taboola

Tavuk Yemi Çeşitleri Nelerdir? Etlik ve Yumurtalık Tavuk Yemi

Tavuk Yemi Çeşitleri Nelerdir? Etlik ve Yumurtalık Tavuk Yemi 28.04.2022

d

Tavuklar, etlik ve yumurtalık olarak bakılabiliyor. Besiciler, tavukları ne için yetiştirdiklerine göre farklı beslenme planları uyguluyor ve farklı özelliklerdeki tavuk yemi seçiyor. Etlik ve yumurtalık tavuk yemi hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog üzerinden ulaşabilirsiniz. Tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinde çiftçilerimize peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı tanıyan, Tarfin Mobil uygulaması üzerinden girdi fiyatı karşılaştırma özelliği sunan Tarfin, doğru bilgi kaynağı oluşturma hedefiyle blog yazılarını şekillendiriyor. Siz de merak duyduğunuz konularla ilgili bilgilere hemen ulaşabilir, Tarfin ile alışverişlerinize avantaj katmak için size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’nin farklı noktalarında yer alan binlerce satış noktasına sahip olan Tarfin ile toprağına bereket katan on binlerce çiftçimizden biri olmak için acele edin! 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Tavuk Yemi Çeşitleri Nelerdir? 

Tavuk yemleri, sülüngiller familyasından olan tavukların ticari yetiştiriciliğinde kullanılıyor. Tavuklar, genellikle arpa, mısır ve buğday gibi tahıllarla besleniyor. Bunun yanında meyve ve sebze de tüketebiliyorlar. Sevdikleri bitkisel yiyecekler arasında marul, lahana ve ot ilk sıralarda yer alıyor. Hatta birçoğu solucan gibi yer altında bulunan canlıları kendileri bularak beslenmeyi seviyor. Özellikle ligorin tavuk gibi salma yetiştiricilikte kullanılan tavukların kendi yemeklerini bulma konusunda bir hayli meraklı olduğunu fark edebilirsiniz. Genellikle doğal yemlerin kullanıldığı tavuk beslenmesinde yetersiz veya yanlış besleme, büyük sağlık sorunlarına hatta ölüme bile sebep oluyor. Besiciler, tavukları direkt solucan gibi canlılarla beslemeyi tercih etmiyor. Çünkü solucanlar, direkt yağlanmaya sebep olabiliyor. Bu nedenle, meyve, sebze, tahıl, çim, yonca, yaprak gibi besinler bir arada beslenme planına eklenerek sağlıklı bir tüketim sağlanabiliyor. 

Tavuk Yemi Çeşitleri Nelerdir? 

Tavuk yemlerinin %50’sinden fazlasını tahıl, geri kalan kısmını ise soya, pamuk tohumu küspeleri, yonca, balık, et ve kemik unları oluşturuyor. Bu maddeler, tavuk yemlerine protein içeriği ekliyor. Enerji ve protein dengesini sağlayan ürünlerin, ince, pelet ve granül yem çeşitleri bulunuyor. Tavuğun yaşına, cinsine, beslenme sistemine, tavuk kümesi şartlarına bağlı olarak her tavuk günde ortalama 110 ile 130 gram arasında yem tüketiyor. Tavukların dönemsel olarak tükettiği tavuk yemi çeşitleri, civciv yemleri, etlik veya yumurtalık tavuk yemleri olarak kategorize ediliyor. Civciv yemleri hayvanların iştahının oluşturulması, yeme alıştırılması ve hastalıklara karşı direnç kazanması için oldukça önemli. 

