Çiftçilerimiz, toprağı işlerken, ekinlere can verirken birçok farklı alet kullanıyor, kimyasalla temas ediyor. Kazaların önlenmesi, olası sorunların engellenmesi için tarımsal yetiştiricilik yapanların dikkat etmesi gereken ipuçlarını derliyoruz. Siz de toprağınızın kıymetini bilirken kendi sağlığınızdan ödün vermeden tarım ve hayvancılık için emek verebilirsiniz.
Çiftçilerimiz için Güvenlik İpuçları
- Tüm Ailenizi ve Çalışanlarınızı Eğitin: Çiftçilik ülkemizde de genellikle çocukluktan başlıyor, çocuklar toprakla büyüyor ve nesilden nesile çiftçilik yapılıyor. Çocuklar üretimde görev almasa bile ilaç, gübre gibi kimyasallarla temas imkanına sahip olabiliyor. Bu nedenle öncelikle çocuklarımızı, ardından tüm çalışanlarımızı ürünlere temas etmeme konusunda uyarlamalı ve temas halinde yapılacaklar konusunda bilgilendirmeliyiz. “Çiftliklerde hangi ürün bu kadar tehlikeli olabilir ki” diye düşünüyorsanız, susuz amonyağın bahsettiğimiz türde bir sorun yaratabileceğini hatırlatabiliriz. Su içermeyen susuz amonyak neme temas ettiğinde hızla etkileşime giriyor. Göz ve ciltle temasında hızla su kaybı ve ciddi yanıklar meydana getiriyor. Diğer bir deyişle, bazı kimyasallara sadece dokunmak bile sorun oluşturabiliyor. Bu nedenle aile üyelerinin ve çevrenizin eğitimine, bilgilendirilmesine önem vermeli ve deponuzda yer alan farklı ürünlerle ilgili bilgi sunmayı ihmal etmemelisiniz.
- Koruyucu Kıyafet ve Ekipmanlar Bulundurun: Tehlikeli kimyasallara maruz kalmamak için bazı koruyucu kıyafetler ve ekipmanlar kullanılabiliyor. Gözlükler, eldivenler, çizmeler, uzun tulumlar, maskeler bulundurarak gerekli hallerde, uygulama sırasında kullanmalısınız. Bazı kimyasallara dokunmak tehlike arz ederken bazılarını solumak bile ciddi zarar görmeye yetiyor. Hatta birçok içerik karıştırılırken kullanılan kapların ayrı bir şekilde, dikkatle temizlenmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Kendinizi korumayı ihmal etmemeli, koruyucu önlemleri almaktan kaçınmamalısınız.
- Araçları Kullanmadan Önce Yönergeleri Okuyun: Elektronik tarım yardımcılarını kullanmadan önce kullanım kılavuzlarını okumalı, kutunun üzerindeki her satırı dikkatle takip etmelisiniz. Bu basit güvenlik önlemi bile birçok kazanın önüne geçmeye yardımcı oluyor. Acil durumlarda cihazın nasıl kapanacağını, nasıl depolanması gerektiğini, işlemin en doğru şekilde nasıl yapılacağını ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz. Kullanım kılavuzu okumanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorsanız, fena halde yanılıyorsunuz.
- Tehlikeli İşler Yaparken Zinde Olun: Uykusuzken, alkollü veya ilaç etkisi altındayken kesinlikle tehlikeli cihazlar kullanmamalı, kimyasallarla uğraşmamalısınız. Normalde bir arada kullanılmaması gereken maddeleri bir anlık dalgınlıkla karıştırarak kendinize zarar verebilir veya cihazları kullanırken bir an dengenizi kaybederek yaralanabilirsiniz. Zorlu ve kısmen tehlike arz eden işleri yapmadan önce uykunuzu aldığınızdan, iyi beslendiğinizden, konsantrasyonunuzun kuvvetli olduğundan ve zinde hissettiğinizden emin olmalısınız. Eğer iyi hissetmiyorsanız ve işlerin o gün yapılması gerekiyorsa bir yakınınızdan destek alabilir ve işleri onun yapmasını rica edebilirsiniz.
- İlk Yardım Malzemeleriniz Hazır Olsun: Çiftçilerimiz, kimyasalla temasta veya herhangi bir yaralanmada ilk yardım uygulaması konusunda tedbirsiz olabiliyor. Bu da var olan sorunların büyümesine zemin hazırlıyor. Arazinizde muhakkak küçük bir ilk yardım çantası bulundurmalısınız. Ayrıca temiz suya kolaylıkla erişiminiz olması büyük önem taşıyor. Temas halinde su ve ilk yardım malzemeleri ile müdahale zaman zaman hayat kurtarabiliyor.
- Depolama Bilgilerine Dikkat: Bazı gübre çeşitleri bir arada depolanmıyor veya muhafaza için bazı kimyasallara özel öneriler veriliyor. Hem ürünün uzun süre ilk günkü formunda kalabilmesi hem de sağlık için muhafaza koşullarına dikkat etmeli ve her kimyasalı önerildiği gibi depolamalısınız. Ortam neminden sıcaklığına, havalandırma oranından konumuna kadar birçok değişkeni dikkate alarak tüm kimyasalları önerildiği gibi saklamalısınız.
