taboola

Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 24.04.2021

Ülkemizin topraklarında bin yıllardır yetiştirilen ceviz, günümüzde geniş alanda üretiliyor. Türkiye, bugün dünyanın en büyük 4. ceviz üreticisi konumunda bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ceviz Yetiştiriciliği adlı yayınına göre ceviz, uzun ömürlü bir ağaç olarak tanınıyor. Büyük taç yapan ağaçlar, 30 metreye kadar uzayabiliyor.

Tunceli Ceviz Yetiştiriciliği Raporu’na göre, cevizler juglandaceae familyasına ait görünüyor. Dünyadaki en yaygın türün ise Juglans Regia olduğu biliniyor. İyi bir orman ağacı olan ceviz, kerestesi, meyvesi ile farklı endüstrilerde değerlendiriliyor. Besin değeri çok yüksek olan meyvesi çokça tüketilirken, cevizlerin ekonomik ömrünün 100 yıldan fazla olması ise çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor.  

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Ceviz Yetiştiriciliği İçin Uygun Şartlar Nelerdir?

Ceviz Yetiştiriciliği İçin Uygun Şartlar Nelerdir?

Ceviz ağaçları kazık kökleri dolayısıyla fazla su tutmayan, süzek ve derin olan arazileri seviyor. Taban suyu yüksek olan yerlerde ağaçlar verimsizleşiyor. Ceviz yetiştiriciliği yapanların toprak ve sudaki tuza karşı da hassas olması gerekiyor. Tuzluluk verim sorununun temel kaynağı olabiliyor. Ceviz yetiştirilecek alanlarda toprak pH’ının 6.5 ile 7.5 arasında olması gerektiğinin altı çiziliyor. Dikim öncesinde toprakta sert tabaka varsa dip kazanla sürmek öneriliyor. 

Ceviz yetiştiriciliğinin bir diğer kıstasının ise iklim olduğuna dikkat çekiliyor. 38 derecenin üstündeki yaz sıcaklarında ceviz ağaçları zarar görebiliyor. İlkbahar geç yağışları cevizlerde bakteriyel lekelere neden olurken, ilkbahar geç ve sonbahar erken donları da verimi zarara uğratıyor. 

Kırşehir’de Ceviz Bahçesi Kurulurken Dikkat Edilecek Hususlar belgesine göre, ceviz yetiştiriciliği yapılacak alanlarla ilgili diğer notlar: 

  • Ceviz ağacının dinlenme döneminde -25 dereceye kadar soğuğa dayanıklı olduğu biliniyor. 
  • Güneş yanığından korunma için kaolin uygulaması yapılıyor. İlk uygulamanın 21 Haziran’ın 1 hafta öncesinde gerçekleştirilmesi önem taşıyor. 
  • Rüzgarın sert estiği yerlerde bahçe kurulumu yapılacaksa rüzgar perdesi oluşturmak gerekiyor. 
  • Ceviz bahçesi tesis edilecek yerlerde, don çukuru olmaması önem arz ediyor. 
  • Kuzeye bakan yamaçlara ceviz bahçesi kurulduğunda çiçeklenme gecikiyor ve bu sayede don zararı en aza inebiliyor. 
  • Ceviz ağaçları 400-1800 saat arası soğuklamaya ihtiyaç duyuyor. 
Ceviz Ağacı Ne Zaman ve Kaç Metre Arayla Dikilir?

Ceviz Ağacı Ne Zaman ve Kaç Metre Arayla Dikilir?

Kırşehir’de Ceviz Bahçesi Kurulurken Dikkat Edilecek Hususlar belgesine göre, ceviz ağacı dikilirken çeşidin gelişme kuvvetinin dikkate alınması gerekiyor. Sulama imkanı ve arazi meyili göz önünde bulundurularak dikim mesafesi tespit ediliyor. Dikim yılının öncesinde, dikim yapılacak bahçede 100 x 100 cm boyutlarında, 150 cm derinliğinde çukurlar kazılıyor. Kepçeyle açılan çukurlarda toprak alt üst edilerek, çukur tamamen dolduruluyor. Böylece dikim daha kolay yapılabiliyor. Toprak tavındayken dikim gerçekleştiriliyor, dikimin donda ve sert rüzgarda yapılmaması önem arz ediyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ceviz Yetiştiriciliği adlı yayınına göre, toprak şartlarına bakılarak dikim öncesinde 7x3.5, 8x4,8x8 veya 10X10 m mesafede, 60 cm genişlikte ve 70 cm derinlikte çukurlar açılıyor. Fidanların dikiminin ardından herek bağlanıyor. Dölleyici çeşitler ile esas çeşitler arasında 50 ile 70 metre arasında mesafe olması gerekiyor. 

Ceviz Ne Zaman Budanır? Kaç Yıl Sonra Meyve Verir?

Ceviz Ne Zaman Budanır? Kaç Yıl Sonra Meyve Verir?

Cevizin bakımlarının en önemli aşamalarını toprak işleme, gübreleme, sulama, yabancı ot kontrolü ve budama oluşturuyor. Ceviz yetiştiriciliği sırasında şekil ve ürün budaması gerçekleştiriliyor. Şiddetli soğukların ardından ve ilkbahar geç donlarının sonrasında ağaçlar budanıyor. Kesim sonrası yara yüzeyi macunlanıyor. Şekil budamasının amacı, dalların gövdeyle geniş açı yapması oluyor. Fidan dikildikten sonra 1 metre yükseklikten kesilerek işlem gerçekleştiriliyor. 

Peki ceviz ağacı nasıl budanır? Tepe kesim yerinin altındaki 1 ile 3 göze dokunmadan, aşağıdaki gözlerde, boyunlu göz oluştuğu hallerde kesim gerçekleştiriliyor. Doruk dallı veya modifiye lider sistemleriyle ceviz ağaçlarına şekil verilebiliyor. Ceviz ağaçları budanırken sürgün uçlarının kesilmemesi gerekiyor. Dallarda sert budamadan kaçınılması öneriliyor. Işıklanma için dal seyreltmesi uygun görülüyor ancak ağacı çok çıplak bırakmamak önem arz ediyor. Buna ek olarak, kuruyan dallar da budama ile alınabiliyor. 

Adana ili Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ceviz yayınına göre, aşısız ve yabani cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ie 4 yaşından sonra meyve vermeye başlıyor. Elde edilen verilere göre, yabani ağaçlardan ortalama 6 kilogram kabuklu ceviz alınırken en fazla 2 kilogram iç çıkıyor. Aşılı ağaçlarda ise 6 kg kabuklu ceviz  ve en az 3 kg iç meyve çıkarılıyor. Aşılı ceviz bahçelerinde, 5 yaşındaki bir ağaçtan 4 kilo civarında ceviz alınıyor. Bu oran 8 yaşında 20’ye, 12 yaşında 40’a, 14 yaşında 75’e, 20 yaşında ise 120 kilograma kadar çıkabiliyor.

Cevize Hangi Gübre Atılır?

Cevize Hangi Gübre Atılır?

Adana ili Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ceviz yayınına göre,  ceviz yetiştiriciliğinde bahçe tesisinin öncesinde toprak analizi yapılarak gereklilikler belirleniyor. Dikim öncesinde yalnızca fosfor ve potasyumlu gübreler uygulanıyor. Kesinlikle, dikimde azotlu gübreleme yapılmıyor. Cevize gübre verilirken genellikle ceviz ağacının her yılı için 100 gram amonyum sülfat gübresi veya amonyum nitrat gübresi kullanılıyor. Dikim öncesinde dekara 10 ile 50 kilogram arasında triple süper fosfat, dekara 10-40 kg kadar potasyum sülfat veriliyor. Dikim sonrasında ise dekar başına 10-30 kg  triple süper fosfat ve dekara 15-45 kg potasyum sülfat uygulanıyor. 

Ceviz Ağacı Ne Zaman Sulanır? 

