Hasattan 15 gün önce ve budamaların ardından sulanan ceviz ağaçları, silkelenerek hasat ediliyor. Ancak sırıkla toplama, ceviz dallarında hasar oluşturabildiği için makinelerden yararlanılıyor. Zira, yanlış yöntemlerle cevizler toplandığında, taneler berelenerek değer kaybına uğrayabiliyor. Makinelerle toplanan cevizlerin pazara sürülmeden önce geçirildiği bir işlem daha var, kabuk soyma. Yeşil kabuklu haliyle dökülen meyveler, kısa sürede kararıyor ve çürümeye maruz kalabiliyor. Eğer yeşil bölüm çürürse, bu çürüme cevizlerin de zarara uğramasına neden oluyor. İşte bu noktada ceviz soyma makineleri devreye giriyor. Makine sayesinde dışındaki kabuktan kurtulan cevizler, kalitesini koruyor. Ceviz soyma makineleri hakkında detaylı bilgi, Tarfin Blog’ta sizlerle. Tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinde çiftçilerimize peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı sunan Tarfin, bilgi kaynağınız olmaya devam ediyor. Ayrıca, Tarfin Mobil uygulaması üzerinden girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Siz de Tarfin ayrıcalıklarıyla alışverişe hemen başlamak, ihtiyaçlarınızı ertelemeden çiftçilik faaliyetlerinize değer katmak için hemen size en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz.
Ceviz soyma makineleri, cevizlerin kararmadan, çürümeden soyulmasına yardımcı oluyor. Hızlı ve pratik bir şekilde ceviz soymaya imkan veren aletlerin hem ev tipi hem de endüstriyel çeşitleri bulunuyor. Bunun yanında devir ayarlı makineler de çiftçilerimizin hizmetine sunuluyor. Ayrıca makinelerin iç aksamı genellikle paslanmaz çelikten yapılıyor ve bu sayede uzun süre ilk günkü performansla kullanılıyor.
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.Devir-güç değiştirmeye yardımcı olan redüktör sistemi ile çalışan makineler, kolaylıkla kontrol ediliyor. Özellikle kabuğu ince cins cevizler için düşük devirde soyma yapılıyor, kalın kabuklu alternatifler için daha yüksek devirde kullanım mümkün oluyor. Buna ek olarak, ortası boşluk olan makineler sayesinde, cevizler hızlı bir şekilde ve ufalanmadan kabuklarından ayrılıyor. Bunun yanında, rendeleme sistemiyle soyum gerçekleştiren makinelerde, litre ölçümleri de karşımıza çıkıyor. Bu nedenle makineleri incelerken, ürün bilgilerinde yazan litre ve kilogram değerlerini dikkate almalısınız. Diğer yandan ceviz soyma sırasında makineler sert kıllı fırçalar bulunduruyor ve bu yolla temizlik gerçekleşiyor. Bazı modeller, sehpa bulundururken, bazlarında sehpa yer almıyor ve çiftçilerimiz sehpaları sonradan ediniyor.
Peki ceviz soyma makineleri nasıl kullanılıyor? Aslında makinelerin kullanımı oldukça kolay. Öncelikle makinenin düz bir zeminde ve yere sabit basarak durduğundan emin olmalısınız. Ardından makinenin üst bölümündeki sulama sistemi, bir su kaynağına bağlanıyor. Çünkü, ceviz kabuğu soyulurken kabukların doğru açıdan verilen suya maruz kalması gerekiyor. Bu nedenle son model makinelerde, 360 dereceden, her noktadan dairesel soyma bölgesine nüfuz edebilen su tesisatı entegre olarak yer alıyor. Su bağlantısının aynı sıra güç bağlantısının da yapılması şart oluyor. Benzinli makinelere benzin eklenirken elektrikli makineler güç kaynağına bağlanarak kullanıma hazır hale getiriliyor. Sonrasında makinenin kabuk sertliğine göre devir ayarı gerçekleştiriliyor ve motor çalıştırılıyor. Ceviz soyma makinelerinin üzerinde genellikle üç adet tuş bulunuyor. Start, stop ve hız tuşlarının yanı sıra gösterge ekranı da kullanıcıları bilgilendiriyor. Ayarlar gerçekleştirildikten sonra, kasayla getirilen kabuklu cevizler, haznenin alabileceği miktarlarda makineye ekleniyor. Çalışan alet kısa sürede soyulan cevizlerin kabuklarını tahliye borusundan dışarı aktarıyor. Ancak tahliye sırasında, borulardan çöpün sıvı halde akacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle çıkış alanını bir gidere yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu sırada soyulmuş cevizlerin aşağıda yer alan muhafaza alanında saklandığını görebilir, bu kısımda bulunan kapağı açarak işlemi tamamlanmış ürünleri kolaylıkla boşaltabilirsiniz.
