taboola

Lacaune Koyunu Nedir Özellikleri Nelerdir?

Lacaune Koyunu Nedir Özellikleri Nelerdir? 25.10.2022

Yüksek yapılı koyun ırkları arasında yer alan Lacaune Koyunu, 1990 yılından bu yana dünyanın dört bir yanına yayılıyor. Fransa’nın ünlü süt koyunları arasındaki ırk, dünyanın farklı ülkelerinde etçi olarak da değerlendiriliyor. Çiftçilerimiz için birçok farklı avantaj sunan Lacaune Koyunu hakkındaki detaylı bilgiye Tarfin Blog üzerinden ulaşabilirsiniz. Üstelik Tarfin sayesinde elde edeceğiniz avantajlar bunlarla sınırlı değil. Tarfin Mobil uygulaması üzerinden, tarımsal girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden vereceğiniz siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da sizleri bekliyor. Siz de en yakın Tarfin yetkili satış noktasına ulaşarak avantajlı tarımsal alışveriş deneyimine “Merhaba” diyebilirsiniz. 

Lacaune Koyunu Nedir Özellikleri Nelerdir? yazımızda yanıtlarını bulacağınız diğer sorular şunlar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Lacaune Koyunu Nedir? 
  • Lacaune Koyunu Özellikleri Nelerdir? 
  • Lacaune Koyunu Verim Özellikleri Nasıldır?

Ayrıca Lacaune koyunlar hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları da yazımızın sonunda kendine yer buluyor. 

Lacaune Koyunu Nedir? 

Fransız koyun ırkları arasında yer alan Lacaune Koyunu, tipik bir sütçü koyun olarak tanınıyor. Islah çalışmaları kontrol altında yapılan ırk, Fransa'daki yerli koyunlarla Kuzey Afrika kökenli Barbarin türü koyunların melezlenmesi ile elde ediliyor. Bugün Fransa sınırları içerisinde 1.000.000 Lacaune koyunu olduğu düşünülüyor. Bu rakam, ülkenin koyun popülasyonunun %20’sine denk düşüyor. Öyle ki, Fransa’da süt ırkı koyun yetiştiriciliği yapan çiftçilerin %80’ini bu ırkı tercih ediyor. 

Lacaune Koyunu Nedir? 

Lacaune Koyunu,  yüksek yapılı oluyor ve hafif koç başlı olmasıyla diğer koyunlardan ayırt ediliyor.  1990 yılından bu yana dünyaya yayılmaya başlayan Fransa'da süt koyunu olarak kullanırken dünyada et içinde tercih edilen tür,  genelde kombine koyun ırkları arasında kategorize ediliyor.  Aralarında en ünlü Fransız peynirlerinin de yer aldığı  200 çeşit peynir üretiminde bu koyun sütü kullanıyor.  Hem leziz sütü hem de verimli özellikleri ile tanınan Lacaune Koyunu, bugün dünyanın dört bir yanında değer görüyor.

Lacaune Koyunu Verim Özellikleri Nasıldır?

Lacaune Koyunu Özellikleri Nelerdir? 

Beyaz vücutlu veya siyah lekeli görünüme sahip olan koyunların özellikleri diğer türlerden kolaylıkla ayırt edilmelerine yardımcı oluyor. İşte Lacaune Koyunu özellikleri ve ayırt edici nitelikleri: 

  • Vücudu beyaz yapağı ile kaplı olan koyunların; ayaklarında, karın altında, boyun ve başlarında yapağı yer almıyor.
  • Erkek ve dişi Lacaune koyunlarında boynuz bulunmuyor.
  • Kuzuları çabuk gelişiyor.
  • Kulakları hafifçe sarkık oluyor. 
  • Diğer süt koyunları ile kıyaslandığında meme şekillerinin çok iyi geliştiği görülebiliyor. Öyle ki Lacaune Koyunu, meme derinliği en fazla olan koyunlardan biri. 
  • Merada uysal ve sakin olan koyunlar, dağlık kesimlere de iyi uyum gösteriyor. Öyle ki hayvanların taşlık zeminler için uygun toynakları dikkat çekiyor. Hem ovada hem de dağlık alanlarda yetiştiriciliği yapılabiliyor. 
  • Mevsim değişikliklerine kolay adapte oluyor. 
  • Mastitis dayanıklılığı yüksek bir koyun ırkı olarak kayıtlara geçiyor. 
  • Bakımı kolay oluyor. 
  • Sağlam yapılı ve sakin bir cins olarak görülüyor. 
  • Türkiye iklimine uyumlu cinsler arasında sınıflandırılıyor. 

Lacaune Koyunu Verim Özellikleri Nasıldır?

Fransa’da sütü ile ünlü olan ancak lezzeti sayesinde dünyada etçil koyunlar arasında da gösterilen Lacaune koyunların verim özellikleri şöyle sıralanıyor: 

