taboola

Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler

Her Zaman Yediğimiz Gizli Zehirli Bitkiler 28.08.2021

Hemen hemen her gün tükettiğimiz bitkilerin bazıları zehirli özellik taşıyabiliyor. Bitkileri yakından tanıyınca doğanın daha önce görmediğimiz özelliklerini keşfediyoruz. Eğer pestisit veya insektisit gibi maddeler nedeniyle oluşabilecek zehirlenmelerden bahsedeceğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.Siz de sık sık keyifle tükettiğiniz meyve, sebze ve bitkilerin bazı parçalarının zehirli olduklarına şaşırabilirsiniz. 

Zehirli olmasıyla tanınan it üzümünü biliyorsunuz değil mi? Amerika’nın ilk keşfedildiği yıllarda, domates ile ilk kez karşılaşan Avrupalı insanlar, onun it üzümü ile aynı aileden olduğunu düşünerek çekinceli davranmıştı. Domatesin it üzümü gibi zehirli olduğunu söylemek doğru değil ancak bazı ekinlerin akla gelmeyecek parçalarında bu tip etkiler fark edilebiliyor. Siz de her gün sofralarımıza ulaşan, tarlalarımızda yetişen ekinlerin parçalarındaki gizli özellikleri duyunca şaşırabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Domates Zararlı Mıdır?

Her gün sofralarımızda yerini alan domates elbette öldürücü düzeyde zehirli değil ancak bu masum olduğu anlamına gelmiyor. Domates yetiştiriciliği yapanlar muhtemelen bu bilgiye hakimdir. Peki siz, domates ekininin yapraklarının, kök ve gövdesinin insan için toksik olabilen maddeler bulundurabildiğini biliyor musunuz? Zaman zaman olgunlaşmamış meyvelere de taşınan bu maddenin adı tomatin. Toksik bir alkaloid olarak kategorize edilen maddenin domates yemekle ölüme neden olabileceğini söylemek oldukça zor ancak yediğinizde sindirim sorunlarıyla karşılaşıyorsanız nedeninin bu olabileceği belirtiliyor. Mide ve bağırsakta geçici düzen sorunları oluşturabilen madde, “domates zararlıdır” demeye neden değil. Domatesin sağlık için birçok faydası bulunuyor. Paniğe kapılmadan tüketmeye devam edebilir, bu ilginç bilgiyi dostlarınızla paylaşabilirsiniz.  

Elma, Kiraz ve Kayısı Çekirdekleri

Sert çekirdekli meyvelerin çekirdeklerinin acı olduğu biliniyor. Bu tat, hayvanlardan korunmak için türler tarafından zaman içinde geliştirilen bir savunma mekanizması olarak yorumlanıyor. Ancak insanlara da zararları bulunuyor. Sert çekirdekleri yeme durumunda, sindirim sistemindeki asitler ile maddelerin karışımı, ortaya siyanür çıkarabiliyor. Amigdalin adındaki madde, yoğun tüketildiğinde zarar verebiliyor. Yanlışlıkla yutulan bir çekirdek ise vücut tarafından dışarı atılabiliyor. Siz siz olun meyve çekirdeklerini art arda yutmaktan sakının!

Kaju Zararlı mı?

Kaju, egzotik özelliğiyle kuruyemiş tabaklarının yıldızı oluyor ancak masumiyeti maalesef bu paragrafı okuyana kadar sürüyor. Genellikle kavrularak tüketilen kajuların asıl hali meyve şeklinde değil. Onlar meyvelerin tohumlarını oluşturuyor. Anakardik asitle kaplı olan kaju meyvesinde bu madde çok yoğun olduğunda zehirlenmeye neden olabiliyor. Özellikle tropik bölgelerde bu nedenle kaju işlenmeden tüketilmiyor. Aynı maddenin düşük dozda diş çürüklerine ve akneye iyi geldiği de not düşülüyor. Kısacası, olur da yolunuz Amazon ormanlarına düşerse dalından kaju yemeyin, ancak marketlerden aldığınız kaju fıstıklarını güvenle tüketebilirsiniz. 

