taboola

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tedavisi Nasıldır?

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tedavisi Nasıldır? 02.03.2023

İnek hastalıkları arasında yer alan ve gözde meydana gelen pembe göz sorunu, gözle görülür belirtiler oluşturması sayesinde kısa sürede ayırt ediliyor. Literatürde Enfeksiyöz Bovine Keratokonjunctivitis (IBK) olarak geçen sığırlarda pembe göz hastalığı, dünyada pink eye olarak da biliniyor. Gözlerde kızarma, gözyaşı akıntısı gibi sorunlar meydana getiriyor. Siz de sığırlarda pembe göz hastalığı konusunda detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde Tarfin hep yanınızda, bu güç elinizin altında! Sizin tarafınızı tutan, çiftçinin yüzünü güldüren satın alım gücü Tarfim ile mümkün. Öyle ki siz de Tarfin Mobil üzerinden hemen girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca kolaylıkla siparişlerinizi oluşturabilir, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarıyla rahat bir nefes alabilirsiniz. Siz de üretmeye sevdalı çiftçilerimizden biriyseniz, unutmayın Tarfin’iniz var! 

Yazımızda bulacağınız başlıklar, 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Nedir? 
  • Sığırlarda Pembe Göz Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
  • Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Belirtileri Nelerdir? 
  • Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Tedavisi Nasıldır? 
  • Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Nedir? 

Moraxella bovis adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu göz problemine, sığırlarda pembe göz hastalığı adı veriliyor. Genellikle yaz aylarında daha çok görülen bu sorun, sinekler aracılığıyla hayvanlarda yaygınlık gösteriyor. Ancak daha nadir olsa da kış aylarında da görülmesi mümkün. Hatta sinek olmayan alanlarda dahi toz ve yemlik önüne düşen gözyaşı ile hastalık etmenleri yayılabiliyor. Çoğunlukla sığırların IBR hastalığı ile karıştırılıyor. 

Buzağıların sütten kesme ağırlıklarını düşüren bu hastalık, yetişkin hayvanlarda ise verim düşüklüğünün sebebi. Öyle ki, sadece bu hastalık nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 150 milyon dolar kayıp verildiği tahmin ediliyor. 

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Nedir? 

Maliyeti yüksek, hayvanlar için sancılı ve her iki taraf için de zor bir süreç olan sığırlarda pembe göz hastalığında koruyucu hekimliğin altı çiziliyor. Zira sürüde hızla yayılabilen sorun, bir tek hayvanda baş edilebilir gibi görünse de, tüm sürü hastalandığında durum kontrolden çıkabiliyor. 

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Etkeni bir bakteri olsa da sığırlarda pembe göz hastalığının çoğalma, yaygınlaşma nedenleri arasında önlemleri işaret eden birçok nokta mevcut. Siz de hastalığın nedenlerini ve daha kolay yayılmasını sağlayan faktörleri bilerek önlenmesini sağlayabilirsiniz: 

  • Bitki polenlerinin, ot tohumlarının, yabani otların yaygınlığı bakterinin yayılmasına imkan tanıyor. Bu nedenle hayvanların temiz meralarda otlatılması oldukça önemli. 
  • Güneş ışığı ve oluşan sıcaklık mikroorganizma faaliyetlerini artırdığı için hem düzenli temizlik hem de ahırlarda kontrollü güneş ışığı sunulması gerekiyor.  
  • Buzağılar ve genç hayvanlar hastalığa daha duyarlı olduğu için bakıma ve kontrollere ekstra önem vermelisiniz. 
  • Bazı ırklar (Hereford, Holstein, Shorthorn vb.) hastalığa daha yatkın. Bu cinslerde kontrol sıklığı ve önlem artırımı koruyucu hamleler arasında.
  • Sütçü sığırlar hastalığa daha az yakalanıyor. Buna karşın etçi hayvanlarda pembe göz daha sık görülüyor. Eğer süt sığırı yetiştiriyorsanız daha temkinli olmaya özen göstermelisiniz. 
  • Sinekler hastalığı taşıyabildiği için ahır çevresinde veya mera alanlarında sinek yuvası bataklıklar veya su birikintileri olmaması için çevresel müdahalelerde bulunmaya çalışabilirsiniz. 
  • İnfeksiyöz rhinotracheitis (IBR) ile aşılaması sonrası sığırlarda pembe göz hastalığı belirtileri artabiliyor. Bu nedenle teşhisten emin olmadan aşılama yaptırmamalısınız.
  • Mikroplazma enfeksiyonları yine hastalığın tetikleyicileri arasında. Bu nedenle hayvanların bağışıklıklarını yüksek tutmaya çalışmalı, iyi beslemelisiniz. 
  • Hastalık aksırma ve hapşırma sonucu bulaş olan ekipmanlarla da yayılabiliyor. Ekipman temizliğine dikkat ederek bakteri yayılmasının önüne geçmek mümkün. 
Sığırlarda Pembe Göz Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Galloway İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Pembe göz hastalığına yakalanan sığırların önce gözlerinde kızarma meydana geliyor. Ayrıca yaşlanma ve gözlerde parlaklık dikkat çekici. İlerleyen evrelerde ise gözdeki kızarıklık yerini bulutlanmaya, matlaşmaya bırakıyor. Gözler gitgide boz mavimsi bir renge bürünüyor. Islak gözler, göz bebeğinde küçüklük, ışığa aşırı duyarlılık hali ve gözlerin uzun süre kapalı tutulması sonrası kornea üzerinde veziküller fark edilmesi hastalığın delili. Yalnız göz değil göz çevresi ve kapağında da yangı belirtileri meydana geliyor. 

