Alman Karakafa veya Karabaş koyunu olarak bilinen Schwarzkopf koyun ırkı Almanya’da yetiştirilse de uzun yıllardır ülkemizde melezleme çalışmalarında kullanılıyor. Et, döl ve büyüme verimleri açısından dikkat çeken Schwarzkopf koyunları, yemden yararlanma üstünlüğüyle fark yaratıyor. Siz de Alman Karabaş Schwarzkopf koyun ırkını yakından tanıyabilirsiniz. Tarfin tarım ve hayvancılık faaliyetleriniz için doğru bilgi kaynağı olmayı sürdürüyor. Üstelik tarımsal alışverişleriniz için girdi fiyatlarını da Tarfin Mobil üzerinden anında görüntüleyebilirsiniz. Bunun yanında Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden vereceğiniz tarımsal girdi siparişlerinizde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanları da sizinle. Siz de Tarfin ile tanışın, avantajlı tarımsal alışverişten faydalanmaya hemen başlayın!
Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı yazımızda bulacağınız başlıklar:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı Nedir?
- Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı Özellikleri Nelerdir?
- Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı Verimi Nasıldır?
- Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyunların Bakımı Nasıldır?
- Alman Karabaş ile Suffolk Koyunların Farkları Nelerdir?
Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı Nedir?
Et üretimi için yetiştirilen Alman karabaş koyun ırkı, Almanya’da en çok yaygınlaşan cinslerden biri. Hem eti hem de yünü için kullanılabilen Schwarzkopf koyunları bugün dünyanın dört bir yanında varlık gösteriyor. Hayvanlar özellikle verimleri nedeniyle melezleme çalışmalarında baş gösteriyor. Alman karabaş koyunlarının tarihi ise 19. yüzyıla dek uzanıyor. 1850 yılında Leicester ve Hampshire gibi koyun ırkları İngiltere’den ithal ediliyor. Yapılan yerel ırk melezlemeleri, yaklaşık 30 yıl içinde merinos koyun ırk cinsinin yaygın olduğu bölgelerine dek genişliyor. Bunun sonucunda 19. yüzyılın sonlarında Schwarzkopf koyun ırkı ortaya düşüyor.
Beyaz yünle kaplı orta boylu hayvanlar siyah yüzleriyle ayırt ediliyor. Hayvanların bacakları, başları ve kulakları siyah kürkle kaplı oluyor. Yünleri kalın ve yoğun olmasıyla tanınıyor. Soğuk iklim şartlarına yünleri sayesinde kolaylıkla uyum sağlayabilen koyunlar, olağanüstü dayanıklılık ve verim özellikleriyle bugün dünyanın birçok ülkesinde hayatını sürdürüyor.
Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı Özellikleri Nelerdir?
Alman karabaş koyununu diğer ırklardan kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Hayvanların en bilinen özellikleri şöyle sıralanıyor:
- Kulak ve ayakları siyah olan hayvanların gövdeleri ise beyaz kürkle kaplı oluyor.
- Kalın ve sık yapağı hem soğuğa hem de neme karşı koruma sağlıyor. Alman karabaş koyunlarının yağışlı ve soğuk yerlerde bile yaşadığını görebilirsiniz. Ancak bu ırk sıcak iklimde zorluk yaşıyor.
- Dişileri 80-90 kiloya kadar ulaşabiliyor. Erkeklerinin ortalama kilosu 100 kilogramı aşarken yer yer 130-140 kilograma kadar ulaşabiliyor.
- Geniş kalça yapıları ve orta cüsseli özellikleriyle doğumları kolay oluyor.
- Kuzuları siyah veya kül rengi olarak doğuyor. Yavruların kürkleri zaman içinde beyaza dönüyor.
- Dudak yapısı diğer koyunlardan farklı oluyor. Bu sayede meradaki ufak otları bile toplama kabiliyetleri bulunuyor. Bu da meradan yararlanmayı maksimum düzeye çıkarıyor.
- Yayılım özelliği iyi olan Alman karabaş cinsi, iyi yayılış gösteriyor. Böylece kalabalık sürüler olarak yaşasalar dahi meralardan istifade edebiliyor.
- Mevsim dışı kızgınlık gösterebiliyor.
- Dayanıklı bir cins olan Schwarzkopf, bakımlı büyütüldüğünde kolay kolay hasta olmuyor.
Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı Uysal mıdır?
Alman karabaş ırkı, çok sosyal bir ırk olarak tanınmıyor. Hatta insanlar ile arası oldukça mesafeli oluyor. Ancak kendi haline bırakıldığında, doğru şartlar sağlandığında Schwarzkopf koyunlar kolaylıkla uyum gösteriyor. Çok güçlü ve kuvvetli olmalarına rağmen rahatsızlık vermeyen, çok sık kavga etmeyen, çevreyi dağırmayan veya kaçmayan koyunlar koyun yetiştiricilerine zorluk çıkarmıyor. Ancak ürkek olmaları zaman zaman hayvan sahiplerini zorlayabiliyor. Özellikle hap verme, kontrol ve aşı gibi uygulamalarda ürkeklikleri insanlara zorluk çıkarabiliyor. Buna rağmen adaptasyon yeteneği iyi, sürü koyunculuğuna uygun bir cins olarak kayıtlara geçiyor.
Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyun Irkı Verimi Nasıldır?
Annelik içgüdüleri çok kuvvetli olan Schwarzkopf koyun cinsinde ikizlik oranı 1.8’e kadar çıkabiliyor. Diğer bir deyişle 100 koyunluk bir sürüde, doğru şartlar sağlandığında 180 kuzu elde edilebiliyor. Bunun yanında Alman karabaş cinsi mevsimden bağımsız koçlanabiliyor. Bu sayede ırk, 8 ayda bir doğuma uygun oluyor, 2 yılda 3 doğum yapabiliyor. Kuzuları diğer ırklarla kıyaslandığında küçük doğuyor. Doğumda ortalama ağırlıkları 3.5 - 4 kilogram olarak hesaplanıyor. 6 ay gibi kısa bir sürede irileşen yavrular, 100 gün içinde ortalama 40 kilogram canlı ağırlığa erişebiliyor.
Benzer verim özellikleri Alman siyah başlı et koyununun Türkiye’deki denemelerinde de görülüyor. Çalışmalar 60. günde, sütten kesim canlı ağırlığının 23.7 kiloya, 120. gün besi sonu ağırlığının 39.1 kilograma ulaştığını gösteriyor.
Hem et hem de yün yönünden verim sunan hayvanlar ortalama 4-5 kilogram yün veriyor. Yapağı inceliği C ile CD arasında değişiyor. Ayrıca et özelliği ve kalitesi en yüksek koyunlar arasında satılıyor.
Alman Karabaş (Schwarzkopf) Koyunların Bakımı Nasıldır?
Schwarzkopf koyunlar, düzenli veteriner kontrolü, doğru beslenme, aşı ile sorunsuz yetiştirilebiliyor. Merada yetişmeye alışkın olan Alman karabaşlar, otlardan kolaylıkla beslenerek ek bir bakıma gerek duymadan yaşamlarını sürdürebiliyor. İnsan müdahalesine minimum gereklilikle yaşayan koyunlar, insanlardan çekinmeleri ve ürkek olmalarıyla tanınıyor. Hatta sosyal ilişki kurmada zayıf oldukları da kayıtlara geçiyor. Siz de Alman karabaş cinsi koyunlar yetiştirecekseniz, hayvanlara gerekli yem, su ve barınak sağlamakla yetinebilirsiniz. Gerekli durumlarda aşılarını, ilaçlarının vererek daha fazla bakıma gerek kalmadan yetiştiricilik yapabilirsiniz. Üstelik karabaşların soğuğa ve neme karşı dayanıklılıkları da var. Çiftçilerimiz için kısmen kolay bir cins olan hayvanların kaçma veya kavga etme gibi sorunlarına da nadiren rastlanıyor. Genellikle kalabalık sürüler halinde beslenen cins, mesafeli bir ilişki kursa da komutlara kolaylıkla uyum sağlıyor.
Alman Karabaş ile Suffolk Koyunların Farkları Nelerdir?
Alman karabaşların alınlarında yapağı bulunuyor. Ayrıca, suffolk koyun cinsinden daha cüsseli olan bu tür, siyah renk olan ince bacaklarıyla ayırt ediliyor. Bunun yanında yapağı kalınlığı da ilgili türle kıyaslandığında daha fazla oluyor.