Ceviz Soyma Makinesi Alırken Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?
- Ceviz soymak için kullanacağınız makinelerin devir ayarı olmasına özen göstermelisiniz. Özellikle ince kabuklu cevizler yetiştiriyorsanız, standart devir nedeniyle cevizlerin zedelenmesine neden olabilirsiniz.
- Aletlerin cevizleri kırmadan, parçalamadan, ziyan etmeden temizlediğinden emin olmalısınız. Bunun için kaliteli bir model tercih etmeniz gerekiyor.
- Zaman ayarı olan makineleri kullanmak birçok işi aynı anda, otomatik olarak yapmak isteyen çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor. İşlem bitince makinenin kendi kendine durması, hata payını en aza indiriyor.
- Zımpara sistemli soyma makineleri yerine rende sistemli modellerin tercih edilmesi, daha uzun süreli kullanım sağlıyor. Makine alırken çalışma sistemine bakmalı ve uzun ömürlü alternatiflere yönelmelisiniz.
- Lazer kesimli ve programlanabilir makineler, el ile müdahale gerekmeden ceviz soymayı tamamlıyor. Otomatik ceviz soyma makineleri ile hem daha hijyenik hem de kolay kabuk temizlemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
- Hasat edeceğiniz ceviz miktarına göre, kazan ölçüsü seçebilirsiniz.
- Sehpalı makineler, tabla üzerine yayılan cevizlerin kolay ayrıştırılmasına imkan tanıyor. Kullanıcılar, sehpa üzerinde cevizlerin çürük olanlarını ayırıyor ve uzantıya dökülenleri kolaylıkla toparlayabiliyor. Makinelerin sehpalı olup olmamasına bakarak seçim yapabilirsiniz.
- Elektrikli ürünler arasında ev tipi elektrikle veya sanayi tipi elektrikle çalışan seçenekler yer alıyor. Bu nedenle alacağınız ürünlerin güç sistemini özellikle, dikkatle incelemelisiniz.
- Benzinli makineler için benzinin yanında, yağ desteği de gerekebiliyor. Ürünleri seçerken tüm gereksinimlerini farkında olarak satın almalısınız.
- Eski tip makinelerin boşaltma kapağı daha dışarıda, oyuntulu olabiliyor. Bu girintili yapı, cevizlerin kırılmasına yol açabiliyor. Bu nedenle, cevizlerin çıkarılacağı alanın girintili olmamasına dikkat etmelisiniz.
Ceviz Soyma Makinesi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Ceviz yetiştiriciliği yapan ve kendi ceviz soyma makinesine sahip olan çiftçiler, işlem için sıra bekleme, vakit kaybetme sorunu olmadan cevizlerini hazırlayabiliyor. Ayrıca ceviz soyma makinelerinin kullanımı, daha kaliteli hasat yapabilmeye imkan tanıyor. Şöyle ki, Türkiye’de ceviz hasadı genellikle yeşil kabuğu çatladığı zaman yapılıyor. Ancak bu doğru değil. Çünkü cevizin içi, yeşil kabuğun çatlamasından ortalama 3-4 hafta önce olgunlaşıyor ve hasada hazır hale geliyor. Ancak çatlayan yeşil kabuk ile beraber hasat yapıldığında, kaliteli ve beyaz iç meyve elde etmek zorlaşıyor. Yeşil kabuk soyma makinesi ise çatlama beklenmeden kolaylıkla hasat yapılmasına imkan tanıyor. Zahmetsizce çıkarılan kabuklar sayesinde, çiftçiler tam zamanında, kaliteli ürün alınabilecek tarihte hasada başlayabiliyor.
Ayrıca, badem soyma makineleri hakkında detaylı bilgiyi Tarfin Blog’tan alabilirsiniz.