taboola

Yem Dağıtma Makineleri

Yem Dağıtma Makineleri 08.04.2024

Özellikle büyük çiftliklerde kullanılan yem dağıtma makineleri, traktör aracılığıyla güç alarak çalışan veya yürür tipte, yani mobil olabiliyor. Küçük boyutlu işletmelerde kürek, el arabası gibi araçlarla yemin ulaştırılması gerçekleştirilirken, iş yoğunluğu nedeniyle büyük ölçekli işletmelerde süreç neredeyse tamamen otomatikleştiriliyor. Barınak içerisindeki durağan otomatik yem dağıtıcı sistemler veya mobil dağıtıcılar vasıtasıyla emeğe bağımlı iş hafifletilerek zaman tasarrufu sağlanıyor. Siz de yem dağıtma süreci ve makineleri ile ilgili detaylı bilgiye yazımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Tarfin, tarım ve hayvancılık işlerinize avantaj kazandıracak hizmetleriyle de yanınızda. Siz de Tarfin Mobil indirerek size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını görüntüleyebilir, girdi fiyatlarını inceleyerek en uygun seçimi kolaylıkla yapabilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de Tarfin’de sizleri bekliyor. 

Yazımızda yer alan alt başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Yem Dağıtma Makinesi Faydaları Nelerdir?
  • Yem Dağıtma Makineleri Nerelerde Kullanılır?
  • Yem Dağıtma Makinelerinin Görevleri
  • Yem Dağıtma Makinesi Parçaları
  • Yem Dağıtma Makinelerinin Çalışma Modeli
  • Yem Dağıtma Makinelerinin Bakımı
  • Yem Dağıtma Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yem Dağıtma Makinesi Faydaları Nelerdir?

Hayvancılık işlerinde, özellikle büyük işletmelerde kullanılan yem dağıtma makinelerinin faydaları arasında şunları sayabiliriz, 

  • Özellikle mobil dağıtıcılar iş gücünden tasarruf sağlıyor. Yem karma makineleri ile birlikte kullanıldıklarında zaman ve emek açısından kazanç daha da artıyor. 
  • Daha kolay yapılan iş sayesinde çalışanların motivasyonu daha yüksek oluyor. Özellikle işletmesinin birçok iş yükünü üstlenenler için makine kullanımı işin daha zevkli yapılmasına katkı sağlıyor. 
  • Karıştırma işini de yapan bu araçlar sayesinde yemler homojen bir şekilde servis edilebiliyor. Birden fazla yem karıştırılarak aynı anda verilebiliyor. 
  • Kaba yemlerin depo yüklemesi de makineler sayesinde gerçekleşiyor.

Yem Dağıtma Makineleri Nerelerde Kullanılır?

Makineler, barınak ve yemlik yolları yürür tipte yem dağıtma makinelerine uygun ölçü ve tasarımda bulunan işletmelerde rahatlıkla kullanılıyor. Çekilir formdaki yem dağıtma makineleri büyük ve orta ölçekli işletmelerde yaygınlaşırken kendinden motorlu olan modeller daha çok modern hayvancılık işletmelerinde karşımıza çıkıyor. Diğer taraftan barınak dışında, açık besilerde yemlik yolunun uygun olması durumunda da yem dağıtma makinelerinden yararlanabilirsiniz. Kaba yemleri vagona almak için yem kırma makineleri sisteminde olduğu gibi  kıyıcı tambur bulunduran makineler sayesinde kaba yem el değmeden istenen miktarda depo içine getirilebiliyor. İçinde yer alan karıştırıcıların desteği ile diğer yemlerle karıştırılarak yemliklere bırakılıyor. 

Yem Dağıtma Makinelerinin Görevleri

Vagon olarak da anılan dağıtma makinesi modelleri, birden çok işi yerine getiren fonksiyonel cihazlardır. İşletmelerin isteğine bağlı olarak farklı işlevler edinebilen yem dağıtma makinelerinin ilave görevleri arasında kesme sıklıkla yer alıyor. Özellikle yem yığınından ot balyaları ve silajlık yemlerin kendi deposuna alınmasına yardımcı olan modellerde, kıyıcı tamburlar da bulunuyor. 

