taboola

Çörek Otu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çörek Otu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 28.02.2023

Baharat olarak kullanılan veya yağı ile aromaterapi ürünlerinin hammaddesi olan çörek otu yetiştiriciliği ülkemizde de yapılıyor. Kendine has aromasıyla hem mutfakların hem de bakımın vazgeçilmezlerinden biri olan çörek otu bitkisini daha yakından tanımak ister misiniz? Eğer yanıtınız “evet” ise çörek otu yetiştiriciliği nasıl yapılır yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca tarımsal üretim sırasında ihtiyaç duyduğunuz girdileri Tarfin Mobil üzerinden avantajlarla sipariş verebilirsiniz. Anında tarımsal girdi fiyatlarını karşılaştırabileceğiniz, peşin veya hasat vadeli alışveriş yapabileceğiniz Tarfin ayrıcalıklarla siz de tanışmak için hemen Tarfin Mobil’i telefonlarınıza indirin! Çiftçilerin ailesinden biri olma hedefiyle başarılara imza atan Tarfin, her an üretmeye sevdalı çiftçinin yanında… Her koşulda üreticinin yanında yer alan güvenilir yol arkadaşınız Tarfin ile siz de gücü elinizin altında hissedebilirsiniz. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Çörek Otu Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 
  • Çörek Otu Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 
  • Çörek Otu Yetiştiriciliğinde Ekim Nasıl Yapılır? 
  • Çörek Otu Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 
  • Çörek Otu Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır? 
  • Çörek Otu Yetiştiriciliği için Önemli Zararlı ve Hastalıklar Nelerdir? 
  • Çörek Otu Faydaları Nelerdir?
Çörek Otu Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Peki çörek otu yetiştiriciliği nasıl yapılır? Ege Bölgesi’nde yetiştirilen tarım ürünleri arasında görebileceğiniz çörek otu tohumdan can buluyor. Boztepe Kaymakamlığı’nın paylaştığı bilgilere göre, tarlaya ekilen tohumların antikanserojenik etkileri ile bilinen timokinon oranı yüksek yerli çeşitler olması gerekiyor.

Çörek Otu Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Konya Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan kitapçığa göre, tek yıllık bir bitki olan çörek otu, ortalama 40-80 cm boya ulaşıyor. Bol güneş olan ılıman ve sıcak yerlerde yetiştirebileceğiniz bitki, özellikle kışları çok soğuk olmayan yerlerde üretiliyor. Ülkemizde çörek otu yetiştiriciliğinde başı çeken bölge iklim özellikleri nedeniyle Ege Bölgesi oluyor. 
 

Hafif killi, kumlu tınlı ve besin maddesince zengin olan topraklar çörek otu için ideal. Süzek, Alüvyal, drenajı iyi yapılmış topraklar daha yüksek verim veriyor. Ayrıca çörek otu bitkisi taban suyu yüksek ve ağır topraklardan hoşlanmıyor. Anlaşılacağı üzere yetiştiği alanlarda yüksek nem istemeyen bitki, bu nedenle fazla sulama da arzu etmiyor. 

Çörek Otu Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Tohumları küçük olduğu için çörek otu yetiştiriciliği için toprak hazırlığı büyük önem taşıyor. İyi havalanmış toprakta yetişmesi gereken ürün, özellikle münavebede çapa bitkilerinden sonra tercih ediliyor. 

Çörek Otu Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır? 

Çörek otu yetiştirilecek tarlayı önce pulluk ile sürmelisiniz. Ardından kesek kırma işlemi ve sonrasında ekimden hemen önce toprağa sertleştirme yapmalısınız. Sertleştirme toprak hazırlığının en önemli aşamasını oluşturuyor. Bu işlemi yapan makinelerle, teker çekme veya tapan yardımıyla toprağı sert hale getirmeniz mümkün. 

Çörek Otu Yetiştiriciliğinde Ekim Nasıl Yapılır? 

Çörekotu ekimi için en uygun zaman, kışları don olayının yaşanmadığı ve çok soğuk geçmeyen bölgelerde kasım ayının ilk yarısı oluyor. İklimi daha sert olan bölgelerde ise mart ayının başından nisan ayı ortasına kadar olan dönemde çörek otu ekimi yapabilirsiniz. Mibzer kullanılarak çörek otu ekimi yapacaksanız, sıra aralığı 15-20 cm, sıra üzeri mesafe 10 cm olmalı. Ayrıca ekim derinliğini 1-2 cm arasında tutmalısınız. Dekara ortalama 1,5-2 kg tohum kullanabilirsiniz. Tohumları ektikten yaklaşık bir hafta sonra çimlendiğini ve iki hafta içerisinde toprak yüzeyinde görünür hale geldiklerini görebilirsiniz. 

Çörek Otu Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Ekim öncesi, çörek otu yetiştiriciliği yapılacak araziye taban için gerekli gübre veriliyor. Çörek otları 20-25 cm boya ulaştığında, yağmur öncesinde analiz yapılarak ürünün ihtiyaçları belirleniyor. Eğer ihtiyaç varsa, bu süreçte 7-8 kilogram üre gübresi tatbik ediliyor. Benzer şekilde çiçeklenme öncesindeki dönemde sıvı formda bulunan deniz yosunu gübresi verilebiliyor.  

Çörek Otu Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Yapılır? 