İlerleyen pembe göz hastalığı neticesinde, sığırlarda körlük olası. Sığırlarda pembe göz hastalığı tedavisi yapılmadığında, kornea ülseri, gözün delinmesi, akması gibi son derece ciddi sonuçlar karşımıza çıkıyor.  Çift taraflı körlük dolayısı ile aç kalan hayvanların açlıktan ölmesine dahi rastlamanız mümkün. Ancak pembe göz hastalığına yakalanan hayvanların hepsinin belirti gösterdiğini söylemek zor. Kimi hayvanlar belirti göstermese de taşıyıcı olabiliyor. Hatta hastalığı geçiren ve iyileşen hayvanların vücut sıvıları hala hastalığın bulaşmasında rol oynayabiliyor. 

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Tedavisi Nasıldır? 

Tedavisi olan sığırlarda pembe göz hastalığı, birçok sorun gibi tanının önemli olduğu bir problem. Sığırlarda pembe göz hastalığı tedavisi için göz yüzeyine, kas içine, konjuktiva altından antibiyotik enjeksiyonları gerçekleştiriliyor. Ancak doğru antibiyotiğin seçimi, tedavi ve teşhis sürecinin uzman  hekimlerce yapılması, bulunulan ortamın sterilize edilmesi, hayvanın beslenmesinin iyileştirilmesi gibi noktalar tedavinin en önemli ayakları. Bunun yanında tedavi süresince hayvanlara göz bandı yapıştırılabiliyor. Sistematik bir şekilde kullanılması gereken antibiyotikleri saatli vermeyi unutmamalı, düzenli kontrol ve bakımı ihmal etmemelisiniz. 

Tedavi sürecinde hayvanların oldukça hassas durumda bulunduğunu göz önüne almalısınız. Aynı hekimler gibi eldiven giymeye, alet ve malzemeleri temizlemeye, dezenfeksiyona, ahır temizliğine dikkati sürdürmelisiniz. 
 

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bu dönemde genellikle selenyum ve bakır gibi mineral takviyeleri ile hayvanların  bünyesi güçlendiriliyor. Siz de hayvanların vücut direncini artırmak için yeme eklemeler yapabilirsiniz. Örneğin besi geliştirme yemi kullanıyorsanız, veterinerinizin de onayıyla içine vitamin ve mineral takviyeleri koyabilirsiniz. 

Sığırlarda Pembe Göz Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Etkeni alan hayvanlar ortalama 2-3 gün içinde hastalanıyor. Ancak bu süre 21 güne kadar uzayabiliyor. 
  • Oluşan bulanıklık sadece 4-5 gün içinde tüm korneaya yayılıyor. 
  • Ortalama 7 ile 10 gün içinde korneanın etrafındaki kan damarları genişliyor ve göz pembe renk alıyor. Zaten hastalığın sığırlarda pembe göz hastalığı olarak anılması da bu bilginin ürünü.
  • 10-15 gün zarfında, gözün kenarlarından merkeze doğru açılma başlıyor.
  • Pembe göz hastalığı tespit edilen sığırları diğer hayvanlardan ayırmalı ve ekipmanları mutlaka sterilize etmelisiniz. 
  • O hayvanların temas ettiği yemleri sağlıklı olanlara kesinlikle yedirmemelisiniz. 
  • Yazın IBR aşısı yapmamayı tercih edebilirsiniz. 
  • Sinek bulunan zamanlarda İBK aşısı yapmalısınız. (Sinek mevsiminden 6-8 hafta önce özaşı uygulamasına başlayabilirsiniz. Ancak ülkemizde sığırlarda pembe göz hastalığına karşı kullanılabilecek ticari bir aşı bulunmadığını aklınızda tutmalısınız.)
  • Uzun yabani otları düzenli olarak temizlemelisiniz. 
  • Hayvanların bulunduğu ortamlarda toz ve polen varlığını minimuma indirmelisiniz.  
  • Yeni aldığınız hayvanları diğerlerinden ayrı karantinaya almalı, hastalık ihtimali süresi geçtikten sonra sürüyle karıştırmalısınız. 
  • Sinek mücadelesini ihmal etmemeli, sulak bölgeler bırakmamaya, bataklıklara uzak meralar seçmeye dikkat göstermelisiniz. Hayvanlar için sinek kaçırıcı küpeler, spreyler kullanabilirsiniz. 

Malkıran Hastalığı Nedir? - Sığır Vebası gibi benzer içerikleri de inceleyebilirsiniz.

Tüm bunlar dışında bazı bitki türlerinde de hastalıklar olacağını göz önünde bulundurarak domates hastalıkları nelerdir? içeriğimiz de okumak isteyebilirsiniz.

Sığırlarda pembe göz hastalığına dirençli ırk hangisidir?

Yapılan çalışmalar zebu sığırlarının bu hastalığa karşı direnç gösterebileceğini gösteriyor. Bu ırk sığırlar arasında en ünlü olan ise Brahma cinsi olanlar.

share

Benzer Haberler

Broiler Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
28.04.2022
Broiler Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Etlik tavuk olarak da tanınan broiler tavuk ırkı, hızlı gelişimi nedeniyle besicilerin tercihi oluyor. Broiler tavuk nedir öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını oku
Kampanya stoklarla sınırlıdır
09.01.2024
Tarfin'den 30 Çuval Yem Alana 1 Çuval Hediye Kampanyası

30 Çuvala 1 Çuval Hediye Kampanyası

Devamını oku
Damızlık Koyun, Kuzu, Koç Seçimi Nasıl Yapılır?
01.03.2023
Damızlık Koyun, Kuzu, Koç Seçimi Nasıl Yapılır?

Damızlık koyun, kuzu, koç seçimi hakkında ipuçlarımız sizlerle. Siz de en iyi damızlık koyun ve koç seçimi için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Devamını oku