taboola

Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Marul Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 28.06.2021

Tek yıllık bitkiler arasında sınıflandırılan marul, serin iklimde yetişiyor. Vitamin ve mineral açısından zengin olan, iştah açıcı olarak gösterilen sebze, %94-95 oranında su içeriyor. Lifli özelliği nedeniyle diyetlerde de sık sık tüketimi öneriliyor. 

Kısa sürede hasada hazır hale gelmesi ve kolaylıkla yetiştirilebilmesi, marulun çiftçiler tarafından tercih edilmesine neden oluyor. Marul, 2-3 ay sürede hasat ediliyor. Hem açıkta hem de örtü altında yetiştirilebiliyor. Ayrıca uygun çeşitlerle, arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün oluyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Latince adı Lactuca sativa olan marul, Compositae familyasına dahil görülüyor. Bugün kültür sebzesi olarak dünyanın dört bir yanında yetiştirilen marulların anavatanının Avrupa, Asya veya Kuzey Afrika olduğu yönünde fikirler bulunuyor. Türkiye’nin tüm bölgelerinde, ev bahçelerinde bile marul yetiştiriciliği yapılabiliyor. Ticari marul yetiştiriciliğinde ise Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri başı çekiyor. Haziran ve ağustos ayları arasındaki sıcak dönem dışında, tüm aylarda açık alanda marul yetiştirilebiliyor. Ayrıca topraksız tarım ve sera üretimi ile marul yetiştiriciliğine devam edilebiliyor. Marul, kısa üretim süreci nedeniyle, arazilerde ikinci veya üçüncü ürün olarak ana mahsullerin arasında ekiliyor. 

Marul Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır?

Marul Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalıdır?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Marul Yetiştiriciliği adlı yayınına göre, marul soğuğa kısmen dayanıklılık gösteriyor. Nemli havada yetiştirilen, serin ve ılık iklim sebzesi olan marul, serin yaz mevsimi geçiren yerlerde yazın da üretilebiliyor. Yazlık üretimin yayla kesiminde yapılması tavsiye ediliyor. Marul yetiştiriciliği için en uygun sıcaklığın 15,5 ile 18,3 derece arasında olduğu belirtiliyor. 18 derecenin üstündeki sıcaklıklarda vegetatif devreden genetatif devreye geçiş yapıyor. Dona karşı dayanıklı olan sebze, -4,-5 derece soğuğa kadar sağlamlığını koruyor. 

Kumlu tınlı ile killi tınlı toprak arasındaki topraklarda, marul kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Toprağın besin yönünden zengin olması gerekiyor. Su tutma kapasitesinin yüksekliği marul için olumlu görülüyor. Toprağın pH derecesinin 6.0 ile 7.0 arasında olması verim vadediyor. 6.0’nın altında pH derecesi olan topraklarda, araziye kireç desteği verilerek marul yetiştirilebiliyor. Ekim nöbeti uygulanırken marulun, domates, kabakgiller, mısır, ıspanak, pancar ve havuçla nöbetleşe ekilmesi tavsiye ediliyor. 

Marul Yetiştiriciliğinde Gübreleme ve Sulama Nasıl Olmalıdır?

Marul yetiştiriciliği yaparken toprak analizi ile besin ihtiyaçları belirleniyor. Toprakta yeterli besin yoksa, dönüme ortalama 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi uygulanıyor. Çiftlik gübresi kullanılmadığında dekara ortalama 10 ile 20 kilogram arasında azot, 10-12 kilogram arasında P2O5 ve 18-20 kg K2O verilmesi öneriliyor. Fosforlu ve potaslı gübreleri fide dikiminden önce kullanmak gerekiyor. Azot veriliyorsa yarısı dikim sırasında, yarısı gelişme sırasında sulamadan önce ihtiva ediliyor. 

Marul diğer sebzelere oranla yüksek miktarda su tüketiyor. Çimlenme döneminden hasat evresine kadar marul bol bol suya ihtiyaç duyuyor. Marulların en çok su istediği zaman dilimi ise normal hasat iriliği ile başlıyor. Bu tarihten 15 gün kadar önce başlayan ve hasada kadar devam eden su ihtiyacı, toprağın sürekli nemli tutulması ile karşılanıyor. Masura ve damla sulama yöntemleri, marul için sıklıkla tercih ediliyor. 

Marul Seracılığı Nasıl Yapılır?

Serada marul yetiştiriciliği yapılırken sıcaklık 20 derecelerde tutuluyor. Gelişme evresinde ise 18 - 20 derece aralığında yetiştirme yapılıyor. Işıktan sıcaklığa kadar birçok etmen, marulun hasat süresi üzerinde etki gösteriyor. Serada genellikle erkenci çeşitler tercih ediliyor. Yetiştirme genellikle iki şekilde gerçekleştiriliyor: tohum ve fide. 

Marul tohumu ekiminde, dekara 120 veya 150 gram kadar tohum atılıyor. 2 cm ekim derinliği aranıyor ve toprağın ekimden önce iyice işlenmesi gerekiyor. 2 veya 4 cm sıra arası gerekiyor. Tohumlar çimlenip yetişirken, fideler 3-4 yapraklı olduğunda seyreltme yapılıyor ve sıra arası mesafe 40 santimetreye kadar çıkarılıyor. Serada fide ile marul yetiştiriciliği yapılırken, kök boğazının derine gitmemesine dikkat edilerek fide ekiliyor. Yanlış dikimde %30 ile %40 oranında tutmayan fide sorunu ile karşılaşılabiliyor. 

Marul Seracılığı Nasıl Yapılır?

