Kümes ve yaşam alanı yeterince temiz değildir. 
Tavuk Her Gün Yumurtlar mı? 

Bu sorunların üstesinden gelerek tavuklarda yumurtlama verimini artırabilirsiniz. Öncelikle herhangi bir hastalık veya zararlı şüpheniz varsa veteriner desteği almalısınız. Gerekli ilaçlama ve tedavi yöntemleriyle sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Ardından tavukların yemlerinin besleyici ve içme sularının kaliteli olduğundan emin olmalı, farklı tavuk yemi çeşitleri ve su deneyerek yumurtlama durumlarını gözlemlemelisiniz. Hayvanların günde 14-16 saat kadar güneş aldığından emin olmalı, gece dinlenebilecekleri karanlık alanlarda bulunmalarına özen göstermelisiniz. Kümeste, tavukların kendilerini yalnız hissetmeyecekleri kadar tavuk olmasına, tüm hayvanlar için yeteri kadar alan bulunmasına ve yaşam alanının temizliğine özen göstermelisiniz. Tüm bu ihtimalleri tek tek değerlendirip çözüm bulduğunuzda büyük olasılıkla, tavuklarınızın yumurta sayılarının arttığına şahit olabilirsiniz. 

Siz de tavuk yetiştiriciliği hakkında bilgilere, tarım ve hayvancılık üzerine güvenilir makalelere Tarfin Blog üzerinden ulaşabilir, alışverişlerinizi Tarfin Mobil üzerinden gerçekleştirerek avantajlardan faydalanabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
25.06.2022
Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yonca yetiştiriciliği yem hazırlığı için yapılıyor. Yonca nasıl yetiştirilir hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Ligorin Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
20.04.2022
Ligorin Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ligorin tavuklar, yumurta verimi ile tanınıyor. Agresif davranışlarıyla nam salan ligorin tavuklar hakkında her şey yazımızda.

Devamını oku
Dereotu Yetiştiriciliği
28.03.2024
Dereotu Yetiştiriciliği

Dereotu yetiştiriciliği tarlalarda yapıldığı gibi kentlerde balkonlarda da gerçekleştirilebiliyor. Dereotu yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku