taboola

Bakır Gübresi Nedir?

Bakır Gübresi Nedir? 14.06.2022

Bitkilerde klorofil oluşumunun temel gereksinimi bakırdır. Solunuma, karbondioksit alımına, fotosenteze yardımcı olan bu element, eğer azalırsa genetatif gelişim zarar görüyor. Bakır eksikliğinin; deformasyona, renk bozukluklarına, çiçek atmaya ve çiçeklerin azlığına neden olduğunu söylemek mümkün. Ancak elbette bakır eksikliğini gidermenin yolları var. Modern tarımda bakır gübresi ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Siz de bakır gübresini daha yakından tanıyarak, yazımızdan bakır gübresi kullanımı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Tarfin Blog, çiftçilerimizin tüm tarımsal alışverişlerde destekçisi olan Tarfin’in bir projesi. Tarfin’in sizler için hazırladığı Tarfin Mobil uygulamasını indirerek siz de tarım girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca, Tarfin üzerinden yapacağınız tüm alışverişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle! Türkiye’nin tüm bölgelerinde, binlerce Tarfin yetkili satış noktası bulunuyor. Bugüne dek, Tarfin sayesinde avantajlı tarımsal alışveriş yapan çiftçilerimizin sayısı ise 10.000’in üzerinde. Siz de hemen Tarfin yetkili satış noktalarından size en yakın adresi ziyaret edin, zaman kaybetmeden Tarfin ile tanışın ve toprağınıza bereket katmaya başlayın! 

Bakır gübresi, protein, vitamin ve mineral desteği sağladığı için bitki gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Özellikle yeni nesil bakır gübreleri, içeriklerindeki maddelerle, ekinlerin çok daha dayanıklı ve sağlıklı olmasına yardımcı oluyor. Adını yüksek içeriğindeki bakır oranından alan bakır gübresi, eksikliği durumunda meydana gelecek olumsuz koşulların önüne geçiyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Bakır Gübresi Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? 

Hem toprak yapısına hem de bitki organizmasına faydalı olan bakır gübresinin yararlarını sizler için araştırdık: 

  • Bakır elementini artırmak, toprağın nem çekme kapasitesini artırıyor. 
  • Bakır düzeyi yeterli olan bitkilerin yaprakları daha geniş oluyor. 
  • Yapraklardaki canlı yeşil renk dikkat çekiyor. 
  • Bitki hücreleri, ihtiyaç duydukları vitamin ve minerallere kavuşuyor. 
  • Ekinlerin çiçeklenmesi, meyve vermesi artıyor. 
Bakır Gübresi Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? 

Bakır gübresinin sağladığı en önemli avantaj ise vadettiği faydaları, oldukça kısa sürede görünür kılması. Uygun dozlarda ve şekillerde uygulandığında, bitki bakır gübresine hızla reaksiyon veriyor. Bu bağlamda, bitkide bakır eksikliğine bağlı olarak mevcut olan sorunlarda iyileşme gerçekleşiyor. Ancak, gübreyle bitkilerde var olan hastalıkların iyileştiğini söylemek maalesef mümkün değil. Eğer bir hastalık söz konusuysa mutlaka ilaçlama veya diğer yöntemlerle mücadele gerekiyor. 

Bakırın Bitki Metabolizmasındaki Görevleri Nelerdir? 

Bakırın bitki metabolizmasındaki görevlerine hakim olmak, yararları üzerine fikir yürütmeyi kolaylaştırıyor. Bakır minerali, fotosentezde ana rol üstleniyor. Böylelikle büyüme ve gelişme için temel gereklilikler arasında yerini alıyor. Buna ek olarak, birçok enzimin yapısında bulunan bakır, bitkilerin protein sentezinde da etken durumda. Üstelik solunum için katalizör görevi görüyor, su hareketinin dengelenmesini sağlıyor, hücre duvarı oluşumu için kesinlikle gerekli maddeler arasında yerini alıyor. Elbette çiçek ve tohum oluşumu için de bitkinin bakıra ihtiyacı olduğu biliniyor. 

Bitkilerde Bakır Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 

Bitkiler, bakır açısından eksik olduğunda, 

  • Büyüme ve gelişme yavaşlıyor. 
  • Genç yapraklarda daralma, küçülme meydana geliyor. 
  • Meyve ağaçlarının uç kısımlarında kurumalar dikkat çekiyor. 
  • Tahıllarda bakır oranı azaldığında başak oluşmuyor. 
  • Genç yapraklar, sararıyor, beyazlaşıyor, kimi zaman gri-yeşil renk alarak kuruyor. 
  • Sürgün uçlarda sararma, hatta ileri evrelerde kuruma ve geriye doğru ölüm gerçekleşiyor. 
  • Çalılaşan, cüceleşen ve başakları azalan bitkiler, çoğunlukla küçük kalıyor. 
  • Bakır eksikliği olan bitkilerin meyveleri çatlıyor, vaktinden önce olgunlaşıp dökülüyor. Bu da yüksek oranda verim kaybı anlamı taşıyor. 
  • Kök oluşumunun ve kök gelişmesinin engellendiği biliniyor. 
Bitkilerde Bakır Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 

Günümüzde bakır noksanlığının daha çok görüldüğüne rastlayabilirsiniz. Bu durum, iklim değişiklikleri ve toprak yapısındaki farklılaşmayla açıklanıyor. Ayrıca, yanlış gübreleme sonucu diğer iz elementlerin oransal fazlalığı ve fosforlu, azotlu gübre miktarlarının olması gerekenden fazla verilmesi bakır eksikliğine zemin hazırlıyor. 

Bakır Gübresi Nasıl Kullanılır? 

Bakır gübrelerinin farklı formlarda seçeneklerini bulabilirsiniz. Birçok ekine, gelişme dönemi boyunca uygulayabileceğiniz gübreyi, buğday, arpa ve çeltik yetiştiriciliği yaparken kardeşlenme döneminde vermeniz gerekiyor. Eğer mısır veya ayçiçeği yetiştiriciliği yapıyorsanız, bitki boyunun 40-50 cm olduğu dönem itibarıyla, patates, havuç veya şeker pancarı yetiştiriciliği gerçekleştiriyorsanız ikinci çapanın ardından gelişme süreci boyunca gübreyi tatbik edebilirsiniz. 

Bakır Gübresi Nasıl Kullanılır? 

Yapraktan uygulama dozları, genellikle 100 litre suda 200-250 gram kadar oluyor. Damla sulama vasıtasıyla 1 ton su ile 1 - 1,5 kilogram civarında sıvı bakır gübresi uygulanıyor. (Buğday, arpa ve çeltik için damla sulama yöntemi kullanılmıyor.) Dozları yapraktan 10 ile 15 gün arasında zaman bırakarak veya damla sulamayla haftalık olarak verebilirsiniz. Bu miktarlar ortalama olsa da bakır gübresinin formuna, içeriğine bağlı olarak, uygulama miktarı değişebiliyor. Bu nedenle ürünü vermeden önce kullanım önerilerini dikkatle okumalı ve önerilen dozu kullanmalısınız. 
 

Bakır gübresini hazırlamak için uygulama aletine yeterli miktarda su koymalı ve üzerine sıvı bakır gübresini ilave etmelisiniz. Depoyu gerekli su miktarıyla doldurduktan sonra karıştırarak uygulama aşamasına geçebilirsiniz. Yapraktan gübreleme, damla sulama yoluyla veya toprak uygulamalarıyla bakır gübrelerini verebilirsiniz.

Bakır Gübresinin Önemi Nedir? 

Bitki için oldukça önemli ve birçok kompleks olayda görev üstlenen bakır, immobil hareketsiz bir element. Organik maddelere sıkıca bağlanan ve organik açıdan zengin topraklarda eksikliği daha fazla görülen bakır, birçok gübre ve fungusit ilaç içinde yer alıyor. Çiftçilerimizin bakır desteği sunan birçok ürüne kolaylıkla ulaşabilmesinin nedenleri arasında kuşkusuz bakırın önemini saymak gerek. Zira bakır elementi, fungal birçok hastalık için önleyici görev üstleniyor. Bakır eksikliği olan birçok bitkinin mantar kaynaklı hastalıklara daha kolay yakalandığını fark edebilirsiniz. Örneğin, çileklerde, muz bitkisinde, domates yetiştiriciliği sürecinde, koruyucu olarak bakır verildiğini fark edebilirsiniz. Hastalık iyileştirici olmayan bakır, önleyici olma konusunda ise yüksek fayda veriyor. 

Bakır Gübresi Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

  • Bakır gübresi, kuvvetli alkali ve asidik içeriklerle karıştırılamıyor. Bu nedenle, bordo bulamacı ve asidik ilaçlarla karıştırmamaya özen göstermelisiniz. 
  • Tüm ticari gübreler için olduğu gibi bakır gübresi kullanmadan önce de toprak analizi yaptırmalısınız. 
  • Özel kullanımlar için uzman desteği almalısınız. 
  • Bakır gübrelerini üst üste depolamamalısınız. 
  • Kullanım sırasında, eldiven ve gözlük takmayı ihmal etmemeli, deri, göz temasından kaçınmalısınız. Eğer bir temas meydana gelirse, bölgeyi bol su ile yıkayıp herhangi bir sorun durumunda hemen doktor desteği almalısınız. 
  • Gübreleme alanında çocuk ve hayvan bulunmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. 
  • Yapraktan gübrelemede besin maddelerinin daha kolay geçmesi için “yayıcı-yapıştırıcı” adı verilen tarımsal ürünleri kullanabilirsiniz. 
  • Bakır gübrelerini 2 ile 20 derece arasında depolamalı, direkt güneş ışığından uzak tutmalısınız. 

Bitkilerin Bakır İhtiyacı Nedir?

Birçok bitkide bakıra duyulan ihtiyaç, düşüktür. Kuru maddede, bakır kapsamı 2-20ppm arasındadır. Ancak bilinçsiz gübreleme ve değişen iklim şartları nedeniyle bakır noksanlığı oldukça sık görülmektedir.

Topraktan Bakır Alımı Neden Azalır?

Eğer toprak alkali, kireçli ve yüksek pH değerine sahipse, bitkilerde bakır az olabiliyor. Ayrıca organik içeriği yüksek olan arazilerdeki ekinlerde, bakır eksikliğine daha çok rastlanıyor. Bunun yanında toprağın bakır açısından fakir olması, diğer iz elementlerin (Demir, çinko gibi…) yoğun olması, soğuk ve yağmurlu hava, bilinçsiz gübreleme ekinlerin topraktan bakır alma oranını azaltıyor.

share

Benzer Haberler

Kar Küreme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
23.02.2022
Kar Küreme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Kar küreme araçlarını yakından tanımak ister misiniz? Kar küreme araçları nasıl çalışır, nasıl kullanılır hemen inceleyin.

Devamını oku
Metaverse ve Tarım
27.02.2023
Metaverse ve Tarım

Metaverse tarım gelişmelerinin de geleceğini işaret ediyor. Peki metaverse tarım dünyası için neler vadediyor. Hemen öğrenin!

Devamını oku
Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.06.2021
Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Üzüm yetiştiriciliği binlerce yıldır Anadolu'da yapılıyor. Üzüm yetiştiriciliği ile ilgili temel bilgileri Tarfin Blog'da bulabilirsiniz.

Devamını oku