kaju

Ravent ya da Işgın Bitkisi

Yayla muzu, ravent veya ışgın olarak bilinen ekin, ülkemizde de tüketiliyor ve yetiştiriliyor. Takvimler 1919 yılını gösterdiğinde Amerika’da bir doktor ilginç bir vakayı kamuoyu ile paylaşıyor. Hamile bir kadının bitkinlik ve kusma şikayetlerinde bulunduğunu söyleyen hekim, kadının burnunun kanadığını ve plasentada kan kalmadığını ifade ediyor. Kadının ışkın sapı ve yapraklarından yaptığı yemeği yemesi ve kocasının yaprakları yememesi dikkat çekiyor. Hayatını kaybeden kadının kocasının ölmediğini de belirtmek gerekiyor. Yapılan araştırmalar oksalit asit adı verilen maddenin, özellikle ışkın otunun yapraklarında yer aldığını ve ölümcül zehirlenme oluşturabildiğini ortaya koyuyor. Yüksek oranda böbrek yetmezliğine neden olan bu zehirlenme için çok yoğun tüketim gerektiğini de hatırlatmak gerekiyor. 

Işgın bitkisi

Patatesin Zararları!

Patates düşündüğünüz kadar masum olmayan sebzeler arasında sayılabiliyor. Zehirli demek biraz iddialı olsa da zehir içerme potansiyeline sahip olan patatesler, gün ışığında uzun süre kaldığında kimyasal tepkimeye giriyor. Üzerinde yeşillenme olan patatesler, filizlenmek üzere klorofil salgılıyor. Tam da bu sırada solanın denen bir maddenin de üretimi gerçekleşiyor. İçinde fazla oranda solanin olan patates yendiğinde, tüketiciler yan etki ile karşılaşabiliyor. 70’li yıllarda İngiltere'de çok sayıda öğrencinin bu maddeden etkilenerek hastanelik olduğu kayıtlarda yer alıyor. İshal, kusma gibi rahatsızlıklar oluşturan maddenin, doktorların araştırması sonucu onlarca öğrenciyi zehirlediği biliniyor. Patateslerin o dönemde birkaç ay depoda beklediği ve yüksek oranda solanin bulundurduğu tespit ediliyor. Araştırmalar sürerken aynı maddenin, öğrencilerin bazılarında halüsinasyona neden olduğu da söyleniyor. Hatta sizi korkutmak gibi olmasın ama kayıtlarda ölüm vakaları da bulunuyor. Ancak bu kişilerin bünyelerinin çok zayıf olduğu ve zamanında müdahale için sağlık merkezlerine başvurmadıkları vurgulanıyor. Peki, solanin ne yapıyor? Solanin hücrelerdeki iyon kanallarının rutin çalışmasını sekteye uğratıyor ve sinir sistemine etki ediyor. Zehirlenenlerde seyirmelerin olması da buna bağlanıyor. Kısaca, solanin açısından oldukça zengin olan patates yapraklarından, filizlenmiş patateslerden uzak durmalısınız. Ancak olgunlaşmış ve sağlıklı patatesleri uzun süre depolamadan güvenle tüketebilirsiniz.

Kara Mürver Zararları Şaşırtıyor 

Mürver ağacının meyvelerinin günümüzde şifa için sıklıkla kullanıldığı biliniyor. Hem leziz hem de oldukça faydalı görülen mürverin yaprakları ve olgunlaşmamış meyveleri söz konusu olduğundaysa faydalar yerini zararlara bırakıyor. Mürver ağacının olgunlaşmayan meyveleri ve yaprakları hidrojen siyanür içeriyor. Pişirildiğinde ortadan kalkan bu madde, çiğ tüketimde kötü sonuçlar doğurabiliyor. Hatta tarihte yabani mürver meyvesini çiğ olarak tüketen bir kişinin 15 dakika içinde hastanelik olacak kadar zehirlenme belirtileri gösterdiği biliniyor. 

Badem de Zarar Verebilir! 

