taboola

Durian Meyvesi Nedir? Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Durian Meyvesi Nedir? Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 20.07.2023

Tropik meyveler arasında git gide popülerleşen durian meyvesi, her geçen gün daha çok kişinin ilgisini çekiyor. İlginç görünümü, lezzeti ve dillere destan kötü kokusu ile nam salan durian meyvesi nedir, nasıl yetiştirilir sizler için araştırdık. Siz de tarım konusunda başucu kaynağınız olan Tarfin aracılığıyla durian hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Tarfin Mobil üzerinden tarımsal girdi fiyatlarını karşılaştırmanız, ön onaylı limitinizi öğrenmeniz ve anında sipariş oluşturmanız da mümkün. Siz de çiftçilerimizin üretimde güvenilir yol arkadaşı olan Tarfin ile hemen tanışın, üretime ara vermeden ihtiyaçlarınızı karşılayın.

Yazımızda bulacağınız başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Durian Meyvesi Nedir?
  • Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
  • Durian Meyvesi Faydaları Nelerdir?
  • Durian Meyvesi Zararları Nelerdir?

Durian Meyvesi Nedir?

Dilimize duryan meyvesi olarak geçen durian meyvesi, faydaları ve ikonik özellikleri ile dünyanın dört bir yanında tanınıyor. Cennet ve cehennem meyvesi de denilen tropikal ürün, eşsiz lezzeti ve bir o kadar kötü kokusu ile iyinin ve kötünün buluşmasına sahne oluyor. Üstelik meyvenin ikonik tek özelliği kokusu değil. Durian meyvesi nedir diye araştıranları, dikenli dış kabuk karşılıyor. Dikenli görünümü ile leziz tadını içinde saklayan durian, özellikle Tayland, Vietnam, Malezya çevresinde sıklıkla yetiştiriliyor. Güney Doğu Asya’nın en özel tropik meyvelerinden biri olan durian meyvesi nedir, nasıl yetiştirilir gelin beraber inceleyelim.

Durian Meyvesi Nedir?

Meyvelerin kralı da denilen durian meyvesi 6 bölmeden oluşan sulu ve etli yapısıyla tanınıyor. Yeşil, gri sarı, krem sarı renklerde olan meyvenin bölmelerinin içinde kahverengiye çalan sarı renkte tohumlar saklanıyor. Ancak tohumlar kesinlikle yenmiyor, aksi takdirde solunum sorunlarına yol açma ihtimali var. Meyvenin diğer kısmı ise et yemeklerine ve hamur işlerine lezzet katan ögeler arasında. 

Durian ağaçlarının boyu 33 metreye kadar çıkıyor. 30 cm uzunluğunda, 15 cm çapında olan durian meyvelerinin ağırlığı 1 ile 3 kilogram arasında değişiyor. Yumurta şeklinde olan meyvelerin etli yapısı ve dikenli dış bölümü ikonik özelliklerinden sadece birkaçı. Kendine özgü bir koku yaysa da yenilebilen meyvelerden biri… Güçlü ve keskin kokusunun meyvenin bayat olduğunu düşündürmesi normal ancak durian meyvesi taze olduğunda da kötü koku yayıyor. Hatta bu nedenle birçok ülkede toplu taşıma araçlarında taşınması yasak. Ayrıca bir uçağın, meyveden gelen kötü koku nedeniyle İstanbul’a acil iniş yaptığına dair haberlere dahi rastlayabilirsiniz. 

Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Puding benzeri tatlı bir lezzeti olan durian meyvesini Güney Asya dışında yetiştirmek mümkün değil. Meyve yetişse de aynı şeker oranı henüz tutturulamıyor. Dünyada bilinen durian cinsi durio zibethinus. Yüzlerce türü bulunan meyvenin diğer cinsleri dünya çapında tanınırlık elde edebilmiş değil. 

Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre, günlük sıcaklık değerlerinin 22 derece altına düştüğü yerlerde durian meyvesi yetiştiriciliği yapılamıyor. Ayrıca en iyi yetiştiği toprağın alüvyal arazi olduğu biliniyor. Durian zayıf topraklarda yetiştirildiğinde meyve vermiyor, büyümüyor. 

Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tropikal bir bitki olan ve bol yağmurlu bölgelerde yetiştirilebilen durian meyvesi, toprakta zengin organik içerikten hoşlanıyor. Durian meyvesi nedir nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız, derin ve iyi drenajlı kumlu, killi toprakları tercih etmelisiniz. Yılda iki kez çiçek açan ağaçlar, iki kez de meyve veriyor.  Senede bir büyük bir de küçük meyve veren ağacın verim başlangıcı ise 4-5 yılı, genellikle ise 8 seneyi buluyor. 

Durian meyvesi yetiştiriciliğini zorlaştıran bir diğer faktör ise tohumların çimlenme kabiliyeti. Yalnızca 1 hafta kadar çimlenme yetilerini koruyabilen durian tohumlarının üretimi, ağaçtan koparılan tohumların hemen gölge altında dikilmesine dayanıyor.

