taboola

Sığır Çiçeği Hastalığı Nedir?

Sığır Çiçeği Hastalığı Nedir? 06.12.2023

 Sığır çiçeği Lumpy Skin Disease (LSD) ve Afrika hastalığı olarak da biliniyor. Çeşitli zararlılar üzerinden bulaşan hastalık, deride ve iç organlarda zarara yol açıyor. Hatta zaman zaman sığırların ölümüyle dahi sonuçlanabiliyor. Hayvanların sağlığı için gerekli çalışmalar il müdürlükleri tarafından yapılırken çiftçilerimizin de hastalığı tanıması, erken tanı ve tedavi için büyük önem taşıyor. Sığır çiçeği hastalığı hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. Eşzamanlı olarak tarımsal ve hayvansal girdi ihtiyaçlarınız için Tarfin yanınızda. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneği sunan, kefil veya ipotek istemeden çiftçilerimize destek olan Tarfin ile siz de ihtiyaçlarınızı ertelemeden karşılayabilirsiniz. Tarfin Mobil uygulaması ile girdi fiyatlarını anında karşılaştırmanız ve size en yakın yetkili satış noktası üzerinden alışverişe başlamanız yeterli. Siz de Tarfin ile toprağını bereketlendiren binlerce çiftçimiz arasında yer alın! 

Sığır çiçeği hastalığı hakkındaki yazımızda bulacağınız başlıklar; 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Sığır Çiçeği Hastalığının Tarihi Nedir?
  • Sığır Çiçeği Nasıl Bulaşır? 
  • Sığır Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?
  • Sığır Çiçeği Hastalığının Zararları Nelerdir? 
  • Sığır Çiçeği Nasıl Tedavi Edilir? 

Sığır Çiçeği Hastalığının Tarihi Nedir?

Sığır çiçeği hastalığı, resmi kayıtlara göre ilk olarak 1929 yılında Afrika kıtasında görülüyor. Kıtanın güney ülkelerinde ortaya çıkan sorun, devamında Mısır ve İsrail’e yayılıyor. Koyun ve keçi virüsü ile aynı gruptan olan etken aracılığıyla yayılma gösteren hastalığa, Capripoxvirus’ün neden olduğu biliniyor. İhbarı mecburi hastalıklar arasında yer alan sığır çiçeği, hayvanlarda geçmiş yıllarda ciddi kayıplara neden oldu. Hastalık bugün hala canlı sağlığını tehdit eden etkinliğe sahip. 

Sığır Çiçeği Nasıl Bulaşır? 

Sığır çiçeği ülkemizde nadir görülüyor. Ancak Avrupa’da nadiren ortaya çıkıyor. Avrupa ve Batı Asya ülkelerinde tarla faresi gibi kemirgenlerde yaygın olarak görülüyor. Buna bağlı olarak fareleri avlayan kedilerde de karşımıza çıkabiliyor. Sürü içinde sığırdan sığıra vücut sıvıları aracılığıyla bulaşabilen bu hastalık süt sağım makineleri aracılığıyla bile taşınıyor. 

Sığır Çiçeği Nasıl Bulaşır? 

Daha çok yüksek sıcaklıklarda, yoğun yağışlı sezonlarda ve sulak alanlarda sıkça görülen sığır çiçeği sineklerin varlığı ile doğru orantılı artıyor. Kan emen sinekler, keneler bir hayvandan diğerine hastalığı taşıyor. Ayrıca aynı ahırda bulunan veya teması olan hayvanlar gözyaşı, ağız ve burun akıntıları, sütleri, boğa semeni, bulaşık su ve yem aracılığıyla birbirlerine sığır çiçeği virüsü bulaştırabiliyor. Sadece sığırlar arasında gerçekleşen bulaşma diğer hayvan türlerinden virüs geçişi ile yayılmıyor. Hastalığın yayılması %3 ile %85 oranlarında görülüyor. Ölüm oranı düşük olsa da ikincil enfeksiyonlarla oran yükselebiliyor. 