Ceviz ağacı yaz aylarında suya ihtiyaç duyuyor. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında sulanan ceviz ağaçlarında verim ve kalite yükseliyor. 

Ceviz Ağacı Ne Zaman Aşılanır? Ceviz ağacına hangi aşı yapılır?

Ceviz Ağacı Ne Zaman Aşılanır? Ceviz ağacına hangi aşı yapılır?

Cevizde dört farklı aşı yöntemi uygulanıyor: 

  • Yama göz aşısı: çöğürün kabuk vermediğinin kontrolüne göre aşı zamanı belirleniyor. Çöğür aşıya gelmişse, aşıdan 1 hafta önce sulanıyor, sulmadan 1-2 gün sonra çöğür yaprakları temizlenerek uç alınıyor. 2-3 yaprak soluk dalı bırakılıyor. Aşı kalemleri günlük olarak kesilip kullanılıyor. Pişkin ve dolgun kalemler seçiliyor. Çift ağızlı özel bıçakla aşı yapılıyor. Aynı yılın sürgünü olan aşı kalemi ve çöğürün seçilmesi gerekiyor. Ortalama 3 hafta sonra aşılar kontrol edilerek bağı çözülüyor. 
  • Omega aşısı: Yama göz aşısından sonuç alınamayan birkaç yaşlı çöğür araziden sökülerek aşılanması ve sıcaklık kontrolü için kapalı alanda muhafaza ediliyor. Omega aşısının önemli farkını bu nokta oluşturuyor. 
  • Dilcikli aşı: Aşı ile çöğürün yağları farklı, çapları eşit oluyor. Yazın yapılan yama göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlerde ikinci yılın baharında bu yöntem deneniyor. 
  • Yarma kalem aşısı: Yazın tutmayan 1 yaşındaki çöğürlere, yabani ağaçlara bu aşı uygulanıyor. İlkbahardaki aşılarda yabanilerin çöğür tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına göre kesmek gerekiyor. Kesim toprak seviyesinin 20-30 cm üzerinden yapılıyor. Ardından öz suyu akıtılarak 7 ile 10 gün kadar bekletiliyor sonra aşı gerçekleştiriliyor. 

Ceviz yetiştiriciliği sırasında ihtiyaç duyduğunuz tüm ilaç ve gübreleri Tarfin Mobil ayrıcalıkları ile alabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki yüzlerce Tarfin Satış Noktası’na ulaşarak Tarfin avantajlarını keşfedebilirsiniz. Çiftçilerimize dost ödeme sistemi, fiyat karşılaştırma olanağı, bankadan ödeme kolaylığı gibi birçok özellik Tarfin’de sizleri bekliyor. 

Ceviz neden meyve vermez?

Sorunun birçok farklı nedeni bulunabiliyor. Hastalık ve zararlılar meyveyi engelleyebildiği gibi, toprağın kötü olması da soruna neden olabiliyor. Toprak analizlerinin düzenli yapılması ve eksiklerin besinlerle karşılanması tavsiye ediliyor.

Ceviz ağacı yaprakları neden kurur?

Susuzluk, köklerde mantar, zararlılar, hastalıklar ve toprakta besin yetersizliği ağaçlarda kurumaya neden olabiliyor.

Ceviz ağacı kaç yıl yaşar?

Ceviz ağacının ömrü ortalama 150 ile 400 yıl hesaplanıyor. Ekonomik verim ise 100 yıl kadar devam ediyor.

share

Benzer Haberler

Hıyar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
02.11.2022
Hıyar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Hıyar yetiştiriciliği hakkında aradığınız tüm bilgiler yazımızda. Hıyar yetiştiriciliği nasıl yapılır tüm ayrıntılarıyla öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
22.04.2022
Ataks Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ataks tavuk cinsi hakkında detaylı bilgi Tarfin Blog'ta. Siz de ataks tavuk nedir, özellikleri nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku
Boz Irk İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
13.07.2022
Boz Irk İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Boz ırk inek-sığırı ülkemizin yerli ırklarından biri. Koruma altındaki türlerden olan boz ırk hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Devamını oku