Durian Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Kötü kokulu durian meyvesinin lezzeti kadar faydaları da alkış topluyor. Durian meyvesi faydaları arasında neler yok ki: 

  • Ürün yüksek oranda C vitamini ihtiva ediyor. Ayrıca güçlü bir antioksidan kaynağı. 
  • Potasyum açısından zengin olması, mineral bakımından cömertliği, durian tüketmek için sebeplerden bir diğeri. 
  • İçeriğindeki vitamin ve mineraller vücut direncinin artmasına yardımcı oluyor. 
  • Antioksidan yönü ile vücuttaki serbest radikallerle savaşıyor. Bu da birçok hastalığa karşı önleyici olabileceğine dair umut veriyor. 
  • Bakır içeriği ile kan hücresi üretimine destek oluyor. 
  • Kompleks B vitaminleri aracılığıyla kan basıncının kontrol altında tutulmasına imkan tanıyor. 

Durian Meyvesi Zararları Nelerdir? 

Bilinçsiz tüketimi hayata mal olabilen durian meyvesinin çekirdekleri solunum yetmezliğine yol açabiliyor. Ayrıca tansiyon hastası kişilerde kan damarlarının yırtılmasına sebebiyet vererek ölüm nedeni olabiliyor. Bunun yanında 500 gram üzerinde  durian meyvesi tüketmenin ölümcül olabileceği konusunda uyarılar var. Bu nedenle tropikal meyveyi dikkatle yemeli, yenebilen kısımlarını tüketmeli ve küçük porsiyonlara bölmelisiniz. 

Durian Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler arasında durian meyvesi de var. Daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz. 

Durian meyvesi nasıl yenir?

Durian meyvesinin içi açıldıktan sonra çekirdekleri çıkarılıyor. Zehirleyebilen bu tohumlar atıldıktan sonra kalan etli kısım kesilerek tüketiliyor. Taze olarak yenebilen meyveyi hamur işlerinde, et yemeklerinde de kullanabilirsiniz.

Durian meyvesinin kalori değeri nedir?

100 gram durian meyvesi 153 kcal enerji veriyor.

Durian meyvesi besin değeri nedir?

Ortalama 250 gram durian meyvesinde; 13 gram yağ, 66 gram karbonhidrat ve 9 gram lif bulunuyor. Ürünün protein içeriği ise 4 gram kadar.

Durian meyvesinin anavatanı neresidir?

Batı ülkelerinde 600 yıldır bilinen durian meyvesinin anavatanı Endonezya ve Malezya.

Durian meyvesi nereden ihraç ediliyor?

Dünyanın en büyük durian ihracatçısı Tayland.

Durian meyvesi hastalığı nedir?

Malezya’da insan sağlığını en çok tehdit eden hastalıklardan biri dang humması adıyla anılıyor. Deng ateşi olarak da bilinen tropikal bölge hastalığı virüs kaynaklı. Hastalığın durian meyvesi ile ilişkisi ise meyvenin kabuklarının sinekler için algılanabilir kokusu ile ilgili. Bu nedenle Asya’da hastalığın yaygın dönemlerinde durian meyvelerinin kabuklarından kompost yapılarak çevreye yayılması gibi önlemler alınıyor.

Durian meyvesi neden yasak?

Singapur gibi birçok ülkede kamusal araçlarda taşınması yasak olan durianın yasaklanma nedeni kötü ve son derece keskin olan kokusu. Bu nedenle meyve, çoğunlukla parçalanmış ve koku yayan bölümleri alınmış şekilde pazarlarda kendine yer buluyor. Meyveye kokusunu veren ise soğan ve sarımsak gibi besinlerde yer alan sülfüre benzer bir madde. Genetik araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, genin artışı durian meyvesinin kötü kokmasına neden oluyor. Meyvenin evrimsel sürecinde, zaman içinde dış faktörlere bağlı olarak artan kötü koku, hayvanları ise cezbediyor. Meyvenin döllenmesini ve çekirdeklerinin etrafa saçılmasını sağlayan da tam olarak bu özellik. Örneğin bazı yarasa türlerinin bu kokuyu çok çekici bulduğu ve meyvenin döllenmesinde aktif rol oynadığı kayıtlara geçiyor. Hatta orangutanlar, filler, gergedanlar da kokuyu cazip bulan diğer hayvanlardan bazıları.

Durian meyvesinin tadı nasıl?

Kıvamı kremaya, tadı ise pudinge benzeyen durian meyvesinin olgun olanları tatlı lezzet sunuyor. Durian yetiştiriciliği için doğru koşulları sağlamayan veya tam olgunlaşmamış meyveler ise daha tatsız oluyor ve çoğunlukla tüketimi tercih edilmiyor.

share

Benzer Haberler

Otomatik Hayvan Besleme Makinesi
09.04.2024
Otomatik Hayvan Besleme Makinesi

Otomatik hayvan besleme makineleri hem büyükbaş ve küçükbaşlar için hem de kümes hayvanlarının yemlenmesinde kullanılıyor. İnceleyin!

Devamını oku
Hasat ve Harman Makineleri Nelerdir?
22.02.2024
Hasat ve Harman Makineleri Nelerdir?

Hasat ve harman makineleri yetiştirilen toplanma ve işlenme sürecine yardımcı oluyor. Hasat harman makinelerini yakından tanıyın!

Devamını oku
Sorgum Yetiştiriciliği
08.04.2024
Sorgum Yetiştiriciliği

Sorgum yetiştiriciliği hakkındaki ipuçları yazımızda. Sıcak iklim bitkisi olan sorgum sudan otu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku