taboola

Küçük Çiftlikler İçin Yenilikçi Agritech Önerileri

Küçük Çiftlikler İçin Yenilikçi Agritech Önerileri 24.08.2021

Akıllı tarım uygulamaları yani agritech örnekleri her geçen gün hayatımızda daha fazla yer kaplıyor. Çiftçilerimizin hayatını kolaylaştıran, daha doğru analiz ve güncel veri alma imkanı tanıyan teknolojiler, tarım için yenilikçi bir yol açıyor. Her ne kadar ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşsa da, dünyadaki agritech yeniliklerini takip etmek geleceğin tarım üretim yöntemlerini anlamak açısından büyük önem taşıyor. Küçük çiftlikler için hayatı kolaylaştıracak agritech yeniliklerini sizlerle buluşturuyor, toprağınıza bereket katacağınız yenilikçi teknikler için ilham vermeyi hedefliyoruz. 

Modern Tarımda Drone Kullanımı

Günümüzde yenilikçi tarım araçlarının başında drone geliyor. Dünyada kurye olarak bile kullanılabilen dronelar, söz konusu tarım olduğunda birden çok işlev için görev alabiliyor. Tarımsal drone adı verilen, tarım için optimize edilmiş insansız hava araçları, mahsullerin takibi için tercih ediliyor. Büyüyen, çiçeklenen ekinlerin takibi, güvenlik için çevrenin gözetlenmesi, sensör eklentileriyle analiz ve ölçüm yapılabilmesi, droneları geleceğin tarım dünyasının vazgeçilmezleri arasına ekliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Modern Tarımda Drone Kullanımı

Farklı görüntüleme teknikleri, ışık teknolojileri ve kızılötesi eklentilerle drone üzerinden hastalıkların belirlenmesi, sağlıksız bitkilerin ayırt edilmesi, insan gözüyle görülemeyen yabancı otların tespiti bile mümkün oluyor. Sadece bu kadar da değil, eklenen püskürtme aparatları ile drone aracılığıyla pestisit de uygulayabilirsiniz. Drone ile neler yapabileceğinizi kısaca maddelemek gerekirse: 

  • İlaçlama için drone kullanabilirsiniz. 
  • Hayvanların ve tarlanın güvenliği için drone üzerine takılan kameralardan ve 5G tarım bağlantılarından faydalanabilirsiniz. 
  • Zararlı ve hastalık takibi yapabilir, sağlıklı ekinleri sağlıksızlardan görüntüleme yoluyla ayırabilirsiniz. 

Tarımda Dijital Veri Analizinin Önemi 

Tarımsal gübre çeşitleri uygulanırken hangisinin seçilmesi gerektiği, ne kadar verileceği soru işareti oluşturuyor. Çiftçiler için toprak analizi yaptırmak zaman zaman ek bir uğraş gibi görülse de aslında hayati önem taşıyor. Sorunların erken tespiti, çözüm yolunun kolaylıkla bulunması, kaynakların ve tarımsal ürünlerin verimli kullanımı için tarımsal üretimde dijital veri analizinden faydalanabilirsiniz. Takvimlerin kolaylıkla takip edilmesini sağlayabilir, işleme için en uygun dönemi kaçırmadan toprağınızın bereketini artırabilirsiniz. 

Tarımda Akıllı Sensör Kullanımı

Akıllı sensörler, geleceğin dünyasında tarımın en önemli parçalarından biri olacağa benziyor. Ekinlerin kalitesini, gübrenin performansını, sulama gerekliliğini gösterecek ölçümler onlar sayesinde anında yapılabiliyor. Hava durumuna, beklenen sıcaklık veya yağış değerlerine göre çiftçilere yol gösterebilen akıllı sensörler, tarımsal üretimde enerji ve su tasarrufu için  yol gösterici oluyor. Örneğin sensörler sayesinde, yağış gelecekken gereksiz yere sulama yapma derdi ortadan kalkıyor. Sulama zamanlarını sensörler işaret ederek en doğru zamanı yakalamanız için sizi asiste ediyor. 

