taboola

Zerdeçal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zerdeçal Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 06.12.2022

Faydaları ile tanınan ve her geçen gün daha fazla popülerleşen zerdeçal bitkisi, yetiştiricilik için de çiftçilerimizin ilgisini uyandırıyor. Geçmişi milattan önce 200’lü yıllara dek uzanan bitki, tıbbi ürün olarak da kullanılıyordu. Öyle ki bitkisel tedavi için başvurulan önemli bir şifa kaynağı olduğuna inanılıyordu. Günümüzde hemen her mutfakta bulunan ürün, hem baharat ve renklendirici hem de bağışıklık güçlendirici olarak kullanılıyor. Bu popülerlikten yararlanmak isteyen çiftçilerimize yol gösterecek zerdeçal yetiştiriciliği yazımız sizlerle. 

Siz de zerdeçal yetiştirmek için ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgilere yazımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Üstelik Tarfin sadece doğru bilgi sunmakla kalmıyor, tarımsal girdi alışverişlerinizde avantaj sağlamaya devam ediyor. Tarfin Mobil üzerinden anında tarımsal girdilerin fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden sipariş oluşturarak peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Yazımızda şu başlıkları bulacaksınız: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Zerdeçal Nedir? Nasıl Bir Bitkidir?
  • Zerdeçal Bitkisinin İklim ve Toprak İsteği Nasıldır? 
  • Zerdeçal Nasıl Ekilir? 
  • Zerdeçal Yetiştiriciliği için Bakım Nasıl Yapılır? 
  • Zerdeçal Nasıl Kullanılır? 

Başlıkların ardından bitki hakkında en çok merak edilen soruları sizler için yanıtlandıracağız. 

Zerdeçal Nedir? Nasıl Bir Bitkidir?

Peki zerdeçal nasıl yetiştirilir? Oldukça büyük bir bitki olan zerdeçalın evde, saksıda yetiştirilmesi dahi mümkün oluyor. Ancak verimli ve sağlıklı zerdeçal yetiştiriciliği koşullarının sağlanması için ürünlerin bahçe ve tarlalarda ekilmesi öneriliyor. Kökleri ana ve yan kökler halinde bulunan bitki, kökle çoğaltılıyor. Yumru şeklindeki ana ve parmak kalınlığındaki yan kökler sayesinde büyüyor. Yer elmasını andıran köklerden hızla büyüyen zerdeçalın yetiştiriciliği bu sayede kolaylaşıyor. Ürün tarımsal gereksinimler açısından zencefil yetiştiriciliği ile oldukça benzerlik gösteriyor. Ayrıca Tarfin blog sayfamızda kanola yetiştiriciliği ya da incir yetiştiriciliği gibi farklı konular da yer alıyor.

Zerdeçal Nedir? Nasıl Bir Bitkidir?

Hint safranı olarak bilinen, canlı sarı rengiyle tanınan zerdeçalın literatürdeki adı curcuma longa olarak kayıtlara geçiyor. Büyük yapraklı, çok yıllık ve otsu bir bitki olarak görülüyor. Boyu 50 ile 80 cm arasında değişiyor. Toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut şeklinde oluyor. Yan kökleri ise parmak kalınlığına ulaşıyor. Bitkinin yumrusu görünüm itibarıyla yer elmasını anımsatıyor. 

Zerdeçal Bitkisinin İklim ve Toprak İsteği Nasıldır? 

Tropik bir bitki olan ancak subtropikal iklimde de yetiştirilebilen zerdeçallar, nemli ve güneşli iklime ihtiyaç duyuyor. Güneş ve neme maruz kaldıkça daha iyi gelişiyor. Bunun yanında zerdeçal yetiştiriciliği yapacağınız toprağın organik madde açısından zengin olması önem taşıyor. Özellikle kumlu tınlı ve tınlı topraklar bitki için oldukça uygun . Yağmurla beslenen tınlı topraklarda, uygun iklim koşullarının sağlandığı alanlarda rahatlıkla zerdeçal yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Bitki her ne kadar nem sevse ve nemli alanlarda daha iyi gelişse de kuraklığa dayanıklılık gösteriyor. 
 