Etlik ve Yumurtalık Tavuk Yemi
  • Yumurta tavuğu civcivi yemi: Hayvanların ilk 6 hafta boyunca tükettiği yemin ardından piliç büyütme yemlerine sıra geliyor. 7. haftanın başından 12. haftanın sonuna kadar kullanılan piliç büyütme yemleri, sonrasında yerini yumurtlama dönemi geldiğinde yumurta tavuğu yemine bırakıyor. 
  • Etlik tavuk civcivi yemi: İlk 21 gün kullanılan etlik tavuk civcivi yemi, sonrasında yerini etlik piliç yemine bırakıyor. Standart besleme programında ilk 10 gün boyunca etlik civciv başlama yemi kullanılıyor. Bu yem vitamin, mineral ve koruyucuları dengeli olarak içerdiği için hayvanların ihtiyaçlarına yanıt veriyor. 11 ile 21 gün arasında ise yüksek enerji ve protein vadeden, antikoksidiyal yem katkısı ve büyütme faktörleri bulunduran yemlere geçiliyor. 21. gün itibarıyla hayvanlar, etlik piliç yemi almaya başlıyor. 

Yeni doğmuş civcivlerin vücut ısısının düzenlenmesi ve serinletilmesi için su verilmesi de oldukça önemli. Tavuk çiftlikleri içinde, hayvanlara civciv yemlerinin yanı sıra düzenli olarak temiz ve taze su veriliyor. 

Etlik ve Yumurtalık Tavuk Yemi

Hayvanların ne için kullanılacağına bağlı olarak yem içerikleri değişiyor. Bu nedenle bu hayvanlara farklı yemler veriliyor. Civciv yemleri ile beslenen yavru hayvanlar, zaman içinde aminoasit ve enerji ihtiyacı arttığı için etlik veya yumurtalık tavuk yemine geçiş yapıyor. Ayrıca, yemler arasında geçişin doğru ve güvenilir bir şekilde sağlanması gerekiyor. Bunun için özel beslenme programları uygulanıyor. 

Yumurtalık Tavuk Yemleri 

Yumurta üretimi için beslenen tavukların rasyosunda %3 kalsiyum, %3 peletli yem ile beslenme programı oluşturuluyor. 

  • Yumurta Geliştirme Yemi 13. hafta itibarıyla yumurta dönemine kadar beslenmede piliç geliştirme yeni kullanılıyor. Bu süreçte sık sık canlı ağırlık kontrolü, gelişim takibi, kontrollü yemleme yapılıyor. Ancak kesinlikle piliçler erken yumurtlamaya zorlanmıyor. En yüksek yumurta verimi ve kar düzeyine ulaşmak için sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak oldukça önemli. Bunun için hayvanların ağırlıklarına göre yemleme en etkin sonucu veriyor. 
  • 1. Dönem Yumurtalık Tavuk Yemleri: Yumurtlamaya başlayan tavukların 40. haftanın başına dek beslendikleri yem bu ismi alıyor. Verim, kalite ve yumurta iriliği bakımından en iyi sonuç bu yem sayesinde alınabiliyor. 
  • 2. Dönem Yumurtalık Tavuk Yemleri: 40. hafta itibarıyla alınan yem, yumurtada yüksek verim vadediyor. Yem sayesinde yumurtaların kaliteli, tavukların sağlıklı olması sağlanıyor. 
Yumurtalık Tavuk Yemleri 
  • 1. Dönem Kafes Tavuğu Yemi: 40. haftaya kadar kafeste yetiştirilen tavuklara verilen kafes tavuğu yemi, koruyucu ilaçlar, protein, enerji, mineral ve vitamin katkıları içeriyor. Ayrıca özel içeriği sayesinde tavukların kafes yorgunluğu stresini hafifletiyor. 
  • 2. Dönem Kafes Tavuğu Yumurta Yemi: 40. hafta sonrasında, kafesteki tavukların ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan özel bir yem olarak tanımlanıyor. Yalnızca kafeste yumurta üretimi yapanlar tarafından kullanılıyor. 

Etlik Tavuk Yemleri 

Beyaz et için beslenen tavuklar, %20’ye kadar protein ağırlıklı besleniyor. 

