taboola

Akıllı Gübre Nedir?

Akıllı Gübre Nedir? 25.03.2024

Yavaş salınımlı gübre olarak da anılan akıllı gübre, bitkilere ihtiyacı olan besinleri gereksinimi kadar veren gübrelere deniyor. Fazla miktarda besleme ile bitkiye zarar verebiliyor. Oysa yeni nesil tarımsal gübreler fazla beslemenin önüne geçiyor ve bu sayede bitkiler yanmıyor, gereksiz besin yüklemesi yapılmıyor. Çevre dostu kabul edilen akıllı gübreler, meyve ve sebze ihracatında sorun oluşturabilen gübre kalıntılarının önüne geçiyor. Bitkilerin uzun süre kullanabileceği formdaki yavaş salınımlı gübreler, uzun dönemde bitkinin ihtiyaçlarını karşılayabildiği için maddi tasarruf da sağlıyor. 4-5 ay kadar bitkilerin kök bölgesinde kalan ve bitkiyi stres oluşturmadan kademeli olarak besleyen bu gübreler, dengeli bitki gelişiminin sırrı oluyor. 

Yeni nesil gübrelerin hayranlık uyandıran birçok özelliğini Tarfin olarak sizler için derledik. Tarfin, yalnızca yeniliklerle buluşmanız için değil, tarımsal alışverişlerinizde avantaj elde etmeniz için de yanınızda. Siz de tarımsal girdi alışverişleriniz için hemen Tarfin Mobil indirin, telefonunuz üzerinden size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını inceleyin! Üstelik Türkiye’nin dört bir yanındaki Tarfin yetkili satış noktalarından alışveriş yaparken Tarfin aracılığıyla peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle! İpotek veya kefil olmayan yeni nesil Tarfin sistemi ile siz de toprağınıza verim katın. Türkiye’deki bini aşkın mutlu Tarfin çiftçimiz arasında yerinizi alın! 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Akıllı gübre ile ilgili yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

  • Akıllı Gübre Ne İşe Yarar?
  • Yeni Nesil Akıllı Gübre Nasıl Kullanılır? 
  • Akıllı Gübre Çeşitleri Hangi Ekinlerde Kullanılır?
  • Akıllı Gübre Kullanmanın Avantajları

Akıllı Gübre Ne İşe Yarar?

Geleneksel gübrelerde dolgu malzemesi olarak kum, kireç taşı gibi malzemeler yer aldığından zaman içinde tuzluluk ve çoraklaşma sorunu olabiliyordu. Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre, yavaş salınımlı gübrelerde dolgu için şelatlama yapılıyor. Organik kökenli olan ve toprakta birikinti yapmayan şelatlama maddeleri sayesinde, bitkilerin gübrelerden daha kolay yararlanması sağlanıyor. (Şelatlama kolay alınamayan iz moleküllerin daha kolay kullanılan maddelerle kaplanması olarak özetlenebilir.)Bu sayede bitkiler besinleri daha etkili bir şekilde alabiliyor Ayrıca bu özellik, besin elementlerinin toprakta tutunmasına imkan tanıyor. 

Akıllı Gübre Ne İşe Yarar?

Akıllı gübrelerdeki azot organik ve yavaş salınımlı oluyor. Farkı anlamanız adına bir örnek üzerinden ilerleyebiliriz. Geleneksel azotlu gübre çeşitlerinde toprağa uygulanan azot ortalama 1 hafta içinde bitki tarafından alınıyor. Eğer bitki azotu alamazsa, bu bileşen havaya veya suya karışarak yer altına iniyor. Söz konusu azotlu yavaş salınımlı bir gübre örneğin akıllı şeker gübresi olduğunda ise azot maddesi bitkiye su verdikçe, bitki ihtiyaç duydukça alınıyor. Bu da akıllı şeker gübrenin ortalama 2-3 ay boyunca yıkanmadan toprakta kalması anlamına geliyor. 

Diğer taraftan geleneksel gübrelerde azot, fosfor ve potasyum desteği sağlanırken iz elementlerin birçoğu bitkilere sunulmuyor. Oysa akıllı gübre sisteminde, besin elementleri istenen miktarda ve konsantrasyonda hassas bir şekilde verilebiliyor. 

Kimyasal gübre kullanımı sırasında birçok çiftçi toprak analizi yaptırarak gübre çeşidini ve miktarını belirliyor. Analiz sonuçları genellikle uzman yorumlarından mahrum kalıyor. Yaprak analizi genelde yapılmıyor ve gereksinimi göz ardı ediliyor. Bunun yanında kimi bileşenlerin kullanımı için zaman gerekiyor. Mesela toprağın fosforu alması ve bitki tarafından bundan yararlanılması 3-4 ay zaman alıyor. Oysa kısa dönemde yetişen bitkiler bu süre zarfında olgunluğa erişip hasat ediliyor. Özetle, kısa dönemli bitkiler için fosfor uygulaması bitkiden ziyade toprağın gübrelenmesi anlamına geliyor. İşte akıllı gübreler bu tip sorunların ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. 

Akıllı Gübre Nasıl Kullanılır?

Akıllı gübrelerden daha iyi verim almak için kök yoğunluğu bulunan ve sadece ıslak alanlara uygulama yapılıyor. Geleneksel kimyasal gübreler, sulama suyuna katılarak verilebiliyordu. Fertigasyon adı verilen bu uygulama akıllı gübrelerde de daha verimli sulama sağladığına inanılan damlama yöntemiyle birlikte kullanılıyor. Bu sayede, toprakta su ve besin elementlerinin kontrolü sağlanıyor ve yıkanma ile kaybın önüne geçiliyor. Özellikle damla sulama ile beraber kullanılan akıllı gübrelerin verim ve mahsul kalitesini olumlu etkilediğine dair İsrail’de yapılmış çalışmalar mevcut. 

