taboola

Pepino Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Pepino Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 26.07.2022

Patlıcangiller familyasına ait olan pepino bitkisi, ülkemizde yeni yeni tanınıyor. Pepino yetiştiriciliği de tüketimin artmasıyla beraber her geçen gün daha çok çiftçimiz tarafından tercih ediliyor. Bitki literatürde solanum muricatum adıyla anılıyor. Güney Amerika bölgesinden dünyaya yayılan pepino meyvelerinin anavatanı Peru sayılıyor. Günümüzde pepino üreticiliğinde lider ülkeler arasında Yeni Zelanda, Şili ve Kolombiya yer alıyor. Ayrıca pepinoların farklı birçok çeşidi olduğunu görebilirsiniz. Pepino yetiştiriciliği için en çok tercih edilen çeşitler; Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln Gold, Miski ve Comeraya olarak sıralanıyor. Ülkemizde pepino yetiştiriciliği için tercih edilen tür ise miski oluyor. Siz de pepino yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi almak için yazımızdan yararlanabilirsiniz. Ayrıca pepino yetiştirirken ihtiyacınız olan tüm girdilerin fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden karşılaştırabilir, Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanından yararlanabilirsiniz. Hemen Türkiye’nin dört bir yanında binlerce yetkili satış noktasına sahip olan Tarfin ile tanışmak için size en yakın bayi ile görüşebilirsiniz. Avantajlı tarımsal girdi alışverişleriniz için Tarfin ayrıcalıklarını keşfedebilirsiniz! 

Pepino Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Peki pepino nasıl bir meyvedir? Tadı kavun, ananas ve muzu andıran pepino meyvesi, etli ve sulu bir iç kısımdan ve ince kabuktan meydana geliyor. İçinde tohum bulunmayan meyvenin tüm kısımları yeniyor. Diğer taraftan pepinoların çok yıllık bitkiler olduğunu söyleyebiliriz, buna rağmen ekonomik kar için üretildiğinde tek yıllık yetiştiricilik tercih ediliyor. Kokusu ve hoş görünümü nedeniyle kimi ülkelerde peyzaj bitkisi olarak da kullanılan pepinolar, zengin vitamin ve mineral kaynağı. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Pepino yetiştiriciliği, kolay köklenme özelliği nedeniyle genellikle çelikle yapılıyor. Anaçlık bitkilerden alınan ve köklendirilen çelikler üzerinden pepino meyvesi alınıyor. Bitkinin çok az sayıda tohumu olduğu veya meyvelerde hiç tohumu bulunmadığı için tohumla yetiştiriciliği yapılamıyor. 

Pepino Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Pepino meyvelerinin yetişebilmesi için rakımın 700 ile 800 metre civarında olması gerekiyor. Bitkilerin 2700 metre yüksekliğe kadar varlık gösterebildiği kayıtlara geçiyor. Gelişim döneminde düşük, olgunlaşma sonrasında yüksek sıcaklıklardan korunması gereken pepino bitkisini, maksimum verim için sabit sıcaklıklardaki bölgelerde yetiştirmelisiniz.12 derecenin altındaki ve 25 derecenin üstündeki sıcaklıklar bitkiyi olumsuz etkiliyor. Ayrıca gece gündüz sıcaklık farkının az olduğu yerleri tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak düşük ışık alan yerlerde meyve şeker oranı ve kabuk rengi olumsuz etkileniyor. Işıklanması iyi olan alanlarda, sudan yoksun bırakmadan pepino yetiştirmelisiniz. Özellikle yazın sıcak zamanlarında haftada 2-3 kez sulama gerekebiliyor. Hatta fide ile üretim yaptığımızda, meyveler olgunlaşana dek bol miktarda sulama, güneş ve temiz hava olması pepino verimini yükseltiyor.  Buna ek olarak gün uzunluğunun fazla olduğu yerlerde bitkinin daha çok sayıda çiçek verdiği kaydediliyor. Bu noktalara dikkat ederek evde saksıda dahi pepino yetiştirmeniz mümkün. Ancak ticari pepino yetiştiriciliği için ideal koşulları sera ile sağlamak çok daha kolay oluyor. Pepino bitkisi toprak bakımından ise fazla seçici değil. İklim özellikleri sağlandığında, hemen hemen her toprakta yetişebiliyor. 

Pepino Dikimi Nasıl Yapılıyor? 

Pepino bitkileri, 100 cm sıra arası, 50 cm sıra üzeri mesafe verilerek üretim yerlerine dikiliyor. Sera yetiştiriciliği yaparken ise sıra arası 1.80 metre olan setlerle, 30 cm sıra üzeri mesafe korunuyor. 

Çalı formundaki pepinolardan iyi verim elde edebilmek için budama ve bakım önem taşıyor. 2-3 ana gövde bırakılarak pepino yetiştiriciliği yapmak en iyi verimi sağlıyor. Ayrıca, dördüncü çiçek salkımının ardından ana dallarda tepe alma gibi bakım işlemleri yine meyve kalitesini artırıyor. Zaman zaman yan dal ve yaprak budaması yapmak da ışıklanmayı artırdığı için verimi olumlu etkiliyor. 

Pepino Dikimi Nasıl Yapılıyor? 

Pepinonun çiçekleri 1-20 çiçekten oluşan salkım şeklinde görülüyor. Hatta görünüm açısından pepino çiçeklerinin patlıcan çiçeklerini anımsattığını söylemek de mümkün. Genellikle salkımlarda 8 ile 12 adet meyve oluşuyor. Ancak hiç meyve tutumunun olmadığı durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Meyve sayısı ve kalitesini artırmak amacıyla, meyveler ceviz boyutlarına ulaştığında meyve seyreltmesi yapılabiliyor. Bir salkımda 2-3 meyve bırakılarak seyreltebilirsiniz. Fakat ilk salkımdaki meyve kalitesi iyi olmadığından, özellikle ihracata yönelik pepino yetiştiriciliğinde diğer salkımların meyveleri kullanılıyor. 

Pepino Meyvesinin Olgunlaştığı Nasıl Anlaşılır? 

Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal olgunluk düzeyine eriştiğinde sap çukurundan meyve ucuna doğru mor şeritlere sahip oluyor. Yeme olumundaki meyveler krem sarı renkte, bol sulu ve kavun aromalı olmasıyla dikkat çekiyor. Bu nedenle bazı ülkelerde pepino meyvesine armut kavunu adı da veriliyor. 

Pepino Meyvesinin Olgunlaştığı Nasıl Anlaşılır? 

Hasat olgunluğuna erişen meyvelerin hemen toplanması önem taşıyor. Hasat geciktiğinde, meyve üzerinde kahverengi lekeler oluşarak kalite düşüyor ayrıca zaman geçirmek meyvedeki şeker oranını artırıyor. Eğer lekelenmeye rağmen meyve tarlada bırakılırsa, lekeler üzerinde alternaria hastalığı meydana geliyor. Ürün bu nedenle pazar değerini kaybediyor. 

Pepino Hastalık ve Zararlıları Nelerdir? 

Pepino meyvesine zarar verenler arasında patates böceği, salyangoz, beyaz sinek türleri, tırtıllar ve kuş türleri sayılabiliyor. Suyu seven bir bitki olduğu için özellikle mantar hastalıklarına karşı açık hale gelen pepinoların yetiştiriciliği sırasında dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca pepino bitkilerinde, pepino mozaik virüsü de görülebiliyor.
 

Pepino nasıl yenir?

Pepino meyvesi ince kabuğu soyularak, kavun gibi dilimler halinde tüketiliyor. Dondurmayla beraber, tek başına veya meyve salataları içinde yenebilen pepinolar, çiğ olarak sofralarda yerini alıyor.

Pepino ne zaman meyve verir?

İklim şartlarına ve meyve çeşidine göre değişmekle beraber, sera yetiştiriciliğinde, doğru budama, seyreltme işlemleri yapıldığında dikimden ortalama 4-4.5 ay sonra meyve hasadı yapılıyor. Örneğin eylül ayında dikilen pepino bitkileri ocak, ekim ayında dikilenler ise şubat ayında hasat edilebiliyor. Çeşide ve bakıma bağlı olarak kimi zaman meyve verme süresi bir yılı bulabiliyor. Hatta şartlar uygun olmadığında çiçeklenme olsa da meyve tutumu gerçekleşmiyor. Bu nedenle; bakıma, budama, sulamaya özen göstermelisiniz.

Pepino Türkiye'de nerede yetişir?

Pepino meyvesi ülkemizin Akdeniz kıyılarındaki seralarda, Erzincan’ın Üzümlü bölgesinde ve Malatya’nın Bakırköy kısımlarında ve Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Doğantepe köyünde yetiştirilebiliyor. Ülkemizin birçok farklı yerinde pepino yetiştiriciliği için testler yapılıyor.

Pepino meyvesi ne kadar büyür?

Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlere ve kültürel işlemlere göre değişiyor. Örneğin eğer meyve seyreltmesi yapılmazsa meyve ağırlığı 40-50 gramda kalıyor. Salkımda tek meyve bırakıldığında ağırlık 1300 grama kadar ulaşabiliyor. İdeal pazar değeri ve kalitesi için pepino ağırlığının 200 ile 500 gram arasında bırakılması yetiyor.

Pepino fidesi nasıl çoğaltılır?

Pepino bitkisinden ekim ayında alınan çelikler, ortalama 10 günde köklendiriliyor. 3 cm boyundaki tek boğum ve tek göz içeren çeliklerden fide elde edilebiliyor.

share

Benzer Haberler

Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?
23.05.2022
Diskaro Nedir, Ne İşe Yarar?

Diskaro, toprak işlemek için kullanılan araçlardan biridir. Diskaro nedir, diskaro çeşitleri nelerdir detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Tıklayınız.

Devamını oku
Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
11.05.2023
Buğday Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Buğday yetiştiriciliği nasıl yapılır biliyor musunuz? Buğday ne demek adımından başlayarak tüm detaylarıyla buğday yetiştiriciliği bilgileri yazımızda.

Devamını oku
Tarfin Tarım, Reel Sektöre Finansman Kaynağı Olarak Sermaye Piyasaları ve Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler Webinarında
01.06.2021
Tarfin Tarım, Reel Sektöre Finansman Kaynağı Olarak Sermaye Piyasaları ve Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler Webinarında

Tarfin Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Memecan, yenilikçi iş modeli ve VDMK ihraçlarındaki deneyimiyle webinara katıldı.

Devamını oku