taboola

Suffolk Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Suffolk Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir? 27.06.2022

Soutdown ve Norfolk cinsi koyunların melezlenmesinden oluşan suffolk koyun, İngiliz etçi türleri arasında yer alıyor. Orta incelikte yapağı bulunduran, baş ve ayakları siyah yapağı ile kaplı olan suffolk koyunları hakkında detaylı bilgiyi yazımızdan alabilirsiniz. Tarfin, doğru bilgiye erişmeniz için sizlerle. Üstelik Tarfin ayrıcalıklarını yaşayacağınız tek yer Tarfin Blog değil. Tarfin Mobil uygulamasını hemen indirerek cep telefonunuzdan tarımsal girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden yapacağınız alışverişlerde peşin veya hasat vadeli alışveriş seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Üstelik, Türkiye’nin hemen her bölgesinde sizin için çalışan bir Tarfin yetkili satış noktası var. Size en yakın Tarfin yetkili noktasını ziyaret ederek detaylı bilgi alabilir, bugüne dek Tarfin ile ihtiyaçlarını ertelemeyen on binlerce çiftçimizden biri olabilirsiniz. 

Suffolk Koyunu Özellikleri Nelerdir? 

Peki suffolk koyunu nedir? Anavatanı İngiltere olan cins, dünyada büyük üne sahip. Namının sebebi ise dayanıklılığı, hızlı gelişmesi, döl veriminin yüksekliği ve etinin lezzeti oluyor. Diğer bir deyişle, onlar dünyanın en popüler koyunlarından. Soutdown koçları ve Nurfolk boynuzlu dişilerinin en elverişli özelliklerini bünyesinde bulunduran koyunlar, 19. yüzyılın sonlarında Amerika’ya ihraç ediliyor. O yıllarda siyah yüzü sebebiyle, Black Face olarak da anılıyor. Sonrasında Yeni Zelanda, Avustralya ve birçok ülkeye ulaşan cins, ülkemizde de melezleme çalışmalarında yer alıyor. Öyle ki, verim arzu eden çiftçiler, koyunlarını suffolk erkekleriyle melezlemeyi tercihe diyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Suffolk Koyunu Özellikleri Nelerdir? 

Her cinsin gözle görülür, ayırt edici özellikleri olduğu gibi suffolk cinsinde de bu nitelikler mevcut. Hatta bu koyunların ayırt edilmesi çok daha kolay. Zira karakteristik özellikleri, ülkemizde pek sık rastlanır cinsten değil. 

  • Suffolk koyunlarının baş ve ayaklarının siyah olduğunu görebilirsiniz. Hayvanların vücutları ise beyaz kalıyor. 
  • Orta boylu olan koyunların kasları bir hayli iyi gelişiyor. 
  • Erkeklerde de dişilerde de boynuz yer almıyor. 
  • Uzun ömürlü olan suffolk koyunları, uyumlu yapılarıyla tanınıyor. 
  • Bakımı kolay olan türün, adaptasyon kabiliyeti dayanıklılığını artırıyor. 
  • Yünü kaliteli ve eti lezzetli oluyor. 
  • Cins, tür özelliği olarak kolay doğum yapıyor. Kalçaları geniş yapıda oluyor. 
  • Türün yüzü siyah ve uzun olsa da alınlarında zaman zaman biraz beyaz yün bulunabiliyor. 
Suffolk Koyunları Verimli midir? 
  • Kısa kuyruklu ve boyunsuz bu tür, iri yapısıyla kendini belli ediyor. 
  • Gözleri parlak ve nemli görülüyor. 
  • Omuzları geniş ve eğik yapıyla ayırt ediliyor. 
  • Sırtları uzun, düz ve etle kaplı oluyor. 
  • Hayvanların derileri ince, yumuşak ve pembe renkle dikkat çekiyor. 
  • Hiperaktif yapıdaki hayvanlar, son derece fazla hareket ediyor. 
  • Erkekler 5 aylıkken aşım yapabiliyor. 
  • Türün en iyi melezlemesi merinos koyun türüyle gerçekleşiyor. 

Suffolk Koyunları Verimli midir? 

Et koyunları arasında en sütlü olan cins suffolk koyunu olarak biliniyor. Ayrıca koyunlarda sık rastlanan ayak ve meme sorunları bu koyun ırkı çeşidinde neredeyse hiç görülmüyor. 

  • Yüksek yavrulama özelliği ile tanınan koyunlar, bir batımda 1,7 ile 2,2 arasında yavru dünyaya getiriyor. 
  • Yavruların günlük kilo artışı 500 gramı buluyor. 4 ile 5.5 kilo aralığında doğan kuzular, sadece 7 haftada 20 kiloya ulaşabiliyor. 
  • Koyunların et özelliği de oldukça kaliteli. Bu bağlamda, karkas verimliliği %65’e ulaşıyor. Yağsız ve sulu eti olması, suffolk koyunlarının etçi olarak anılmasını sağlıyor. 
  • Hayvanların canlı ağırlığı erkeklerde 113 ile 160 kilogram, dişilerde 81 ile 113 kilogram arasında değişiyor. 
  • Yün verimi 2,25 ile 3,6 kilogram arasında değişiklik gösteriyor. 
  • Lüle uzunluğu ise 5 ile 8,75 cm arasında hesaplanıyor. 
  • Yünlerinin inceliği 25,5-33 mikron dolaylarında oluyor. 
  • Cinsin yün kapasitesi %50-60 civarında. 
  • Yünün kalitesi ise 48 ile 58 S arasında sınıflandırılıyor. 
  • Koyunlar, 2 yılda 3 kuzulama yapabiliyor. 