Zerdeçal Bitkisinin İklim ve Toprak İsteği Nasıldır?

Ülkemizde zerdeçal yetiştiriciliği için en uygun bölgenin Akdeniz bölgesi olduğu düşünülüyor. Ancak bitkinin özgün özellikleri nedeniyle serada tarım yapmak daha uygun görülüyor. Seranın kurulum maliyeti düşünüldüğünde epey büyük bir yatırım gereksinimi karşımıza çıkıyor. Ayrıca uzmanlar, zerdeçal yetiştiriciliği yapılacak arazide en az 4 yıl hiçbir tarım ürün yetiştirilmemiş olması gerektiğini vurguluyor. Hem seracılık maliyeti hem de toprağın boş kalma gereksinimi nedeniyle Türkiye’de yetiştiricilik yaygınlaşamıyor. 

Zerdeçal Nasıl Ekilir? 

Zerdeçal yetiştiriciliği için takip etmeniz gereken adımlar oldukça kolay. Ancak öncesinde hastalıksız ve sağlıklı bitkileri ekim için seçtiğinizden emin olmalısınız. Öncelikle büyük bir gövdeyi, iki/üç tomurcuğa sahip küçük gövdeler halinde kırmalısınız. Ardından zerdeçal yetiştiriciliği için uygun toprağa ekerek köklenmesini ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Bu sırada sıra arası ve sıra üzeri aralığı 20-30 cm tutabilirsiniz. Açılan yataklara ektiğiniz zerdeçal parçalarının üzerini toprak ve yanmış ahır gübresi ile kapatarak ekim sürecini tamamlayabilirsiniz. Ekim sırasında uygun derinliğin ise 5-10 cm olduğunu düşünebilirsiniz. 

Zerdeçal Nasıl Ekilir? 

Ülkemizde zerdeçal yetiştiriciliği için fideler hazır olarak alınabiliyor. Dört mevsim dikilebilen yumruların özellikle rüzgarsız alanlara ve buharlaşmanın az olduğu ikindi vakitlerinde dikilmesi öneriliyor. Eğer fide ile yetiştiricilik yapacaksanız fidelerin viyolda kalan kısmının tamamı toprak altında kalacak şekilde dikim gerçekleştirmelisiniz. Fideyi diktikten sonra can suyu vermeyi kesinlikle unutmamalısınız. Fideleri dilerseniz saksıda, isterseniz sera içinde arazide yetiştirebilirsiniz. 

Zerdeçal Yetiştiriciliği için Bakım Nasıl Yapılır? 

Büyük bir bitki olan zerdeçalı yetiştirirken bakım önerilerine harfiyen uyum göstermelisiniz: 

  • Nemli iklimde daha iyi yetişen bitki için yağış durumuna göre sulama desteği vermek gerekebiliyor. 
  • Sert iklimlerde verim vermeyen, serin alanlarda ticari yetiştiriciliği yapılamayan zerdeçal için Akdeniz ikliminin uygun olduğunu unutmamalısınız. 
  • Zengin toprak seven bitkinin ekimi ve yetiştiriciliği sırasında mutlaka ahır gübresi ile destek vermelisiniz. Ayrıca ekim öncesinde mutlaka toprak analizi yaptırarak toprağın eksik mikro ve makro elementlerini desteklemelisiniz. 

Zerdeçal Nasıl Kullanılır? 

Baharat olarak kullanımı yaygın olan zerdeçal yaprakları solduktan sonra kökleri sökülerek hasar ediliyor. Yıkanarak temizlenen ve 30-45 dakika haşlandıktan sonra kurutularak kullanıma hazır hale geliyor. Kurutulan ve öğütülerek baharat haline gelen zerdeçal, yemeklere renk ve tat veriyor. Ayrıca kumaş ve deri boyamasında da kullanılarak endüstriyel değere ulaşıyor. Canlı sarı rengiyle safrana makul fiyatlı bir alternatif olan ürün, karabiber ile beraber tüketildiğinde vücut için biyoyararlılığı artış gösteriyor. 

Zerdeçal Yetiştiriciliği için Bakım Nasıl Yapılır? 