Akıllı Gübre Çeşitleri Hangi Ekinlerde Kullanılır?

Akıllı gübre çeşitleri, çok yağmur yağan bölgelerde tropikal iklim bitkileri için, seralarda, meyve bahçelerinde ve tarlada bahçe sebzeleri yetiştiriciliğinde rahatlıkla tercih edilebiliyor. Bu gübreler, henüz yeni yeni yaygınlaşırken özellikle yetişme süresi kısa olan bitkilerde tercih edilmesi dikkat çekiyor. Bu popülerleşmenin altında ise gübreden daha çok verim elde etme arzusu yatıyor. 3-4 aylık yetişme periyotları bulunan hıyar, çilek, marul ve pırasa yetiştiriciliği için bitkilerde akıllı gübre uygulaması etkili çözümler sunuyor. Kısa dönemli bitkilerde sorun oluşturan fosfor yararlanımı yavaş salınımlı gübrelerle gerçekleşiyor. Benzer şekilde çim yetiştiriciliği için, sağladığı bakım gereksinimindeki azalma etkisi sayesinde, yavaş salınımlı gübreler çok daha fazla kullanılıyor. 

Akıllı Gübre Kullanmanın Avantajları

Yavaş salınan akıllı gübre çeşitlerinin kullanımı çiftçilerimize çok sayıda avantaj sağlıyor. Tarımsal üretimin daha kaliteli ve verimli olmasını sağlayan avantajları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • İşçilik hataları, fazla gübreleme veya az besleme gibi sorunlar bitkilerin zarar görmesine yol açabiliyor. Akıllı gübreler ise hiçbir tecrübe olmasa dahi işçilik hatalarının yol açtığı birçok sorunun ortadan kalmasına yardımcı oluyor. Bitki yetiştirme konusunda herhangi bir uzmanlığınız olmasa dahi, akıllı gübre ile daha kolay çiftçilik yapabilirsiniz. 
  • Zamanlamayı kaçırma gibi takvimsel sorunların önemini azaltıyor. Akıllı gübreler toprakta çok daha uzun süre kalarak, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde besine erişmesine yardımcı oluyor.
  • Akıllı gübreler nem ve bitki ihtiyaçlarına göre besleme işlemini gerçekleştiriyor. Çiftçilerin defalarca gübreleme yapmasına gerek kalmadığı için hem zamandan hem de emekten tasarruf vadediyor. 
  • Gereksiz ve fazla gübreleme sonucu bitkiler fazla strese girerek yanabiliyor. Ölümle dahi sonuçlanabilen bu sorunlar, akıllı gübrelerle beraber tarihe karışıyor. 

Akıllı Gübre Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tüm gübrelerin gübre takip sistemi kaydı bulunduğundan emin olmalısınız. Güvenilir yerlerden gübre almalı ve yasal satışla girdi alışverişlerinizi tamamlamalısınız. Tescil ve etiketleri mutlaka kontrol etmeli, tescili, etiketi, takip sistemi kaydı olmayan hiçbir akıllı gübreyi almamalısınız. Bunun yanında akıllı gübre alırken üzerinde yer alan kullanım önerilerine dikkat etmeli ve okuduktan sonra uygulamaya geçmelisiniz. Gübre kullanım miktarından uygulama sırasında alınması gereken önlemlere kadar birçok adım için aydınlatıcı bilgilere akıllı gübre ambalajları üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer bu konuda detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız yetkili satıcılarınıza ayrıntıları sorabilir, akıllı gübre kullanımıyla ilgili il ve ilçenizdeki tarım müdürlüklerine de başvurabilirsiniz. Bunun yanında akıllı gübrelerin de içeriklerine göre çeşitleri bulunuyor. Şeker gübresi, üre gibi seçenekleri inceledikten sonra toprağın ihtiyacına uygun seçimler yapmalısınız.

Akıllı Gübre Nasıl Kullanılır?

Akıllı ve yavaş salınımlı gübreler kullanarak siz de bitkilerinizin besin ihtiyaçlarını tam zamanında ve yeterli miktarlarda karşılayabilirsiniz. Farklı tarımsal ürünler için değişik özelliklerdeki arazilerde, açık veya kapalı yetiştiricilik alanlarında akıllı gübre çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Yavaş salınım özellikli bitki besini çeşitlerinin fiyatlarını, size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarının sunduğu bilgiler ışığında incelemek için Tarfin Mobil indirebilirsiniz. 

Akıllı gübreler nasıl yavaş salınıyor?

Yeni nesil gübrelerin en önemli özelliği olan yavaş salınım özelliği, nem ve ısıya karşı gösterdikleri tepkime ile kazanılıyor. Toprak sıcaklığına ve nem düzeyine göre kendini bırakan akıllı gübre çeşitleri, bitkinin ihtiyaç duyduğunda gerekli bileşenlere erişimini garanti ediyor.

share

Benzer Haberler

Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
25.06.2022
Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yonca yetiştiriciliği yem hazırlığı için yapılıyor. Yonca nasıl yetiştirilir hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
18.03.2022
Patates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Patates yetiştiriciliği nasıl yapılır merak ediyorsanız Tarfin Blog'tan okuyabilirsiniz. Patates yetiştiriciliği hakkında bilgiler için tıklayınız.

Devamını oku
Enterotoksemi Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi
29.11.2021
Enterotoksemi Hastalığı Nedir? Aşısı ve Tedavisi

Kuzu ve buzağılarda sık görülen enterotoksemi hastalığı hakkında bilgiler Tarfin Blog'ta. Enterotoksemi aşısı ve tedavisi bilgileri için tıklayın.

Devamını oku