  • Koyun sütü sağma makinesi ile sağılmaya uygun olan koyun ırkları arasında yer alıyor. Modern koyun çiftlikleri için en iyi seçimlerden biri oluyor. 
  • Yağlı sütü ile tanınan Lacaune koyunları, özellikle özel peynir yapımında elverişli süt veriyor. 
  • Kaliteli ete sahip oluyor.
  • Erkek Lacaune koyunlarında canlı ağırlık 90 ile 110 kilogram arasında değişirken dişilerde ise bu miktar 70-80 kilogram civarında kalıyor. 
  • Yapağıları düşük kaliteli oluyor. Doğal seleksiyon sonucu, yapağı oranları ve örtülme derecesi yer yer artabiliyor. Ancak ortalama yapağı kırkım ağırlığı yalnızca 1 ile 1.5 kilogram arasında kalıyor. Yetişkinlerde yıllık yapağı verimi 2 kilogram ölçülüyor. 
  • Bir laktasyon döneminde, iyi bakım halinde süt verimi ortalama 280 litreye ulaşıyor. 
  • Körme Lacaune kuzuları, 5-6 haftalık olduklarında canlı ağırlıkları 8-10 kilograma ulaşıyor. Kuzuların büyük bir bölümü, bu dönemde kasaba gönderiliyor. Özellikle Lacaune süt kuzuları Akdeniz çevresinde çok yüksek fiyatlarla alıcı buluyor. 
  • Hastalık riski düşük görülüyor. 
Lacaune Koyunu Özellikleri Nelerdir? 
  • Çift kat yün tabakasına sahip olan Lacaune koyunlar, yaz aylarında bir katı arıyor. 
  • Her doğumdan sonra %2.4 yani ortalama 57 kilogram süt artışı görülüyor. 
  • Hayvanların cidago yüksekliği erkeklerde 80 cm, dişilerde 70 cm hesaplanıyor. 
  • Koyun sütüne rağbet gösteren yerlerde pazar değeri yükseliyor. 
  • Lacaune koyun sütünün litre başına yağ içeriği 0.19 grama denk geliyor. Sütü %7 oranında yağ içeriyor. Protein oranı ise %5.5’u buluyor. 
  • Kuzular 5 hafta emzirildikten sonra sütten kesiliyor. 
  • 30 günlük kuzular 14 kilogram canlı ağırlığa ulaşıyor. 
  • Hayvanların süt performansı bölgesel olarak değişiyor. Fransa’da litre cinsinden performans 218 ile 271 arasında değişirken İsviçre’de 350 ile 412, Kanada’da 330 ile 392 arasında kaydediliyor. 
  • Emzirme döneminde Fransa’da 175-204, İsviçre’de 250-260, Kanada’da 262-283 olarak not alınıyor. 
  • Türkiye’nin yerli ırkları arasında en çok süt veren cins, İvesi olarak kaydediliyor. Sarıbaş adı da verilen koyunların yanında sakız koyunu da verimli kabul ediliyor. Lacaune ise dünyada en çok tercih edilen koyun ırkı olarak biliniyor. 

Lacaune koyunların annelik güdüleri nasıldır?

Kuzularına çok iyi bakan Lacaune Koyunları’nın annelik iç güdüleri gelişmiş olarak kabul ediliyor. Bu sayede kuzuların sağlıklı büyümesi kolaylıkla gerçekleşiyor ve hayvanlar hızlı gelişim gösteriyor.

Lacaune koyun kuzu verimi nasıldır?

Lacaune koyunlar genellikle ikiz veya üçüz yavru veriyor. İkizlik oranı 1.7 ile 2.2 arasında değişiyor.

Lacaune Koyunu tercih edilir mi?

Fransa’nın en popüler süt ırakları içinde bulunan Lacaune koyunlar, ülkemizde kombine bir ırk olarak kullanılıyor. Hızla gelişmesi, dayanıklılığı, hastalık riskinin düşük olması ve makineli sağıma uygunluğu cins için avantaj olarak görülüyor.

Lacaune koyunu hangi bölgede yetişir?

Lacaune koyunu Fransa’dan İsviçre ve Kanada dahil birçok farklı bölgeye yayılıyor. Koyun ülkemizde de kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Yüksek adaptasyon kabiliyeti ve iklim uyumu sayesinde Lacaune koyunu Türkiye’de de bulunuyor.

Doğu Fnezya koyunu mu, Lacaune koyunu mu?

Lacaune koyunları, Doğu Fnezya koyunları ile kıyaslandığında daha sert mizacı ile tanınıyor. Daha az yavrulayan, daha az süt veren Lacaune, ilk bakışta dezavantajlı gibi görülse de süt ve peynirlerinin yağ oranı yüksek oluyor. Kalite nedeniyle Lacaune yetiştiriciliği rağbet görmeye devam ediyor.

Lacaune koyunu sütünden yapılan peynirler nelerdir?

200 peynir türünün imalatı, Lacaune koyunu sütünden yapılıyor. Özellikle Roquefort adlı ünlü Fransız peynirinin üretiminde bu koyunların sütü kullanılıyor. Dünyaca ünlü olan peynire gösterilen yoğun talep, dünyanın dört bir yanında Lacaune koyunu yetiştirilmesine sebep oluyor. Ayrıca Lacaune Koyunu, ülkemizde Ezine peyniri yapımında da kullanılıyor. Koyun, inek ve keçi sütü karıştırılarak yapılan peynir için bu koyunlar sıklıkla kullanılıyor.

share

Benzer Haberler

Buğday Rastığı Nedir? Hastalık Belirtileri ve Tedavisi
28.07.2021
Buğday Rastığı Nedir? Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Buğday rastığı hastalığı nedir sorusu Tarfin Blog'da yanıtlanıyor. Buğday rastığı hastalığının belirtisi ve tedavisi hakkında bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Çay Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
27.02.2022
Çay Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Çay toplama makinesi ülkemizde de git gide yaygınlaşıyor. Çay toplama makinesi nedir, nasıl kullanılır, avantajları nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku
Brokoli Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Brokoli Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Brokoli yetiştiriciliği nasıl yapılır öğrenmek için hemen tıklayın! Brokoli yetiştiriciliği hakkında bilgiler Tarfin Blog'da.

Devamını oku