Yem Dağıtma Makinesi Faydaları Nelerdir?

Tambur, kuru otu keserek makine deposuna yüklenmesini sağlıyor. Makinelerde bulunan bir diğer işlev ise karıştırma oluyor. Depoya konulan yem materyalleri, helezonlar ile karıştırılarak homojenleştiriliyor. Makinelerin ana işlevi olan dağıtma ise deponun alt kısmında bulunan sağlı sollu kapaklarla gerçekleştiriliyor. Boşaltma konveyörü bulunduran makineler sayesinde yem, depodaki yemliklere kolaylıkla ulaştırılıyor. 

İyi bir yem makinesi nasıl olur sorusunu, yem dağıtma makinelerinin görevleri ile özetlemek gerekirse… Makinenin dağıtabileceği yem çeşitlerinin fazla olması önem taşıyor. Bakımının ve kullanımının kolay olması seçimde önemli bir kriter. Ayrıca yedek parçalarının ulaşılabilir olması, uygun fiyatta bulunması şart görülüyor. İş veriminin yüksekliği de iyi bir yem dağıtma makinesinin kriterlerinden sonuncusu. Siz de bu bilgiler ışığında seçim yapabilirsiniz. 

Yem Dağıtma Makinesi Parçaları

İşletmelerde vagon olarak da anılan yem dağıtma makinelerinin temel parçalarından biri, söylendiği üzere vagon oluyor. Bunun yanında karıştırmak için helezonlar ve dağıtma düzeni makine aksamlarının temel ögeleri arasında yer alıyor. Kıyıcı tambur bulunduran çeşitlere de rastlayabilirsiniz. Bu makinelerin çoğunluğunda yem ölçmeye yardımcı olan ağırlık ölçme sistemleri de bulunuyor. Örneğin çekilir tip yem dağıtıcının ama parçalarını şu şekilde listeleyebiliriz; şase, helezon, depo, işleme düzeni, boşaltma düzeni, pnomatik doldurma ve alış düzeni. 

  • Vagon görünümündeki depo kısmı, yatay veya düşey karıştırıcı bulundurabiliyor. Kutu şeklindeki metal römorklar farklı kapasiteler sunabiliyor. Hatta işletme büyüklüğüne göre depo büyüklüğü farklılaşıyor. İçinde karıştırıcı helezon ve dağıtıcı konveyör bulunduran vagon bölümünde ağırlık ölçme sistemi de mevcut. 
  • Depo içine konulan yemin karıştırılmasını sağlayan karıştırıcılar düşey veya yatay modelde olabiliyor. Ayrıca helezon sayısı da modele göre değişiklik gösteriyor. 
  • Deponun altı kısmında dağıtıcı konveyör karşımıza çıkıyor. Depo içinde karıştırılan yemin dağıtımını sağlayan bu akşam, hareketini kuyruk milinden alıyor. Dişli kutusu ve zincir dişliler, hareketi milden konveyöre aktarıyor. Besleme kapağının açılması ile beraber depodan gelen yem, römorktan dışarı taşınarak yemliklere dökülüyor. 

Yem Dağıtma Makinelerinin Çalışma Modeli

Kıyıcı fonksiyona sahip, tambur eklentili bir yem dağıtma makinesi kullanıyorsanız, yemler kıyıcı tarafından depoya çekiliyor. Eğer tambur yoksa, makine kovası yüklendikten sonra, yemler oradan karıştırma haznesine aktarılıyor. Diğer kısımların da çalışma sistemleri bu şekilde çeşitleniyor. 

