taboola

Organik Gübreler ve Önemi

Organik Gübreler ve Önemi 01.02.2024

Toprağın verimli ve sağlıklı olduğunun göstergesi içeriğindeki organik bileşenlerdir. Ancak doğal nedenler, yağış gibi unsurlar ve bilinçsiz tarım nedeniyle topraklar verimsizleşiyor. Organik gübreler işte bu noktada organik madde içeriği yetersiz toprakları zenginleştirmek için önemli rol üstleniyor. Bitkiler için önemli bir besin kaynağı olan organik gübreleri incelediğimiz yazımız sizlerle. Tarfin’in sizler için hazırladığı bilgilerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca tarımsal girdi ihtiyaçlarınız için Tarfin Mobil’i kullanabilirsiniz.

Organik gübreler hakkındaki yazımızda bulacağınız başlıklar, 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Organik Gübre Nedir? 
  • Organik Gübre Çeşitleri 
    • Ahır (çiftlik) Gübresi
    • Yeşil Gübreler
    • Kent Artığı Gübreler
    • Kompostlar
    • Et Kombinası Atıkları
    • Guanalar
    • Ticari Organik Gübreler
  • Organik Gübre Nasıl Yapılır? 
  • Organik Gübre Faydaları 

Tarfin, makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk skorlama modeli sayesinde, çiftçilere uygun fiyatlar ve esnek ödeme seçenekleri sunarak tarım girdilerine kolay erişim sağlıyor. Tarfin Mobil üzerinden çiftçilere en güncel fiyatları sunan ve karşılaştırmalı alışveriş imkanı tanıyan Tarfin, geniş yetkili satış noktası ağı, vadeli veya peşin ödeme seçenekleri ile çiftçilere destek oluyor. Siz de girdi ihtiyaçlarınız için her zaman yanınızda olan Tarfin ile hemen tanışın!

Organik Gübre Nedir? 

Toprağın fiziksel özelliklerini iyileştiren ve bitkilere ihtiyaç duydukları organik besinleri sağlayan doğal kaynaklı kalıntılara organik gübre adı veriliyor. Bitkilerin besin kaynağı olan organik gübreler, bitki, hayvan ve insan kaynaklı kalıntı ve atıklardan meydana geliyor. Azot, fosfor ve potasyum içeriği bulunduran kalıntılar, diğer iz elementleri de bünyesinde bulundurabiliyor. Organik gübre çeşitleri, topraktaki biyolojik faaliyetleri hızlandırıyor, su tutma kapasitesinin artmasına, havalanmaya destek veriyor. Tüm bu çok yönlü faydaları bir arada sunan gübreler, organik kaynaklı olması nedeniyle organik tarım için de kullanılabiliyor. Hatta organik tarımda bitki koruma yöntemleri söz konusu olduğunda, hem hastalık hem de zararlı mücadelesi için ekinlerin sağlıklı ve yeterli beslenmiş olması büyük önem taşıyor. 


 

Organik Gübre Nedir? 

Organik Gübre Çeşitleri 

Tarım Müdürlüğü kaynaklarına göre, mikro ve makro besin maddeleri açısından zengin olan organik gübre çeşitleri temelde 7 başlıkta sınıflandırılıyor. 

Ahır (Çiftlik) Gübresi

Hayvansal üretimin yoğun olduğu çiftliklerde daha çok kullanılan ahır gübreleri hayvanların idrarları, dışkıları ve yataklık materyalleri içeriyor. Çiftlik gübresi kullanımı, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini etkileyerek mikroorganizma faaliyetlerini hızlandırıyor. Su tutma kapasitesi artan toprakların tuzluluk ve pH dengesi de daha kolay sağlanıyor. Sıkışması engellenen topraklar sayesinde ekinlerin kökleri daha kolay gelişiyor. Ahır gübresi türündeki organik gübrenin içeriği hayvanların cinsine, beslenmesine, yaşına, cinsiyetine ve barınaklardaki yataklıklara göre değişiyor. Çiftlik türündeki organik gübre çeşitlerinden en yüksek verimi almak için gübrenin saklanmasına, olgunlaşmasına, doğru miktarda kullanılmasına, uygulama şekline ve zamanına dikkat etmek önem taşıyor. 

Yeşil Gübreler

Toprağın zenginleştirilmesi için yetiştirilmiş yeşil bitkilerin toprak altına gömülmesine yeşil gübreleme adı veriliyor. Yonca, üçgül, soya gibi bitkiler, yeşil gübreleme için kullanılabiliyor. Yeşil gübreler sayesinde toprak azot ve organik maddelere doyuyor. Humus birikimi artan topraklarda biyolojik düzelme hızlanıyor. Ayrıca hava ve su sirkülasyonu dengeleniyor. Toprağın çabuk tava gelmesini sağlayan organik gübreler sayesinde meyilli arazilerde erozyonun önüne geçilebiliyor. Kökleri daha iyi gelişen bitkiler don gibi dış etkenlerden daha az zarar görüyor. Organik gübre çeşitleri arasında yer alan yeşil gübrelerin tek olumsuz yönü, uzun yıllar art arda yapılan uygulamalar sonucu toprak pH derecesinde düşmeye neden olmasıdır.

Organik Gübre Çeşitleri 

Kent Artığı Gübreler

Kentlerden çıkan mutfak çöplerinin, kanalizasyon artıklarının oluşturduğu kent artığı gübreler de organik gübreler arasında yer alıyor. Doğrudan kullanılabilen gübre çeşidi, kompost yapılarak da tarıma entegre edilebiliyor. Toprak düzenleyici olarak kullanılan atıklar, azot, karbondioksit gibi içerikleri ile toprak yapısının zenginleşmesine yardımcı oluyor.

Kompostlar

Humus niteğilindeki kompostlar, tarımsal işletmelerin çöplerinin, hayvansal atıklarının, mutfak artıklarının mikrobiyal işleme tabi tutulması ile hazırlanıyor. Mineralize olan bileşenler funda toprağı kokusuna ve görünümüne ulaştığında kullanıma hazır anlamına geliyor. Kompost türündeki organik gübre çeşitleri, küçük bidonlarda yapılabildiği gibi dev tanklarda da hazırlanabiliyor. 

Et Kombinası Atıkları

Kan tozu, et artıkları, boynuz ve tırnak tozları, deri tozu ve kemik unu gibi organik bileşenler ek kombinası artıklarını meydana getiriyor. Organik gübreler, zaman zaman mantar yetiştiriciliği gibi tarımsal faaliyetler için tercih edilebiliyor.

Guanalar

Tarımda biyogübre trendi ile kullanımı yaygınlaşan guanalar, deniz kuşları ve diğer deniz hayvanlarının artıklarından oluşuyor. Hayvan dışkıları ve cesetlerinin zamanla birikmesinden meydana gelen organik gübreler doğal bileşenleri ile toprak yapısını zenginleştiriyor. Deniz kaynaklı diğer gübre çeşitleri olan yosun gübresi de tarımda verim elde etmek için tercih ediliyor.  

Ticari Organik Gübreler

Çoğunlukla sıvı organik gübre olarak form kazandırılan ticari organik gübreler de var. Toprağa işlenmiş doğal bileşenler ile besin elementleri kazandıran ürünler, bitki hastalıklarına karşı direnç artırma için tercih ediliyor. pH düzenleme, toprağı iyileştirme, verim ve kalite artırma için kullanılan ticari organik gübreler alınırken mutlaka sertifikası olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. 

Organik Gübre Nasıl Yapılır? 

Organik gübrelerin hazırlanması için farklı yöntemlere başvurabilirsiniz. En sık kullanılan organik gübre yapım yolu ise kompost oluyor. Kompost için gerekli materyalleri iyice karıştırdıktan sonra sıkıştırılmış bir yerde yığın yapmak üzere hazırlamalısınız. Organik gübre yapımına başlarken en alta saman sermeniz gerekiyor. Bu şekilde sızma engelleniyor. 1-1.5 m olan yığının üstünü toprakla örttükten sonra fermantasyona bırakmalısınız. 6-24 ay içinde fermante olan organik gübreyi ara ara karıştırarak havalandırmanız gerekiyor. Olgunlaşan bölümünü alarak geri kalanı fermantasyon için bırakabilirsiniz. Sıkıştırarak düzenli olarak karıştıracağınız kompost gübreyi hem tarımda hem de bahçecilikte ve süs bitkisi yetiştirme de kullanabilirsiniz. 

Organik Gübre Faydaları 

Doğal kaynaklı organik gübrelerin en önemli avantajı çevre dostu olmaları. Özellikle bilinçsiz kullanılan ticari azotlu, potaslı ve fosforlu gübre çeşitleri zaman içinde çevre kirliliğine yol açabiliyor. Benzer şekilde toprakların verimsizleşmesi ve kuraklaşması da görülüyor. Oysa doğal gübreler bitki ve hayvan artıklarından meydana geldiği için kirlilik sorunu oluşturmuyor. Bu avantajı göz önüne aldıktan sonra organik gübre faydalarına daha yakından bakabiliriz,

  • Organik gübre çeşitleri topraktaki mikroorganizma sayısını artırıyor. Artış, daha çok biyolojik aktivite ve humus anlamına geliyor. 
  • Bitkilerin büyümesini hızlandıran besinleri toprağa sağlıyor.
  • Organik gübreler bilinçli ve düzenli kullanıldığında pH seviyesinin düzenlenmesinde etki gösteriyor. Tuzluluk gibi sorunlara karşı kullanılabiliyor. 
  • Bitkinin kök gelişimini destekliyor. Böylelikle ekinler dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale geliyor. 
  • Toprağın su tutumu artıyor. Sulama ihtiyacı azalıyor. Böylece hem sudan hem de iş gücünden tasarruf ediliyor. 
  • Organik gübre faydaları arasında tohum çimlenme oranını artırma da yer alıyor.
  • Ürünler daha kaliteli yetişiyor. Pazar değeri artan meyve ve sebzelerin raf ömrü de daha uzun oluyor. 
Organik Gübre Nasıl Yapılır? 

Organik veya modern tarım yapan tüm çiftçilerimiz topraklarını organik gübre çeşitleri ile zenginleştirebiliyor. Özellikle atık yönetimi konusunda sorun yaşıyorsanız kompost gibi yöntemleri kullanarak sürdürülebilirliğe destek verebilirsiniz. Girdi maliyetlerini azaltan doğal gübre uygulamaları sayesinde verimden ödün vermeden doğaya dost çözümler bulabilirsiniz. Siz de doğanın mucizeleri ile tanışmak için doğal gübreleri deneyin! 

share

Benzer Haberler

TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI
08.07.2022
TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI

Tarfin, 40 milyon TL değerindeki ilk sukuk ihracını gerçekleştirdi. Tarfin, 40 milyon TL değerindeki ilk sukuk ihracı ayrıntılarını okumak için hemen tıklayın.

Devamını oku
İlkbahar Sebzeleri Nelerdir?
08.04.2024
İlkbahar Sebzeleri Nelerdir?

İlkbahar sebzeleri nelerdir, ilkbaharın tarım takviminde neler yer alır konulu yazımız sizlerle. Siz de ilkbaharda tarım hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.

Devamını oku
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler
28.08.2021
Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler

Her zaman yediğimiz gizli zehirli bitkileri tanıyor muyuz? Her gün soframıza gelen bitkilerin öteki yüzünü sizlere tanıtıyoruz.

Devamını oku