Suda Marul Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Suda marul yetiştirilirken genellikle PVC borulardan veya kaya yününden faydalanılıyor. PVC boru ile yetiştirme yapılırken dalgıç motor kullanılıyor. Motor ile besin çözeltisi PVC boru içine ulaştırılıyor. Aynı zamanda çözelti, tekrar bidona düşecek şekilde bağlanıyor. Ph metre kullanılarak çözelti oranının ölçülmesi çiftçilere yardımcı oluyor. Böylece çözeltideki mineral oranı takip edilerek takviye yapılabiliyor. 

PVC boruların sayısı artırılırken S şeklinde birleştirme tercih ediliyor. Sistem ne kadar büyükse dalgıç motorunun gücünün de o kadar yüksek olması gerekiyor. Marullar boruya yerleştirilirken en az 1 haftalık fideler tercih ediliyor. Oval olarak açılan PVC boru içine fide konuluyor. Fide, plastik bardak veya küçük saksılara yerleştirilerek bitkinin sabit kalması sağlanıyor. 

Kaya yünü ile suda marul yetiştirmek için su kabı kullanılıyor. Yüksekliği 20 cm’den daha az olan kabın içine, uygun şekilde kesilen kaya yünü yerleştiriliyor. Kesilen kaya yününün içine besin çözeltisi dökülüyor. Bu sırada taşmamasına özen gösteriliyor. Sünger gibi çözeltiyi tutan yüze açılan ufak deliklere marul fideleri konuluyor. Kaya yününde sulu marul yetiştirme, özellikle dikey tarım uygulamalarında kullanılıyor. 

Marul Zararlıları ve Hastalıkları Nelerdir? 

Marulda; mildiyö, antraknoz, sklerotinya, külleme, dip çürüklüğü ve gri çürüklük hastalıklarına çok sık rastlanıyor. Genellikle fungal kökenli olan hastalıklar için fungusit kullanılabiliyor. 

Virüs kaynaklı marul hastalıklarının başında ise mozaik virüsü geliyor. LMV olarak adlandırılan bu hastalığın yanında iri damar virüsü (big vein virus) de marulu hastalandırabiliyor. Virüs kaynaklı sorunlar için bağışık çeşitlerin tercihi önem kazanıyor. 

Marulun zararlıları arasında; salyangoz, mısır koçan kurdu, afit, kırmızı örümcek ve nematodlar sayılıyor. Zararlılarla mücadele için öncelikle kültürel önlemler, ardından kimyasal savaş yöntemleri tercih ediliyor. 

Zararlı ve hastalıkların önlenmesi için şu noktalara dikkat edilmesi gerekiyor: 

  • Sertifikalı tohum kullanımı tavsiye ediliyor. 
  • Hastalıklara dayanıklı çeşitler olası salgınların önlenmesine yardımcı oluyor. 
  • Zararlıların doğal düşmanları kullanılabiliyor. 
  • Aşırı ve bilinçsiz gübre kullanımından kaçınılması tavsiye ediliyor. 
  • Ekim nöbeti uygulanıyor. 
  • Yabancı ot mücadelesi kültürel önlemler arasında yer alıyor. 
  • Uzman desteği alınarak pestisit kullanımı tercih edilebiliyor. 

Marul yetiştiriciliği için ihtiyaç duyduğunuz tarımsal ürünleri Tarfin Mobil aracılığıyla karşılayabilirsiniz. Uygulama üzerinden kolaylıkla ürünlerin fiyat karşılaştırması yapılabiliyor. Üstelik Tarfin, sunduğu peşin veya vadeli ödeme alternatifleri ile çiftçilerimize ödeme avantajı sunuyor. Siz de Tarfin ile tanışarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, en kaliteli tarım ürünlerini en uygun fiyatlarla alabilirsiniz.

Marul yetiştiriciliği dışında karpuz yetiştiriciliği ya da ahududu yetiştiriciliği hakkında bilgi almak içn hemen tıklayabilirsiniz.

Marul nasıl hasat edilir?

Ekimden hasada kadar geçen zaman ortalama 65-130 gün gerektiriyor. Dikim ile hasat arasında ise ortalama 30 ile 70 gün geçiyor. Hasat olgunluğuna erişmiş marullar, kök boğazı kısmından başlar kesilerek hasat ediliyor. Bu sırada yapraklara toprak bulaşmaması için çaba sarf ediliyor. Mahsullerin içinden hasta ve sararmış olanlar ayrılıyor. Yerli marul çeşitlerinde hasat genellikle birkaç seferde yapılıyor.

Marul yetiştiriciliğinde verim nasıldır?

Marulda verim adet üzerinden hesaplanıyor. Ülkemizde, dekar başına ortalama 7.000 ile 8.000 arasında marul hasat ediliyor. Ağırlık üzerinden hesap yapıldığında, dekarda 3-4 ton verim alınabildiği kayıtlara geçiyor.

share

Benzer Haberler

Keten Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
27.10.2022
Keten Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Keten yetiştiriciliği yağ, tohum ve lif üretimi için yapılıyor. Farklı amaçlarla keten yetiştiriciliği yapmak için iklim ve toprak nasıl olmalı hemen öğrenin!

Devamını oku
Barbunya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
26.02.2022
Barbunya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Barbunya yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Siz de barbunya yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Çay Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
17.04.2021
Çay Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çay yetiştiriciliği nasıl yapılır, çay yetiştiriciliğinin incelikleri nelerdir sizler için araştırdık. Çay yetiştiriciliği hakkında bilgiler Tarfin Blog'ta.

Devamını oku