  • Etlik Tavuk Yemi: Etlik tavukların daha hızlı büyüyebilmesi için etlik tavuk yemleri daha yoğunlaştırılmış oluyor. Etlik piliç yemleri sayesinde tavuklar 40-45 gün gibi kısa bir sürede 2500 ile 3000 gram ağırlığa ulaşabiliyor. Etlik piliç yemi ile yapılan beslenme planında, kesimden bir hafta önce etlik piliç yemi verilmesi bırakılıyor. Ete dönüşüm oranı yüksek olan yemler sayesinde karın içinde istenmeyen yağlar en alt düzeyde depolanıyor. Kesimden önceki 1 hafta ise etlik piliç bitirme yemi kullanılıyor. 
  • Etlik piliç bitirme yemi: Etlik piliç yemine göre daha düşük protein değeri bulunduran yemde, enerji değeri ise sabit kalıyor. Örneğin, balık unu daha az kullanılıyor ya da hiç olmuyor. Besicilerin talebine göre ilaç kalıntılarını temizleyecek, kokusuz bir et üretmeye yönelik içerikler kullanılıyor. Ayrıca, tavuklar kesime gitmeden önceki 12 saat aç bırakılıyor. 
Etlik Tavuk Yemleri 

 

Tarfin blog sayfamızda ihtiyacınız olan birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Tavuk yemi çeşitler dışında farklı konular arasında bulunan insektisit nedir? ya da davar gütmek ne demek? gibi konular hakkında da ayrınlılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tavuk Yemlerinin İçeriği Nasıldır?

Tavuk yemlerinde genel olarak %40 oranında kırık buğday, %20 ayçiçeği, %20 mısır, %7.5 yağlı soya, %7.5 soya tohumu küspesi ve%3 tuz bulunuyor. Civciv yemlerinde ise %25 kırık buğday, %20 ayçiçeği, %20 mısır, %15 yağlı soya, %15 soya tohumu küspesi ve %3 tuz yer alıyor. Ayrıca kimi yemlerde, lisin, metiyonin, soda, toksin bağlayıcı, dcp gibi katkı maddeleri de yer alabiliyor.

Gezen Tavuk Yemleri Nasıl Olmalı?

Gezen tavuk yemleri, hayvanların 19 ile 55. hafta arasındaki ihtiyaçlarına yönelik tasarlanıyor. Bitkisel besleyici yağ asitleri ile donatılan tavuk yemi çeşitleri, günlük protein ve enerji ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca, tavukların ekonomik üretim süresini artıran yemler, onlara aradığı doğal lezzeti sunuyor. Gezen tavuk yemleri sayesinde tavukların yumurtalarının sarısı doğal renkte oluyor. Bu yemlerin antibiyotik içermemesi, yumurtanın rengini bozmaması oldukça önemli. Buna ek olarak kolay sindirilebilmeleri de şart.

share

Benzer Haberler

Fuar Arena’da  Yarışma Heyecanı Tarfin ile Yaşanacak
07.10.2021
Fuar Arena’da Yarışma Heyecanı Tarfin ile Yaşanacak

Heyecan verici traktör yarışları Fuar Arena’nın çözüm ortağı olarak  Türkiye’de tarımın yeni nesil destekçisi Tarfin olarak yerimizi aldık.

Devamını oku
Edirne Uzunköprü’de Toprak Kadın Emeği ile Bereketleniyor:
07.03.2022
Edirne Uzunköprü’de Toprak Kadın Emeği ile Bereketleniyor

Edirne Uzunköprü’de Birikim Gübre’nin yöneticisi Dilek Özdemir ile gerçekleştirdiğimiz, 8 Mart’a özel sohbetimiz sizlerle.

Devamını oku
En Verimli Sera Sulama Sistemleri
23.02.2021
En Verimli Sera Sulama Sistemleri

En verimli sera sulama sistemleri hangileri? Otomatik sera sulama sistemlerinin avantajları neler? Tüm sorularınız Tarfin Blog'ta yanıtlanıyor.

Devamını oku