Akıllı sensör kullanımı yalnızca tarımda değil, hayvancılıkta da önemli bir eşik olarak görülüyor. Ülkemizde kullanımına başlanan Actimoo kızgınlık takip sistemleri gibi yenilikçi yazılımlar sayesinde, hayvanların kızgınlık takibi için yoğun çaba gerekmiyor. Hayvanların kızgınlıklarını gözlemlemek, takip etmek, en verimli zamanda tohumlama yapmak sensörler sayesinde oldukça kolay bir hale geliyor.  

Akıllı Telefon Aplikasyonlarının Tarıma Faydaları

Küçük çiftliklere sahip olan çiftçilerimizin de artık akıllı telefonlardaki aplikasyonlardan yararlanma oranlarının artmaya başladığını söyleyebiliriz. Güncel verilerin toplanması, raporlanması, tarımsal ürünlerin fiyat takibi, zahiredeki fiyatların karşılaştırılması gibi pratik özellikler şimdi uygulamalarla cep telefonunuza geliyor. Kullandığınız akıllı sensörlerin uyumlu uygulamalarını telefonunuza indirerek an be an görüntüleri, analizleri, raporları alabilirsiniz. 

Tarfin Mobil uygulaması ise tarımsal girdi ihtiyaçlarınız ve mahsul satışınız için her zaman yanınızda! Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Tarfin Mobil sayesinde ihtiyacınız olan tüm tarım girdilerinin fiyatlarını karşılaştırabilir, size en yakın satış noktamızdan satın alabilirsiniz. Ayrıca Tarfin zahire bölümü üzerinden bölgenizdeki zahirelerin mahsul alış fiyatlarını görebilir, kolaylıkla satış yapacağınız ürün alım noktası ile iletişime geçebilirsiniz. Hayatı kolaylaştıran akıllı uygulamalar ile geleceğin dünyasına şimdiden adım atabilirsiniz. 

Akıllı ve Küçük Makinelerin Tarımda Kullanımı

Endüstriyel makineler daha akıllı hale geldikçe boyutlarında küçülmeler meydana geliyor. Daha az yer kaplayan tarım sistemleri arasında malçlamaya yardımcı cihazları, gübrelemede kullanılan küçük makineleri, tohum ekmek için seçeceğiniz akıllı aletleri düşünebilirsiniz. Ekinlerin arasında kolaylıkla giren, tarlaya zarar vermeden işinizi halletmenize yardımcı olan, hasattan ekime dek tüm adımlarda size yardım eli uzatan küçük cihazlar, dünyada yeni yeni bulunuyor. 

Fiziksel Çitlerin Yerine Fotoelektrik Sensörler

Metal fiziksel çitlerin hırsızları durdurmakta ne kadar etkili olduğu tartışılıyor. Oysa fotoelektrik sensörler, görünmez engeller oluşturarak ihlal olduğunda çiftçileri bilgilendiriyor. Sınırları belirlemenin, değiştirmenin, güvenlik sağlamanın çok daha kolay olduğu fotoelektrik sensörler, nehir kenarlarından göletlere kadar her yerde kullanılabiliyor. Hatta tarımsal üretim yapanların yanında, balık yetiştirenler de yeni nesil akıllı sensörlü çitleri tercih edebiliyor. Enerji tüketimi düşük olan sensörler, güneş panelleriyle bile çalışabiliyor. Tarımda güneş enerjisi kullanımı arttıkça yenilikçi teknolojilerin de çok daha fazla kullanılabileceği artık bir gerçek olarak karşımızda duruyor. 

Agritech Uygulamaları ile Gelecekte Neler Yapılabilir? 

Bugün hayal olan birçok agritech uygulaması, geleceğin dünyasında tarımın rutin işlemleri olacak. Şimdi gerçekleşmesi için büyük yatırımlar gerektiren işlemler, ucuzlayan teknoloji, yaygınlaşan altyapı ve bilinçlenen çiftçilerimiz sayesinde gelişerek hayatlarımızda yer edinecek. Peki bu uygulamalar arasında neler sayılabiliyor merak ediyor musunuz? 