Kuraklığa Dayanıklı Toprak Oluşturmak için İpuçları yazımız için tıklayınız.

Ayrıca Tarfin blog sayfamızda geniş bilgilerin yer aldığı farklı konular arasında bulunan fındık yetiştiriciliği ya da dikenli incir yetiştiriciliği gibi konuları bulabilirsiniz.

Zerdeçal nasıl hasat edilir?

Hasat için kuruyan yapraklardan çekerek kökü almalısınız. Tüm kökü tek seferde çıkarmanız ve almanız gerekiyor.

Zerdeçal tohumu nerede bulunur?

Bitki, tohum üzerinden değil kökler filizlendirilerek yetiştiriliyor. Zerdeçal yetiştiriciliği için tohum aramak yerine tomurcuklanmış gövde bulmaya yönelmelisiniz. Elbette kendiniz de gövdeleri çimlendirerek ekebilir veya hazır fide satın alarak yetiştiriciliğe başlayabilirsiniz.

Türkiye’de nerede zerdeçal yetiştirilir?

Tropik iklim bitkisi olan zerdeçal, ülkemizde Antalya ilinde yetiştirilmeye uygun. Hatta özellikle Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde üretim yapılabileceği vurgulanıyor.

Zerdeçal yetiştiriciliği nerelerde yapılır?

Dünyada Japonya, Peru, Tayvan, Çin, Endonezya, Hindistan ve Tayland zerdeçal yetiştiriciliğinde başı çekiyor. Ülkemiz de tarım için uygun alanlar bulunduruyor. Özellikle güney Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde zerdeçal üretimi yapılabiliyor. Ancak seracılık için maliyet gereksinimi ülkemizde yetiştiriciliğin artmasına mani oluşturuyor.

Zerdeçalın hasat zamanı nasıl anlaşılır?

Bitkinin tüm yaprakları solduktan sonra kök büyüklüğü kontrol edilerek hasat yapılması gerekiyor.

Zerdeçal hasadı ne zaman yapılır?

Bitkinin hasadı çoğunlukla aralık ile ocak aylarında yapılıyor.

Zerdeçal ne kadar sürede hasada hazır hale gelir?

Ekimi ile hasat arasında geçen süre ortalama 6 ile 10 ay arasında değişiyor. Ülkemizde yapılan çalışmalar hasat olgunluğunun 9 ayı bulduğunu gösteriyor. Ayrıca bitkinin yılda bir kez hasat edilmesi tavsiye ediliyor.

Zerdeçal Yararları Nelerdir?

Önemli bir iltihap giderici olan bitki, özellikle romatizmal hastalıklarda kullanılıyor. Anti inflamatuar etkisi ile tanınan bitki bağışıklık fonksiyonlarına destek veriyor. Diğer taraftan, vücuttaki serbest radikallerin artışını engelleyerek birçok hastalığa karşı koruyucu görev üstleniyor. Üstelik yapılan çalışmalar, alzheimer gibi birçok hastalık üzerinde zerdeçalın etkili olabileceği konusunda umut vadediyor. Henüz bitkinin tüm faydaları keşfedilememiş olsa da, bilimsel veriler gelecekte bitkinin hayatımızda daha çok olacağının sinyallerini gösteriyor.

share

Benzer Haberler

Suffolk Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
27.06.2022
Suffolk Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Suffolk koyun, İngiliz etçi türleri arasında. Suffolk koyunlar hakkında detaylı bilgiyi yazımızdan alabilirsiniz. Hemen tıklayın.

Devamını oku
Gübre Serpme Makineleri Nelerdir?
07.01.2024
Gübre Serpme Makineleri Nelerdir?

Gübre serpme makinelerinin katı ve sıvı gübreler için tasarlanan farklı çeşitleri bulunuyor. Gübre serpme makinesi nedir, ne işe yarar hemen öğrenin.

Devamını oku
Balkabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Balkabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Balkabağı yetiştiriciliği ülkemizde de sıklıkla yapılıyor. Balkabağı yetiştiriciliğinin püf noktaları, bal kabaklarının morfolojik özellikleri hakkında bilgiler için tıklayınız.

Devamını oku