taboola

Iron Ox ile Tarımda Yapay Zeka Uygulamaları

Iron Ox ile Tarımda Yapay Zeka Uygulamaları 31.10.2022

Robotlarla tarım yapan ve yetiştirilen ürünleri tüketicilere sunan Iron Ox ile tanıştınız mı? Eğer tarımın geleceği hakkında fikir sahibi olmak, akıllı tarım ve üretim teknolojileri hakkında ufkunuzu genişletmek istiyorsanız tanışmalısınız. Tarfin Blog, sizleri geleceğin tarımsal üretim ve ürün anlayışını sunan yapay zeka teknolojisiyle tanıştırıyor. 

Tarımsal üretimin geleceğini hayal ederken bugün kolaylıkla tarımsal girdi alışverişi yapabilmeyi arzu ediyorsanız, Tarfin Mobil uygulamasını keşfetmelisiniz. Tarımsal girdilerin fiyatlarını anında görüntüleyebilir, hemen seçiminizi yapabilirsiniz. Üstelik girdi alışverişlerinde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla vereceğiniz siparişlerde sizinle. Siz de geleceğin vizyonunu bugüne taşıyan Tarfin’i daha yakından tanımak için yetkili satış noktalarını ziyaret edebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

“Iron Ox ile Tarımda Yapay Zeka Uygulamaları” yazımızda yanıt vereceğimiz sorular şunlar: 

  • Iron Ox Nedir?
  • Robot Çiftliği Nedir? Nasıl Çalışır? 
  • Robot Çiftliklerinin Avantajları Nelerdir? 
  • Robotik Tarımın Dezavantajları Nelerdir?
  • Neden Robotik Tarıma İhtiyacımız Var? 

Iron Ox Nedir? 

Agriculture tech startup, diğer bir deyişle tarımsal teknoloji girişimi olarak bilinen Iron Ox on milyonlarca dolarlık dev yatırımlarla her geçen gün büyüyor. Tüketicilere yenilebilir yiyecekler yetiştirerek sürdürülebilir kaynaklar oluşturmayı amaçlayan girişim, küresel iklime dost çalışmalarıyla tanınıyor.
 

Iron Ox Nedir?

Robotik teknolojilerle yetiştirilen taze ürünler sayesinde sürdürülebilirlik vadediyor. Tarımı su, toprak ve enerjiden mümkün olduğunca bağımsızlaştırmaya çalışan Iron Ox ailesi, yenilikçi yaklaşımları sayesinde %90 daha az su, LED tabanlı dikey tarım çiftlikleri aracılığıyla %75 daha az enerji kullanıyor. Bu bağlamda, CO2 emisyonlarının önemli ölçüde azaldığı sistem, bitki verimini optimize ediyor ve büyüme döngüsünü süresini kısaltıyor. 

Kısaca robotik, bitki bilimi ve yapay zekayı kullanan girişimciler, taze bitki üretimini baştan yazıyor. Daha çok insanın yararlanabileceği, daha az su harcayan, iklime ve çevreye dost üretim anlayışını ilham verici bir hikaye olarak sizlerle paylaşıyoruz: 

Robot Çiftliği Nedir? Nasıl Çalışır?

Iron Ox firmasının dünyada öncülüğünü yaptığı robot çiftlikleri, tamamen yapay zeka robotları tarafından işletilen üretim alanları kurmayı hedefliyor. Şehir seralarında geniş tarlalara eşdeğer üretim yapabilen bu tesislerde mahsullerin ekiminden yetiştirilmesine, hasadından paketlenmesine kadar tüm operasyonlar robotlar tarafından gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Dikey tarım esaslarının ve tarım 4.0 anlayışının ürünü olan uygulamaları otomatikleştirmek için AL yani Artificial Intelligence (yapay zeka)tan yararlanılıyor. 

Robot Çiftliği Nedir? Nasıl Çalışır?

Yapay zeka robotları, geniş kapsamlı üretim için büyük ölçekli tarım makinelerinin yerine getiremediği karmaşık görevleri büyük oranda insansız bir şekilde çözüyor. Örneğin, sebze yetiştirmek için robotik kollar görev alıyor. Hidroponik fıçılar ve otonom taşıyıcılar bir arada kullanılarak tarım yapılıyor. Henüz %100 otonom olma hedefini gerçekleştiremese de büyük ölçüde insan gücünden bağımsız çalışabilen sistemler, fidan dikimi ve paketleme kısımlarında insanların yönlendirmesi ile çalışıyor. Ancak çok kısa bir zaman içinde bu alanların da bağımsızlaşması ve insanların görevi olan birçok  tarımsal üretim işini robotların gerçekleştirmesi bekleniyor. 

Robot Çiftliklerinin Avantajları Nelerdir? 

Yarı veya tam otomatik robot çiftlikleri geleceğin tarım dünyası için birçok avantajı beraberinde getiriyor. İşte robot çiftliklerinin avantajları: 