  • Örneğin agritech geliştirmeleri sayesinde kilometrelerce öteden tarlanızı sulayabilirsiniz. 
  • Tek tuşla tarlanızda yabani ot temizliği yapabilir, cihazların kendi kendini temizlemesi için komut oluşturabilirsiniz. 
  • Gece vakti tarlanızda bir hareketlilik olduğunda akıllı sensör üzerinden  tespit edilen canlıyı kameralarla izleyebilir, güvenlik sorunu olan durumlarda tek tuşla kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunabilirsiniz. 
Tarımda Dijital Veri Analizinin Önemi 
  • Tarlanızdan güneş panelleri yardımıyla elde ettiğiniz enerjiyi sensörlerde kullanabilir, toprağın her ihtiyacını anında görerek telefon üzerinden gübrelemeyi kontrol edebilirsiniz. Bu sayede henüz belirtisi görülmeyen vitamin ve mineral eksiklerini takip etmeniz çok kolay. 
  • Hastalıkları ve zararlıları çok daha erken teşhis ederek müdahale şansını artırabilir, ilaçlama için zahmete girmeden drone ile tüm işlemleri dakikalar içinde tamamlayabilirsiniz. 

Agritech Yeniliklerinin Faydaları 

Yenilikçi tarım uygulamalarının ana faydaları şöyle sıralanıyor: 

  • Agritech geliştirmeleri sayesinde gece kızgınlık takibi için uykusuz kalmanız gerekmiyor. Takip sistem üzerinden yapılarak bilgi almanız işleme başlamanız için yetiyor. 
  • Tarlanızı sulamak için kilometrelerce yol gitmenize, gübreleme için toprak analizi yapmaya gerek kalmıyor. Sensörler sizlere tüm verileri sunarak çözüm önerilerini de beraberinde getiriyor. 
  • Hastalık ve zararlıların çözümü için uzmanınız gelecekte telefonda konuşlanıyor. Hastalık tespit edildiğinde verilmesi gereken kimyasalın adını telefonunuzda görmek iyi olmaz mıydı? 
  • Yenilikler, zamandan, emekten, iş gücünden ve enerjiden tasarrufu beraberinde getiriyor. İnsan eliyle yapılacak birçok iş daha hızlı bir şekilde cihazlarla hallediliyor. İşçi maliyeti azalırken çevre dostu enerji sistemleriyle enerji verimliliği sağlanıyor. Geleceğin dünyasında tarım, yapay zekanın desteğiyle bambaşka bir üretim sistemini işaret ediyor. 

Siz de bugün topraksız tarım faaliyetlerini sizin için çok uzak ve ütopik görüyor olabilirsiniz. Ancak hatırlatmakta fayda var, bundan 20 yıl önce Mars’ta tarım da imkansız görülüyordu. Gelişen teknoloji ile verime, tasarrufa, çevre dostu yeniliklere daha açık yepyeni bir tarımsal üretim sistemi tüm dünyaya müjdeleniyor. Henüz tüm bu hayallerin gerçekleşmesi için zamana ihtiyaç olduğu aşikar. Ancak bugün bile yapabileceğiniz şeyler var… Akıllı telefonunuza Tarfin Mobil uygulamasını indirerek, tarım alışverişine başlayabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki yüzlerce Tarfin yetkili satış noktasından hemen destek alabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Koyunda Titreme Neden Olur?
01.09.2023
Koyunda Titreme Neden Olur?

Koyunda titreme sık görülen hastalık semptomlarından biri. Peki koyunlarda titreme neden olur, nasıl tedavi edilir ve belirtileri nelerdir? Öğrenin!

Devamını oku
Külleme Hastalığı Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?
22.06.2021
Külleme Hastalığı Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Külleme hastalığı nedir? Belirtileri, tedavisi ve önlemleri nelerdir? Külleme hastalığı hakkında detaylı bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku
Papatya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
26.03.2024
Papatya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Papatya yetiştiriciliği, ülkemizde doğal olarak yetişen papatya çiçeklerinin ticari üretimini işaret ediyor. Papatya yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenin.

Devamını oku