Sofralarımızda tükettiğimiz badem değil bahsettiğimiz acı badem. Çiğ olarak tüketilen acı bademlerin, siyanür taşıyabileceği belirtiliyor. Belli bir derecede ısıtılarak siyanür ortadan kaldırılabiliyor ancak bu işlem ev tipi fırınlarda yapılamıyor. O nedenle gördüğünüz acı bademleri normal badem zannederek çiğ olarak tüketmemeye özen göstermelisiniz. 

Muskat Cevizinin Bilinmeyen Yüzü!

Anadolu mutfağında sıklıkla tüketilen patates püresi, krema gibi yiyeceklere lezzet katan muskat cevizinin fazla tüketimi vücutta spazm oluşturabiliyor. Günde 5 gramdan fazla tüketenler nöbet geçirebiliyor. Bütün bir muskat cevizini bir anda yemenin psikoza neden olabileceğinin de altı çiziliyor. Siz siz olun Çerkes tavuğu, patates püresi yaparken muskat cevizini fazla abartmayın. 

Bu Biber Bildiğiniz Gibi Değil!: Ejderha Nefesi

Dünyanın en acı biberi olan ejderha nefesini henüz yiyen biri bulunmuyor, zaten yemek de ölümcül tehlike sunuyor. İçinde kapsaisin adlı maddeden çok yoğun miktarda bulunduran bu ilginç biber yendiğinde kişilerin hava yollarının tıkanabileceği düşünülüyor. Anafilaktik şoka neden olabilecek kadar acı olan Ejderha Nefesi biberinin acı ölçümü için kullanılan Scoville ölçeğindeki değeri ise tam olarak 2,48 milyon puan. Bu puan jalapeno biberlerin yaklaşık 300 katına tekabül ediyor. Eğer biber yetiştiriciliği yapıyorsanız, bu türden uzak durmalısınız.

 Durian  Meyvesi

Egzotik Meyve Durian 

Dünyanın en kötü kokan meyvesi olan durian, kararında tüketilmediğinde öldürücü olabiliyor. Egzotik meyvelerden biri olan ve ülkemizde yetiştirilmeyen durianı yiyen tansiyon hastası bir kişinin kan damarlarının yırtılması nedeniyle öldüğü biliniyor. 500 gramdan fazla durian tüketen kişinin ölümü sonrası bu meyvenin tüketimi konusunda insanlar uyarılıyor. Ancak bilinçsiz tüketim nedeniyle günümüzde hala ölümler gerçekleşmeye devam ediyor. 

Sebze ve meyve yetiştiriciliği hakkında en yeni bilgileri Tarfin Blog üzerinden takip edebilir, tarımsal girdi ihtiyaçlarınız için Tarfin Mobil uygulaması üzerinden size en yakın satış noktasına başvuruda bulunabilirsiniz. Peşin veya vadeli ödeme imkanı sunan yeni tarımsal alışveriş sistemi ile hemen tanışabilirsiniz. 

Siz de zehirli sebze ve meyveleri bilinçli bir şekilde tüketmelisiniz. Bilgilerimizin bir sağlık tavsiyesi olarak yorumlanamayacağını sadece bilgilendirme amacı taşıdığını not düşmek istiyoruz. Herhangi bir sorun yaşadığınızda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız, önerilerimizi tedavi veya teşhis için kullanmamalısınız. 

 

share

Benzer Haberler

Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
04.06.2024
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?

Bitkilerde demir eksikliği veya demir klorozu adı verilen sorun verimi ve hayati fonksiyonları direkt etkiliyor. Bitkilerde demir eksikliği belirtilerini öğrenin!

Devamını oku
İnekler Kaç Ayda Yavru Doğurur?
28.10.2022
İnekler Kaç Ayda Yavru Doğurur?

İneklerde üreme hakkında bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. İnekler kaç ayda doğurur, doğum nasıl olur bilgi almak için tıklayınız.

Devamını oku
Hereford İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
26.06.2022
Hereford İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Hereford inekler, adını İngiltere’de Herefordshire bölgesinden alıyor. Et ineği olan hereford cinsini hemen tanıyın!

Devamını oku