taboola

Akdeniz Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Akdeniz Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? 23.09.2022

Ülkemizin güney bölümünde yer alan ve özellikle turistik faaliyetlerle öne çıkan bölgesi Akdeniz, bunun yanında birçok meyve sebzenin yetiştirildiği önemli bir tarım merkezi. Öyle ki, ülkemizin diğer bölgelerinde yetiştirilemeyen veya daha kısıtlı alanlarda tarımı yapılabilen birçok ürün, Akdeniz Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri arasında sayılabiliyor.

Soya üretimini %91, yer fıstığı üretimi % 90, turunçgil üretimi %89, susam üretimi %80, anason üretimi %65, karpuz üretimi %29, sebze üretimi %26, domates üretimi %21, üzüm üretimi %17, zeytin üretimi %15'i Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ürünlerdir. Bu sayede Akdeniz Bölgesi'nde yetişen ürün çeşitliliğinin ne kadar fazla olduğunu ve tarım için ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil çeşitleri ve muz gibi birçok mahsulün verimle yetiştirildiğine şahit olabilirsiniz. Hatta Türkiye muz üretiminin tamamını, turunçgil yetiştiriciliğinin ise %88’ini bu bölgeye borçlu. Ayrıca pamuk, fıstık, anason ve susam gibi birçok ürün yine çoğunlukla Akdeniz Bölgesi’nde üretiliyor. Siz de bölgede yetişen tarım ürünleri hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Akdeniz Bölgesi’nde tarım yaparken ihtiyaç duyduğunuz girdileri Tarfin sayesinde çok daha avantajlı bir şekilde alabilirsiniz. Örneğin Tarfin Mobil üzerinden anında girdi fiyatlarını karşılaştırmanız ve Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarından yararlanmanız mümkün. Siz de ayrıntılı bilgi için size en yakın Tarfin yetkili satış noktasına başvurabilirsiniz. 

“Akdeniz Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?” başlıklı yazımızda yanıtlarını bulabileceğiniz sorular şunlar: 

  • Akdeniz Bölgesi'nde Yetişen Diğer Ürünler Nelerdir?
  • Akdeniz Bölgesi’nde Tarım Teknolojileri Nelerdir?
  • Akdeniz Bölgesi İklimi Nasıldır? 
  • Akdeniz İkliminin Tarım Üzerine Etkisi Nasıldır? 
  • Akdeniz Bölgesi’nde Hangi Sebze Meyve, Nerede Yetişir? 

Peki Akdeniz Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri nelerdir? Akdeniz iklimine sahip olan bölgemizde, gerekli sulama işlemleri yapıldığında birçok sebze ve meyve sorunsuz yetişiyor. Bölgenin kıyı şeridinde yer alan Çukurova, Amik ve Antalya ovaları, tarımsal faaliyetlerin en verimli merkezleri arasında yer alıyor. Çukurova, pamuk yetiştiriciliği için adeta bir üs olarak görev alıyor. Bunun yanında Antalya ovasındaki Finike ve Alanya dolaylarında turunçgil üretimi dikkat çekiyor. Muz yetiştiriciliği ise özellikle Mersin - Anamur çevresinde ağırlık kazanıyor. 

Seracılık faaliyetleri ile öne çıkan bölgemiz, kışın en soğuk zamanlarında bile hava sıcaklığının sıfır derecenin altına inmemesi sebebiyle turfanda sebze ve meyve yetiştiriciliği konusunda önemli rol üstleniyor. 

Akdeniz Bölgesi’nde Tarım Teknolojileri Nelerdir?

Buna ek olarak Akdeniz Bölgesi’nde her geçen gün daha fazla talep gören soya fasulyesi de kendine yer buluyor. Geniş arazilerde üretilen diğer ürünler arasında mısır ve yer fıstığı da bulunuyor. Diğer taraftan özellikle Göller Yöresi’nde kuru tahıl yetiştiriciliği gerçekleşiyor. Bu alanda haşhaş ve şeker pancarı yetiştiriciliği yapıldığını görebilirsiniz. Buna ek olarak Isparta civarında ise gül tarımının ön plana çıktığını not edebilirsiniz. 

Hemen her çeşitten, farklı tarım ürününü kolaylıkla bulabileceğiniz Akdeniz Bölgesi’nin verimli topraklarında, portakal, limon, turunç, greyfurt ve mandalina üretimi başı geçiyor. Ayrıca üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştiriciliği bölgede gerçekleştiriliyor. Ancak kıyı kesimi zeytin ve üzüm için uygunluk gösteriyor. Bu alanlarda pamuk üretimi daha karlı olduğu için zeytincilik ve bağcılık bu kısımlarda fazla gelişmiyor. Çiftçilerimiz daha karlı olan ürünlere ağırlık vermeyi tercih ediyor. 

Akdeniz Bölgesi’nde Tarım Teknolojileri Nelerdir?

Tarımsal üretim, Akdeniz bölge ekonomisinde önemli bir yer sahibi. Hem coğrafi avantajlar hem de yatırım sayesinde bölgede tarım teknolojileri yüksek oranda kullanılıyor. Modern tarım tekniklerinin hem açık alanda hem de seralarda kullanıldığı yerlerin başında Akdeniz’in Batı illeri geliyor. Antalya, Burdur ve Isparta illerimizde, diskaro, karabasan, pulluk, dip kazan ve toprak tesviye makineleri yoğunlukla kullanılıyor.

Ayrıca dikim ve hasat için tarımsal makinelerden faydalanılıyor. Örneğin patates dikim ve patates toplama makineleri bölgede aktif olarak görev alıyor. Tınaz, biçer bağlama ve hububat ekim makineleri, bölgede kullanılan diğer aletler arasında yerini koruyor. 

Akdeniz Bölgesi İklimi Nasıldır? 

Akdeniz Bölgesi’nin önderlik yaptığı tarım teknolojileri arasında damla sulama da mevcut. Devlet teşvikleri, teknik altyapının güçlülüğü, coğrafi avantaj ve seracılık faaliyetlerindeki gelişme sayesinde verimli sulama teknolojileri bölgede yoğunluk gösteriyor. Hatta tarımda akıllı uygulamaların da ilk olarak Akdeniz Bölgesi’nde yaygınlaşmaya başladığını söyleyebiliriz. Otomasyonlar, sensörler, kontrol sistemleri bölgedeki çiftçilerimiz tarafından ilgiyle karşılanıyor. 

Akdeniz Bölgesi İklimi Nasıldır? 

Hava sıcaklığının yüksek olduğu Akdeniz Bölgesi’nde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçiyor. Yıllık ortalama 750 ile 1000 mm kadar yağış alan Akdeniz illerimiz, subtropikal yüksek basıncın etkisi nedeniyle yazın şiddetli kuraklığa maruz kalıyor. Ayrıca İç Anadolu’dan gelen soğuk hava kütleleri Toros Dağları tarafından engellendiği için enlem ve denizellik özelliğinin de etkisiyle kış mevsimi bölgede ılıman geçiyor. Ancak Antalya Bölümü’nde yer alan Göller Yöresi’nde karasal iklim özelliklerine rastlanıyor. Yağışın daha az ve sıcaklık farkının daha yüksek olduğu bu kısım özel iklim özellikleriyle dikkat çekiyor.

Akdeniz İkliminin Tarım Üzerine Etkisi Nasıldır? 

Akdeniz Bölgesi, özgün iklim özellikleri nedeniyle hem arıcılık hem de seracılık için uygun. Çiçekli bitkilerin yaygınlığı, kışın ılık ve güneşli geçmesi, bölgeyi iki faaliyet için de elverişli kılıyor. Ayrıca yağışın yeterli olması narenciye tarımını destekliyor, yazın sıcaklığın yüksekliği ise pamuk üretimine katkı sağlıyor. 

Akdeniz Bölgesi’nde Hangi Sebze Meyve, Nerede Yetişir? 

Akdeniz Bölgesi’nde bazı ürünler belli bölgelerde çok daha fazla yetiştiriliyor. Akdeniz Bölgesi’nde hangi sebze meyve, nerede yetişir, sizler için listeliyoruz: 

  • Buğday: Akdeniz Bölgesi’nin hemen hemen tüm kısımlarında yetiştirilebiliyor. Ancak karlılık nedeniyle diğer tarım ürünleri tercih edilebiliyor. Buğday tarımı bölgede özellikle Çukurova’da, pamuk ekilmeyen alanlarda yapılıyor. 
  • Pirinç: Hatay ilimizin Amik ovası, Kahramanmaraş ili çevresi ve Mersin’in Silifke ilçesi civarlarında pirinç üretimi yapılıyor. 
  • Pamuk: Çukurova’da ve kıyı ovalarında yetiştiriliyor. 
  • Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay ilimiz çevresinde tütün tarımı yapılıyor. 
  • Gül: Özellikle Isparta ve burdur illerimiz gül tarımıyla tanınıyor. 
  • Turunçgil: Akdeniz kıyıları boyunca, Finike, Antalya, Anamur, Alanya, Silifke, Mersin ve Dörtyol alanlarında turunçgil üretimi yaygın durumda. 
  • Muz: Alanya ve Anamur’da yetişen muzlar ülkemizin tüm muz ihtiyaçlarını karşılıyor.
  • Haşhaş ve şeker pancarı: Karasal iklim özelliği gösteren Göller Yöresi’nde yetiştiriliyor. 
  • Zeytin ve üzüm: Akdeniz Bölgesi’nin tüm kıyı şeridinde zeytin ve üzüm yetiştiriciliği yapılabiliyor. 
  • Anason: Ülkemizin anason üretiminin yarıdan fazlası Antalya’da gerçekleşiyor.
  • Susam: Antalya ve Adana illerimiz susam üretiminde ön plana çıkıyor.

Tarfin blog içeriklerinde bu ve benzer konulara rahtlıkla ulaşabilirsiniz. Özellikle Ataks tavuk nedir? Özellikleri nelerdir? ya da salep yetiştiriciliği gibi konuları merak ediyorsanız hemen tıklayabilirsiniz.

Akdeniz sebzeleri nelerdir?

Akdeniz sebzeleri denince akla yaz sebzeleri geliyor. Sıcak hava isteyen domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık gibi birçok sebze, Akdeniz sebzeleri arasında kategorize ediliyor.

Akdeniz Bölgesi’nin neyi meşhur?

Özellikle turizm faaliyetleri ile öne çıkan Akdeniz Bölgesi’nin tarımsal ürünleri de bir hayli meşhur. Özellikle bölgenin turunçgilleri, muzu, domatesi hem iç hem de dış pazarda büyük talep görüyor.

Akdeniz Bölgesi’nde daha çok yetişen tarım ürünleri nelerdir?

Akdeniz Bölgesi’nde daha çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında altıntop, turunç, avokado, yenidünya, portakal, limon, bergamot, keçiboynuzu, mandalina, incir ve Trabzon hurması sayılabiliyor.

Akdeniz Bölgesi’nde hayvancılık faaliyetleri nasıldır?

Akdeniz’de küçükbaş hayvancılık ve balıkçılık faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Akdeniz kıyılarımızda özellikle koyun ve keçi yetiştiriliyor.

Akdeniz Bölgesi’nde yetişen sebzeler nelerdir?

Biber, domates, patlıcan, salatalık ve taze fasulye gibi birçok sebze Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilebiliyor.

share

Benzer Haberler

Dipkazan Nedir?
11.03.2024
Dipkazan Nedir?

Tarla işlemek için kullanılan dipkazan farklı çeşitleri ile çiftçilerin tercihi oluyor. Dipkazan nedir, nasıl kullanılır, çeşitleri nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku
Yerli Kara İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
03.06.2024
Yerli Kara İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kombine verim sunan yerli kara inek sığırı özellikleri ve tüm detay bilgileri ile sizlerle. Yerli kara inekler hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Devamını oku
Damızlık Koyun, Kuzu, Koç Seçimi Nasıl Yapılır?
01.03.2023
Damızlık Koyun, Kuzu, Koç Seçimi Nasıl Yapılır?

Damızlık koyun, kuzu, koç seçimi hakkında ipuçlarımız sizlerle. Siz de en iyi damızlık koyun ve koç seçimi için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Devamını oku