taboola

Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı

Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı 27.04.2023

Tarımda İnovasyon ve teknolojik gelişmeler, yepyeni çözümlerle üretimi kolaylaştırıyor. Havadan tohumlamaya yeni bir soluk getiren kendini toprağa gömebilen tohum taşıyıcısı ise son buluşlardan biri. Bu sayede tohumların çimlenme oranı büyük oranda artıyor, işlem verimi yükseliyor. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

  • Havadan Tohumlama Nedir? 
  • Havadan Tohumlamanın Faydaları Nelerdir?
  • Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı Nedir?
  • Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı Nasıl Çalışır?

Tarım ve teknoloji hakkında daha çok bilgi öğrenmek için siz de Tarfin Blog’taki yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca tarımsal üretimde avantaj sağlayan Tarfin Mobil de hep yanınızda. Tarımsal girdi fiyatlarını anında görüntülemenize, ön onaylı limit almanıza, satış noktalarının sizlere sunduğu fiyatlara ulaşmanıza yardımcı olan mobil uygulama sayesinde siz de girdi alışverişinizi avantajlarla tamamlayabilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de Tarfin’de. Siz de Tarfin ile tanışın, çiftçilerimizin güvenilir yol arkadaşı olan Tarfin ile geleceğe güvenle bakın!

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı Nasıl Çalışır? 

Havadan tohumlama, bitki tohumlarının havadan özel bir cihaz kullanılarak yayılıp toprağa düşürülmesi işlemine deniyor. Bu yöntem genellikle geniş alanlarda veya zorlu arazilerde bitki yetiştirmek için kullanılıyor. Havadan tohumlama işlemi sırasında, tohumlar genellikle bir uçaktan, insansız hava aracından veya helikopterden püskürtülüyor ve toprağa ulaşıyor. 

Havadan tohumlama yönteminin özellikle tarım ve ormancılık sektörlerinde yaygın olarak kullanıldığını görebilirsiniz. Bu yöntem, toprağın sulanmasının zor olduğu veya zeminin çok sert olduğu alanlarda bitki yetiştirmenin etkili bir yolu. Ayrıca doğal afetler sonrasında toprağın yeniden yeşillenmesi için de kullanılabiliyor. 

Havadan Tohumlamanın Faydaları Nelerdir?

Havadan tohumlama yöntemi, tarım ve ormancılık sektörlerinde birçok fayda sağlıyor. İşte havadan tohumlamanın bazı faydaları:

  • Havadan tohumlama, büyük alanları hızlı bir şekilde kaplamak için ideal bir yöntem. Kısa sürede geniş alanları kaplayarak bitki yetiştirme işlemini hızlandırıyor. 
  • Özellikle dik yamaçlarda veya eğimli arazilerde, toprak erozyonu sıkıntısı yaşanıyor. Havadan tohumlama, toprak erozyonunu önlemek için etkili bir çözüm. Tohumlar havadan atıldığından, ulaşılması zor alanlarda dahi erozyon azaltılıyor.
  • Bazı arazilerde, toprağın sertliği veya düzgün olmaması nedeniyle bitki yetiştirme işlemi zor. Bu yöntem, zorlu arazilerde bitki yetiştirmek için etkili bir çözüm sunuyor. 
  • Tohumlar, toprakla temas ettiklerinde kendiliğinden köklenerek büyümeye başlıyor. 
  • Doğal afetler sonrasında ormanlık alanların yeniden yeşillenmesi için havadan tohumlama yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem, ormanlık alanların daha hızlı bir şekilde yeniden oluşmasını sağlıyor. 

Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı Nedir?

Havadan tohumlamanın başarı oranını artırmayı amaçlayan “kendini toprağa gömebilen taşıyıcı” toprağı kazarak tohumların daha hızlı yeşermesine yardımcı oluyor. Tarımsal drone uygulamaları için yeni bir soluk olan tasarım, tohumların yere kadar taşınmasını kolaylaştırıyor. İnsanlara tohumlar üzerinde daha çok kontrol sağlayan bu yeni alet ile gömülmemiş tohumların çimlenme oranını azaltan faktörler elimine ediliyor. Güneş ışığı, esintiler, yüksek nem gibi çimlenmeyi zorlaştırıcı faktörleri ortadan kaldıran gömme işlemi ayrıca kuşlar gibi hayvanların tohumları yemesinin de önüne geçiyor. (Kaynak)

Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı Nasıl Çalışır? 

Üç kuyruklu aktüvatör, çalışma sistemini matkap mantığından alıyor. Ahşap kaplama bulunduran alet, bükülebilen yapısı ile farklı büyüklüklerdeki tohumları toprakla buluşturuyor. Adım adım sistemin işleyişi şöyle: 

  • Dronaların haznelerine tohumlar değil, tohum taşıyan taşıyıcı küçük araçlar yerleştiriliyor. 
  • Yağmur, rüzgar gibi dış faktörlerle yaşanan doğal toprak hareketi neticesinde hareket eden, çivi benzeri aletler, spiral yapısıyla yavaşça toprağa gömülüyor. 
  • Özel kaplaması sayesinde toprağa tutunan tohumlar, dış etkenlerden korunuyor. 
  • Bu sayede tohumlar toprakla güvenli bir şekilde buluşuyor ve çimlenme oranında %80’e varan başarı elde ediliyor.
  • Üstelik bu tasarım %100 sürdürülebilir malzemeden yapıldığından, gömülen mekanizmadan geriye herhangi bir atık kalmıyor. Çözünebilir ahşap mekanizma toprağa karışarak üretimin bir parçası oluyor.
    Küçük Çiftlikler İçin Yenilikçi Agritech Önerileri yazımızı okumak için hemen tıklayın.
share

Benzer Haberler

Toprakla Büyüyen, Hayali Toprak Olan Çiftçimiz: Mustafa Olcay
30.04.2021
Toprakla Büyüyen, Hayali Toprak Olan Çiftçimiz: Mustafa Olcay

Tarfin Şampiyon Üretici Mustafa Olcay'ı sizlerle tanıştırıyoruz. Hayali toprağa yatırım olan bir çiftçimizin gözünden tarımı, hayvancılığı ve Tarfin'i dinliyoruz.

Devamını oku
Granül Üre Nedir?
28.09.2021
Granül Üre Nedir? Granül Üre Fiyatları

Granül üre, ekinlerin tüm gelişim süreçlerinde kullanılabilen bir gübre olarak tanınıyor. Granül üre nedir, nasıl kullanılır öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Tarfin Karadeniz'de Hizmet Vermeye Başladı
05.11.2020
Tarfin Karadeniz Şehirlerinde Hizmet Vermeye Başladı...

Tarfin Karadeniz'de hizmet vermeye başladı

Devamını oku