- Tedbiri Elden Bırakmayın: Çiftlikler, depolar, tarımsal ürünlerin bulunduğu kapalı alanlar, yüksek oranda yangın riski taşıyor. Her soruna hazırlıklı olmak ve tedbiri elden bırakmamak adına yangın söndürücüler bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. Uzmanlar, su veya köpük bazlı yangın söndürücülerden birine veya her ikisine birden muhakkak sahip olmanız gerektiğini söylüyor. Ayrıca kuru toz söndürücülerin de bulunması öneriliyor. Su ve köpük bazlı söndürücüler saman, odun gibi malzemeler tutuştuğunda kullanılıyor. Kuru toz söndürücüler ise gaz veya yakıt kaynaklı yangınlarda tercih ediliyor. Elektrik kaynaklı yangınları söndürmek için ise karbondioksit bazlı söndürücüler kullanılması hatırlatılıyor. Farklı türlerdeki söndürücüler bulundurarak emeklerinizin kül olmasına engel olabilirsiniz.
- Tehlikeli Madde ve Ekipmanları Kilit Altında Tutun: Kimyasal maddeler ve tehlikeli ekipmanlar, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalı. Temizlik ürünlerinden tarım ilaçlarına, pestisit gibi kimyasallardan testere gibi kesicilere kadar tüm tehlikeli malzemeleri kilit altında tutmalısınız.
- İlk Yardım Öğrenmeyi Unutmayın: Çiftçilerimizin çalışma alanları zaman zaman köylere kilometrelerce uzak mesafede olabiliyor. Sağlık hizmeti almak için gidilmesi gereken yol saatler alabiliyor. Özellikle zorlu hava koşullarında olası kazalarda ilk yardımın gecikmesi istenmeyen sonuçlar doğuruyor. Bu riskleri en aza indirmek için ilk yardım öğrenmelisiniz.
- Hayvanlar Dikkat!: Hayvanlar çiftliklerde, tarlalarda, depolarda görünmez kazaların mimarı olabiliyor. Hayvanların telef olmasıyla bile sonuçlanabilen kazaları önlemek için hayvanları depolarınızdan ve çalışma alanlarınızdan uzak tutmayı ihmal etmemelisiniz. Çalışma alanınızın etrafını çevirmeyi, hayvanların girmemesini sağlamayı unutmamalısınız.
Hırsızlıklara Karşı Mülkünüzü Korumanın Yolları
Çiftlikler ve köylerdeki ıssız tarlalarda bulunan evlerde yaşanan en büyük sorunların arasında dışarıdan gelen hırsızlar da sayılıyor. Evin, tarlanın, kısacası mülkün güvenliğini sağlamak için önerilerimizi değerlendirebilirsiniz:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Çevreye basit bir kamera sistemi kurabilirsiniz. Dijital kamera sistemleri aracılığıyla cep telefonunuz üzerinden bile bölgeyi kolaylıkla gözlemlemeniz mümkün. Hareket algılamalı bir kamera satın alarak tasarruf edebilir, incelemeniz gereken anları kameranın sizin yerinize anlık olarak yakalamasını sağlayabilirsiniz.
- Yeterli aydınlatmaya sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer aydınlatma yetersizse kameraların gece görüş özelliği olduğuna dikkat edin. Bölgeyi ışıklandırma da bir diğer seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
- Her gün aynı rutini tekrar etmek, aynı yolları kullanmak, aynı saatlerde hareket etmek hırsızlar için avantaj sağlıyor. Tehlikeli bir durum, şüpheli birileri fark ettiğinizde birkaç hafta boyunca rutininize uymadan hareket ederseniz kötü niyetli kişilerin hedef değiştirmesini sağlayabilirsiniz.
- Arazi ve evinizin çevresini çitlerle, duvarla çevirerek güvenlik sağlayabilirsiniz. Çitlere alarm sistemi taktırabilir veya dikenli tel gibi caydırıcı önlemlerden yararlanabilirsiniz.
- Çevredeki diğer mülk sahipleriyle iletişim halinde olmalı ve herhangi bir şüpheli durumda konuşmalısınız. Böylece herhangi bir sorunu daha erken fark etmek mümkün oluyor.
- Hayvancılık da yapıyorsanız sürünün başına bir çoban köpeği alabilir, bu sayede hayvanların güvenliğini sağlayabilirsiniz.
- Eğer tarlanızın olduğu yerde cep telefonu çekmiyorsa muhakkak telsiz almalısınız. Böylelikle irtibatı kaybetmeyebilir, kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.
- Kırsal bölgelerde altyapı sebebiyle elektrik kesintileri sık sık yaşanabiliyor. Eğer güvenlikten ödün vermemek istiyorsanız mülkünüze jeneratör yerleştirerek sistemin aksamadan çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Şüpheli birilerini gördüğünüzde veya kendinizi güvensiz hissettiğinizde mülkün kapısının önüne ağır makinelerinizi, traktör, kamyonet gibi araçlarınızı koyabilirsiniz. Böylelikle o kişilerin içeri girmesini engelleyebilirsiniz.
- Herhangi bir güvenlik sorununda bölgenizdeki kolluk kuvvetlerini haberdar etmelisiniz. Onlar olası sorunlar konusunda size yol gösterebileceği gibi yakınlarda yaşanmış benzer vakalar varsa tedbirli olarak sizi de bilgilendirebiliyor.
Tarfin, çiftçilerimizin güvenle ve sağlıkla çalışması için önerileri derliyor. Siz de Tarfin’in sunduğu güvenlik ipuçlarını hayata geçirerek iş yaşamınızı kendiniz ve aileniz için daha güvenli hale getirebilirsiniz. Tarımsal ihtiyaçlarınız için Tarfin Mobil uygulamasını kullanarak avantajlarla dolu Tarfin dünyasını daha yakından tanıyabilirsiniz.