taboola

Yerli Kara İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Yerli Kara İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 03.06.2024

Daha çok Orta Anadolu Bölgesi'nde gördüğümüz yerli kara inek sığırı, kombine verim özellikleri gösteriyor. Diğer bir deyişle hem et hem de süt verimi ile çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor. Çevreye kolay adapte olabilen ve az besin tüketmesi ile dikkat çeken yerli kara inekler, geçtiğimiz yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın iklim değişikliği ile mücadele kapsamında koruma ve ıslah projesi içinde değerlendirdiği türlerden biri. Aynı kapsamda değer gören bir diğer ırk ise boz ırk inekler olmuştu. Dayanıklılığı, bakım ve beslenme avantajları ile tercih edilen yerli kara sığırlar çok uysal olmasıyla tanınıyor. Yerli kara inek sığırı hakkında detaylı bilgiyi Tarfin tarafından hazırlanan yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca tarımsal ve hayvansal girdiği ihtiyaçlarınızda da Tarfin yanınızda. Tarfin Mobil üzerinden size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını bulabilir, girdi fiyatlarını inceleyebilir ve seçiminizin ardından avantajlarla karşılaşabilirsiniz. Kefil veya ipotek gerektirmeyen yeni nesil tarımsal girdi alışverişi için Tarfin sizinle. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme avantajı da Tarfin yetkili satış noktalarında sizleri bekliyor. Yazımızda bulacağınız alt başlıklar;

  • Yerli Kara İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
  • Yerli Kara İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?
  • Yerli Kara İnek Irkının Ayırıcı Özellikleri Nelerdir?

Yazımızın son kısmında ise en çok sorulan sorulara yanıtlar bulabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Yerli Kara İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Orta Anadolu bölgemizde hakim olan yerli kara inekler, Türkiye'deki yerli sığır ırkları arasında sayı bakımından ilk sırada yer alıyor. Ayrıca cinse, Doğu Anadolu'dan Marmara Bölgesi'ne kadar Türkiye'nin hemen her yerinde rastlamak mümkün. Geniş yaşam alanı içinde farklı ekolojik koşullara kolaylıkla uyum gösteren yerli ve kara inekler, fiziksel görünüşlerinde de bu farklılığın izlerine taşıyor. Karşılaşacağınız aynı ırktan farklı görünüm özelliklerine sahip sığırlar olabilir. Örneğin İç Anadolu’daki (Ankara veya Çankırı) aynı cins inekler, İç Batı Anadolu’daki örneklerinden daha küçük cüsseli olarak kaydediliyor. 

Genel olarak bu hayvanların fiziksel özelliklerine değinmek gerekirse, birçoğunda  küçük cüsse dikkat çekiyor. Boynuzları, bedenleri ve tırnakları dahi siyah olan ve adını kara görünümünden alan yerli kara inekler, dar ve uzun kafalarıyla diğer cinslerden ayrılıyor. Boynuzları kısa ve ince olurken öne doğru yöneliyor. Diğer taraftan ineklerin bedenlerinde karın altı ve meme çevresinde beyaz alacalı görünüme rastlamak mümkün. Derileri ince olan hayvanların bacakları da ince ve kısa görülüyor. Boyunlarında ince kıvrımlar mevcut. Dar göğüs yapısı, ince butları, kemikleri ve ufak, sert tırnakları ile fark edilen inekler, buna rağmen oldukça dayanıklı yapıda oluyor. Memeleri küçük ve cılız olduğu için süt verimi diğer türlerden biraz daha geride kalıyor. Dişilerinin meme başları da ince ve kısa bulunuyor. 

Cidago yüksekliği 100-110 cm civarını gösteriyor. Kaburgalarının kısa olması nedeniyle göğüs, omuzlar arkasında çok dar kalıyor. Omuzları dar ve uzun olan ineklerin boyunları da orta uzunlukta seyrediyor ve az gelişmiş gerdanla birleşiyor.  Sağrıları daha sivri ve cidagoya göre daha yüksek oluyor. Yerli kara ineklerin sırt çizgisi düz olurken arka kısımları daha geniş ve yüksek bulunuyor. Kulaklarının içi sık ve kalın tüylü, göz çukurları belirgin, başları buruna doğru ince görülüyor. Kıl rengi kuzguni siyah olan hayvanların, hem erkek hem de dişilerinde boynuz mevcut oluyor. Boynuzlarda hilal şekli gözleniyor. 

Yerli Kara İnek - Sığırı Verim Özellikleri Nelerdir?

Geleneksel yerli kara inek sığırı verimi çok daha yüksekken, yıllar içinde ihmal ve bakımsızlık gibi nedenlerle türün verim özelliklerinin düşüşe geçtiği biliniyor. Cüsseleri zaman içinde küçülen cinsin, süt verimi de günümüzde geleneksel değerlerin gerisinde. (Kaynak)

  • Yerli kara ineklerin canlı ağırlıkları 200 ile 300 kilogram arasında değişiyor. Bilinçli hayvancılık ve ıslah çalışmaları sonucunda ineklerin canlı ağırlıkları 300 ile 400 kilograma kadar ulaşabiliyor.
  • Süt verimleri 500 ile 900 kilogram arasında ölçülüyor. Bilinçli hayvan yetiştiriciliği çalışmaları ile süt verimi 2.000 kilograma kadar çıkabiliyor. Yerli siyah cinsi inekler ülkemizin yerli süt inekleri arasında kategorize ediliyor.
  • Süt yağı oranı %4-5 civarını gösteriyor. 
Yerli Kara İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
  • Yerli kara inek cinsinin, beside günlük canlı ağırlık artışı 600 ile 700 gram civarında oluyor. En fazla 900 gram kayıtlara geçiyor. Geç gelişen hayvanlar, besi performansıyla kısmen iyi olarak nitelendiriliyor.
  • Düve inekler 2,5, tosunlar 2 yaşında damızlık olarak kullanılmaya başlanıyor.
  • Az miktarda ot ve samanla beslense dahi yaşayabilen, kanaatkar ve ilkel koşullara alışkın bu hayvanların laktasyon süreleri 200 gün oluyor. 
  • Erkek buzağılarının ortalama doğum ağırlığı 18-20 kilo civarında oluyor, dişilerde ise 17-19 arasında değişiyor. 
  • Vücut uzunluğu, 110-120 cm olarak kaydediliyor. 
  • Randımanları %50 civarında kabul ediliyor. (Kaynak)
  • Bu ırk, özellikle Orta Anadolu’nun bazı yörelerinde çeki öküzü olarak tercih edilebiliyor. İş gücünden de yararlanılıyor. 

Yerli Kara İnek Irkının Ayırıcı Özellikleri Nelerdir?

Diğer inek ırklarında görülmeyen ancak yerli kara ineklerde rastlanan özellikler, onların ayırt edici nitelikleri oluyor. Bu inekler yetersiz bakım ve beslenme şartlarında dahi dayanıklılık gösteriyor. Hastalık ve zararlı direncinin yüksek olması onları diğer ineklerden ayırıyor. Analık içgüdüsü gelişmiş olan hayvanlar, buzağılarını görmeyince süt vermiyor. 
 

Jersey İnek - Sığırı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Yerli kara inek neden yetiştirilir?

Süt ve et verimi için yetiştirilen ineklerin, iş gücünden faydalanılıyor. Yerli kara adı verilen bu hayvanlar, özellikle çeki için köylerde kullanılmaya devam ediyor.

Yerli ırklarımız içinde en yağlı sütü veren ırk hangisidir?

Yerli kara inekler, %4-5 arasında değişen süt yağı oranı ile en yağlı süt veren yerli türdür. Türün yağ oranı birçok ithal ineği bile geride bırakıyor. Örneğin Jersey %5, Esmer ırk %4 - Simmental %4, Holştayn % 3,5 ortalama süt yağı oranı ile karşımıza çıkıyor. Kalite göstergelerinden biri olan yağ oranının yüksekliği, yerli siyah ineklere olan rağbeti artırıyor.

Kara sığır ile yerli kara aynı mıdır?

Evet, yerli siyah ırkı, ülkemizde kara sığır olarak da anılıyor.

Yerli kara ineklerin bakımı zor mudur?

Zorlu şartlara alışık ve uyum kabiliyeti yüksek olan yerli siyah ineklerin, hastalık ve zararlı direnci de bir hayli fazla oluyor. Bu sayede çok bakım gerektirmeden yaşayabiliyor.

Yerli karada baş boyun oranı nasıldır?

Bu ineklerin başları, boyunlarına oranla biraz daha büyüktür.

Sayı ve yayılma alanı bakımından en geniş yerli ırk nedir?

Hem sayı hem de yayılma alanı açısından en geniş yerli ırk, yerli kara inek sığırıdır.

Yerli kara sığırı ne kadar süt verir?

Süt verimi çok yüksek olmasa da iyi bakımla oldukça artıyor. 200 gün laktasyon süresi ve 500-900 kilogram süt verimi kayıtlara geçiyor. Bu miktar doğru ve bilinçli bakım stratejileri ile 2000 kilograma kadar çıkabiliyor.

Yerli kara sığır ırkı uysal mıdır?

Ülkemizin yerli ırkları arasında en uysal türün yerli kara olduğu biliniyor. Analık içgüdüsü yüksek, uyum kabiliyeti iyi ve son derece uyumlu olan canlıların sürüye adaptasyonu da kolay oluyor.

share

Benzer Haberler

Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Paket Nedir? Gelir Korumalı Paketi Neden Tercih Etmeliyim?
11.10.2023
Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Paket Nedir? Gelir Korumalı Paketi Neden Tercih Etmeliyim?

Tarfin Gelir Koruma Paketi, üretici için koruma kalkanı görevi görüyor. Siz de Gelir Korumalı Paket hakkında sıkça sorulan soruların yanıtlarına hemen ulaşın!

Devamını oku
Hayati Boğa
19.02.2021
Toprakla Geçen Bir Ömür: Hayati Boğa

Tarfin'in değerli satış noktaları her ay konuğumuz oluyor. Sayın Hayati Boğa'nın tarım ve hayvancılık önerilerine erişmek için söyleşimizi okuyabilirsiniz.

Devamını oku
Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?
14.02.2022
Koyun Sütü Sağma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Koyun sütü sağma makinesi nedir ve nasıl kullanılır sorularının yanıtları yazımızda. Koyun sağma makineleri hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku