Yetişkin bir lahana kelebeği genellikle beyaz renkte olan, kanatları olan küçük bir kelebek türü olarak tanımlanıyor. Ayrıca larvalarının rengi genellikle yeşilimsi sarı veya yeşil olduğu için kolaylıkla ayırt ediliyor. Lahana kelebeği Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da yaygın olarak bulunuyor. Ayrıca tüm dünyada, birçok ülkeye yayılmış durumda. Bunun yanında lahana kelebeği, tarım endüstrisinde önemli bir zararlı durumunda ve özellikle organik tarım yöntemleriyle mücadelesi zorlu. Yine de zararlı popülasyonlarının kontrol altına alınması için entegre zararlı yönetimi teknikleri, biyolojik, kimyasal ve kültürel kontrol yöntemleri gibi çeşitli mücadele yönergeleri kullanılıyor. Siz de üretmeye sevdalı çiftçilerimizden biriyseniz, ihtiyaç duyduğunuz bilgileri Tarfin Blog’da bulabilir, girdi gereksinimlerinizi ise Tarfin Mobil üzerinden karşılayabilirsiniz. Peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri, anında fiyat karşılaştırma avantajı ve size özel sunulan paketler ile Tarfin hep yanınızda. Siz de güç elinizin altında olsun isterseniz Tarfin ile tanışarak tarımsal alışverişlerde kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle sıralanıyor:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Lahana Kelebeği Nedir?
- Lahana Kelebeği Nasıldır?
- Lahana Kelebeği Zararı Nasıl Olur?
- Lahana Kelebeği Konukçuları Nelerdir?
- Lahana Kelebeği Mücadelesi Nasıl Yapılır?
Lahana Kelebeği Nedir?
Pieris brassicae ismiyle literatüre geçen lahana kelebeği, kremimsi beyaz renkte kanatlara sahip bir kelebek türü. Dişileri, gruplar halinde, genellikle yaprakların alt yüzeylerine açık saman sarısı renkte yumurtalar bırakması ile tanınıyor.
Olgun bir lahana kelebeği larvası yaklaşık 4-5 cm boyunda oluyor. Ayrıca larva, yeşilimsi gri renk alıyor. Larva gelişimini tamamladıktan sonra, bitkiyi terk ederek pupa haline geliyor. Lahana kelebeği pupası, sivri çıkıntılı, yeşil ve siyah-sarı lekelerle işlenmiş 3 cm boyunda bir kabuk ile kaplı. Kışı pupa halinde geçiriyor ve Ege Bölgesi'nde şubat ayının ikinci yarısından, diğer bölgelerde ise nisan ayından itibaren ergin olarak doğaya çıkıyor.
Ülkemizde yılda 2-6 döl veren zararlı, özellikle lahanagiller üzerinde ekonomik hasar bırakması ile ünlü. Bunun bir nedeni de hızlı üremesi ve gelişmesi, zira bir dölün gelişmesi ise sadece 1-3 ay alıyor.
Lahana Kelebeği Nasıldır?
Zararlıların ergin olanları ortalama 4-6 cm kanat açıklığına sahip. Kremsi beyaz kanatların üst ön kenarının dış köşesinden aşağı inan siyah bir leke yer alıyor. Kanadın yaklaşık üçte ikisine kadar inen bu lekeleri, yarım ay şekline benzetebilirsiniz. Üzerinde 12 sıra meridyen çizgi yer alıyor ve çizgiler üst uçta bir araya geliyor. Buna ek olarak meridyenleri birbirine bağlayan çok sayıda enine çizgi de mevcut.
Ayrıca dişilerde iki adet yuvarlak siyah leke ortaya çıkıyor. Erkeklerde bu siyah lekeler kanadın alt kısmında yer alıp üst kısmında görülmüyor. Dinlenirken kanatlarını dik tutan lahana kelebeklerinin yumurtaları ise saman sarısı olmasıyla dikkat çekiyor. Zaman içinde daha canlı bir sarıya, limon sarısına dönüşen yumurtaların her biri 1.5 mm boyunda, 0.6 mm çapında. Yumurtadan çıkan larvalar sarımsı renkte, esmer başlı, 1 mm uzunluğunda oluyor. Her gömleğin ardından gövdedeki siyah lekeler artıyor. Olgun lahana kelebeği larvaları 4-5 cm boyunda, yeşilimsi gri renkte, başı siyah olarak tanımlanıyor. Ayrıca tüm vücut boyunca üç sarı bant görebilirsiniz.
Lahana Kelebeği Zararı Nasıl Olur?
Kayseri Tarım İl Müdürlüğü’nün paylaştığı bilgilere göre, lahana kelebeği larva döneminde bitkilerin yapraklarına zarar veren önemli bir tarım zararlısı. Larvalar, bitkilerin yapraklarında görülen deliklere sebep oluyor ve büyük popülasyonlar halinde hareket ederek bitkilerin büyümesini, verimliliğini önemli ölçüde azaltabiliyor.
Lahana kelebeği larvaları, genellikle yeni büyümüş yaprakları tüketiyor. Bitkinin büyüme noktalarına zarar veren zararlılar, büyümenin durmasına hatta sebzelerin ölmesine neden olabiliyor. Ayrıca, larvaların bitkilerde delikler açması, bitki hastalıklarının gelişmesine de zemin hazırlıyor. Öyle ki bu böcek bazı virüs hastalıklarının (şalgam kırışıklık ve şalgam sarı mozaik virüsünün) vektörü. Diğer taraftan lahana kelebeği dışkıları yaprak aralarında birikerek sebzeleri yenilmez hale getiriyor. Hatta kelebeğin yediği yaprakların sadece kalın damarları kalıyor, tüm yüzey ve ince damarlar kemirilmiş hale geliyor.
Lahana halihazırda yaprakları yenen bir sebze olduğu için zararlının sebzede bıraktığı hasar pazar değerini sıfırlıyor. %100 kabul edilen zarar, çok yayılım olan tarlalarda tüm sebzelerin ölmesine dahi neden oluşturabiliyor. Bu nedenle zamanında ve hızlı bir şekilde mücadele oldukça önemli.
Lahana Kelebeği Konukçuları Nelerdir?
Lahana kelebeği zararlısı, özellikle lahana yetiştiriciliği, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası ve turp yetiştiriciliği için ciddi zarar oluşturuyor. Ancak böceğin konukçu olarak ilk tercihi genellikle karnabahar ve beyaz lahana oluyor. Sonrasında en çok şalgam, kara lahana, mor lahana, roka, yabani hardal gibi sebzeler zarar görüyor. Bunun yanında haçlıgiller familyasından çeşitli kültür ve yabancı otlar da lahana kelebeği konukçuları arasında.
Lahana Kelebeği Mücadelesi Nasıl Yapılır?
Lahana kelebeği zararlısı ile mücadele için hem mekanik ve biyolojik hem de kimyasal yöntemler uygulanıyor. Eğer tarlada lahana kelebeği yumurtaları varsa, yumurtalar genellikle grup halinde bulunduğundan bunları toplamak büyük ölçüde çözüm olabiliyor. Kolaylıkla görülebilen yumurtaların alınması en iyi mücadele yöntemini oluşturuyor. Ayrıca pupalar çoğunlukla bahçe çevresindeki duvar ve çitlerde yer aldığından, bahçenin kontrolü sırasında bu alanlara da bakmalı ve yumurtaları almalısınız.
Lahana kelebeği ile biyolojik mücadele için doğal düşmanlarını kullanabilirsiniz. Ancak onların korunması ve desteklenmesi için ekim nöbetinde seçeceğiniz bitkiler ve kullanacağınız ilaçlar da oldukça önemli. Bacillus thuringiensis isimli bakteri lahana kelebeği için mücadele yönteminiz olmaya aday.
Lahana kelebeği ilacı kullanmayı düşünüyorsanız bulaşmanın %10’un üstünde olduğundan emin olmalısınız. Bakanlık tarafından onaylanan bitki koruma ürünlerini ve dozlarını kullanabilirsiniz. İlaçlamada zirai ilaçlama makinesi çeşitleri ile işinizi kolaylaştırmanız mümkün. Özellikle sırta takılan aletlerle hızla ilaçlamayı bitirebilirsiniz. Lahana, yaprağı kaygan bitki olduğu için ilacın sebzeye tutunması için ilaca preparatlar ilave etmek gerekebiliyor.
Ayrıca uygulama sırasında tüm bulaşık alanın iyice ilaçla kaplandığından emin olmalısınız. Rüzgarlı havada kimyasal uygulama yapmamalı, işlem sırasında maske, gözlük ve eldiven gibi koruyucular giymeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz.