taboola

Pazı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Pazı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 28.02.2023

Akdeniz ülkelerinden dünyaya yayılan pazı, özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri arasında. Zira özellikle bu coğrafyada, Kafkasya’da ve Yakın Doğu ülkelerinde pazı yetiştiriciliği sıklıkla yapılıyor. Tek yıllık bir bitki olan pazı olgunlaştığında ortalama 40-80 cm boyunda. Serin iklim sebzeleri arasında sıralanıyor. Siz de pazı ve pazı yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi için Tarfin Blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca Tarfin Mobil üzerinden kolaylıkla girdi fiyatlarını karşılaştırarak avantajlı tarımsal üretimi deneyimleyebilirsiniz. Yüzbinlerce kıymetli çiftçimizin tercihi olan Tarfin Mobil, peşin veya hasat vadeli ödeme avantajıyla ihtiyaçlarınızı almaya imkan tanıyor. Siz de zaman kaybetmeden Tarfin Mobil'i indirerek başvurunuzu yapabilir, satış noktalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Yazımızda bulacağınız başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Pazı Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır? 
  • Pazı Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Olmalıdır?
  • Pazı Yetiştiriciliği için Sulama Nasıl Olmalıdır?
  • Pazı Yetiştiriciliğinde Çapalama Nasıl Olmalıdır? 
  • Pazı Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır? 
  • Pazı Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar Nelerdir? 

Peki pazı yetiştiriciliği nasıl yapılır? Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, vejetasyon süresinin ortalama 35-60 gün arasında olacağını hesap edebilirsiniz.  Ayrıca vejetasyon süresi kısa olan yerlerde, ilkbahar yetiştiriciliği tercih etmelisiniz Bu, bitkilerin daha erken hasat edilebileceği anlamına geliyor. Yaz ayları sıcak ve kurak geçen bölgelerde ise, sonbahar yetiştiriciliği daha uygun. Pazı yetiştiriciliği yapmak için tarlanızı hazırlarken uymanız gereken şartlar ise şöyle, sıra arası mesafeyi 50-75 cm arasında tutmalısınız. Sıra üzeri aralık 20 cm olmalı. Diğer taraftan dekara 2-3 kilogram tohum verebilir, tohumları 2-3 cm derinliğe ekebilirsiniz. 

Pazı Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır? 

Pazı, soğuk iklim koşullarını tercih ediyor ve tohumlar sıcaklıklar 4 °C'nin üzerinde olduğunda çimleniyor. En iyi yetişme sıcaklığı ise 18-20 °C aralığında. Ayrıca sıcaklık 0 °C'ye düştüğünde büyüme duruyor. Ancak bu bilgi sizi yanıltmasın, pazı kısa süreli soğuklara dayanıklı, ancak uzun süreli düşük sıcaklıklar don gerçekleşiyor. Buna ek olarak aşırı yüksek sıcaklıklar da yaprakların küçük kalması, yaprak etinin kalınlaşması ve kabalaşmasının nedenlerinden bazıları. Pazı, toprak gereksinimleri bakımından seçici bir bitki değil, bu da pazı yetiştiriciliği için çiftçilerimize avantaj oluşturuyor. Fakat başarılı bir üretim için derin, humusça zengin, killi topraklar tercih etmelisiniz. Diğer taraftan toprak pH derecesi 6.5-7 olmalı. Son olarak pazı baklagiller, salata ve marul yetiştiriciliği için ön bitki olarak uygun.

Pazı Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, pazı yetiştiriciliği için ahır gübresi (4-6 ton/da) tercih ediliyor. Ayrıca bitki, potasyum ile kalsiyumdan hoşlanıyor. Üretim için 6-8 kg/da azotlu, 10-15 kg/da potasyumlu ve 8-10 kg/da fosforlu gübre kullanabilirsiniz. Ayrıca, 15-15-15 gübresi ile 50-70 kg/da kompoze gübre uygulaması da yapabilirsiniz. 

Pazı Yetiştiriciliği için Sulama Nasıl Olmalıdır?

Düze yapılan ekimde sıra aralarında karıklar hazırlanıyor. Ülkemizde pazı yetiştiriciliği yapan çiftçilerimiz çoğunlukla karıkla sulama yöntemini tercih ediyor. Ancak yağmurlama yöntemi kullanılacaksa karıklar açma zahmeti de olasılık dışı. Yalnızca her sulama öncesinde toprağın işlenmesi ve yumuşatılması şart. Ayrıca pazı için en faydalı sulama yönteminin yağmurlama olduğu not düşülüyor. Bu yolla yaprakların daha iyi geliştiğini aklınızda tutabilirsiniz. Diğer taraftan son yıllarda damlama sulama ile çalışmalar da gerçekleştiriliyor. 

Pazı Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır? 

Peki pazı yetiştiriciliğinde sulama takvimi nasıl? Kurak bölgelerde yetiştiricilik boyunca 3-4 kez sulama yapmalısınız. Elbette toprak türüne bağlı olarak bu sayı artıp azalabiliyor. Mesela kumlu topraklarda pazı yetiştiriyorsanız 5-6 kez sulama yapmanız gerekebiliyor. 

Pazı Yetiştiriciliğinde Çapalama Nasıl Olmalıdır? 

Tohumlar çimlenip toprak yüzüne çıktıktan ve yaprakları 3-5 cm boy aldıktan sonra, ilk çapa işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bitkilerin yaprakları 8-10 cm boya ulaştığında ikinci çapa yapılıyor ve aynı zamanda bu dönemde seyreltme işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Bitkilerin yaprakları 10-15 cm boy kazandığında, salma sulama yapacaksanız sulama işlemi sırasında, küçük domuz burnu yardımıyla kolayca çapalayabilirsiniz. Ancak, işlem sırasında bitkinin yapraklarıyla birleştiği rozet kısmına çok fazla toprak yığılmaması gerekiyor çünkü bu birikim, sulamadan sonra yaprak saplarında çürümeye başlamasının nedeni.

Pazı Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır?

Pazı yaprakları ve sapı 35-40 cm boyuna ulaştığında, 10-12 yaprağı olduğunda hasat zamanı demek. Bu olgunlaşma ortalama ekimden hasada kadar 35-60 gün alıyor. Pazı yetiştiriciliğinde hasat için bıçak kullanabilirsiniz. Sebzeleri toprak yüzeyinden kesmelisiniz. Ek olarak yeşil yapraklı sebzeleri 1-2 kg'lık demetler halinde toplayabilirsiniz.

Pazı Yetiştiriciliğinde Çapalama Nasıl Olmalıdır? 

Pazı yetiştiriciliğinde hasat sırasında nelere dikkat etmelisiniz: 

  • Hasat olgunluğuna bakarken, yaprakların çok sert olmamasına dikkat etmelisiniz. 
  • Pazının muhafaza ömrü kısa oluyor. Bu nedenle hasat sonrası doğru koşulları sağlayarak muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. %90 nemde 1-2°C'de 2-3 hafta boyunca saklayabilirsiniz. 
  • Pazıların yaprak büyüklüğü çeşidine göre değişiyor. Bu nedenle hasat etmek istediğiniz türü araştırarak buna göre tohum almalısınız. 
  • Hasat edilen pazı yapraklarının, solmuş veya parlaklığını yitirmiş yapraklardan ayrılması gerekiyor. 
  • Yaprakların merkezinden (büyüme noktasından) kesilmemesi önemli. Eğer bu hususa dikkat etmezseniz bitkinin büyümesi ve gelişmesi olumsuz etkilenebiliyor. 
  • Hasat işlemi düzenli olarak yapılırsa, yeni yaprakların oluşmasına yardımcı oluyor.

Pazı Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar Nelerdir? 

Pazı yetiştiriciliği sırasında çeşitli hastalık ve zararlılarla karşılaşmanız mümkün. Bunlardan bazıları şunlar:

  • Pas hastalığı: Pazı bitkisi üzerinde sarı, kahverengi veya turuncu lekeler şeklinde görülen bir hastalık. Yaprakların üzerinde paslı bir görünüm oluşuyor. İlk belirtiler görüldüğünde hemen müdahale edilmesi oldukça önemli. 
  • Yaprak bitleri: Pazı yapraklarında bulunan küçük, yeşil veya siyah renkte zararlı böcekler. Yapraklarda çizgi veya nokta şeklinde izler bırakıyor. Bitki özleriyle beslenen zararlılar, yaprakların ölmesine ve bitkinin gelişmesinin engellenmesine neden olabiliyor.
  • Beyaz sinekler: Pazı bitkilerinde yaprakların altında bulunan zararlı böcekler. Bitkilerin öz suyunu emerek yapraklarda sarı lekeler oluşmasına neden oluyor. Ayrıca yaprakların solması ve bitkinin zayıflamasına yol açabiliyor.
  • Mildiyö: Pazı bitkilerinde yaprakların üzerinde pamuklu bir görünüm oluşturan bir mantar hastalığı. Yapraklarda lekeler ve küçük çukurlar şeklinde izler bırakıyor. Bitkinin ölümüne kadar ilerleyebiliyor. Bu hastalık durumunda fungusit uygulaması yapmalısınız. 
  • Kök kurdu: Pazı bitkisinin köklerinde yaşayan zararlı bir böcek. Kökleri kemirerek bitkinin beslenmesini engelliyor ve bitkinin ölmesine sebep veriyor. 
Pazı Yetiştiriciliğinde Görülen Hastalık ve Zararlılar Nelerdir? 

Pazı nasıl ekilir?

Eğer geniş alanlarda pazı yetiştiriciliği yapılacaksa mibzer ile ekim tercih ediliyor. Küçük alanlarda veya tava usulü yetiştiricilik için serpme ekim uygun.

Pazı susuzluğa dayanır mı?

Kazık köke sahip olan pazının kökleri ortalama 10-20 cm derine kadar iniyor. Dallanan kısımların ise 150 cm derinliğe kadar ulaşması olası. Ancak kökler yukarıdan aşağıya uzandıkça daha ince bir yapıya kavuşuyor. Bu kök yapısı pazıyı susuzluğa karşı dayanıklı bir bitki haline getiriyor.

Pazı kaç yıllık bir bitki?

Pazı, iki senelik bir bitki ve çeşidine göre yaprakları, sapları veya her ikisini birden tüketiliyor. Birinci senesinde yalnızca yapraklar meydana gelirken, ikinci senesinde hem çiçek hem de yapraklar oluşuyor.

Pazının bilimsel adı nedir?

Ispanakgiller (Chenopodiaceae) familyasına ait olan pazının bilimsel adı, Beta vulgaris var. Cicla.

Pazı hangi mevsimde yetişir?

Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, sebzenin ideal üretim dönemi ilkbahar ve sonbahar ayları.

share

Benzer Haberler

Fazla ve Yanlış Sulamanın Zararları Nelerdir?
03.10.2023
Fazla ve Yanlış Sulamanın Zararları Nelerdir?

Fazla ve yanlış sulamanın zararları arasında verimsizleşme başı çekiyor. Bilinçli sulama hakkında detaylı bilgi ve sulamanın önemi için tıklayınız.

Devamını oku
Kırmızı Örümcek Nedir? Kırmızı Örümcek İlacı
28.06.2021
Kırmızı Örümcek Nedir? Kırmızı Örümcek İlacı

Kırmızı örümcekler ülkemizde en çok görülen zararlılar arasında yer alıyor. Kırmızı örümcek nedir, ilacı nedir gibi sorularınızın yanıtı için tıklayın.

Devamını oku
Sıvı Kükürt Nedir, Ne İşe Yarar?
09.08.2022
Sıvı Kükürt Nedir, Ne İşe Yarar?

Sıvı kükürt, toprağın düzenlenmesi ve pH düzeyinin ideal forma getirilmesinde etki gösteriyor. Sıvı kükürt nedir ve ne işe yarar hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku