Gelecekteki beslenme gereksinimlerini karşılamada önemli bir rol oynayacağı tahmin edilen hücresel tarım türünün, mevcut gıda üretim sistemleriyle çevre üzerindeki baskıyı azaltacağı tahmin ediliyor. Gelin hücresel tarımı daha yakından tanıyalım. Geleceğin tarım yöntemleri hakkında bilgi sahibi olurken günümüzdeki tarımsal girdi ihtiyaçlarınızı ise Tarfin Mobil üzerinden karşılayabilirsiniz. Anında girdi fiyatlarını karşılaştırma, ön onaylı limit öğrenme, peşin veya hasat vadeli alışveriş avantajları sunan Tarfin ile siz de hemen tanışın!
Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar;
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Hücresel Tarım Nasıl Yapılır?
- Hücresel Tarımın Avantajları Neler?
- Hücresel Tarım Çiftçiliğin Geleceği mi?
Hücresel Tarım Nasıl Yapılır?
Hücresel tarımsal ürünlerin yapımında bitkilerden, hayvanlardan veya tek hücreli organizmalardan alınan bağımsız hücreler kullanılıyor. Bu süreçte doku mühendisliği ve hassas fermantasyon gibi teknikler de var. Bunun sonucunda et, deniz ürünü, süt ürünleri ve diğer protein zengini gıdalar ile fonksiyonel içerikler üretmek mümkün.
Hücre bazlı çalışmalarla elde edilen etler için canlı hayvandan, kök hücreler alınıyor. Kullanılan biyoreaktörler içinde doğal mekanizmalar işletilerek hücrelerin gelişmesi sağlanıyor. Doku mühendisliği adı verilen bu çalışmalar sonucunda kas, yağ hücreleri yetiştirilerek kıyma olarak işleniyor. Benzer şekilde süt üretiminde de memelilerin süt bezi hücrelerinden yararlanılıyor. Hücresel tarım sisteminde işlenen hücreler sayesinde tam yağlı süt salgılanabiliyor.
Hassas fermantasyon ise günümüzdeki tekniklerin biraz daha gelişmiş bir versiyonunun ürünü. Bakteri veya maya gibi tek hücrelilerin konak olarak kullanıldığı sistemde, büyük miktarlarda üretim sağlamak için donör organizmadan gelen gen temel alınıyor. Hedef proteini kodlayan gen, konağın DNA’sında yerini alıyor. Ortaya çıkan protein, arıtılarak toz haline dönüştürülüyor. Bu toz kurutularak tatlandırıcı, aroma veya gıda takviyesi olarak kullanılabiliyor. Ancak fermantasyonun sadece hayvansal ürünler için kullanıldığını düşünmeyin. Soya gibi bitkisel ürünler de fermantasyona alınıyor. Et benzeri ürünlerin üretimi için soyadan da yararlanılıyor. Bu metot yoluyla enzim, ipek, deri, süt ve et üretmek mümkün.
Hücresel Tarımın Avantajları Neler?
Hayvansal tarımın her aşaması kontrollü ortamda, teknoloji yardımıyla gerçekleştiriliyor. İnsan emeğinden büyük oranda bağımsızlaşan bu süreç öncelikle emek tasarrufu sağlıyor ayrıca;
- Örnek ile hemen hemen aynı besin profiline sahip ürünler üretmek mümkün hale geliyor.
- Geleceğin dünyasında tarımsal üretimin beklentileri karşılamama riskine karşı insanlığa yeterli besin sağlanabileceğinin umudunu doğuruyor.
- Yüksek güvenlik ve hijyen standartları taşıyor.
- Her aşaması kontrollü olan hücresel tarımın mevsime, coğrafyaya, iklime bağımlılığı yok. Bu da dört mevsim, her yerde, topraksız, şartsız üretim anlamına geliyor.
- Antibiyotik kullanmadan et üretimini mümkün kılan sistem, insan sağlığını tehdit eden içeriklerin minimuma indirilmesine yardımcı oluyor.
- İyi gen haritasına sahip hayvanların, kültürlerin çoğaltılması seçilime destek sağlıyor.
- Sağlıksız ve alerjen içerikler gıdalardan çıkarılabiliyor. Laktozsuz süt üretmek bu yöntem ile mümkün hale geliyor.
Hücresel tarımın avantajları kadar dezavantajları da mevcut. İlk olarak teknoloji maliyetinin sağlanması gerek. Üretim veriminin artırılabilmesi için biyoreaktör tasarımlarının geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca fermantasyonda konak üretkenliğinin korunması da oldukça zor. Üretim için sterilite gerekliliği, enerji geri dönüşümünün sağlanması da şart.
Hücresel Tarım Çiftçiliğin Geleceği mi?
Sütün tek hücreli canlılar, etin biyoreaktörler aracılığıyla üretilmesi geleceğin çiftçilik sistemi mi? Bu soruya kesin bir yanıt vermek mümkün değil. Hayvansal gıdaların hayvan kullanımını neredeyse ortadan kaldırarak üretilmesini hedefleyen hücresel tarım, henüz evrensel pazarın standartlarını karşılayamıyor. Yeterince yaygınlaşmayan üretimin kendi pazarını yaratması yakın zamanda mümkün değil. Ayrıca teknoloji maliyetlerinin yüksekliği bu üretim biçiminin karşı olmasının şimdilik zor olduğunu gösteriyor. Fakat gelecekte çiftçiliğin hücresel tarıma evrilmesi, günümüzden onlarca yıl sonra hayvansal ürünlerin teknolojik makineler, laboratuvarlar tarafından üretilmesi oldukça büyük bir ihtimal.
Diğer taraftan birçok ülkede bu ürünlerin denetlenmesi, piyasaya sürülmesi, tüketiminin teşvik edilmesine yönelik hukuksal altyapı mevcut değil. Hatta geleneksel üretim sistemleri, iş dünyası alışıldık gıdaların ikamesi olabilecek bu sistemin ekonomik zarar getireceği endişesi taşıyor. Bu da düzenlemelerin yapılmasının, araştırma ve geliştirme çalışmalarının önündeki en büyük engellerin başında geliyor.