Ülkemizde çörek otu için hasat zamanı temmuz ve ağustos ayları. Sararmaya başlayan bitkilerin kapsüllerindeki daneler ise siyah renge bürünüyor. Olgunlaşmanın tamamlandığı bu evrede, sabah erken saatlerde hasat gerçekleştiriliyor. Eğer hasadı erteler ve zamanında yapmazsanız kapsüllerin çatladığını görebilirsiniz. Bu da tohum kaybı anlamına geliyor. Zira tohumları çok küçük olan çörek otunu yere döküldükten sonra toplamanız mümkün değil. Bu nedenle, tohum kaybı yaşamamak adına zamanında hasada özen göstermelisiniz. 

Peki çörek otu yetiştiriciliğinde hasat nasıl yapılır? Orak ve tırpan kullanarak hasar yapabilirsiniz. Bunun yanında biçme makinelerini de tercih edebilirsiniz. Ancak en iyi seçim, tane dökmeyen batör devri düşürülmüş biçerdöverler oluyor. 

Çörek Otu Yetiştiriciliğinde Ekim Nasıl Yapılır? 

Hasat ve harman sonrasında çörek otlarının tohumlarını gölgede kurutarak pazara hazır hale getirebilirsiniz. İşlemin havadar ve nemsiz alanda gerçekleştirildiğinden emin olmanız yeterli. 

Çörek Otu Yetiştiriciliği için Önemli Zararlı ve Hastalıklar Nelerdir? 

Çörek otu yetiştiriciliği sırasında birkaç zararlı ve hastalıkla karşılaşabilirsiniz. Bitkide yaygınlık gösteren bazı önemli zararlılar ve hastalıklar şunlardır:

  • Kök lezyon nematodu: Bu zararlı, çörek otunun kök sistemini enfekte ederek bitki büyümesini engelliyor ve verim kaybına neden oluyor.
  • Kök çürüklüğü: Bu hastalık, toprakta bulunan bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyon. Bitkinin kökleri siyahlaşıyor ve çürüyor. Zarar sonucu bitki besin alamaz hale geliyor.
  • Yaprak bitleri: Bu zararlılar, bitkinin yapraklarına yerleşiyor ve bitki öz suyunu emiyor. Bu da büyüme süreçlerini etkiliyor, ekinin zayıflamasına neden oluyor.
  • Pas: Bu mantar hastalığı, bitkinin yapraklarında kahverengi lekeler oluşturuyor. Ağır enfeksiyonlarda yaprak dökümü görebilirsiniz. 
  • Viral enfeksiyonlar: Çörek otu, virüslerin neden olduğu çeşitli hastalıklara da duyarlı. Bunlar arasında mozaik hastalığı ve yaprak lekeleri hastalığı bulunuyor. 
  • Külleme hastalığı: Bitkinin yapraklarında beyaz bir toz tabakası oluşturuyor ve yaprakları öldürüyor. 
  • Kök boğazı çürüklüğü: Bu hastalık, toprakta bulunan mantarın neden olduğu bir enfeksiyon. Bitkinin kök boğazını enfekte ederek besin alımını engelliyor ve  ölüme neden olabiliyor.
     

Bu zararlılar ve hastalıkların etkilerini azaltmak için, çörek otu yetiştiriciliğinde sağlıklı tohumlar kullanmalısınız. Bitkilerin sulama ve beslenme ihtiyaçlarına dikkat etmeli, bitkilerin bakımını düzenli olarak yapmalı ve çevresindeki yabani otları kontrol etmelisiniz. Ayrıca, bitkilerde zararlı veya hastalık belirtileri fark edildiğinde, hemen tedbirler almanız önem taşıyor. 

Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

Çörek otu, bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivitesini artırarak vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca astım semptomlarını hafifletmeye yardımcı antioksidan ve anti-inflamatuar bileşiklere sahip. Bunun yanında cildi, saçları nemlendirme ve bakım yapma etkileri de vadediyor. Kalp ve karaciğer sağlığına da yararlı olduğu düşünülen çörek otunun kanser için önleyici olduğunu belirten çalışmalar da var. Son olarak çörek otunun bazı diğer potansiyel faydaları arasında hafızayı ve odaklanmayı arttırma, kilo vermeye yardım etme, uyku kalitesini iyileştirme yer alıyor. Ancak, çörek otunun sağlık üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var ve herhangi bir sağlık sorunu olan kişiler öncelikle doktorlarına danışmalı. Yazımızın tedavi amacı taşımadığını sadece bilgilendirme hedefiyle kaleme alındığını hatırlatmalıyız. 


 

share

Benzer Haberler

Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu yetiştiriciliği tüm detaylarıyla Tarfin Blog'da. Ahududu yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku
Amrock Çilli Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
29.04.2022
Amrock Çilli Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Amrock tavuk, halk arasında çilli tavuk olarak da tanınıyor. Amrock çilli tavuklar nasıldır, yumurtaları nasıl olur merak ediyorsanız Tarfin Blog'tan yararlanabilirsiniz.

Devamını oku
İnek Neden Öksürür?
02.08.2023
İnek Neden Öksürür?

İnek neden öksürür, nasıl teşhis ve tedavi edilir sorularınız Tarfin Blog'ta yanıtlanıyor. İneklerde öksürük hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler için tıklayın.

Devamını oku