Sığır Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

Sığır çiçeği yaşayan hayvanların vücudunun hemen her yerinde farklı belirtiler görülebiliyor. En yaygın sığır çiçeği belirtisi ise yumrulu şişlikler oluyor. Hayvanlarda vücut ısısı yükselerek ateş meydana gelirken salyaları köpükleniyor. Burun akıntısı, aşırı gözyaşı oluşumu, yem yemede azalma ve iştahsızlık sorunu takip ediyor. Hayvanların aşırı zayıflaması da sığır çiçeğinden şüphe etmek için neden oluşturuyor. Sığır çiçeği geçiren hayvanların derilerinde gözle görülür kabarcıkların çıkması, kabuklanması da dikkat çekiyor. Ayrıca yavru atma ve topallık da belirtiler arasında bulunabiliyor. (Kaynak)

Sığır Çiçeği Nasıl Tedavi Edilir? 

Sığır çiçeği semptomları arasında dikkat edilmesi gereken notlar da var; 

  • İlk belirtiler genellikle süt veriminde ve iştahta azalma olarak karşımıza çıkıyor. 
  • Kurudaki ineklerde, kabuklanma devresine kadar lezyon görülmeyebiliyor. 
  • Önce ineklerin meme başlarında ve diplerinde kızarık lekeler meydana geliyor. Bu lekeler 3-4 gün içinde vezikül ve püstüller geliştiriyor. 
  • Püstüllerin yerinde 1-2 santimetre civarında sarı, kahverengi ve kırmızı kabuklar meydana geliyor. 
  • Lezyonlar butların iç kısımlarına, vulva, ağız gibi alanlara yayılabiliyor. 
  • Hayvanların memelerinde ağrı belirginleşiyor. 

Sığır çiçek hastalığı en sık yalancı çiçek ve ülseratif mammilitis ile karıştırılıyor. Ateşin varlığı ve iştahın azalması sığır çiçeğini yalancı çiçekten ayırıyor. Lezyonların daha yüzeysel ölserasyonu ise ülseratif mammilitis ile ayırt edici tanıyı oluşturuyor. Hastalık ayrıca kurdeşen, böcek ısırması, deri tüberkülozu ve nokta ile karıştırılabiliyor. Kesin tanı için serolojik testler veya virüs izolasyonuna gerek duruluyor. 

Sığır Çiçeği Hastalığının Zararları Nelerdir? 

Sığır hastalıkları arasında gözle görülür hasara neden olan problemlerin başında sığır çiçeği geliyor. Bu hastalığa yakalanan hayvanların derilerinde hasar görülürken et ve süt veriminde ise azalma ortaya çıkıyor. Ayrıca mastisis sorunu, akut veya kronik kısırlık, ineklerde zayıflama, geç iyileşme, ölüm ve ekonomik kayıplar hastalığın zararları arasında sayılabiliyor. Sığır çiçeği hastalığının zararları nedeniyle, 2014 yılından itibaren bu problem tazminatlı hastalıklar listesinde yer alıyor. Kayıp yaşayan çiftçilerimiz laboratuvar muayenesi, hastalığın tespiti ve öldürülen sığırlar için tazmin talebinde bulunabiliyor.  

Sığır Çiçeği Nasıl Tedavi Edilir? 

Sığır çiçeği hastalığı, virüsün bulaşıcı olması nedeniyle hayvanlar arasında kolayca yayılabiliyor. Bu nedenle, çiftliklerde karantina önlemleri ve uygun aşılamalar hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynuyor. Sığırlarda çiçek hastalığı, hayvan sağlığına zarar verebilecek ve ekonomik kayıplara neden olabilecek bir durum oluşturduğu için hastalığın ilk belirtilerini fark ettiğinizde mutlaka ihbar etmeli ve hekim desteği almalısınız. 

Peki sığır çiçeği nasıl tedavi edilir? Maalesef sığır çiçeğinin bilinen bir tedavisi yok. Ancak uzun süreli ikincil enfeksiyon tedavisi ve karantina sonucunda hayvanlarda tedavi mümkün olabiliyor. Bu da hastalık öncesi aşılamaya ekstra özen gösterilmesi gerektiğini kanıtlıyor. Muhakkak aşılama yapmalısınız. Ayrıca bölgedeki sineklerle mücadele etmeli, belirti fark ettiğinizde karantina tedbirlerine geçmeli, hastalık teşhisi durumunda hayvanları itlaf etmeli ve hayvan hareketlerini sık sık kontrol etmelisiniz. Bunun yanında sığır çiçeği bulunan bir çiftliğiniz varsa temizlik ve dezenfeksiyona mutlaka dikkat etmelisiniz. 

Sığırlarda çiçek hastalığı olduğunda en önemli kayıp nedenleri ikincil enfeksiyonlarla ilişkilendiriliyor. Bu nedenle doğru zamanda, doğru antibiyotiğin başlanması şart. Hayvanlarda hastalık durumunda mutlaka gerekli tedavinin yürütülmesi için veteriner hekime başvurmalısınız. 

Sığır Çiçeğinden Korunma Yolları Nelerdir? 

Sığır çiçeği hastalığından korunmak için; 

  • Hayvanları uygun zamanda, doğru programda aşılatmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. 
  • Sağım malzemelerini enfekte hayvanlarda kullandıktan sonra mutlaka dezenfekte etmelisiniz. Meme başlıklarını amonyum bileşikleri ile temizlemelisiniz. 
  • Enfekte hayvan şüphesi olduğunda hızla karantina tedbirleri almanız gerekiyor. 
  • Bölgenizdeki sineklerle, kene ve sokucu hayvanlarla mutlaka mücadele etmelisiniz. 
  • İtlaf edilen hayvanları imha etmelisiniz. Virüs yara kabuklarında 35-40 gün kadar canlı kalabildiği için bulaşı önlemek adına yoğun çaba harcamalısınız. 

Sığırlarda nodüler ekzantemi durumunda hemen il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüğü ile irtibata geçmelisiniz. Sığır çiçeği hastalığı ihbarı mecburi hayvan hastalıkları arasında olduğundan kesinlikle haber vermekle yükümlüsünüz. 

Sığır çiçek hastalığı ne demek?

Afrika hastalığı veya Lumpy Skin Disease olarak bilinen bu hastalığın tam çeviri ile adını yumrulu deri hastalığı olarak tanımlayabiliriz. Deride ve iç organlarda ortaya çıkan şişlikler hastalığın işaretidir.

Sığır çiçeği hastalığında belirtiler ne zaman ortaya çıkar?

Virüsün bulaştığı hayvanlarda, enfekte olmanın ardından ilk bulgular 6 ile 9 gün içerisinde kendini gösteriyor. Sağlıklı hayvanların %50’si herhangi bir bulgu göstermeden hastalığı atlatabiliyor. Ancak bu hastalığın ciddiye alınmaması gerektiğini göstermiyor, çünkü bazı hayvanlar bu hastalık sebebiyle kısa süre içinde hayatını kaybedebiliyor.

share

Benzer Haberler

Potasyum Humat Nedir?
28.10.2022
Potasyum Humat Nedir?

Katkı maddesi içermeyen potasyum humat, bitkilerin gelişimini hızlandırıyor. Sodyum ve potasyumdan oluşan potasyum humat ne işe yarar öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku
İnsektisit Nedir? İnsektisit İlacı Ne İşe Yarar?
26.07.2021
İnsektisit Nedir? İnsektisit İlacı Ne İşe Yarar?

İnsektisit nedir, ne işe yarar sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz. İnsektisit hakkında detaylar için tıklayın.

Devamını oku
Buğday Borsası - Buğday Fiyatları
30.06.2021
Buğday Borsası - Buğday Fiyatları

Buğday borsası ekmeklik, sert ve yemlik buğday fiyatları için referans noktası oluşturuyor. Buğday fiyatları hakkında temel bilgiler Tarfin Blog'da

Devamını oku