  • Yapay zeka ile tarımsal üretim için devasa makinelere gerek yok. Küçük boyutlardaki robotik kolların yaptığı işlemler, dar alanlarda tarıma imkan tanıyor. Böylelikle robotik çiftlikler, şehir içlerine dahi konumlanabiliyor. Örneğin Iron Ox firmasının üretim tesisi, satış yapılan markete sadece 0,6 mil mesafede. Bu da taşıma maliyetlerini minimuma indiriyor. 
  • Taşıma maliyetlerinin yanı sıra karbon ayak izi de büyük oranda azalıyor. Robotik çiftliklerin çevre açısından da önemli düzeyde avantaj sağladığı biliniyor. 
  • Üretim ile satış merkezlerinin yakın olması, devamlı taze ürün tedarik edilmesine imkan tanıyor. Böylelikle raf ömrü kısa olan yeşillikler bile hızla market raflarında yerini alabiliyor. 
  • Sera üretimi sistemi ile çalışan Iron Ox, yıl boyu aralıksız üretime devam edebiliyor. Mevsim şartlarından etkilenmeden sürekli üretim yapabiliyor. 
  • Daha az elektrik ve su kullanımı sayesinde kaynaklardan büyük oranda tasarruf sağlanıyor. 
  • Kapalı devre sistemler kullanan robot çiftliklerinde, hiçbir şey israf olmuyor. Topraksız tarım sırasında kullanılan su filtreleniyor, arıtılıyor, geri dönüştürülüyor. 
  • Geleneksel tarımda yapılan toprak analizi, akıllı sensörler ile yerini anbean takip edilen üretime bırakıyor. Bitkilere verilen tüm besinler ölçülüyor, analiz ediliyor ve gerekli bileşenlerle eksikler tamamlanıyor. Bitkiler ihtiyaç duydukları tüm besinleri alırken, gerekli olmayan hiçbir maddeye maruz kalmıyor. 
  • Ayrıca robotlar tarafından yapılan testler, geliştirmeler ve güncellemeler sonucu, her hasatta bir sonraki mahsulün daha verimli olması için denemeler gerçekleşiyor. 

Robotik Tarımın Dezavantajları Nelerdir? 

Iron Ox tarafından yapılan robotik tarımın dezavantajları da var. 

  • Örneğin, henüz yalnızca birkaç çeşit yeşillik üretilebiliyor. Üretim süreçlerinin standart olması gerektiği ve çok karmaşık proseslerinin henüz makinelerce çözülememesi nedeniyle çeşitlilik yavaş yavaş artabiliyor. 
  • Diğer taraftan, robotik üretim tüm avantajlarına rağmen yüksek maliyet anlamına geliyor. Zira makineler, yapay zeka teknolojileri, donanım ve yazılım sistemleri hala oldukça pahalı. Bu da üretilen sebzelerin yüksek fiyatlarla satışa çıkması anlamına geliyor. 
  • Üstelik tarım alanının dünyada milyonlarca kişi için istihdam anlamına geldiği malum. Robotlar tarafından yapılan işler tüketici ve çiftlik sahipleri için avantaj olsa da, üretimde bizzat görev alan emekçiler için bu girişimler işsizlik anlamına geliyor. Elbette henüz yaygınlaşmayan robotik üretime karşı açıklanmış herhangi bir ülkenin resmi bir istihdam politikası da bulunmuyor. 
  • Son olarak robotik teknoloji ile üretilen sebzeler, niş bir kitleye hitap ediyor. Üretimin insan eliyle yapılmasına alışkın olan ve yapay zeka için üretilen birçok distopik senaryoya maruz kalan tüketici için yapay zekanın ürettiği tarımsal ürünleri tüketmek hala pek cezbedici değil. Ancak gelecekte yaygınlaşması beklenen robotik teknoloji ve tarım sistemleri sonucunda bu niş ilgi alanının popülerleşmesi ve tabana yayılması mümkün. 

Neden Robotik Tarıma İhtiyacımız Var? 

Dünyanın gıda tüketimi dolayısıyla yeni bir krizin eşiğinde olduğu tahmin ediliyor. Öyle ki 2050 yılına dek nüfusun 9 milyarın üzerine çıkması bekleniyor. Ancak dünyada bu kadar nüfusu besleyecek bir tarım arazisi bulunmuyor. Diğer bir deyişle, üreme ve tüketme hızımız gıda üretim kapasitemizden çok daha fazla. Halihazırda gerçekleştirilen sürdürülebilirlik kampanyaları, israfa karşı sıfır atık çalışmaları, iklim krizine karşı uyarılar da bu bilgi ile ilişkili. Zira geleneksel tarımsal üretim anlayışı ile gelecekte tüm dünyanın doyması mümkün değil. Üstelik bir de erozyon ve küresel doğal afetler nedeniyle hızla kuraklaşan bir dünyada yaşıyoruz. Bu bağlamda kuraklığa dayanıklı toprak oluşturma girişimleri de çözüm üretmek adına birbirini kovalıyor. Tüm bu nedenlerden ötürü, gelecekte topraksız üretime ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Ayrıca kentlere yapılan göçler, insanların uzmanlaşma gereksinimi tarımsal üretimde çalışacak insan sayısının her geçen gün azalmasına yol açıyor. Buna bir de değişen iklim, verimsizleşen toprak ve şehirleşen arazi doneleri eklendiğinde, geleneksel üretim anlayışının önümüzdeki yüzyıllarda tarihe karışacağını ön görebilmek mümkün. 

share

Benzer Haberler

Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.06.2022
Badem Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Badem yetiştiriciliği için iki farklı yol bulunuyor. Doğrudan araziye tohum ekerek veya aşılı fidanlarla dikim yaparak badem yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Devamını oku
Map Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?
30.04.2021
Map Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Map gübresi nedir, ne işe yarar biliyor musunuz? En yüksek fosfor içeriğine sahip gübre olan map yani mono amonyum fosfat gübresi hakkında bilgi sizlerle.

Devamını oku
Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır?
31.01.2021
Ayçiçek Tarımı Nasıl Yapılır? Ayçiçek Yetiştiriciliği

Ayçiçek tarımı nasıl yapılır, ayçiçek yetiştiriciliği konusunda nelere dikkat edilmelidir Tarfin sizler için paylaşıyor. Ayçiçek üreticiliği hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Devamını oku