Traktörle çekilen yem dağıtma makinesi modelleri traktör milinden hareket alıyor. Hareket, dişli kutusunun ve iletim organlarının desteği ile karıştırıcı helezona ve dağıtıcı konveyör parçalara geliyor. Helezonlar dikey veya yatay olabiliyor. Helezon üzerindeki kesici bıçaklar yardımıyla yemler ince ince kesiliyor ve helezon etkisi ile kesilen yemler homojen bir şekilde karışıyor. Karışımın ardından sıra boşaltmaya geliyor. Hidrolik kol ile boşaltma kapısı açılıyor ve konveyöre hareket veriliyor. Traktör de bu süreçte hareket ettiriliyor ve ilerleyen traktörle beraber karıştırılan yemler dağıtılıyor. 

Yem Dağıtma Makinesi Parçaları

Dağıtılan yemin miktarı, traktörün ilerleme hızı ve besleme açıklığına göre değişiyor. Traktörün modeline göre, aksi kullanım kılavuzunda belirtilmediği takdirde, genelde dakikada 540 d’ye göre ayar yapılıyor. Depo altındaki besleme ağzında bulunan kapak veya sürgü ile miktar ayarlanıyor. Bu ayar çalışma süresi boyunca sabit kalıyor. Traktör ilerleme hızı arttıkça dökülen yem azaldığı için dağıtım süresince hız kontrolü ile ilerleniyor. 

Yem Dağıtma Makinelerinin Bakımı

Dağıtımda kullanılan makineler iş sonunda durdurularak kuyruk mili bağlantısı çıkarılıyor ve bakıma geçiliyor. İş güvenliği tedbirlerinin alındığından emin olunması için tekerlere takoz konuluyor, çeki oku desteği emniyete alınıyor. Koruyucu donanım giyilerek makine kullanım ve bakım kitabı mutlaka inceleniyor. Bakım adımları arasında temizlik, gevşemiş bağlantı elemanlarının sıkımı, eskiyen elemanların değişimi yer alıyor. Bunun yanında kuyruk mili şaftı ve yağlama noktaları gerektikçe yağlanarak yeni kullanıma hazır hale getiriliyor. Makinenin ilk günkü performansla ve uzun süre kullanımı için bakım adımlarının düzenli olarak gerçekleştirilmesi önem taşıyor.  

Yem Dağıtma Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanımı ve traktör montajı bir hayli kolay olan makinelerin herhangi bir kaza veya soruna neden olmadan kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler var: 

  • Koruyucu kıyafet ve aksesuarların kullanılması
  • Çalışır durumda makinenin yalnız bırakmamak 
  • Karıştırıcı çalışırken sürücü koltuğundan ayrılmamak
  • Eğitimsiz, deneyimsiz ve yaşı küçük kişilerin makine kullanmaması
  • Makine çalışırken etrafta çocuk veya hayvan bulundurmamak
  • Güvenlik korumaları olmadan çalıştırmamak 
  • Koruyucu kapakları makine çalışırken açmamak 
  • Bakım öncesinde kuyruk milini çıkarmak ve elektrik panosunu kapatmak

Siz de basit ancak önemli emniyet kurallarına dikkat ederek yem dağıtma makinesi modellerini sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Nar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
23.10.2022
Nar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Nar yetiştiriciliği tropik ve subtropik iklim alanlarında yapılıyor. Peki nar yetiştiriciliği nasıl yapılır, nar sulama ister mi? Tüm sorularınızın yanıtları için tıklayınız.

Devamını oku
Tarla Koşmak Ne Demek?
05.07.2023
Tarla Koşmak Ne Demek?

Özellikle Karadeniz illerimizde tarla koşmak terimi sıklıkla kullanılıyor. Çiftçilerimiz arasında yaygın olan bu deyimin tam karşılığı ise tarla sürmek.

Devamını oku
Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
25.03.2022
Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yem bezelyesi yetiştiriciliği yapmanın ipuçları Tarfin Blog'ta. Yem bezelyesi yetiştirme hakkında temel bilgiler için hemen tıklayınız.

Devamını oku