Suffolk Koyun Hastalıkları Nelerdir? 

Koyunların birçok hastalığa karşı dirençli olduğu kayda geçse de duyarlı oldukları sorunlar da bulunuyor. Sinek sokmalarına, iç parazite, ayak ve meme hastalıklarına karşı dirençli olan suffolk koyunları, özellikle örümcek kuzu sendromu olarak bilinen Spider Lamb Syndrome ve Scrapie hastalığına duyarlılık gösteriyor. Spider lamb, kalıtsal bir bozukluk olarak biliniyor ve siyah başlı ırklarda karşımıza çıkıyor. Scrapie ise bir merkezi sinir sistemi hastalığı olarak tanınıyor. Sürekli sürtünme isteği ile ayırt edilen hastalık maalesef hayvan kayıplarına neden oluyor. 

Suffolk Koyunların Bakımı Nasıldır?

Bakım konusunda avantajlı bir tür olan suffolk, uyum sağlama kabiliyeti sayesinde yetiştiricilere avantaj sunuyor. Ancak onların da bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Suffolk koyunların bakımı kapsamında, gebelik döneminde ekstra özen gerekiyor. Zira yeterli beslenme sağlandığında verimlilik çok artıyor. Buna ek olarak, döl verimliliği için de bakıma özen gösterilmesi, yeterli beslenmeye ve temizliğe dikkat edilmesi şart. 

Suffolk Koyun Fiyatları 

Suffolk cinsi koyunların fiyatları hayvanın cinsiyetine, gebe olup olmamasına göre değişiyor. Koçlar oldukça yüksek fiyatlardan alıcı bulurken, koyunun gebe olması da fiyatı artırıyor. Ülkemizde popülerliği artan suffolk cinsinin verim özelliklerinin kulaktan kulağa yayılması, koyun fiyatlarında artışla sonuçlanıyor. Ayrıca, ülkemizdeki suffolk ırkı popülasyonun henüz kısıtlı olması, fiyat yükselişi için bir neden daha oluşturuyor. 

Suffolk ile Alman Karabaş farkları nelerdir?

Alman karabaş koyunlar alınlarında merinos benzeri yapağı bulunduruyor. Ayrıca, suffolk cinsinden daha cüsseli olan bu tür, ince bacaklarıyla ayırt ediliyor. Karabaşlar, suffolk koyunlarıyla kıyaslandığında hemen hemen %15 daha büyük olduğu kayıtlara geçiyor. Karabaş koyunlarının başları, kulak ve ayakları siyah, vücudu beyaz oluyor. Yapağısının sık ve kalın olduğu biliniyor.

Tarfin blog sayfamızda birçok güncel içeriğe ulaşabilirsiniz. Mastitis meme iltihabı nedir? ya da salça makinesi nasıl çalışır? gibi birçok farklı konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Suffolk eti nasıl olur?

Kokusuz, lezzetli, az yağlı olan suffolk eti, dünyanın en lezzetli etleri arasında anılıyor.

Suffolk koyunlar hangi koyun ırkıyla melezlenir?

Suffolk koyunlar, ülkemizde merinoslarla melezlenebiliyor.

Suffolk cinsi ne zaman bulundu?

Bu cinsin resmi olarak kabulü ve kayıtlara geçmesi 1810 yılına dayanıyor. Günümüzden 200 yıl kadar önce İngiltere’de melezlenerek elde edilen suffolk cinsinin safkan olarak kabulünün ardından dünyaya yayıldığından söz edebiliriz.

Suffolk kuzuları ne zaman sütten kesilir?

Suffolk kuzuları yaklaşık olarak 100 günde sütten kesiliyor.

Suffolk koyunu nerede yetişir?

Anavatanı İngiltere olan suffolk koyunları, bugün en çok Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz ve İspanya’da yetiştiriliyor. Bunun yanında birçok farklı ülkede de küçük çapta suffolk koyunu yetiştiriciliği olduğundan bahsedebiliriz.

Suffolk koyunları hangi koşullarda yetiştirilir?

Kolay uyum sağlayan bir ırk olan suffolk, bu sadece aşırı sıcak olan iklimlerde bile yetiştirilebiliyor.

Suffolk koyun yünü nerelerde kullanılır?

Suffolk koyunların yünü dayanıklılığı ve elastikiyeti ile meşhur. Bu özellikler sayesinde yünler, soğuk mevsimlerde kullanmak üzere yatak ve battaniye yapımında kullanılıyor. Ancak et kalitesi yüksek olduğu için bu hayvanlar genellikle gıda üretiminde kullanılıyor ve yün için yetiştirilmiyor.

share

Benzer Haberler

İnek Neden Öksürür?
02.08.2023
İnek Neden Öksürür?

İnek neden öksürür, nasıl teşhis ve tedavi edilir sorularınız Tarfin Blog'ta yanıtlanıyor. İneklerde öksürük hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler için tıklayın.

Devamını oku
Süt Yağ Oranını Etkileyen Faktörler
04.06.2024
Süt Yağ Oranını Etkileyen Faktörler

Süt yağ oranını etkileyen faktörlere dikkat ederek siz de sütün yağ miktarının maksimum olmasını sağlayabilirsiniz. Tıklayın.

Devamını oku
Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
22.04.2022
Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ataks tavuk cinsi hakkında detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Siz de ataks tavuk nedir, özellikleri nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku