taboola

Papatya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Papatya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 26.03.2024

Ülkemizde doğal olarak bulunan papatya, yabani türleri ile varlık gösteriyor. Ticari papatya yetiştiriciliği ise yaygın olarak yapılmıyor. Çoğunlukla papatyalar doğadan toplanıyor. M. chamomilla türünün 3 farklı alt türü bulunan coğrafyamızda, papatyaların tarımsal alanlarda üretimine yeni yeni başlanıyor. Dünya pazarı standartlarında papatya yetiştiriciliği yapmak için yurt dışında tohum ıslahı sürecinden geçmiş, standartlara uygun çeşitler kullanılması öneriliyor. Yurdumuzda Balıkesir, Afyonkarahisar ve Samsun illerimizde papatya tarımı yapan çiftçilerimiz olduğu bilinirken, topraklarımızda 2018 yılında yayımlanan resmi verilere göre 1 ton papatya toplandığı belirtiliyor. Papatya bitkisi ve papatya yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi için yazımızı kaynak olarak kullanabilirsiniz. Tarfin bilgi sunmanın yanında, alışverişlerde avantaj sağlayan hizmetleriyle de yanınızda. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan Tarfin yetkili satış noktaları çiftçilerimizin her an yanında. Üstelik Tarfin Mobil ile dilediğiniz her an size en yakın yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını karşılaştırabilir, alışverişlerinizi peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri ile tamamlayabilirsiniz. 

Papatya yetiştiriciliği yazımızda bulacağınız diğer başlıklar:

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Papatya Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı?
  • Papatya Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı?
  • Papatya Yetiştiriciliği için Önemli Notlar
  • Papatya Ekimi Nasıl Yapılır?
  • Papatya Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır?
  • Papatya Zararlıları
  • Papatya Hasadı

Siz de çiçek üretimiyle ilgili detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. 

Papatya Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı?

Papatya, çeşitli toprak koşullarına son derece uyumlu bir yapıya sahip. Öyle ki, yapısı bozulmuş topraklardan asitli, nötr ve alkali topraklara kadar geniş bir yelpazede yetişebiliyor. Bunun yanında papatya yetiştiriciliği için en iyi toprakların humus bakımından zengin ve nötr pH seviyesine sahip topraklar olduğunu not düşmeliyiz. Bu alanlarda çiçekler daha iyi gelişim gösteriyor. Papatyaların doğal yetişme alanlarını incelediğinizde de toprakların kumlu veya tınlı olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bu arazilerdeki topraklar genellikle tuzlu olarak kategorize ediliyor. 

Papatya tohumları küçük olduğundan, yüzeye yakın bir şekilde ekiliyor. Bol nemle beraber daha kolay çimlenen papatyaların tuzlu topraklara toleransı sayesinde tuz içeriğini azaltmaya yardımcı olduğu rapor ediliyor. 
 

Papatya Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı?

Dünyanın dört bir yanında papatya yetiştiriciliği için alınan notlar şu şekilde: 

  • Kuzey Hindistan'da papatyalar, alkali topraklar için öneriliyor. Ülkenin büyük bölümünde yapılan çiçek tarımı alkali arazilerde gerçekleştiriliyor.
  • Macaristan'da çorak topraklarda, papatyalar başarılı bir şekilde yetişiyor. Bu nedenle diğer bitkilerin yetişmediği killi kireçli topraklar çoğunlukla çiçek tarımı için değerlendiriliyor.
  • Doğu Avrupa’da, tuzlu sodalı topraklarda beyaz çiçekler yaygın olarak üretiliyor. 
  • Slovenya'da papatyalar, hem ağır killi topraklarda hem de hafif kumlu topraklarda varlık gösteriyor.

Papatya Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı?

Kuzey ılıman kuşakta hem yabani papatyalar bulunuyor hem de bu bölgelerde papatya yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor. Deniz seviyesinden 1000 ile 5000 metre yükseklik arasında papatya yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Bitkiler 2 ile 20 santigrat arasında dayanıklılık gösteriyor. Bitkiler büyüme aşamaları ve döngülerini farklı mevsimlerde de tamamlıyor. Uyumlu özellikleri sayesinde orta ve tropik iklim bölgelerinde papatya yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor. Bitkinin hem uçucu yağ hem çiçek hem de kimyasal bileşikler açısından en iyi verimi verebilmesi için uzun gün koşulu geçerliliğini koruyor. 

Papatya Yetiştiriciliği için Önemli Notlar

Türkiye’de papatya yetiştirmek isteyenler için ilham kaynağı olacak önemli notları sizlerle paylaşıyoruz: 

  • Ülkemizde çoğunlukla Anthemis türü çiçekler toplanıyor ve doğadan yabani formdaki çiçekler hasat ediliyor. Ticari çiçek yetiştiriciliğin yapıldığı Balıkesir’de Roman papatyası, Samsun ve Afyonkarahisar’da ise Alman papatyası üretimi gerçekleştiriliyor. Farklı türlerin üretimine yönelik deneysel çalışmaları takip ederek detaylı bilgi alabilir, yeni denemeler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Tohumla çoğaltılan papatyaların hasadı büyük oranda elle gerçekleştiriliyor. Ancak tarımın ticari anlamda verim sağlayabilmesi için ekimden hasada dek her aşamada makinelerin kullanılması şart görülüyor. İşçilik maliyetinin yüksek olması ise makineler kullanılmadığında papatya yetiştiriciliğinin karını düşürüyor. Bu nedenle makineli tarım uygulamaları çiçek üretiminin önemli bir ayağını oluşturuyor.
  • Papatya tohumu ekiminde, birkaç ay içinde yabancı ot sorunu olmaması için mibzer ile hassas ekim tercih ediliyor. Tohumdan üretimin yanında fide dikimi de üretim için kullanılabiliyor. Her iki ekim yönteminde de kalite ve verim bakımından avantaj sağlamak mümkün oluyor.
  • Papatya fideleri genellikle nisan/mayıs aylarında dikiliyor. Tohumdan papatya ekimine ise eylül ayında başlanıyor ve mayıs ayına kadar ekim gerçekleştiriliyor. Kışlık ekimlerde çiçek, uçucu yağ verimi ve kalitesi daha yüksek oluyor. Bitkinin kışa dayanması için optimum 6 ile 8 rozet yapraklı dönemle kış aylarına girmesi sağlanıyor. 
  • Fazla su istemeyen çiçeklerde birkaç sulama, çiçek ve uçucu yağ verimini artırıyor. Bu nedenle papatya yetiştiriciliğinde mutlaka üç veya dört kez sulama yapılması öneriliyor. Özellikle ekim ayının hemen ardından yağışların yeterli olmadığı zamanlarda sulama yapmak, soğuk zararının azaltılmasında etki gösteriyor. 

Papatya Ekimi Nasıl Yapılır?

Işık ihtiyacı yüksek olan papatya tohumları yüzlek ekiliyor. Bunun için toprak önden ufalanıyor ve sıkıştırılarak tavlı halde ekime hazır oluyor. Sıcaklığın 10 ile 20 santigrat derece arasında olması tohum çimlenmesi için gerekli. Tohumlar 20 cm aralıkla, serpilerek ekiliyor. Ancak herbisit uygulanacak ve mekanik hasat yapılacaksa sıraya ekim de denenebiliyor.

Papatya Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı?

Papatya fidesi yetiştirmek için fide yataklarına ekilen tohumlar, baharda tarlaya şaşırtılıyor. Bahçe toprağı, kum ve çiftlik gübresi karıştırılarak fide yatakları hazırlanıyor. Yüzlek tohum ekiminin ardından toprak bastırılıyor. Can suyu verilerek nemlendirilen toprak aralıklarla sulanıyor. 30-40 cm sıra arası ve 30-40 cm sıra üzeri mesafe korunarak  fideleri dikebilirsiniz. Maliyetleri artırdığı için papatya yetiştiriciliğinde viyolde çimlendirme tercih edilmiyor. 

Papatya Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır?

Ülkemizdeki topraklarda genel olarak görülen potasyum eksikliğini gidermek adına papatya yetiştirirken potasyum desteği veriliyor. Ayrıca azot ve fosfor içeren gübreler de kullanılıyor. Resmi kaynaklara göre, dekara 10-12 kg N, 6 kg P2O5 ve 6-8 kg K2O veriliyor. Fosfor ve potasyum içeren gübreler, ekim sırasında tatbik ediliyor, azotlu gübreler ise birkaç parça halinde uygulanıyor. 

Papatya Zararlıları

Çiçeklerde en sık görülen ve kuru ağırlığı azaltarak zarara neden olan en yaygın zararlı güney kök ur nematodu olarak kayıtlara geçiyor. Ayrıca Aphis fabae, Nysius minör ve Antographa chryson adlı böcekler papatyada zarar oluşturuyor. Papatya hastalıkları ile mücadele için kimyasal mücadele yöntemlerine başvurulabiliyor.

Papatya Hasadı Nasıl Yapılır?

Hasat, çıplak elle, aletler kullanılarak veya makinelerle gerçekleştiriliyor. Papatya hasadı çoğunlukla el kullanılarak (tırmık veya dişli küreklerle) yapılsa da zaman zaman biçerdöver makinelerinden de yararlanılıyor. İtalya, Arjantin, Rusya gibi makineli tarımın yaygın olduğu ülkelerde tarak silindiri bulunan özel papatya hasat makineleri tercih ediliyor. Papatya yetiştiriciliğinde verim hasat yöntemine göre değişiyor. 

Papatya Yetiştiriciliği için Gübreleme Nasıl Yapılır?

Papatya yetiştiriciliği, geniş bir iklim ve toprak yelpazesinde başarıyla gerçekleştirilebiliyor. Yeterli verim ve kaliteli ürün elde edilebilmesi için doğru gübreleme ve yeterli sulama destekleri önem taşıyor. Siz de bilimsel kaynaklardan ve uzman tavsiyelerinden yararlanarak papatya yetiştiriciliğinde maksimum verime ulaşabilirsiniz. Tarfin Mobil ile girdi ihtiyaçlarınızı ertelemeden fiyat karşılaştırmanız, alışveriş yapmanız, kefil ve ipotek derdi olmadan peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanmanız mümkün.  

share

Benzer Haberler

Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı
27.04.2023
Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı

Havadan tohumlamada kendini toprağa gömebilen taşıyıcı sayesinde çimlenme oranı artıyor. Havadan tohumlamaya yenilik getiren buluşla tanışın!

Devamını oku
Dap Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?
31.01.2021
Dap Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Dap gübresi nedir, nasıl kullanılır sorularının yanıtları Tarfin'de. Dap gübresi içeriği gibi dap gübresi hakkında merak ettiklerinizi Tarfin yanıtlıyor.

Devamını oku
Çiğit nedir?
30.09.2023
Çiğit nedir?

Tarımla ilgilenenler çiğit nedir biliyor. Çekirdeğin eş anlamlısı olan çiğit, özellikle pamuk çekirdeğine deniyor. Çiğit neye denir detaylı bilgi alın!

Devamını oku