taboola

Zencefil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zencefil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 01.08.2022

Yeterli nemin bulunduğu ılıman iklimlerde yetişen zencefil, antik çağlardan bu yana hem mutfaklarda hem de tıbbi uğraşlarda kullanılıyor. Dünyanın en popüler baharatları arasındaki ürün, literatüre zingiber officinale adıyla geçiyor. Özellikle Hindistan ve Çin ülkelerinde yoğun olarak kullanılan zencefilin yetiştiriciliği ise tropik ülkelerde yoğunlaşıyor. Hatta dünyadaki yetiştiriciliğin %35’ini Hindistan tek başına karşılıyor. Yarı tropik iklim kuşağında yer alan ülkemiz de zencefil yetiştiriciliği yapılabilen alanlar arasında. Siz de zencefil nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca zencefil yetiştirirken ihtiyaç duyacağınız tarım girdilerinin fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden karşılaştırabilirsiniz. Böylelikle en avantajlı fiyatlarla alışverişi deneyimlemeniz mümkün. Üstelik Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle. Siz de Türkiye’nin her bölgesinde bulunan, binlerce yetkili satış noktasından birini zaman kaybetmeden ziyaret edin, Tarfin ayrıcalıklarını hemen deneyimleyin! 

Zencefil Yetiştiriciliğinde Dikim Nasıl Yapılır?

Yazımızda zencefil yetiştiriciliği ile ilgili bulacağınız diğer ayrıntılar ise şöyle: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Zencefil yetiştiriciliğinde dikim nasıl yapılır anlatacağız. 
  • Zencefil yetiştiriciliğinde gübreleme nasıl olur değineceğiz. 
  • Zencefil yetiştiriciliği için iklim nasıl olmalı açıkladıktan sonra,
  • Zencefil yetiştiriciliği için toprak nasıl olmalı tüm detaylarıyla ele alacağız. 
  • Zencefil nasıl hasat edilir paylaştıktan sonra zencefil üretimi hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlayacağız. 

Peki zencefil yetiştiriciliği nasıl yapılır? Aslında yabancı olduğunuz teknikler değil, bilinen yöntemler kullanılıyor. Hatta üretiminin patates yetiştiriciliği ile çok benzediğini söyleyebiliriz. Vejetatif olarak çoğalan zencefilin rizomları tohumluk olarak kullanılıyor. Tohumluk rizomlar 2,5 ile 5 cm uzunluğunda, yaklaşık 20-25 gram ağırlığında kesiliyor. Bu sırada, her bir tohumlukta en az 1 adet canlı göz olması önem taşıyor. Ardından zencefil dikimine geçme zamanı geliyor ve viyollere dikim yapılıyor. 

Zencefil Yetiştiriciliğinde Dikim Nasıl Yapılır? 

Zencefil fideleri, dikim zamanı gelene dek, yarı gölge olan alanlarda, nem ihtiyaçları karşılanarak büyütülüyor. Fidelerin asıl yerlerine şaşırtılması ise ortalama 30-40 günü buluyor. Günümüzde zencefillerin topraktan kaynaklanan hastalıklarla boğuşması nedeniyle birçok üretici saksıda zencefil yetiştiriciliğine başvuruyor. 

Zencefil Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Hastalık bulaşık olmayan zencefiller tohumluk olarak tedarik edildikten sonra rizomlar steril bıçaklarla kesiliyor. Sonrasında saksıda zencefil yetiştirmek için 50 gramlık, 3-4 göz içeren rizomlar hazırlanıyor. Dikime hazır hale gelen ürünler, yarıya kadar doldurulan saksılara 5 cm derinliğinde dikiliyor. Sonra saksının boş bölümünün yarısı, dikimden 4 ay kadar sonra, kalan diğer yarısı ise 6 ayın ardından dolduruluyor. Bu işlem, boğaz doldurma görevi görüyor. Tarlada zencefil yetiştirirken boğaz doldurma işlemi yine patatese benziyor. Ekin, 30 ve 60 cm boylarına ulaştığında, iki kez boğaz dolduruluyor. 

Zencefil Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Zencefil yetişirken mikro ve makro besin elementlerine ihtiyaç duyuyor. Hatta bu nedenle Hindistan’da yeni kesilmiş orman arazilerinde üretiliyor. Ayrıca çiftlik gübresi ilavesi ile zencefil üreticiliği gerçekleşiyor. Bunun yanında tarımsal gübre çeşitleri de üretime bereket katmak için tercih ediliyor. Ancak hangi gübreden ne kadar kullanılacağı toprak analizi sonucu belirleniyor. Ancak çoğunlukla DAP gübre ve çinko desteğine ihtiyaç duyuluyor. 

Zencefil Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı? 

Bitki, denizden 1500 metre yüksekliğe kadar yetişebiliyor. Ayrıca yıllık 3000 ile 4000 mm yağış alan yerler, üretim için ideal alanı oluşturuyor. Tropik ve yarı tropik iklim bitkisi olan zencefiller, filizlenene kadar nem isterken hasat öncesi bir ay, kuru hava arzu ediyor. Ayrıca sıcaklığın 19 ile 28 derece, nemin ise %70 ile 90 olması önem arz ediyor. 

Zencefil Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı? 

Birçok bitkide olduğu gibi zencefil de iyi drene edilmiş toprak istiyor. Havalandırılmış, kumlu, killi tınlı, kırmızı tınlı topraklarda zencefil yetiştiriciliği daha iyi yapılıyor. Ayrıca toprak pH derecesinin 6.0 ile 6.5 arasında olması avantajlı. Özellikle pH derecesi 8’in üzerinde olan topraklarda büyüme oldukça yavaşlıyor. Diğer yandan, tuza bir hayli duyarlı olan bitkini verimi, tuzlu su koşullarında azalıyor. 

Zencefil Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Hazırlanır? 

Ürünün verimle yetiştirilebilmesi için toprağın 4-5 kez sürülerek iyice inceltilmesi önem taşıyor. Ayrıca yataklar 1 metre genişliğinde ve 30 cm yüksekliğinde hazırlanıyor. Yataklar arası mesafe ise 50 cm hesaplanıyor. Eğer sulu koşullarda zencefil yetiştiriciliği yapılıyorsa, sırt aralıkları 40 cm olarak oluşturuluyor. 

Zencefil Nasıl Hasat Edilir? 

Ürünün nerede kullanılacağı hasat zamanını ve şeklini değiştiriyor. Eğer kurutulmuş baharat olarak kullanılacaksa, zencefilin hasadı için tam olarak olgunlaşması bekleniyor. Tam olgunluk halinde, yaprakların yarısı sarıya dönüp kurumaya başlıyor. Bu durumda sulama bırakılarak 1 ay daha olgunlaşma bekleniyor ve sonrasında hasat gerçekleştiriliyor. Eğer sebze olarak, taze tüketim için zencefil üretiliyorsa o zaman 180 günde hasada başlanıyor.

Zencefil Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı?

 

Zencefilin kullanım alanları nelerdir?

Zencefil, yağı çıkarılarak uçucu yağ üretiminde kullanılıyor. Bunun yanında çok düşük miktarda yağ içermesi ve kaliteli yağ için dikkatli işlem gerektirmesi ürünün değerini artırıyor. İlaç yapımında tercih ediliyor. Endüstriyel yetiştiricilikte hasat süresi çok daha uzun oluyor. Gıdalara keskinlik katmak için tercih edilen zencefil, baharat olarak mutfaklarda yer buluyor. Özellikle zest olarak et yemeklerinde, smoothielerde, salata ve çorbalarda yer alıyor. Sağlık için birçok faydası bulunan ürünler, bitki çayı olabiliyor. Tüketiciler, bal veya tarçın gibi ürünlerle karıştırarak bağışıklığa destek olması için ürünü tüketebiliyor.

Zencefil nasıl işlenir?

Kuru zencefil üretiminde, ürün iki aşamada işleniyor. İlk olarak rizomlar soyularak dış yüzey uzaklaştırılıyor. Sonrasında güneşte veya kurutma makinelerinde kurutma adımına geçiliyor. Hasat sırasında yumrunun nem oranı %80-82 arasında değişiyor. Sağlıklı depolama için işlemlerle bu oran %10’a kadar düşüyor.

Zencefil kaç günde tam olgunluğa erişir?

Dünyada tam olgunluk ortalama 210 ile 240 gün içinde gerçekleşiyor. Ancak ülkemiz şartlarında zencefilin tam olarak olgunlaşması, Antalya ikliminde 300 günü bulabiliyor.

Art arda zencefil yetiştirilir mi?

Uzun yıllar art arda, aynı toprakta zencefil yetiştiriciliği önerilmiyor.

Zencefil Türkiye'de nerede yetişir?

Türkiye’de Antalya iklim koşullarında sulama yapılarak yetiştirilebiliyor. Tropikal iklim ürünü olan zencefilin yetişmesi için yeterli nem ve sıcaklık ihtiyacı yetiştirilebildiği alanları kısıtlıyor.

Zencefil tohumu hangi ayda ekilir?

Sulu tarım koşullarında zencefil için en uygun ekim zamanı şubat ayına denk geliyor. Antalya’da yapılan çalışmalarda, en yüksek zencefil verimi şubat ve mart aylarındaki ekimle elde ediliyor.

Zencefil yetiştiriciliği topraksız tarım ile yapılır mı?

Antalya’da saksı içinde, topraksız tarım şeklinde zencefil yetiştiriciliğinde başarı saplandığı kayıtlara geliyor. Ancak olumlu sonuçlar almak için uygun şartların hazırlanması gerekiyor.

Zencefil zararlıları nelerdir?

Zencefil yetiştiriciliğinde en çok görülen zararlılar arasında yalancı gövde kurdu, rizom böcekleri, yaprak silindiri larvaları, beyaz noktacıklı ve siyah kanatlı kelebekler sayılabiliyor. Ayrıca depolama sırasında sigara  böceği adı verilen zararlının hedefi oluyor. Bu nedenle yetiştirme aşamasından depolanma sırasına kadar her an zencefillere özen göstermek, ilaçlamayı ve kültürel bakımı ihmal etmemek gerekiyor.

Zencefil hastalıkları nelerdir?

Zencefil tarla şartlarında birçok hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Zencefilin en önemli hastalıkları arasında fusarium solgunluğu, kök çürüklüğü sayılıyor. Ancak henüz ülkemizde zencefil yaygın olarak yetiştirilmediği ve hastalıklar istilacı düzeye gelmediği için tarlada yetiştiricilik hala mümkün olabiliyor. Buna ek olarak, yumuşak çürüklük, yaprak lekesi hastalıkları bitkiye zarar veriyor.

share

Benzer Haberler

Buğday Rastığı Nedir? Hastalık Belirtileri ve Tedavisi
28.07.2021
Buğday Rastığı Nedir? Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Buğday rastığı hastalığı nedir sorusu Tarfin Blog'da yanıtlanıyor. Buğday rastığı hastalığının belirtisi ve tedavisi hakkında bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?
30.09.2021
Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Besi bitirme yeni nedir ve ne işe yarar sorularınızın yanıtlarını Tarfin Blog'da bulabilirsiniz. Besi bitirme yemi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
24.04.2022
Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sandy veya lohmann sandy tavuk olarak anılan cins, ülkemizde yumurta tavukçuluğu için kullanılıyor. En çok tercih edilen ırklardan biri olan sandy tavuk hakkında hemen bilgi alın.

Devamını oku